La ora actuală, este ieșit din comun să mai vezi căști care au port Micro-USB. Există o altă tehnologie mai bună. Chiar dacă ai un buget restrâns, următoarele căști ar trebui să aibă port de încărcare tip USB-C. Iată, mai jos, motivele acestei recomandări:
De ce este mai bun portul USB-C?
Micro-USB era un standard universal acceptat. Așadar, de ce să-l schimbi? Răspunsul are de-a face cu vitezele de încărcare.
Încărcare mai rapidă
Datorită bateriilor mai mari, este necesară o încărcare mai rapidă.
Micro-USB (cu un conector USB de tip A la celălalt capăt) poate suporta doar o putere maximă de ieșire de aproximativ 12W.
USB-C (cu un conector USB de tip C la celălalt capăt) poate suporta o încărcare mult mai rapidă, de până la 100 W.
Pentru a pune aceste numere în perspectivă, să ne imaginăm încărcarea unui dispozitiv cu suport pentru încărcarea de 18W. Micro-USB poate ajunge doar la 12W, ceea ce va putea să încarce aproximativ 35% din baterie în 30 de minute.
În schimb, cu un încărcător USB-C care poate furniza putere completă de 18W, poți obține 50% din baterie în același interval de timp. Dacă dispozitivul acceptă viteze de încărcare mai mari, diferența va fi și mai pronunțată.
După cum știm cu toții, multe căști Bluetooth noi acceptă, de asemenea, încărcarea super-rapidă, oferind până la 7 ore de baterie suplimentară, în doar câteva minute de încărcare. Deși încărcarea rapidă este posibilă prin Micro-USB, aceasta nu poate atinge viteze la fel de mari ca USB tip C.
Deoarece gadgeturile de astăzi se încarcă între 18W și chiar până la 120W, aveam nevoie disperată de un nou standard. Pentru a obține acest tip de livrare a energiei, era nevoie și de o sursă de alimentare care să poată furniza această putere.
În acest context a fost introdus portul USB-C. Acesta este standardul universal de încărcare, la ora actuală.
Vezi și: Review căşti Beats PowerBeats Pro vs. Apple AirPods Pro
Viteze de transfer mai mari
USB tip C nu numai că aduce o încărcare mai rapidă, ci și viteze de transfer mai mari. Există o diferență vizibilă între cele două standarde.
Micro-USB, o parte a standardului USB 2.0, se ridică la 480 Mbps, ceea ce înseamnă aproximativ 60 megaocteți pe secundă.
USB-C, care face parte din standardele USB de la 2.0 la 4.0, poate atinge viteze de până la 40 Gbps, ceea ce echivalează cu 5 gigaocteți pe secundă.
Chiar dacă oamenii folosesc, de regulă, servicii de streaming pentru a asculta muzică, unii utilizatori preferă totuși să încarce fișiere audio direct pe dispozitivele portabile. Și dacă biblioteca muzicală conține sute de melodii, un transfer de date va dura mult mai puțin cu USB-C.
Durabilitate
Cu fiecare conectare, conectorul se slăbește. Este posibil să fi auzit un clic atunci când conectezi un cablu nou. Acest sunet clic devine mai puțin sonor după ani de utilizare.
Ambele cabluri ar trebui să reziste la 10.000 de cicluri. Cu toate acestea, în unele teste, USB de tip C a durat considerabil mai mult, datorită designului mai simplu.
USB-C este pretutindeni
Iată de ce este esențial să ai USB-C pe toate gadgeturile portabile. Pe lângă faptul că oferă viteze de încărcare mai mari, este și cel mai răspândit port de pe toate dispozitivele USB de generație nouă. Asta înseamnă că nu trebuie să cumperi sau să utilizezi un cablu și un încărcător separat de fiecare dată când vrei să încarci alt dispozitiv.
Din fericire, în zilele noastre, majoritatea dispozitivelor pentru buget redus au, de asemenea, porturi USB-C. Motivul pentru care nu fusese modificat portul era legat de cost. Fiecare standard nou vine și cu un preț aferent.
Nu cu mult timp în urmă, implementarea unui Micro-USB a fost mult mai ieftină decât USB-C. Prețul produsului final ar putea fi cu peste 20 USD mai mare dacă producătorul ar decide să facă upgrade la acesta din urmă.
Din fericire, prețurile au scăzut și sunt acum comparabile, ceea ce înseamnă că deja nu mai există nici o scuză pentru a nu include noul port.
Vezi și: Review căşti Jaybird Vista vs. Samsung Galaxy Buds+
De ce este important să ai un port universal?
Nu cu mult timp în urmă, ai avut o grămadă de cabluri de încărcare, pentru fiecare dintre aparatele din casă. Fiecare dintre ele avea o conexiune diferită pentru încărcarea dispozitivului portabil. Multe dintre ele au fost proprietare și puteau să aibă forme foarte diverse:
- Circulară
- Plată
- Alungită
Dar apoi lumea s-a decis asupra unui port universal. De ce e important acest lucru?
Mai puțin gunoi
Acum câțiva ani, aproape fiecare gadget inteligent era echipat cu port Micro-USB pentru încărcare și transfer de date. Având un singur port universal pe toate dispozitivele este mai bine din punct de vedere al mediului, întrucât poți utiliza încărcătorul existent pe dispozitive USB-C noi, nu mai este necesar să-l arunci.
Practic
Un alt beneficiu de a avea un singur port pentru a încărca toate dispozitivele tale este cel de ordin practic: nu mai trebuie să cauți un cablu specific pentru a-ți încărca căștile. În schimb, poți încărca căștile, smartphone-ul și laptopul cu același cablu și alimentator.
Viitorul USB-C și încărcarea
Chiar dacă USB-C oferă cele mai rapide viteze de încărcare și transfer, viitorul este probabil wireless. Acest lucru este sugerat de noile smartphone-uri Apple.
Compania din Cupertino (Apple) încearcă să implementeze soluții wireless pentru toate dispozitivele lor. Am văzut deja căștile lor pe care le poți încărca wireless (citește despre AirPods Pro aici).
Această inițiativă va deveni realitate atunci când Apple va decide să elimine complet portul lightning, care este tip proprietar.
Menționarea Apple ar putea părea ciudată, dar deciziile lor modelează frecvent gadgeturile de mâine. Din cauza lor, producătorii au început să abandoneze mufa pentru căști și să se concentreze pe cele wireless. La fel de bine, este posibil ca tot cei de la Apple să stabilească standardul de mâine, în materie de încărcare.
Vezi și: Review căști Skullcandy Hesh 3 wireless
Ce zici de USB-C Audio?
Când a devenit inevitabilă abandonarea mufei audio de 3,5 mm, producătorii de echipamente au încercat să umple golul cu un conector tip USB-C. Unele smartphone-uri încă conțin căști USB-C în pachete, ca accesorii.
Totuși, consumatorii nu au dorit să accepte standardul USB-C în domeniul audio. În schimb, ei au adoptat mult mai ușor tehnologii wireless complet noi. Prin urmare, inițiativa a dispărut, la scurt timp după ce a fost introdusă.
Dongle-uri USB
O altă soluție la mufa audio de 3,5 mm a fost dongle-ul audio USB. Unele dintre acestea sunt încă populare printre pasionații de audio și utilizatorii care nu doresc să aibă aparate true wireless. Chiar dacă producătorii de smartphone-uri își vând dongle-urile, acestea sunt, de obicei, de calitate destul de slabă. De aceea, audiofilii preferă să folosească dispozitive profesionale care sunt livrate de terți.
În cazul Apple, dongle-ul lor funcționează foarte bine, pe toate dispozitivele lor. În privința aparatelor cu Android, totuși, există o mică diferență. Dongle-urile USB-C nu funcționează întotdeauna pe toate smartphone-urile dotate cu un port USB-C.
Dongle-uri analogice
Unele mărci de smartphone-uri (de exemplu, Huawei) folosesc dongle-uri USB-C analogice sau pasive pentru a trimite audio analogic căștilor cu fir. Acest tip de dongle nu are DAC (digital-to-analog convertor) incorporat, ceea ce înseamnă că telefonul în sine procesează semnalul.
Dongle-uri digitale
Majoritatea producătorilor vând dongle-uri USB-C digitale sau active care au un DAC încorporat. Acestea consumă un pic mai mult din baterie și se pot încălzi ușor. Cu toate acestea, calitatea sunetului este superioară.
Cea mai mare problemă este că nu-ți dai seama, d.p.d.v. vizual, cum să deosebești pe unul față de altul, iar producătorii nu specifică detaliile pe aparate. Acest lucru poate conduce la probleme de compatibilitate.
Vezi și: Review căști gaming HyperX Cloud Alpha
USB-C Audio în căștile Bluetooth
Căștile wireless moderne acceptă, de obicei, modul cu fir, atunci când bateria este prea slabă. În multe cazuri, acestea vin cu un port obișnuit de 3,5 mm sau 2,5 mm și un cablu, incluse în cutie.
Cu toate acestea, uneori poți conecta căștile wireless prin cablu USB-C. Asta înseamnă că-ți poți încărca și asculta căștile simultan, folosind același cablu. Din păcate, nu multe căști acceptă transmisia audio prin USB. Unele dintre cele mai populare, cum ar fi Sony WH-1000XM4, nu sunt compatibile.
Întrebări frecvente
Poți utiliza USB-C pe Micro-USB?
Nu, din cauza limitărilor fizice. În primul rând, există o diferență de dimensiune. Portul USB-C este mai mare decât Micro-USB. Conectorii sunt, de asemenea, un pic diferiți.
Porturile au, de asemenea, forme diferite. USB-C poate fi conectat în ambele direcții, în timp ce trebuie să fii atent în ce direcție vei introduce mufa într-un port Micro-USB.
Poți să rezolvi această problemă prin cumpărarea unui adaptor USB separat de tip C la Micro-USB.
Vezi și: Review căști Sennheiser CX 300-II Precision
Toate cablurile USB-C sunt la fel?
Vorbind despre formă, da. Toate sunt compatibile între ele. Cu toate acestea, ele ar putea fi diferite din punct de vedere tehnic.
Unele cabluri USB-C sunt construite numai pentru încărcare. De obicei, acele cabluri scurte care vin cu căști îți pot încărca dispozitivul, dar nu pot transfera date.
Pe de altă parte, cablurile care vin cu smartphone-uri pot transfera date, deoarece producătorul se așteaptă să-ți conectezi telefonul la un computer pentru a copia fotografii și muzică.
Există, de asemenea, o diferență de viteză. Există cabluri Thunderbolt 3 care au un conector USB C obișnuit. Dacă ai un port USB-C cu un mic logo fulger lângă el, cel mai probabil ai un port Thunderbolt 3.
Cel mai util lucru este că-ți poți încărca simultan dispozitivul și poți transfera volume mari de date. De asemenea, aceste date video și audio pot fi trimise și către dispozitive externe, afișajele video fiind cu o rezoluție de până la 5k.
Apple utilizează USB-C?
În afară de iPhone-uri, care încă folosesc portul Lightning, care este mai vechi, multe dispozitive Apple acceptă conexiune USB de tip C sau port Thunderbolt 3, despre care am vorbit mai sus.
Aceasta este o conexiune universală care oferă, în același timp, mai multe avantaje tehnice, cum ar fi încărcarea rapidă și transferul de date la viteze mari.
Este superior sunetul căștilor USB-C, față de cel cu fir, de tip 3,5 mm?
În realitate, nu ar trebui, deoarece ambele funcționează în mod similar. Unii ar putea gândi că cele pe USB sună mai bine, deoarece folosesc un semnal digital.
Cu toate acestea, lumea în care trăim este complet analogică, ceea ce înseamnă că semnalul digital va fi convertit într-un semnal analogic în ambele cazuri. Singura diferență este în DAC (convertor digital-analogic).
La căștile cu fir, conversia are loc în interiorul dispozitivului. Asta înseamnă că, în funcție de sursă, calitatea sunetului căștilor cu fir se poate schimba.
Acesta din urmă este excelent dacă ai investit deja într-un sistem audio scump, de înaltă calitate. Totuși, nu vei reuși să dai aceste comenzi în cazul în care ai un telefon foarte vechi.
În cazul tehnologiei USB-C, lucrurile sunt mai simple, întrucât toate aparatele au un port DAC încorporat. Din această cauză, căștile de acest gen oferă un sunet de calitate ridicată.
Citește și:
- Review căști JBL Live 500BT
- Cele mai bune căști wireless pentru antrenamente
- Cele mai bune căști pentru a mixa muzică
- Cele mai bune căști de gaming pentru bugete limitate