“Noul set de căști de la Razer are un raport calitate-preț excelent și oferă un sunet mai bun decât te-ai aștepta, însă calitatea construcției și funcțiile au avut de suferit pentru a salva din costuri.”
Ce ne-a plăcut
- Au un preț decent pentru un set de căști de gaming
- Sunetul este consistent pentru mai multe tipuri de mass-media
- Sunt confortabile și se pot ajusta
- Folosirea este simplă
Ce nu ne-a plăcut
- Se bazează foarte mult pe bass
- Se simt cam ieftine
- Nu prea au funcții
- Au o estetică verde polarizată
Razer Kraken este versiunea nouă și îmbunătățită a Razer Kraken Pro V2, ce este unul dintre cele mai populare seturi de gaming ale companiei, având niște vânzări bune. Pe lângă numele mai scurt, noul Kraken are mai multă căptușeală în jurul benzii de susținere, un microfon îmbunătățit, gel de răcire în căptușeala pad-urilor, pentru a-ți menține urechile răcorite chiar și în timpul nopților de vară.
Acest model aduce multe îmbunătățiri minore, în special după ce compania compania a lansat o versiune pentru eSports, Kraken Tournament Edition (review complet aici). În timp ce unii gameri de PC nu apreciază produsele Razer, nu încape îndoială de faptul că setul de căști Kraken Pro V2 a devenit o figură iconică în lumea seturilor de gaming. Deci, cum se meține acest model mai nou?
Indiferent de opinia ta despre Razer și a designului lor bazat pe mult RGB, nu încape îndoială că modelul Kraken este surprinzător de subevaluat. Este un design simplu, având o bandă de susținere din plastic ce se atașează de două cupe ovale, ce sunt și ele făcute din plastic. Lipsa metalului și a pielii reale în design înseamnă că acest set de căști este foarte ușor (puțin peste 320g), însă din acest motiv, are o senzație mai puțin solidă decât alte modele pe care le-am testat. Sigur, modelul este flexibil, și poate rezista la o cantitate de răsuciri în orice direcție, însă nu îți vei dori să le scapi prea des pe parchet, nici nu vei vrea să tragi de ele prea tare atunci când le dai jos de pe cap.
În jurul fiecărei cupe există un cadru de metal, ce este conectat de interiorul benzii de susținere. Oferă mai multă durabilitate, iar toate părțile se simt bine atașate și ferme. Jack-ul de 3.5mm, ce este atașat de cupa stângă, este bine prins de unitate, iar microfonul retractabile încape fără probleme în aceeași parte a căștilor. În timp ce au controale pe fir, acestea sunt foarte simple, și ai avea parte de mai multe de la Tournament Edition, ce are un preț asemănător, și vine cu control pentru bass, control pentru sunetul de joc/chat, și posibilitatea de a opri THX Spatial, pentru atunci când nu te joci. Din păcate, Kraken nu are nici una dintre aceste funcții.
Umplutura de spumă a cupelor este plăcută și suplă, iar căptușeala în plus a benzii de susținere este un bonus plăcut. De fapt, sunt atât de bine căptușite, încât unele persoane ce au capetele mai mici s-ar putea să se îngrijoreze că nu vor sta la fel de strânse pe cap precum le-ar plăcea, însă totul se rezumă preferințele personale. Pentru noi, potrivirea a fost plăcută, și, după pot fi ajustate cu ușurință, folosindu-te de crestăturile numerotate de pe marginile benzii de susținere. Aspectul este completat de un design open-back al cupelor, cu un finisaj plăcut cu plasă neagră.
Cum ți se pare culoarea? Deoarece versiunea verde a Kraken are un aspect puternic, și face ca setul de căști să pară mai ieftin decât ar sugera-o construcția. Între timp, versiunea neagră este mult mai subevaluată, poate chiar puțin plictisitoare. Iar Kraken-ul Quartz roz? Perfecțiune. Serios, setul de căști este disponibil în toate aceste variante, iar, dacă nu îți place foarte mult rozul, atunci nici una nu are prea mult stil.
Specificații
Tipul difuzoarelor | 50mm Neodim dinamic |
Impedanță | 32 Ohmi |
Reacția frecvențelor | 12 Hz – 28 kHz |
Design | Open Back |
Tipul microfonului | Retractabil |
Conexiune | 3.5mm |
Greutate | 322g |
Lungimea cablului | 1.3m |
Durata bateriei | N/A |
Lumini și software | Nu are |
Performanța audio
Atunci când le folosești, Kraken funcționează bine pentru gaming, iar în această categorie le-am testat. Modelul Tournament Edition este mai axat pe PC, însă le-am testat pe acestea prin toate formele curente de gaming. Am început prin jocul nostru preferat atunci când testăm, Assassin’s Creed Odyssey, iar Kraken a avut o performanță bună cu toate elementele de bass ale acestui joc AAA de la Ubisoft. Când valurile se izbeau de Adestria, setul de gaming le reproducea bine. Și, în timpul părților de luptă, accentul pus pe bass s-a descurcat să reproducă fiecare coliziune într-un mod plin. Kraken rămâne puțin în urmă în zona sunetelor înalte, ce nu sună chiar așa de bogate. Când asculți sunetele ambientale, vei observa o lipsă a detaliilor, pe care căștile mai premium o reproduc.
Este puțin cam nedrept să comparăm Kraken cu un set de căști ce costă de două ori mai mult, iar per total, aria de sunet este excelentă pentru prețul pe care îl plătești. Deși, am observat că lipseau niște sunete pe care TV-ul nostru le capta (în acest caz, un Samsung Q9FN), precum lipsa sunetului produs de focul de tabără în unele scene. Păcat.
Când vine vorba de dialog, Kraken are o performanță destul de bună, din moment ce au o arie a sunetelor puțin mai plată, iar acest lucru înseamnă că vor exista mai puține probleme în mix-ul dialogului cu sunetele incidentale în jocuri precum Assassin’s Creed. Muzica din joc este reprodusă destul de bine, deși duce lipsă de claritate când trebuie să reproducă sunete înalte de chitară, pe care coloana sonoră a Odyssey le are. Deci, pe post de set de căști pentru jocuri singleplayer, sunt bune, însă probabil că nu mai bune decât boxele unui TV din spectrul înalt.
Pentru multiplayer, am testat Apex Legends, iar aici Kraken ne-a impresionat. Bass-ul este perfect pentru a auzi exploziile, chiar dacă acestea sunt aproape sau departe. Datorită faptului că aceste căști sunt bine reglate pentru gaming, ai și o senzație decentă de imagistică.
Ping-urile coechipierilor s-au amestecat bine cu focurile constante de armă, iar sunetul stereo – care nu este la fel de complex precum sistemul audio surround pe care îl oferă căștile de gaming profesionale – îți oferă o senzație decentă pentru a-ți da seama unde te afli. Auzi pașii ce se furișează spre tine, auzi focurile de armă distante, și îți poți da seama unde se află echipa ta.
Nu este excelent, însă este o funcționalitate foarte solidă, ceea ce este important – însă aici există o problemă cu Kraken. Modelul puțin mai vechi, Tournament Edition, oferă sunet THX Spatial, ce face o treabă mai bună când vine vorba de imagistică în jocurile multiplayer, și costă cam același preț (depinde ce model are o reducere mai mare în magazinele online).
Mai mult, modelul TE are opțiunea de a opri/porni THX, făcându-le mai versatile pentru atunci când vrei să te joci ceva offline. Când vine vorba de sunetul de bass pe care îl oferă modelul de bază Kraken, cu TE îl poți modifica, îl poți scădea sau îl poți face mai puternic.
Întorcându-ne la ceva puțin mai simplu, am încercat acest set de căști cu muzica jocului puzzle GNOG, pentru a-i testa capabilitățile sunetului din joc. Difuzoarele de 50mm au făcut o treabă excelentă în a aduce sunetul jocului la viață.
În timp ce setului îi lipsesc detaliile mici din muzică (din nou, setul de căști favorizează bass-ul) și oferă o senzație neclară de feedback audio atunci când dai click pe ceva, noi am spune că sunetul aici este peste medie pentru un set de căști de gaming axat pe aria joasă/mijlocie a sunetelor. Cel mai mare avantaj al Kraken este simplitatea acestuia, însă, în același timp, acesta este și un dezavantaj. Nu poți modifica setările audio, sunetul oferit trebuie să se descurce în varietatea de scenarii.
Când vine vorba de alte forme media, Kraken au o performanță bună, deși nu se apropie de performanța căștilor specializate. Sunt o încântare atunci când te uiți la filme de acțiune, precum Avengers și Black Panther, însă se chinuie atunci când te uiți la drame sau la seriale în care se vorbește mult, deoarece nu prea pot să ofere aria audio pentru a aduce la viață dialogul și sunetele incidentale.
Când vine vorba de muzică, din nou, orice are un bass decent se va auzi bine (sunt excelente pentru metal), însă setul de căști este mediocru atunci când vine vorba de sunetele înalte și de melodiile ce au chitări mai subtile. Având în vedere reglajul și designul acestor căști, știm că principala lor treabă este pentru gaming, și nu le-am recomanda dacă ești în căutarea unui set de căști pentru filme, muzică sau pentru TV.
Funcții și software
Kraken este un set de căști pentru gaming fără prea multe funcții. Microfonul retractabil și controlul volumului de pe fir sunt cam singurele oferite. Să începem cu microfonul. Acesta se poate retrage și este foarte solid, deci este simplu să îl bagi înapoi în căști atunci când nu îl mai folosești.
Sunetul este clar, în momentul în care îl ții cum trebuie, și se poate observa o îmbunătățire față de microfonul vechilor Kraken Pro V2. Există un nivel rezonabil de excludere a sunetului din părțile și din spatele microfonului, deși nu blochează tot sunetul de fundal.
Controlul pe fir este… ei bine, un control pe fir. Rotița de volum iese din ambele părți ale carcasei și este o funcție ușor de folosit. De asemenea, mai există și un buton ce pune microfonul pe mut. Controlul este la o distanță bună de cupă, deci nu te vei lovi cu acesta peste față atunci când vrei să-l folosești, și se simte bine atașat de firul din nailon, de care atârnă jack-ul de 3.5mm.
Concluzie
Noul și îmbunătățitul Kraken este un set decent de căști pentru gaming, și te vei putea folosi foarte bine de el în jocurile de acțiune, shootere, sau orice are mult zgomot și împușcături. Sunt excelente pentru bass, însă nu sunt chiar așa de bune când vine vorba de alte arii de sunet, însă puterea este peste măsură, având în vedere prețul și simplitatea construcției.
Kraken are un design simplu și este destul de elegant pe alocuri, însă paleta culorilor este polarizată, și, unele materiale se simt puțin cam ieftine. Este clar de ce Pro V2 a devenit un nume așa de mare în categoria seturilor de căști pentru gaming, și, din punct de vedere tehnic, acesta este un model mai bun, însă utilizatorii se așteaptă la mai multe funcții și la un sunet mai bun, deci, dacă vrei să investești într-un set de căști Razer și ai niște bani în plus, Tournament Edition s-ar putea să fie o alegere mai bună, datorită sunetului îmbunătățit și a funcției de control pentru volum ce este mai bună.
Verifică preț Razer Kraken aici!
Citește și:
- Review căşti Skullcandy Push Ultra
- Review căşti gaming Onikuma K1
- Review căşti gaming Logitech G633 Artemis Spectrum
- Review căşti Apple AirPods Pro