Cei de la Bose au revenit în cele din urmă cu un mult așteptat succesor al căștilor SoundSport Free. Acum se numesc pur și simplu Bose Sport Earbuds.
Noile căști Bose Sport au o construcție mai rafinată, cu o suprafață sensibilă la atingere. Sunt încă voluminoase și ies din urechi destul de mult. Cu toate acestea, datorită vârfurilor și a combinației cu aripioare, acestea stau confortabil în urechi fără să se miște.
Căștile sunt, de asemenea, rezistente la transpirație datorită clasificării IPX4 și vin cu cea mai recentă versiune de bluetooth, 5.1. Ai parte și de o performanță audio puternică, care se potrivește perfect pentru antrenamente, oferindu-ți ritmul și energia pentru a finaliza sesiunile intense.
Cu toate acestea, le lipsesc unele funcții fundamentale la care te-ai aștepta de la o pereche de căști ce costă aproximativ 1000 RON. Unele persoane s-a putea să nu cumpere aceste căști dacă cei Bose nu le remediază prin actualizări de software. Mai multe despre acest lucru în recenzia Bose Sport Earbuds de mai jos.
Ce ne-a plăcut
- Potrivirea și confortul sunt excepționale
- Calitatea audio este excelentă cu un bass detaliat și puternic
- Soundstage-ul este masiv (pentru o pereche de căști in-ear)
- Carcasă rezistentă la transpirație cu clasificare IPX4
- Suport pentru Bluetooth 5.1
- Au o izolare pasivă a zgomotului bună
Ce nu ne-a plăcut
- Vin cu o aplicație mobilă ce nu are prea multe funcții și nu oferă opțiuni de egalizare
- Durată bateriei este medie
- Nu le poți personaliza
Specificații
Tip: Căști true wireless
Conexiune: Wireless Bluetooth 5.1
Design: Closed-back
Căști
- Dimensiunea difuzoarelor: n / a
- Reacția frecvențelor: n / a
- Impedanță: n / a
- Greutate: 6g per cască, 74g cu carcasă
- Lungime cablu: 30cm
- Microfon și comenzi: Da (încorporat)
- Protecția apei: IPX4
Wireless
- Bluetooth: 5.1
- Durata bateriei: aproximativ 5 ore per încărcare, 15 ore în total
- Timp de încărcare: 2 ore de la 0% la 100%, încărcare rapidă de 15 minute oferă încă 2 ore de redare
- Anulare activă a zgomotului: Nu
- Cablu de încărcare: USB-C
- Codecuri Bluetooth: SBC, AAC
- Autonomie wireless: 9m
Microfon
- Tip: 4 microfoane încorporate
- Design microfon: n / a
- Se poate da pe mut: Nu
Ce vei găsi în cutie?
- Căștile true wireless Bose Sport Earbuds
- 3 dimensiuni de geluri pentru urechi (combinație vârf/aripioare)
- Carcasă de încărcare
- Cablul USB-C de încărcare
- Manual de utilizare
- Garanție de 2 ani
Confort și potrivire – 5/5 Perfect
Căștile Bose Sport sunt relativ voluminoase, dar se potrivesc bine în urechi. De asemenea, confortul este superb și, pentru că sunt ușoare, vei uita că le porți.
Carcasa este similară cu a căștilor SoundSport Free și cu Bose QuietComfort, atât ca dimensiune, cât și ca formă. Bose a decis să le echipeze cu geluri pentru urechi StayHear Max: o combinație de vârfuri și aripioare. Ai parte de 3 dimensiuni diferite, dar numai aripioarele se schimbă în dimensiune, în timp ce vârfurile rămân aceleași.
Aripioarele pentru urechi se blochează strâns în urechi, creând o potrivire sigură care împiedică căderea căștilor în timpul mișcării. Unii utilizatori nu apreciază aripioarele pentru că li se pare că le zgârie urechea, dar abia am observat ceva în cazul nostru. Odată ce le pui, practic uiți de ele.
Vârfurile sunt asemănătoare cu cele din generația anterioară, ceea ce înseamnă că sunt prea mari pentru a intra adânc în canalul urechii. În schimb, atârnă chiar la începutul canalului fără a crea presiune.
Acesta din urmă este principalul motiv pentru care aceste căști sunt atât de confortabile și ușor de purtat. Nu există puncte de presiune și nici nu creează un vid în urechi. Și pentru că fiecare cască are o greutate de doar 6 grame, abia de le vei simți.
Izolarea zgomotului – 3/5 Bine
Deoarece vârfurile intră în canalului urechii în loc să fie împinse adânc, izolarea pasivă nu este cea mai bună. Cu toate acestea, când muzica începe să fie redată, zgomotul exterior dispare.
Căștile in-ear sunt de obicei destul de eficiente când vine vorba de izolarea pasivă, deoarece le poți împinge mai adânc în canalul urechii. Acest lucru blochează complet lumea exterioară. Cu toate acestea, căștile Bose Sport sunt puțin diferite.
La fel ca modelul lor anterior (și Jaybird Vista), acestea vin cu vârfuri mai mari decât de obicei. Treaba lor este să stea în la intrarea în canalul urechii și nu în interiorul acestuia. Desigur, soluția „one size fits all” creează în continuare o barieră între tine și mediul din jurul tău.
Dar bariera respectivă nu este la fel de eficientă ca o inserare mai adâncă, ceea ce înseamnă că va permite să intre mai mult zgomot ambiental decât o fac alte căști. Cu toate acestea, rezultatul nu este atât de teribil. Dacă nu vrei să le purtați lângă un drum aglomerat, izolarea este suficientă pentru o experiență de ascultare neîntreruptă.
Există zgomot produs de vânt?
Deoarece sunt mari, căștile ies din urechi destul de mult. Din păcate, asta înseamnă că vei avea parte de mai mult zgomot de vânt în timp ce alergi decât ai avea parte cu căștile true wireless mai mici. Problema se agravează și mai mult dacă decideți să alergați într-o zi cu vânt.
Bluetooth – 4.5/5 Aproape perfect
Conectarea este simplă cu un telefon și ai parte de o conexiune fiabilă cu noul bluetooth 5.1. Cu toate acestea, conectarea căștilor Bose Sport Earbuds cu o aplicație mobilă pentru prima dată este frustrantă.
La fel ca în cazul multor căști true wireless, pur și simplu le scoți din carcasă și activezi bluetooth în setările telefonului tău. Acestea apar în meniu în câteva secunde și ești gata de ascultare.
Datorită bluetooth 5.1, nu ar trebui să ai probleme semnificative cu stabilitatea conexiunii. La fel ca la versiunea 5.0, poți pune un perete de cărămidă între căști și dispozitivul de redare însă după al doilea perete încep să apară întreruperi.
Deoarece bluetooth 5.1 este excelent pentru a identifica cu exactitate locația sa, este ciudat faptul că aceste căști nu oferă o funcție pentru a-ți găsi căștile. Poate fi rezervat pe viitor, în cazul în care telefoanele acceptă și un nou standard bluetooth.
De asemenea, dacă intenționezi să le utilizezi în modul mono, funcționează doar casca dreaptă.
De asemenea, Bose Sport Earbuds au o aplicație mobilă numită Bose Music, unde poți modifica câteva lucruri și poți actualiza firmware-ul. Cu toate acestea, conectarea durează ceva timp. În cazul nostru, a trebuit să trecem prin multe mesaje de eroare înainte de a ne înregistra în cele din urmă căștile.
Din fericire, odată conectate, nu există probleme de reconectare.
Multipoint?
Da, aceste căști suportă multipoint. Le poți conecta cu mai multe dispozitive și poți schimba cu ușurință între ele.
Ce codecuri bluetooth folosesc?
Aceste căști suportă doar SBC și AAC, ceea ce este destul de frecvent la căștile Bose. Asta înseamnă că funcționează bine atât pe Android cât și pe iOS, cu viteze de transfer decente.
Există o întârziere video?
SBC este bine implementat pe Android, deci nu ar trebui să ai parte de întârzieri vizibile în timp ce te uiți la videoclipuri pe YouTube. Vei avea parte de performanțe similare pe iOS, fără decalaje audio vizibile.
Baterie – 2.5/5 medie
Bateria căștilor Bose Sport este puțin dezamăgitoare comparativ cu standardele actuale. Ai parte de aproximativ 5 ore per încărcare, iar carcasa (mare) de încărcare conține doar încă 10 ore. Există suport pentru încărcare rapidă, dar nu există încărcare wireless.
În ciuda faptului că au o carcasa de încărcare voluminoasă, bateria pare să ducă lipsă de energie. În testul nostru, am obținut aproximativ 5 ore de redare la un volum de 60%. Aceasta este aproximativ media pentru căștile true wireless premium și lasă mult de dorit.
Un alt domeniu surprinzător este carcasa. Este destul de mare și nu intră ușor în buzunar, dar totuși are doar 10 ore de baterie suplimentară. În cazul căștilor Jaybird Vista, am înțeles durata scurtă a bateriei, deoarece carcasa lor este relativ mică. În comparație, cea a căștilor Bose pare o utilizare slabă a spațiului.
Acestora le lipsește și încărcarea wireless. Deși acest lucru este obișnuit pentru căștile sport wireless din această are de preț, este totuși ceva ce Bose ar putea implementa.
Cel puțin vei avea parte de încărcare rapidă, oferindu-ți 2 ore per încărcare de 15 minute. În interiorul aplicației, poți verifica cât de mult energie mai are fiecare cască.
Durabilitate – 4/5 Excelent
Căștile Sport sunt bine construite și robuste, cu protecție împotriva ploii și a stropilor de apă. Dar aripioarele urechii par puțin fragile.
Carcasa este realizată în întregime din plastic cu un strat de polimer, similar cu căștile QuietComfort. Se simte suficient de robustă pentru utilizarea zilnică și este mai mult decât capabilă să supraviețuiască unei căderi accidentale.
Acestea sunt protejate împotriva apei datorită clasificării IPX4, însă aceasta nu este cea mai mare. Vei beneficia de protecție completă împotriva apei și a prafului cu Jabra Elite Active 75t ce au o clasificare IP67 (echivalent IPX7).
Nivelul de rezistență al acestor căști este destul de bun pentru antrenamente, din moment ce sunt protejate împotriva transpirației, însă nu îți recomandăm să le speli sub apă, deci va trebui să le speli cu un prosop umed.
Gelurile pentru urechi din silicon StayHear Max sunt moi și se simt bine în contact cu pielea. Le poți înlocui rapid, dar ai grijă să nu tragi prea tare de aripioarele. S-ar putea rupe dacă folosești prea multă forță.
De asemenea, carcasa de încărcare este din plastic și arată destul de robustă, cu mecanismul de blocare al capacului. Trebuie să apeși mai întâi pentru a deschide capacul. Acest lucru asigură că partea de sus nu se deschide accidental.
Funcții- 2.5/5 mediu
Aici dezamăgesc puțin căștile Bose Sport. În ciuda faptului că au o aplicație mobilă și comenzi tactile, comenzile sunt extrem de limitate.
Toate căștile sportive care costă peste 500 RON ar trebui să vină cu o aplicație pentru a îmbunătăți funcționalitățile după gusturile utilizatorului. Și, deși acestea vin cu aplicația Bose Music, funcțiile sale sunt limitate sau chiar inutile.
Nu există un organizator de control tactil mai avansat. Prin urmare, nu poți personaliza controalele de pe fiecare căști. În schimb, trebuie să folosesc acțiunile preselectate, care sunt redarea/pauza și folosirea asistentului inteligent. Aplicația spune că poți apăsa de două ori pe casca stângă pentru a schimba peste melodiile, dar nu funcționează întotdeauna.
Un alt lucru frustrant este că nu aveți nicio comandă pentru volum. Pentru a modifica volumul, trebuie să o faci de pe dispozitivul de redare, în cazul nostru, un telefon. În timp ce lipsa controlului de volum la căștile de buget este un lucru normal, ar trebui să fie o funcție obișnuită pentru modelele premium, precum căștile Bose Sport.
Un alt lucru care lipsește este egalizarea (EQ). În timp ce sunetul este extraordinar, micile modificări l-ar face chiar mai bun. În mod ciudat, căștile Bose Noise Canceling 700 au un EQ în aceeași aplicație, dar aceste căști nu. Sperăm că asta se va schimba în viitor.
Căștile sunt dotate cu un senzor de proximitate pentru redare/pauză automată. De obicei, îl dezactivăm pe toate căștile, deoarece ni se pare inutil. Deși îl poți dezactiva din interiorul aplicației, aparent există o eroare.
Când scoți casca dreaptă, aceasta nu mai redă muzica. Între timp, casca stângă continuă să redea. Cu toate acestea, atunci când scoți casca stângă, acesta nu pune pauză.
În această stare, aplicația este utilă numai pentru verificarea procentului bateriei pentru fiecare cască și pentru actualizarea firmware-ului. Sperăm că Bose va lansa o actualizare pentru aplicație pentru a adăuga toate caracteristicile lipsă pe care le oferă deja competiția.
Calitatea microfonului
Microfoanele încorporate îți redau vocea într-un mod plăcut și clar dacă te afli într-o cameră liniștită. Este oarecum subțire, dar ușor de înțeles și suficient de bună pentru a efectua apeluri telefonice.
Căștile încep să se chinuie puțin atunci când le folosești într-un mediu zgomotos. Deși calitatea apelurilor telefonice este încă acceptabilă, ar putea fi mai bine să eviți să porți un apel telefonic în timp ce te afli pe stradă.
Sunet – 4.5/5 Aproape perfect
Performanța generală este excelentă, dar semnătura sunetului se potrivește cel mai bine pentru genuri specifice. Ceea ce funcționează bine cu muzica pop nu funcționează cu instrumente mai puternice.
Începând cu reacția bass-ului, aceasta este incredibil de puternică, bine controlată și cu o extensie excelentă în regiunea sub-bass-ului. Este de departe cel mai bun lucru al căștilor Bose. Indiferent de melodia pe care asculți, zona sunetelor joase nu va dezamăgi.
Ne place să ne testăm căștile cu un cântec numit „Duende” de Bozzio Levin Stevens. Piesa pune accentul pe chitara acustică, pe tobe și, în special, pe chitara bass. Acolo unde majoritatea căștilor se luptă să țină pasul cu chitara bass, căștile Bose Sport fac acest lucru cu brio.
Bass-ul controlat funcționează bine cu toate genurile muzicale. Începi să observi detalii în melodii pe care nu le-ai fi auzit anterior. Chiar și unele piese cărora le lipsește de obicei bass-ul au acum o definiție puțin mai bună.
Cu toate acestea, cea mai mare problemă este cantitatea sa. Au doar un pic prea mult de bass pentru a preveni scurgerea acestuia în restul frecvențelor.
Sunetele mijlocii sunt curate și ușor încastrate. Este de datoria sunetelor mijlocii superioare să scoată vocile în evidență, acestea sună destul de natural. Detaliile se pot auzi, dar nu atât de bine definite în comparație cu concurența.
Sunetele înalte sunt bine integrate cu cele medii. Sunt foarte netede și lipsite de sibilanță. Din nou, există o lipsă de rezoluție, care ar ajuta la echilibrarea bass-ului, ce este ușor copleșitor.
Merită menționat faptul că Bose a implementat o caracteristică numită Active EQ. Ceea ce face este schimbarea activă a bass-ului și a sunetelor înalte în funcție de volum. Din această cauză nu vei simți niciodată ca și cum ar lipsi unele frecvențe.
Soundstage-ul acestor căști este uriaș (pentru standardele căștilor in-ear). Are o profunzime mai bună decât lățimea, motiv pentru care probabil te vei uita în jur pentru a te asigura că ceea ce auzi este dintr-o melodie. Dar acest soundstage amplu face ca imagistica să sufere.
Per total, calitatea sunetului este excelentă și orice persoană ce este în căutarea unui sunet bun, va fi încântată. Genuri precum pop, electronic și rap sună uimitor. Chiar și rockul se aude bine cu aceste căști.
Dar dacă ascultați metal, atunci ar trebui să le eviți. De îndată ce pedala dublă începe să se audă, sunetul devine stins și plictisitor. Sunetele înalte sunt prea netede pentru a se dezvolta, motiv pentru care ti-ar prinde mai bine dacă ai căuta o altă pereche de căști.
Aceste căști au un potențial imens pentru o calitate fantastică a sunetului. Sperăm că cei de la Bose vor decide să lanseze o actualizare a firmware-ului și să modifice puțin EQ-ul.
Ar trebui să cumpărați căști Bose Sport?
Aceste căști true wireless oferă o potrivire excepțional de confortabilă și de sigură. În ciuda dimensiunilor lor, aproape că uiți că le ai în urechi. Poți să te antrenezi la sală sau să alergi afară, căștile vor rămâne ferm la locul lor. Dacă anularea zgomotului este importantă pentru tine, atunci ar trebui să știi că cei de la Bose au lansat un model mai nou de căști QuietComfort.
De asemenea, calitatea audio este excelentă, oferind cele mai multe detalii din melodiile axate pe bass. Sunetele joase ale acestor căști sunt controlate și puternice. Ele se pot auzi puțin înfundate atunci când asculți rock, dar nu vei observa atunci când te antrenezi.
Desigur, există câteva lucruri ce nu ne-au plăcut. Comenzile tactile sunt extrem de limitate și nu pot fi reconfigurate. Aplicația mobilă Bose Music este practic inutilă, cu excepția actualizărilor de firmware. Durata bateriei lasă de dorit.
Pentru prețul de aproximativ 1000 RON, cei de la Bose au făcut prea multe compromisuri. Din fericire, cu căștile wireless, multe lucruri pot fi corectate prin actualizări de software. Sperăm că cei de la Bose vor vedea că acest model de căști este cam dezamăgitor și vor decide să le facă mai bune.
Verifică preț Bose Sport Earbuds aici!
Comparație rapidă cu competitorii
Jaybird Vista
Ambele căști sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește confortul, stabilitatea, durata totală a bateriei și izolarea pasivă. Cu toate acestea, diferă semnificativ în ceea ce privește durabilitatea, Jaybird Vista având o clasificare IPX7, precum și certificarea MIL-STD-810G, care previne șocurile și deteriorarea produsă de apă. Aplicația Jaybird este, de asemenea, mult mai intuitivă și mai bogată în funcții, cu control deplin asupra sunetului cu un EQ încorporat.
Jabra Elite Active 75t
Căștile Bose au o potrivire mai sigură, dar aici se termină avantajele față de Elite Active 75t. Acestea din urmă sunt superioare când vine vorba de izolarea pasivă, au o aplicație mult mai bună, cu o mulțime de lucruri de personalizat, o egalizare funcțional și o durată superioară a bateriei. Ca să nu mai vorbim de o clasificare mai mare a rezistenței la apă (IP57).
Beats PowerBeats Pro
PowerBeats Pro oferă o stabilitate puțin mai bună datorită designului cârligelor pentru urechi. Cu toate acestea, căștile Bose provoacă iritații, așa cum o fac și Beats. În general, sunt rezistente la apă în mod similar (IPX4), acceptă numai SBC și AAC și vin într-o carcasă voluminoasă. Vorbind despre asta, Beats PowerBeats Pro au un avantaj în fața căștilor Bose atunci când vine vorba de baterie, oferind 11 ore per încărcare (căștile Bose oferă doar cinci ore).
Apple AirPods Pro
Apple AirPods Pro au mai multe funcții decât căștile Bose Sport. Acestea vin cu anulare activă a zgomotului, asistență pentru Dolby Atmos, autonomie mai mare a bateriei și pot oferi o calitate mai bună a apelurilor. Semnătura sunetului este puțin diferită, AirPods Pro având un sunet general mai luminos, cu mai puțin bass. Pe de altă parte, căștile Bose sunt mai bune pentru sport, cu o potrivire mai sigură.
Citește și:
- Review căşti gaming Logitech G933 Artemis
- Review căşti gaming Razer Kraken
- Review căști HyperX Cloud Earbuds
- Review căşti Apple AirPods Pro