Casti JBL Live 500BT negru, alb si albastru.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Review căști JBL Live 500BT

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Din moment ce controlul vocal este din ce în ce mai întâlnit în boxele inteligente, era doar o perioadă de timp până când acesta intra și pe piața căștilor Bluetooth. Căștile Live 500BT de la JBL, ce costă în jur de 500 RON sunt cea mai nouă pereche de căști ce suportă Amazon Alexa și Google Assistant.

Nu este la fel de ușor precum folosirea unei boxe inteligente ce ascultă după cuvinte cheie – trebuie să apeși pe un buton pentru a activa asistentul pe care îl alegi – însă tot funcționează bine. Dintr-un punct de vedere audio, căștile oferă o semnătură a sunetului ce este perfectă pentru un iubitor de bass. Acesta ar fi un motiv mai bun decât compatibilitatea vocală pentru a cumpăra 500BT.

Ce ne-a plăcut

  • Au un bass profund și clar, cu niște sunete înalte foarte bune
  • Aplicația include un egalizator ajustabil și moduri de ascultare ambientală
  • Au suport pentru Amazon Alexa și Google Assistant
  • Sunt confortabile

Ce nu ne-a plăcut

  • Semnătura sunetului nu este pentru puritani
  • Asistența vocală este activată prin apăsarea unui buton
  • Controalele ar fi putut fi mai ușor de operat

Casti JBL Live 500BT.

Design

Sunt disponibile în mai multe culori, negru, albastru, verde, roșu și alb, iar designul căștilor circumaurale (over-ear) are niște pad-uri foarte confortabile din spumă cu memorie. De asemenea partea de jos a benzii de susținere are și ea spumă cu memorie.

Exteriorul cupelor este din plastic mat, iar banda de susținere este acoperită de material. Logourile JBL sunt inscripționate în exteriorul ambelor cupe, iar ambele sunt butoane Live – mai multe despre asta într-un moment.

Controalele sunt amplasate pe partea exterioară a cupei drepte. Acestea includ un un buton pentru pornire/conectare, ce are un LED, un buton multifuncțional ce controlează redarea și apelurile, și butoane cu plus/minus ce controlează ajustarea volumului atunci când sunt atinse sau schimbă melodiile atunci când sunt apăsate.

Nu ne-a plăcut acest tip de design, ce combină două funcții pe același buton, din moment ce este ușor să schimbi melodia din greșeală, în timp ce încerci să ajustezi volumul. De asemenea, poți activa asistentul vocal prin butonul multifuncțional, deși și panourile exterioare permit acest lucru.

Există și un buton pentru modul Ambient Aware, dar și unul pentru Bluetooth, acestea se află în același loc ca și butoanele de mai sus. Apăsarea butonului Ambient Aware face schimbarea între două moduri, despre care vom vorbi imediat. Problema acestor butoane este că sunt mici și au o senzație similară, fiind greu să memorezi ce face fiecare dintre ele.

Lângă aceste butoane se află un jack pentru cablul de 3.5mm inclus în pachet, acesta are un aspect sportiv și are pe fir o telecomandă cu un singur buton și microfon. Cablul Micro-USB este destul de lung și se conectează la un port descoperit de pe cupa dreaptă.

Logoul JBL de pe partea exterioară a cupei drepte este sensibil la atingere, iar atunci când ții apăsat pe el, vei activa Siri, în timp ce cel de pe cupa stângă va activa Alexa și Google Assistant – poți alege pe care vrei să-l folosești în aplicația My JBL Headphones.

Pentru persoanele ce sunt obișnuite cu boxe inteligente ce sunt activate printr-un cuvânt, nevoia de a apăsa un buton pentru a-ți activa asistentul vocal s-ar putea să reducă din farmecul experienței. Una peste alta, mulți utilizatori susțin că butonul pentru asistentul vocal este un lucru folositor – reține doar că experiența generală nu este la fel de bine integrată precum este la multe dintre dispozitivele Alexa, Google Assistant și Siri.

Aplicația My JBL Headphones este gratuită și este foarte folositoare. În momentul în care te-ai conectat aceasta recunoaște modelul de căști și îți prezintă un ghid cu cele mai relevante funcții, precum configurarea pentru Alexa sau Google Assistant sau ajustarea setărilor de egalizare.

Pe lângă funcțiile inteligente, principala atracție a aplicației este setarea excelentă de egalizare ce are multe opțiuni pe care le poți îmbunătăți sau pe care le poți micșora pentru a regla semnătura sunetului, pe care mai apoi o poți salva ca o setare personalizată.

Există două moduri ce îți permit să auzi ce se întâmplă în jurul tău – TalkThru și Ambient Aware. Ambele se pot porni și se pot opri din aplicație și amândouă îți permit să auzi ce se întâmplă în jurul tău fără a fi nevoie să-ți dai căștile jos. TalkThru micșorează volumul muzicii pentru a putea vorbi cu persoanele din jur.

Cei de la JBL estimează că bateria rezistă în jur de 30 de ore, ceea ce este un timp destul de bun, deși rezultatele pot varia, depinzând de nivelul volumului, setările de egalizare și dacă folosești funcțiile ambientale.

Casti JBL Live 500BT.

Performanță

În timpul melodiilor ce au un sub-bass intens, precum Silent Shout de la The Knife, căștile oferă o reacție a bass-ului puternică, chiar dacă acesta nu este îmbunătățit prin aplicația de egalizare. Dacă asculți la un volum înalt și periculos, bass-ul nu este distorsionat, iar la volum moderat, frecvențele joase sunt destul de puternice.

Din fericire, cei de la JBL au făcut o treabă bună în categoria frecvențelor înalte pentru a avea parte de o semnătură a sunetului balansată. Aceasta nu este o experiență de ascultare pentru puritani, însă cei ce își doresc un bass profund vor fi mulțumiți că sunetele înalte nu sunt copleșite de sunetele joase amplificate.

Drover de la Bill Callahan, o melodie ce are mai puțin bass profund oferă un exemplu mai bun al semnăturii generale a sunetului a căștilor Live 500BT. Tobele din această melodie sunt puternice – nu foarte puternice, însă pe aproape. Acest lucru este de remarcat, din moment ce tobele nu au chiar așa de mult bass de obicei. Vocalele baritone ale lui Calahan au o prezență destul de mare a sunetelor joase-mijlocii, iar regiștrii înalți și sunetele acustice au de asemenea frecvențe înalte-mijlocii puternice, păstrând lucrurile balansate, în ciuda frecvențelor joase amplificate.

Pentru No Church in the Wild de la Jay-z și Kanye West, toba de pe fundal are o prezență solidă de sunete înalte-mijlocii, permițându-i să aibă un loc proeminent în melodie. Părțile sintetice de sub-bass ce se aud în beat, ca și toba de pe fundal, au putere și profunzime, dându-ți impresia că aceste căști au un subwoofer. Vocile oferă o claritate puternică și probabil că adaugă și o cantitate mică de șuierături.

Muzica de orchestră, precum scena de început din John Adams’ The Gospel According to the Other Mary, sună puțin cam ciudat când asculți la căștile Live 500BT. Regiștrii instrumentelor joase sunt amplificați și împinși în față în mix, iar acest lucru se observă. Regiștrii înalți de bass, corzi și vocale încă își păstrează prezența strălucitoare și clară, însă se simte că sunt ancorați de către regiştrii instumentali joși ce au bass-ul îmbunătățit.

În ultimul rând, iubitorii de bass vor aprecia semnătura sunetului, iar cei ce vor să sporească bass-ul pot face acest lucru prin aplicație. Este posibil să poți modifica semnătura sunetului să fie mai rezonabilă, când vine vorba de cât de amplificată este, însă nu are sens să-ți iei Live 500BT dacă vrei un sunet precis și plat.

Ca un dezavantaj, microfonul încorporat are o calitate proastă. În momentul în care am folosit aplicația Voice Memos pe un iPhone 8 abia de am înțeles cuvintele din înregistrare, se auzea mult mai distorsionat decât de obicei.

Casti JBL Live 500BT.

Concluzie

În timp ce unele persoane vor aprecia integrarea pentru Alexa și Google Assistant în căștile JBL Live 500BT, acestea vor fi cel mai bine apreciate de către iubitorii de bass ce vor să aibă control asupra semnăturii sunetului. Dacă nu vrei altceva în afară de sunet excelent, atunci ai mai multe opțiuni în această arie de preț.

Unele dintre favoritele noastre sunt Plantronics BackBeat Fit 500, Plantronics BackBeat Go 810, Urbanears Pampas și Sennheiser HD 4.40 BT, însă dacă vrei să ai parte de cel mai bun bass, atunci mergi pe mâna celor de la JBL.

Verifică preț căști JBL Live 500BT aici!


Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL