Ca o îmbunătățire a Logitech G930, G933 are un aspect familiar. Are aceeași construcție voluminoasă de căști de controlor aerian, aceleași cupe în formă de coșciug, în locul celor rotunde. Poate fi identificat cu ușurință ca urmașul celor mai recente căști ale celor de la Logitech.
Cu toate acestea, G933 au un aspect mai plăcut.
Cei de la Logitech au adăugat luminițe RGB. Precum celelalte modele moderne ale companiei, G933 are 16.8 milioane de profile de culoare pentru dungile luminoase de pe spatele fiecărei cupe și pentru logo-urile de pe părți. Desigur, sunt nefolositoare, însă arată bine, iar cei de la Logitech continuă să ofere cele mai bune lumini din industrie.
Lăsând iluminarea la o parte, G933 este un set de căști neted. Cupele căștilor G930 erau cam urâte, o placă plată cu finisaj din plastic, cu un logo Logitech foarte corporatist și cu controale greoaie.
G933 a renunțat la acest aspect corporatist și folosește un logo mai puțin îndrăzneț, în timp ce are niște accente decorative ce îi oferă un aspect mai ușor. Unele sunt ciudate și puțin cam chinuite – precum împrăștierea de triunghiuri decorative pe banda de susținere – însă, în mare parte, aceste schimbări ajută G933 să arate mai mult ca un set de căști modern și mai puțin ca o relicvă din anii 90.
De asemenea, G933 și-a mutat butoanele în partea din spate a căștilor, ceea ce ajută la menținerea unui aspect curat și ordonat. Toate controalele se află pe partea din spate a cupei stângi și fiecare are o formă unică ce te ajută să le memorezi mai ușor. Le poți aprinde printr-un comutator, să activezi setările de egalizare, să pornești sunetul surround, să schimbi efectele luminilor, să pui pe mut microfonul și să ajustezi volumul. De asemenea, poți reprograma cele trei butoane “G” de pe mijloc (marcate ca G1, G2 și G3) cu mai multe preseturi de comenzi – sau cu macrouri, dacă preferi.
De asemenea, pe cupa stângă ai microfonul, deși s-ar putea să nu îl vezi inițial. Este retractabil și se pliază direct în cupă, făcându-l aproape invizibil – însă iese recum un microfon boom normal și se extinde pentru ca tu să-l poți îndoi spre gura ta.
Designul este o piesă inginerească plăcută, însă nefolositoare. Cu seturile de căști pe care le pot folosi pe stradă, precum Polk Striker Pro, faptul că am un microfon detașabil sau pliabil este folositor. G933 este atât de voluminos încât mă îndoiesc că le pot purta departe de calculator. Stilul microfonului este o dovadă a inventivității celor de la Logitech, însă nu prea este practic.
Un aspect mai folositor al designului este spațiul de depozitare al dongle-ului USB, având în vedere că am mai pierdut dongle-uri în trecut. Doar scoți placa din plastic de pe cupa stângă. De asemenea, și placa dreaptă se scoate, în caz că vrei să schimbi bateria pe viitor.
Partea de jos a cupei drepte are un port de încărcare micro-USB și un jack analog de 3.5mm. Poți folosi jack-ul pentru a conecta G933 la telefon, la un gamepad sau la orice altceva – nu ai nevoie de baterie, doar că nu vei mai avea parte de luminițe. Din nou, nu le-aș folosi pe stradă. Sunt mari și arată amuzant, în ciuda îmbunătățirilor aduse de cei de la Logitech.
Singura mea problemă cu G933, și un motiv pentru unii dintre voi să nu se atingă de ele, este faptul că sunt prea strâmte. Potrivirea devine mai bună cu cât le porți mai mult, însă setul de căști tot îmi strânge capul și îmi lasă o senzație proastă după câteva ore de folosire. Void Wireless de la Corsair alunecă mai mult, însă sunt mai confortabile – precum Astro A50, dacă intră în bugetul tău.
Sunet
G933 oferă un sunet bun. Dacă folosești setarea stereo de bază, “Flat,” acestea sunt un set de căști puternice, oarecum strălucitoare. Apreciez mai mult sunetele joase – și am ajustat imediat, folosind setarea de egalizare “Drop the Bass,” după aceea le-am mai reglat puțin.
G933 sunt o pereche de căști bune. Cupele mari oferă sunetului mult spațiu pentru jocuri și alte medii. Muzica se aude surprinzător de bine, deși tot aș prefera Astro A50 sau HyperX Cloud (sau orice altă pereche de căști recente).
Precum majoritatea căștilor produse recent, G933 are capabilități 7.1. Trebuie să recunosc faptul că G933 are un sunet surround simulat mai bine decât majoritatea. Spre deosebire de competitorii remarcabili (vorbesc de Corsair), pornirea sunetului surround nu distruge sunetul căștilor G933. Există niște distorsiuni, iar în unele jocuri (de exemplu Battlefield), fac o treabă bună simulând sunetul surround.
Însă aceste momente sunt puține, iar faptul că implementarea sunetului surround a fost făcută destul de bine, nu face ca acest set de căști să fie la nivelul celor mai slabe sisteme de boxe. De obicei nu am folosit această setare, deoarece nu adăuga foarte multe sau scădea din ce ascultam, de exemplu, amesteca sunetele și creea un mix de zgomote sau scădea din detaliile centrale. Sunetul stereo al G933 este destul de bun.
Reacția frecvențelor microfonului G933 este decentă, însă microfonul este mai sensibil decât majoritatea atunci când vine vorba de captarea sunetelor de fundal. Fiecare scârțâit de scaun a fost înregistrat tare și clar, iar vocea mea a avut un șuierat ce putea fi observat – posibil ca microfonul să fi captat sunetele ventilatoarelor calculatorului. Funcționează, dar ar trebui să iei în calcul opțiunea de push-to-talk, pentru a nu-ți enerva echipa.
Când vine vorba de arie, am putut vorbi de la o distanță de 10 metri față de dongle înainte ca sunetul să se întrerupă, chiar și în apartamentul meu cu interferențe înalte. Am observat că după ce sunetul s-a întrerupt, și am mers către calculator, a durat mai mult decât la alte căști ca semnalul să fie găsit din nou.
Durata bateriei dezamăgește puțin – mai mult datorită faptului că am testat înainte Corsair Void Wireless și Razer Man O’ War. Le-am folosit în jur de 8 ore înainte de a le încărca. În timp ce este mai mult decât ce oferă majoritatea seturilor de căști wireless, acest număr este mic atunci când este comparat cu cele 12 ore pe care le oferă Man O’ War și Void Wireless.
Două note de final: Cei de la Logitech au fixat câteva probleme inițiale pe care le-a avut G933, deci ignoră-le dacă auzi despre ele. În primul rând, poți să schimbi cât de mult durează până când G933 se sting atunci când nu le folosești. În al doilea rând, setul de căști nu mai consideră 50% baterie ca fiind un nivel scăzut, deci nu vei mai auzi beepuri o dată la 2 minute timp de 4 ore. Acestea au fost cele mai mari probleme ale mele cu căștile și au fost rezolvate printr-o actualizare de firmware.
Concluzie
Logitech G933 ar fi un set de căști destul de bun la prețul său de 1000 RON şi are probabil cel mai bun raport calitate-preț pe care îl oferă un set de căști wireless.
Desigur, Astro A50, SteelSeries Siberia 800, și restul seturilor de căști wireless premium fac niște lucruri mai bine decât Logitech – însă costă de două ori mai mult. G933 este destul de bun pentru majoritate utilizatorilor încât aceștia nu își vor da seama de diferență, în timp ce are un preț rezonabil pentru un set de căști wireless. Poți cheltui banii economisiți în timpul vânzărilor de pe Steam.
Verifică preț Logitech G933 Artemis aici!
Citește și:
- Review căşti gaming Razer Nari
- Review căşti Sony WH-1000XM4 vs. Bose 700
- Review căşti Apple AirPods 2
- Review căști Samsung Galaxy Buds (și Buds+)