Reprezentare grafica a unei casti Sony WF-1000XM4 intr-o ureche.

Review căști Sony WF-1000XM4

Sony a reușit din nou. WF-1000XM4 sunt o pereche uimitoare de căști true wireless, depășind cu ușurință toți concurenții lor. Un succesor mult așteptat al popularului Sony WF-1000XM3 a sosit și nu dezamăgește.

Sony WF-1000XM4 au un design nou, atractiv, cu protecție împotriva transpirației și caracteristici similare, cum ar fi un model WH-1000XM4 mai mare.

Pe lângă anularea activă excelentă a zgomotului și modul de sunet ambiental, acum beneficiați de o funcție Speak-to-chat, procesare audio DSEE HX Extreme și suport pentru codec Bluetooth LDAC de înaltă calitate.

De asemenea, inginerii de sunet au reglat căștile pentru a suna foarte echilibrat. Există un vârf în înaltele superioare pentru a adăuga puțină strălucire, dar prezentarea generală este încă destul de neutră.

Aplicația Sony Headphones oferă o mulțime de personalizări. Cu toate acestea, Sony ar trebui să îmbunătățească unele lucruri, cum ar fi extinderea personalizării comenzilor tactile și caracteristica gimmicky 360 Audio (mai multe despre asta mai târziu).

Există, de asemenea, o îngrijorare cu privire la noile vârfuri hibride pentru urechi. Au un design propriu și, până acum, Sony nu vinde înlocuitori.

Cu toate acestea, noile căști Sony oferă un pachet atractiv. Dar valorează 1000 RON din banii tăi câștigați cu greu? Consultați recenzia noastră înainte de a lua decizia de a le cumpăra.

Specificații

Tip true wireless
Conexiune Bluetooth 5.2
Design spate Closed-back
Drivere 6 mm dinamic
Gama de frecvente 20-20.000 Hz (20-40.000 Hz cu LDAC)
Impedanta n/a
Greutate 14g ambele căști, 41g cu carcasă
Microfon și comenzi Da
Rezistență la apă IPX4
Durata de viață a bateriei 8h + 16h în carcasă (cu ANC)
Încărcare 1,5 ore + încărcare rapidă – încărcare wireless USB-C și Qi
Anularea activă a zgomotului Da
Codecuri Bluetooth SBC, AAC, LDAC
Raza wireless 10 m
Microfon 4 microfoane

Pro

 • Calitate a sunetului de rang audiofil
 • Design unic, rezistente la transpirație
 • Durată mare de viață a bateriei
 • Anulare activă excelentă a zgomotului și modul ambiental
 • Aplicație bogată în funcții
 • EQ personalizat aprofundat
 • Vârfuri hibride confortabile

Contra

 • Fără înlocuitori originali pentru vârfuri
 • Personalizare limitată a controlului tactil
 • Performanță slabă a microfonului în locuri zgomotoase
 • Prea voluminoase pentru a se potrivi urechilor mai mici

Carcasa si casti Sony WF-1000XM4.

Cum a evoluat Sony WF-1000XM4 față de modelul anterior?

Modelul XM4 acceptă acum Bluetooth 5.2 și codecul LDAC, are un grad de rezistență la apă IPX4 și poartă un nou cip V1 pentru a spori anularea activă a zgomotului și performanța Bluetooth.

Noile căști sunt, de asemenea, mai ușoare și mai confortabil de purtat. Designul Tri-Hold anterior a primit recenzii mixte din partea utilizatorilor.

Acum bateria este și mai bună, la 12 ore per încărcare pe XM4 și doar 8 ore pe XM3 (anularea zgomotului este dezactivată).

Puteți citi mai multe în recenzia Sony WF-1000XM3.

Ce vei găsi în cutie?

 • Căști true wireless Sony WF-1000XM4
 • Carcasă de încărcare
 • Cablu de încărcare USB-C
 • 3 perechi de vârfuri hibride pentru urechi (S, M, L)
 • Manualul utilizatorului
 • Cod de probă pentru 360 Audio

Confort și potrivire

Evaluare cu 4.0 stele: Grozav

Căștile oferă un confort deosebit pentru sesiunile scurte de ascultare și sunt suficient de stabile pentru a face exerciții. Cu toate acestea, după 2 ore, începi să observi o oarecare presiune în urechea exterioară.

Sony a renunțat la forma Tri-Hold și a optat pentru un design mai elegant, rotunjit. Se potrivește mult mai bine decât modelul anterior.

Acestea fiind spuse, căștile sunt încă oarecum voluminoase. Chiar mai mult decât Sennheiser Momentum True Wireless 2, pe care unii îl consideră prea mare pentru a se potrivi.

Prin urmare, utilizatorii cu urechi mai mici le pot considera prea dureroase pentru sesiuni de ascultare prelungite. În cazul meu, nu am avut probleme în a le purta câteva ore consecutive și am urechi de mărime medie.

Este important să nu le răsuciți prea mult în sus. Pur și simplu împingeți-le înăuntru, răsuciți ușor și lăsați-le într-o poziție confortabilă.

Datorită noilor lor vârfuri pentru urechi, este puțin probabil să cadă. Sony WF-1000XM4 utilizează vârfuri hibride proprii. Sunt de înaltă calitate și se simt excelent în urechi.

Un nou design hibrid, cu spumă la exterior și miez de silicon în interior, oferă vârfuri de urechi cu izolare excelentă a zgomotului.

Au un strat subțire de spumă cu memorie deasupra unui dom din silicon. Făcând asta, obții tot ce este mai bun din ambele lumi: izolarea cu spumă și durabilitatea siliconului.

Totuși, spuma se va rupe în cele din urmă, așa că cumpărarea de vârfuri de înlocuire este inevitabilă. Cu toate acestea, chiar și după 2 luni de la lansarea oficială, Sony încă nu oferă vârfuri de înlocuire pentru urechi, ceea ce este puțin îngrijorător.

Căștile sunt deosebit de sensibile cu vârfurile pentru urechi, așa că utilizarea celor de la terți poate avea ca rezultat o performanță a sunetului complet diferită.

În acest moment, Comply este singura companie care vinde vârfuri de înlocuire pentru Sony WF-1000XM4. Cu toate acestea, aceste sfaturi nu sunt hibride; sunt doar din spumă.

Totuși, la fel ca și în cazul Apple AirPods Pro, sunt sigur că producătorii de vârfuri pentru urechi vor începe să ofere înlocuitori în curând.

Notă: Sony recomandă să periați ușor vârfurile pentru urechi după fiecare utilizare. Nu folosiți apă sau alcool pentru a curăța căștile.

Izolarea zgomotului

Evaluare cu 4.5 stele: Aproape perfect

Vârfurile hibride pentru urechi fac o treabă excelentă de a păstra zgomotul ambiental. Nimic nu ar trebui să te deranjeze când asculți muzică.

Vârfurile din spumă sunt excelente pentru a bloca zgomotul exterior, deoarece vă conturează perfect canalul urechii. Dopurile Sony oferă o izolare pasivă excelentă a zgomotului. Când ascultați muzică, nu auzi nimic în jurul tău.

Dacă le folosești în aer liber, trebuie să fii foarte atent când traversezi strada, deoarece nu auzi mașinile care trec. Frecvențele mai joase, cum ar fi zgomotele motorului și auzirea fluxului de sânge, pot trece, ceea ce este normal.

Există zgomot de vânt?

În mod surprinzător, zgomotul vântului este minim și nu distrage deloc atenția. În ciuda volumului lor, se pare că Sony a făcut WF-1000XM4 puțin mai aerodinamic.

Carcasa si casti Sony WF-1000XM4.

Anularea zgomotului

Evaluare cu 4.5 stele: Aproape perfect

Performanța puternică de anulare a zgomotului este la egalitate cu concurența. Căștile ANC blochează complet frecvențele joase și cele mai înalte, dar nu în aceeași măsură precum căștile de dimensiune completă.

Pentru WF-1000XM4, Sony folosește un nou procesor integrat V1 care se ocupă atât de conectivitate Bluetooth, cât și de anularea activă a zgomotului.

Își face treaba foarte bine, reducând o mare parte a spectrului de frecvență. Sunetele de zgomot constant au dispărut complet, rămânând încă unele frecvențe mai înalte.

Împărtășesc performanțe de anulare a zgomotului similare cu Sennheiser Momentum True Wireless 2 și Apple AirPods Pro. Deși este grozav, mă așteptam la ceva mai mult.

Noile căști au, de asemenea, modul Wind, care se presupune că reduce zgomotul vântului atunci când utilizați ANC. Diferența este minimă, dar utilă atunci când utilizați anularea activă a zgomotului în aer liber.

Modul de sunet ambiental al Sony este la fel de impresionant ca întotdeauna. Este din nou la egalitate cu căștile Sennheiser, dar pot face vorbirea umană puțin mai clară.

Totuși, dacă sunteți în căutarea unor căști wireless de ultimă generație pentru a bloca sunetele enervante sau pentru a le amplifica, nu puteți greși cu Sony WF-1000XM4.

Bluetooth

Evaluare cu 3.5 stele: Aproape grozav

Adăugarea codecului LDAC este excelentă, dar gama Bluetooth este doar medie, fără suport pentru modul multipunct sau mono. Sony WF-1000XM4 utilizează cel mai recent Bluetooth 5.2. Stabilitatea este bună, fără întreruperi aleatorii. Cu toate acestea, intervalul este doar mediu.

Căștile încep să-și piardă stabilitatea conexiunii după ce trec de al doilea zid de cărămidă. Rezultatele sunt similare indiferent dacă alegeți Prioritate calitate sunet sau Prioritate conexiune în cadrul aplicației.

Deși aceasta este mai mult decât suficientă pentru utilizarea obișnuită, unele căști cu buget redus pot funcționa mai bine (TaoTronics Soundliberty 97, Aukey EP-T32).

Căștile se conectează rapid și, dacă utilizați Android, asigurați-vă că activați codecul LDAC de înaltă calitate audio. Cel puțin procesul de asociere cu serviciul Google Fast Pair este fără efort. Mai întâi, le conectezi la smartphone-ul tău și mai târziu la aplicația Sony Headphones.

În mod ciudat, WF-1000XM4 nu acceptă modul mono pe ambele părți. Puteți folosi doar căștile potrivite pentru mono. Se pare că Sony funcționează similar cu modelul Sennheiser, unde casca dreaptă se conectează la un smartphone și transmit audio către casca stângă.

Multipoint?

Din păcate, nu are. Nu le puteți conecta la 2 dispozitive simultan.

Zvonurile spun că Sony ar putea implementa caracteristica într-o actualizare viitoare.

Ce codecuri Bluetooth folosesc?

Căștile folosesc SBC standard și AAC mai prietenos cu Apple. Utilizatorii Android vor adora includerea unui LDAC, codecul audio de la Sony, pentru streaming audio de înaltă calitate.

Pentru a-l activa, trebuie să intri în meniul Bluetooth și să intri în setările Sony WF-1000XM4. Acolo, activați LDAC. În caz contrar, căștile vor folosi AAC. Activați codecul LDAC pe dispozitivele Android în meniul Bluetooth.

Verificați aplicația Headphones Connect pentru a vedea ce codec Bluetooth este utilizat în prezent.

Există o întârziere audio?

Audio este sincronizat atât pe dispozitivele Android, cât și pe iOS. Nici și jocul de pe mobil nu prezintă o întârziere prea mare.

Baterie

Evaluare cu 5.0 stele: Perfect

O baterie îmbunătățită poate dura până la 8 ore cu ANC (7 ore și 25 de minute în testul nostru) și 12 ore fără anularea zgomotului, ceea ce este un rezultat peste medie. Carcasa de încărcare acceptă și încărcarea wireless.

Căștile pot rezista până la 12 ore de viață a bateriei per încărcare. Ai încă 24 de ore în carcasa de încărcare.

Activarea anulării zgomotului reduce timpul de redare la „doar” 7,5 ore cu o singură încărcare. Aceasta este o durată de funcționare grozavă a bateriei și mai mult decât suficientă pentru o călătorie lungă.

Carcasa de încărcare acceptă și încărcarea rapidă, oferind 1 oră de ascultare de muzică la o încărcare de 5 minute. De asemenea, acceptă încărcare wireless Qi și încărcare USB-C. Este nevoie de 1,5 ore pentru a umple atât carcasa, cât și căștile.

Casti Sony WF-1000XM4.

Durabilitate

Evaluare cu 4.0 stele: Grozav

De data aceasta, obțineți un rating IPX4 pe căști, făcându-le complet rezistente la transpirație. De asemenea, se simt bine făcute, în timp ce carcasa pare puțin goală și ieftină.

Modelul de anul trecut nu avea nici un fel de rezistență la apă. Din fericire, WF-1000XM4 poate abate acum transpirația și stropii ușori de apă. Atât căștile, cât și carcasa arată foarte elegant. Cu toate acestea, carcasa pare puțin ieftină în comparație cu căștile mai robuste.

Datorită stabilității excelente și bassului puternic (dacă îl amplificați în aplicație), sunt și un însoțitor minunat de sală. Carcasa căștilor este realizată din plastic mat și se simte densă. Arată luxos și destul de rezistentă.

Le-am scăpat din greșeală pe podeaua de lemn de la câțiva metri și nu a lăsat deloc urme. Carcasa de încărcare se simte, de asemenea, plăcut la atingere și are un finisaj mat similar. Cu toate acestea, capacul pare ieftin și nepotrivit pentru un produs premium.

Toleranțele sunt puțin slăbite, iar capacul se mișcă ușor, ceea ce nu este liniștitor. Calitatea carcasei nu se apropie de cea de la Sennheiser Momentum True Wireless 2.

Pe de altă parte, carcasa este cel puțin relativ mică și ar trebui să încapă în orice buzunar.

Caracteristici

Evaluare cu 4.5 stele: Aproape perfect

Sony WF-1000XM4 are o mulțime de funcții utile. Unele sunt excelente, în timp ce altele sunt un truc.

Pentru a-și justifica prețul ridicat, Sony și-a împachetat căștile cu o mulțime de funcții. Este nevoie de ceva timp pentru a le experimenta pe toate.

Pe lângă anularea activă a zgomotului, modul ambiental și modurile pentru prioritizarea sunetului față de conexiune, găsiți și lucruri precum Speak-to-chat.

Acesta din urmă întrerupe redarea muzicii atunci când căștile îți detectează vocea.

În timp ce prima sa implementare în modelul WH-1000XM4 a fost groaznică, Sony a adăugat acum câteva setări suplimentare. Acum puteți selecta cât de sensibile sunt microfoanele și cât timp durează reluarea redării.

O altă caracteristică este 360 Audio virtual surround, o încercare a Sony de a face muzica să sune mai spațioasă. În primul rând, trebuie să vă fotografiați urechile, pe care aplicația le analizează ulterior.

Trebuie să vă fotografiați urechile pentru a utiliza funcția audio spațială 360 Audio. Pentru a experimenta întregul potențial al 360 Audio virtual surround, trebuie să utilizați o aplicație muzicală dedicată (în cazul meu, Deezer 360).

Cu toate acestea, această caracteristică este în mare parte un truc. Cântecele fie sună la fel ca versiunile lor stereo, sau, în cazul „Cover Me with Sunshine” de P!nk & Willow Sage Hart, poate avea rezultate chiar mai proaste decât originalul.

Aplicația pentru căști poate verifica, de asemenea, dacă ați avut o potrivire adecvată, oferă EQ personalizabil și comenzi personalizate. Acestea din urmă sunt puțin enervante, deoarece nu oferă control complet asupra comenzilor pe care doriți să le selectați.

Interfața de utilizare este similară cu aplicația însoțitoare a JBL; puteți alege doar un grup de comenzi pentru fiecare cască. De exemplu, puteți avea doar comenzi de anulare a zgomotului și mod ambiental în stânga și comenzi de redare în dreapta.

În schimb, aplicația lui Sennheiser sau Jaybird vă permite să personalizați complet comenzile individuale sensibile la atingere, în timp ce Sony va lăsa opțiunile de atingere dublă și triplă necompletate dintr-un motiv necunoscut.

Sperăm că vor aborda acest lucru în viitoarele actualizări de software.

Notă: finalizarea actualizărilor de firmware poate dura până la o oră, așa că inițiați-le numai atunci când nu utilizați căștile.

Calitate microfon

Calitatea apelurilor într-o cameră liniștită este excelentă. Microfoanele care formează fascicul vă preiau vocea cu o claritate bună. Persoana de cealaltă parte nu ar trebui să aibă probleme să te înțeleagă.

Pe de altă parte, adăugarea de zgomot ambiental înrăutățește semnificativ performanța. În timp ce mediile reduc cu succes zgomotul de fundal, vocea ta devine robotică și înăbușită, ca și cum te-ai îneca.

Prin urmare, folosiți-le doar pentru apeluri telefonice într-un mediu liniștit.

Casti Sony WF-1000XM4.

Sunet

Evaluare cu 5.0 stele: Perfect

WF-1000XM4 sunt până acum cele mai bune căști true wireless pe care le puteți cumpăra. În timp ce profilul lor de sunet este deja excelent în mod implicit, câteva modificări de EQ le fac să sune și mai bine.

Multe căști premium tind să vă ofere funcții, dar în cele din urmă uită de calitatea sunetului. Din fericire, Sony s-a asigurat că își reglează WF-1000XM4 cât mai bine posibil.

Rezultatul este un sunet neted, dar dinamic, cu un bas puternic și o recuperare bună a detaliilor.

Bass

În mod implicit, bassul este ușor amplificat cu câțiva dB. Este puternic și controlat și poate gestiona cu ușurință piese și mai solicitante, cum ar fi brutalul „Duende” de Bozzio Levin Stevens, cu note puternice de chitară bass.

Bassul are o extensie plăcută în subbass, producând un zgomot plăcut.

Gama medie

Amplificarea bassului se extinde ușor în mediile inferioare, ceea ce îl face cald. În rest, gama medie este bine echilibrată, fără nicio sibilanță sau asprime.

Indiferent de genul muzical, instrumentele și vocea sună natural și plăcut.

Căștile pot, de asemenea, să sune destul de dinamic, trecând frumos de la părțile silențioase la cele zgomotoase. Tobele pot suna, de asemenea, cu impact, în special premierul.

Înaltele

Există o creștere vizibilă a înaltelor superioare, care poate suna ușor deplasat în comparație cu mediul echilibrat.

Din fericire, driverele dinamice de 6 mm sunt de bună calitate și pot prezenta o mulțime de detalii. Crashurile de chimbal sună clar și aerisit, exact cum ar trebui.

Pentru standardele pentru căști, scena de sunet este mare, dar nu cea mai mare. Puteți auzi instrumentele ușor din cap, ceea ce face o experiență de ascultare plăcută.

Imaginile ar putea fi mai precise între canalele centru și stânga/dreapta. Cu toate acestea, piese produse cu măiestrie precum „Money for Nothing” de Dire Straits (secțiunea de tobe la început) sună uimitor.

Desigur, dacă vrei ca Sony WF-1000XM4 să strălucească cu adevărat, trebuie să te joci puțin cu EQ.

Le puteți face să sune aproape perfect neutre, deși cu prețul unor dinamici (activarea presetărilor EQ poate afecta dinamica generală).

Caracteristica DSEE HX Extreme este disponibilă pentru a crește fidelitatea fișierelor muzicale de calitate scăzută. În esență, crește ușor înaltele și o face mai strălucitoare.

Dacă susțineți FLAC/ALAC sau transmiteți în flux muzică de calitate HiFi, păstrați funcția dezactivată.

Ar trebui să cumpărați Sony WF-1000XM4?

Produsele de ultimă generație se referă la un pachet complet cu toate accesoriile, iar căștile Sony WF-1000XM4 cu anulare a zgomotului sunt foarte aproape de asta.

Sunt cele mai bune căști wireless pentru călători care doresc atât confort, cât și sunet de înaltă calitate într-un factor de formă mic.

Chiar și cei care merg la sală le pot găsi utile datorită rezistenței la transpirație și a duratei de viață a bateriei.

Sigur, există probleme cum ar fi personalizarea controlului, probleme de calitate a microfonului și indisponibilitatea actuală a înlocuirii vârfurilor urechii.

Cu toate acestea, Sony poate rezolva toate aceste lucruri în viitor.

În general, Sony WF-1000XM4 merită recomandarea noastră pentru cele mai bune căști true wireless de pe piață (august 2021).

Cum se compară Sony WF-1000XM4 cu concurența?

Puterea WF-1000XM4 stă în calitatea sunetului. Au cel mai personalizat egalizator de departe, oferă performanțe tehnice ridicate și sunet aproape de neutru.

În ceea ce privește caracteristicile, Sony oferă și ceva mai mult. Deși, multe dintre aceste funcții suplimentare se dovedesc a fi un truc pe care probabil nu îl vei folosi niciodată.

De asemenea, au o durată puternică de viață a bateriei, oferind aproximativ 12 ore per încărcare. Concurența poate dura doar 5-7 ore.

Performanța de anulare activă a zgomotului este la egalitate cu alte căști wireless. Apple AirPods Pro poate anula zgomotul puțin mai bine.

Alternative la Sony WF-1000XM4

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Carcasa si casti Sennheiser Momentum True Wireless 2.

Ambele au o tehnologie de anulare a zgomotului și un mod ambiental similar și au un rating IPX4. Sennheiser sunt puțin mai puțin voluminoase și se potrivesc mai confortabil, deși designul lor nu este la fel de atractiv.

Pe de altă parte, Sony au noi vârfuri de spumă cu memorie care se potrivesc mai sigur și blochează mai multe sunete ambientale. Momentum-urile nu au atât de multe funcții, dar au un control personalizat superior. În schimb, Sony au un EQ personalizat mai aprofundat.

Ambele căști sună rafinat și sunt destul de detaliate. Din cutie, Sennheiser au o formă de V vizibilă, în timp ce cele de la Sony sunt mai echilibrate.

Recenzie Sennheiser Momentum True Wireless 2

Apple AirPods Pro

Carcasa si casti Apple AirPods Pro.

AirPods Pro oferă un confort mult mai bun datorită designului lor ușor, dar nu se simt la fel de sigure datorită potrivirii superficiale.

ANC-ul lor este puțin mai bun decât cel al lui Sony, dar cu greu vei face diferența în situațiile din lumea reală. Au o conexiune Bluetooth mai stabilă și oferă suport multipoint fără întreruperi pe dispozitivele Apple.

Apple AirPods Pro oferă și multe funcții, dar unele dintre ele funcționează doar pe dispozitivele Apple. Durabilitatea este aceeași, deși WF-1000XM4 are o construcție mai rigidă. Ambele carcase de încărcare par puțin ieftine.

Durata de viață a bateriei este vizibil mai proastă pe căștile Apple, cu doar 5 ore la o singură încărcare, comparativ cu 12 ore pe XM4. Semnătura sonoră este oarecum similară la ambele, dar Sony sunt superioare din punct de vedere tehnic și mai personalizabile.

Recenzie Apple AirPods Pro

Verifică preț Sony WF-1000XM4 aici!


Citește și: