EarFun nu este cel mai cunoscut brand din domeniul audio. Totuși, acest lucru ar trebui reconsiderat, dacă ne gândim la produse cum ar fi Free Pro.
Aceste căști true wireless sunt încă o încercare de a aduce tehnologia de anulare activă a zgomotului în categoria dispozitivelor pentru buget redus. Chiar dacă performanța ANC lasă mult de dorit, sunetul a depășit așteptările noastre.
Nu găsești multe căști wireless cu preț sub 250 lei, care să aibă un sunet comparabil cu EarFun Free Pro; timbrul sonor face toți banii, iar restul de funcționalități poți să consideri că sunt oferite gratis.
Există multe funcționalități interesante, printre care încărcare Qi wireless, controale tactile, noul Bluetooth 5.2.
Citește această recenzie pentru a vedea de ce căștile EarFun Free Pro merită fiecare bănuț.
Pro
- Calitate excelentă a sunetului, având în vedere prețul solicitat
- Performanță audio de top
- Bass puternic, amplificat
- Confort și stabilitate excepționale
- Bluetooth 5.2 stabil
- Durată mare de funcționare a bateriei
- Multe caracteristici suplimentare utile
- Eficiență decentă de anulare activă a zgomotului
Contra
- Modul ambiental lasă de dorit
- Nu are aplicație mobilă sau presetări EQ încorporate
- Cutia pentru încărcare este prea fragilă
Ce vei găsi în cutie?
- Căștile true wireless EarFun Free Pro
- Carcasă de încărcare
- Cablu de încărcare USB-C
- 4 perechi de capete din silicon pentru urechi
- 3 perechi de manșoane din cauciuc siliconic (două cu aripioare pentru urechi)
- Manualul
Te-ar putea intersa și: Review căști Sennheiser Momentum True Wireless 2 vs. Sony WF-1000XM3
Specificații
Tip: | True wireless |
Conexiune: | Bluetooth 5.2 |
Design spate: | Închise la spate |
Drivers: | Dual composite dynamic |
Frecvență: | N/a |
Impedanță: | N/a |
Greutate: | 4.1g per cască |
Microfon și controale: | Da |
Rezistența la apă: | IPX5 |
Durata de viață a bateriei: | 7h (5h cu ANC) + 25h în cutie |
Timp de încărcare: | 2h + încărcare rapidă – încărcare wireless USB-C și Qi |
Anulare activă a zgomotului: | Da |
Codecuri Bluetooth: | SBC, AAC |
Rază acțiune wireless: | 50ft (15m) |
Microfon: | Încorporat, 4 microfoane de anulare a zgomotului |
Confort și fixare
Chiar dacă simți că ai căștile în urechi, experiența este destul confortabilă, întrucât sunt foarte ușoare și mici. Folosirea aripioarelor pentru urechi crește stabilitatea, care oricum este excelentă.
Având în vedere cât de mici și ușoare sunt, EarFun Free Pro au o durată de funcționare a bateriei remarcabilă, de 7 ore. Mai precis. sunt confortabile, chiar și după câteva ore de utilizare.
Capetele sunt puțin mai lungi, ceea ce le permite să intre mai adânc în canalul urechii. Acest lucru asigură o mai bună izolare, față de exterior, însă ar putea provoca, de asemenea, o oarecare presiune.
Din fericire, nu este deranjantă. Totuși, îți vei da seama că porți ceva în urechi.
Aripioarele pentru urechi oferă un plus de stabilitate, util atunci când vrei să practici activități sportive. Primești 2 aripioare de dimensiuni diferite în cutie, iar cea de-a treia variantă inclusă este un simplu manșon de cauciuc.
Am observat că aripioarele sunt fiabile, chiar și pentru utilizare în aer liber, așadar vor trebui doar rareori reajustate.
Te-ar putea intersa și: Review căşti gaming Logitech G635
Izolarea zgomotului
Designul capetelor pentru urechi asigură o izolare pasivă excelentă, care este utilă celor care călătoresc frecvent sau care lucrează într-un loc zgomotos.
Așa cum am mai precizat, capetele pentru urechi au laturi puțin mai lungi, care intră în canalul auricular, în loc să fie doar în forma unei ciuperci. Din această cauză, capătul rămâne în contact cu o suprafață mai mare a canalului urechii, reușind să blocheze mai mult din zgomotul exterior.
Când asculți muzica, nu vei auzi zgomotul exterior. Așadar, căștile sunt excelente în cazul în care faci naveta sau dacă ești într-un birou zgomotos, dar ar putea să nu fie ideal dacă practici sporturi în aer liber.
Anularea zgomotului
Chiar dacă este interesant să vezi că aceste căști oferă tehnologia de anulare activă a zgomotului la un preț de 250 lei, totuși, funcționalitatea nu este prea utilă, efectul acesteia fiind minim.
EarFun Free Pro se recomandă prin tehnologia de anulare activă a zgomotului. Totuși, având în vedere prețul plătit, nu trebuie să ai niște așteptări prea ridicate.
Punctul forte al acestor căști wireless nu este, cu siguranță, anularea activă a zgomotului. După cum se dovedește, anularea zgomotului de fundal este relativ mică. În fapt, aceste căști sunt un competitor direct al Aukey EP-N5, având în vedere prețurile apropiate și tehnologia true wireless.
Cea mai mare parte din blocajul zgomotului se realizează prin izolare pasivă, iar anularea activă reușește doar să îmbunătățească marginal acel rezultat.
Căștile EarFun Free Pro oferă, de asemenea, modul de conștientizare ambientală, care amplifică zgomotul din jurul tău, pentru a putea să știi ce se întâmplă, de exemplu, pe stradă.
Desigur, rezultatele nu sunt nici pe departe comparabile cu cele ale unor căști premium. De exemplu, va trebui să-ți scoți căștile din urechi, dacă vei dori să vorbești cu cineva.
Bluetooth
Totuși, căștile oferă cea mai recentă versiune Bluetooth 5.2, ceea ce înseamnă o conexiune robustă și eficientă din punct de vedere energetic, transmisia având o latență scăzută. Există, de asemenea, modul mono, dar, din păcate, nu vei găsi suplimente precum aptX sau suport multipunct.
EarFun Free Pro sunt una dintre primele căști Bluetooth 5.2 cu true wireless disponibile la ora actuală, având în vedere că doar câteva dispozitive acceptă versiunea 5.1, ca să nu mai vorbim de 5.2.
Această nouă versiune aduce o conexiune mai stabilă, un proces de asociere mai rapid și o comunicare care economisește energie. Din păcate, nu există suport pentru noul codec Bluetooth LC3, care însoțește Bluetooth 5.2.
De asemenea, nu există nicio aplicație pentru mobil care să ofere funcția „găsește-mi căștile”, care ar fi putut fi extrem de precisă, odată cu tehnologia Bluetooth 5.1 sau cele ulterioare.
Oricum, nu putem să ne plângem prea mult atunci când vine vorba de funcțiile de bază. Spre exemplu, poți utiliza căștile prin casă, fără ca să apară întreruperi ale sunetului.
Te-ar putea intersa și: Review căşti gaming Razer Kraken
Multipunct?
Nu, EarFun nu a inclus această funcționalitate la aceste căști. Prin urmare, le poți utiliza numai cu un singur dispozitiv, la un moment dat.
Ce codec Bluetooth folosesc?
Ai SBC și AAC, ceea ce este standard. Ambele codecuri sunt excelente pentru sarcinile de bază, așadar căștile pot fi folosite și împreună cu dispozitive Apple.
Există lag video?
Valorile lag-ului EarFun sunt scăzute, fiind sub 100ms, ceea ce este un rezultat mai bun decât media. Nu vei avea probleme la vizionarea videoclipurilor și chiar la jocuri de mobil.
Desigur, unele căști speciale pentru jocuri oferă o întârziere și mai mică (ex: Razer Hammerhead True Wireless, care poate oferi o întârziere de 40ms).
Baterie
Căștile au o excelentă durată de viață a bateriei, de până la 7 ore per încărcare (7 ore și 6 minute în testul nostru, la 50% volum) și alte 25 de ore datorită cutiei de încărcare. De asemenea, căștile acceptă Qi și încărcare rapidă prin USB-C.
Free Pro sunt mai mici decât căștile cu true wireless și ANC cu care erai obișnuit. Totuși, acestea oferă încă o redutabilă valoare de 7 ore și 6 minute per încărcare (la 50% volum și ANC activat).
Desigur, prin activarea funcției ANC vei pierde aproximativ două ore de redare, însă acesta este un rezultat foarte bun, având în vedere că, la majoritatea căștilor, activarea ANC conduce la înjumătățirea duratei de redare.
Având încă 25 de ore prin cutia de încărcare, aceste căști oferă putere suficientă pentru 2 zile de ascultare. Pe cutie există un singur LED care indică nivelul de baterie rămas.
Există, de asemenea, o opțiune de încărcare rapidă. Poți obține aproximativ 2 ore suplimentare de funcționare, în doar 10 minute de încărcare. Timpul complet de încărcare este de 2 ore.
Pentru a crește valoarea, poți utiliza, de asemenea, carcasa EarFun fără fir. Viteza de încărcare nu este incredibilă, dar această opțiune poate fi utilă dacă nu vrei să utilizezi imediat căștile.
Durabilitate
Căștile par solide și au rating IPX5, așadar sunt rezistente la transpirație. Cu toate acestea, carcasa de încărcare pare a fi dintr-un material ieftin, iar capacul cam prea subțire.
Aceste căști ar trebui să facă față cu brio în majoritatea situațiilor. Astfel, căștile nu se vor strica de la o simplă cădere accidentală pe jos.
Așa cum am precizat, căștile sunt rezistente la transpirație, având un rating IPX5, însă nu vei putea să le scufunzi într-un recipient cu apă.
Calitatea cutiei de încărcare este ceva diferit. Având în vedere prețul solicitat, calitatea este comparabilă însă, totuși, capacul pare fragil. Per total, întreaga cutie are un fel de ”joc”, ca și când nu ar fost suficient de bine strânse șuruburile.
Cât de rezistentă este cutia? Doar timpul ne poate spune, însă nu-ți recomandăm să o arunci în rucsac. Totuși, magneții sunt buni și vor ține capacul pe poziție.
Funcționalități
Având în vedere prețul solicitat, căștile sunt o surpriză foarte plăcută. În afară de anularea activă a zgomotului și modul ambiental, există multe comenzi tactile, încărcare Qi și microfoane decente pentru preluarea apelurilor telefonice.
De obicei, prețul dictează câte funcții vei obține. Cu toate acestea, în zilele noastre, poți obține cele mai multe funcționalități suplimentare pentru un preț de până în 250 lei.
EarFun Free Pro te va surprinde cu performanțe decente de anulare a zgomotului, modul ambiental, încărcarea wireless Qi și Bluetooth 5.2.
Chiar dacă aceste funcționalități nu sunt de cea mai bună calitate, oferă o valoare adăugată foarte mare căștilor EarFun Free Pro.
Comenzile tactile sunt foarte reușite. Există multe comenzi diferite.
Din fericire, poți controla totul: activarea ANC, modul ambiental, alegerea pieselor și creșterea volumului. Practic, nu trebuie să atingi deloc telefonul, ceea ce este excelent.
Te-ar putea intersa și: Review căşti Skullcandy Push Ultra
Comenzile tactile sunt fiabile și-ți oferă întotdeauna feedback audio, înainte de a iniția o comandă.
Controale
- Redare/pauză – atinge de două ori, pe oricare dintre părți
- Piesa următoare – atinge de trei pe casca din dreapta
- Controlul volumului – o singură atingere, pe oricare dintre părți
- Răspunde/închidere apel telefonic – atinge de două ori, pe oricare dintre părți
- Respingere apel – atingere mai lungă, pe oricare dintre părți
- Asistent vocal – atingere mai lungă pe casca din dreapta
- Modul ANC/Transparency – atingere triplă pe casca din stângă
- Mod întârziere ACTIVAT/OPRIT – apăsare mai lungă pe casca din stângă
Calitatea microfonului
Calitatea apelului este destul de bună, dar pot să apară unele mici probleme. Spre exemplu, nu poți vorbi foarte tare, deoarece sunetul ar putea fi distorsionat.
Chiar și într-un mediu zgomotos, calitatea apelurilor rămâne foarte bună. Cu toate acestea, comprimarea sunetelor poate conduce la distorsionarea fundalului melodiei.
Sunet
Sunetul dinamic se remarcă printr-un bass puternic, tonalități medii naturale, în timp ce acutele sunt foarte clare. În plus, ținând cont de faptul că sunt niște căști intraauriculare, soundstage-ul oferit este uimitor.
Așadar, ai putea să alegi aceste căști fie doar și pentru calitatea sunetului lor. Chiar dacă suntem obișnuiți cu sunetul căștilor mult mai scumpe, am rămas uimiți de cât de clare sunt sunetele EarFun Free Pro, mai ales având în vedere prețul solicitat.
Dacă ar fi să descriem bass-ul, ei bine, aceasta este cea mai puțin remarcabilă parte a sonorității. Boxele dinamice compozite duale produc un low-end amplificat, care se aude foarte bine.
Chiar și talgerele se aud foarte bine. De asemenea, și chitara bass este remarcabilă, însă, uneori, aceasta poate deveni mai neclară.
Tonalitățile medii sunt parțial afectate de bass-ul puternic, de aceea sunetul este destul de cald. Totuși, dinamica și detaliile sonore sunt excelente, având în vedere prețul solicitat.
Vocea și instrumentele sună relativ natural. De exemplu, poți auzi ciupiturile corzilor ghitarelor electrice.
Marea performanță continuă cu acutele. Acestea sunt foarte detaliate, iar talgerele se aud foarte bine și puternic.
Modul Tuning este ideal pentru utilizatorii ocazionali, acesta neavând nici o urmă de sâsâit sau gâjâit. Orice gen muzical, de la pop la hard rock, sună excelent. Piesele de metal sunt puțin mai aglomerate ca sunete, însă sonoritățile sunt, totuși, foarte clare.
Soundstage-ul este foarte bun, având în vedere că discutăm despre căști in-ear. Sunetele pot fi auzite în afara căștilor, ceea ce amplifică experiența de ascultare.
Spațialitatea este, de asemenea, foarte bună, dar nu vei obține același sentiment de precizie ca în cazul unor căști scumpe, cum ar fi Sennheiser Momentum True Wireless 2.
În general, calitatea sunetului este excelentă, având în vedere prețul solicitat. Din păcate, bass-ul nu poate fi scăzut, ceea ce ar putea să nu fie acceptabil pentru ascultătorii audiofili.
Prin urmare, recomandăm căștile celor care vor să asculte muzica cu bass-ul amplificat.
Ar trebui să cumperi EarFun Free Pro?
Aceste căști true wireless merită prețul solicitat chiar dacă ținem cont doar de calitatea sunetului. Toate celelalte caracteristici sunt doar cireașa de pe tort. Căștile acestea oferă un excelent raport calitate / preț.
Desigur, ar fi frumos să existe un reglaj pentru egalizator, pentru a putea să reduci bass-ul. Totuși, dacă nu te deranjează bass-ul puternic, vei rămâne foarte plăcut surprins de aceste căști.
Durata de funcționare a bateriei este, de asemenea, excelentă: cel puțin 2 zile de utilizare constantă. Dacă ținem cont de încărcarea wireless rapidă, chiar nu știu ce altceva ai putea să mai vrei.
În plus, există funcționalități cum ar fi anularea activă a zgomotului, modul ambiental și modul întârziere scăzută. Toate acestea sunt un plus binevenit, chiar dacă performanța lor nu este cea mai bună de pe piață.
Per total, îți recomandăm, cu căldură, aceste căști. Prețul standard este de aproximativ 250 lei, dar poți obține EarFun Free Pro pentru sume mai mici de 200 lei, pe Amazon. La prețul ăsta, nu poți găsi ceva mai bun, la ora actuală.
Verifică preț EarFun Free Pro aici!
Citește și:
- Cele mai bune căști Sennheiser
- Cele mai bune 10 căști Skullcandy
- Top 10 căști folosite de cei mai buni jucători din NBA
- Review căști Bose Sport Earbuds