Carcasa si casti Sennheiser Momentum True Wireless 2

Review căști Sennheiser Momentum True Wireless 2

În acest review pentru Sennheiser Momentum True Wireless 2, încercăm să aflăm dacă aceste căști sunt cea mai bună alegere pentru audiofilii ce sunt pe fugă și caută mobilitate la o pereche de căști.

Prima încercare a celor de la Sennheiser în a face un model de căști true wireless a ieșit destul de bine, revendicând titlul de cea mai bună perechi de căști in-ear true wireless de pe piață. Aspectul căștilor Momentul True Wireless 2 și carcasa de încărcare sunt aproape identice cu prima generație, însă la interior au schimbat tot.

Acum, ai parte de un sunet mai rafinat, o anulare activă a sunetului bună și un mod Transparent Hearing excelent. De asemenea, ergonomia a fost îmbunătățită, la fel și durata bateriei, iar aplicația a fost actualizată și poți să folosești un egalizator standard.

Însă merită toate aceste lucruri prețul de 1500 RON? Sunt aceste funcții extra destul de bune pentru a te face să cumperi aceste căști în locul Sony WF-1000XM3 sau Apple AirPods Pro? Sau chiar modelul de la Sennheiser CX 400BT ce tocmai a ieșit?

Ne-am luat un model Sennheiser Momentum True Wireless 2 pentru a face un review după vâlva inițială.

ATENȚIE: le-am testat cu cel mai nou firmware, 4.13.0.

Ce ne-a plăcut

 • Sunetul este rafinat, pentru audiofili, cu frecvențe mijlocii naturale
 • Soundstage-ul este peste medie
 • Confortul este excelent, iar potrivirea este sigură
 • Pentru o pereche de căști true wireless, performanța de anulare fonică este bună
 • Modul Transparent Hearing este realist
 • Calitatea construcției este bună, cu protecție IPX4 împotriva apei
 • Carcasa de încărcare este premium
 • Durata bateriei este bună
 • Bluetooth 5.1
 • Egalizator actualizat în aplicație
 • Controlul tactil este receptiv și intuitiv

Ce nu ne-a plăcut

 • Bass-ul ar fi putut fi mai puternic
 • Ai parte de sibilanță când asculți anumite voci de cântărețe
 • Vârfurile din spumă nu sunt incluse în pachet
 • Calitatea apelurilor nu este excelentă, însă nici teribilă
 • Pentru prețul cerut nu ai parte de încărcare wireless
 • S-ar putea să ai parte de întârzieri audio atunci când te uiți la videouri

Specificații

 • Tip: Căști true wireless
 • Conexiune: Wireless bluetooth 5.1
 • Design: Closed-back

Căști

Mărimea difuzoarelor: 7mm
Reacția frecvențelor: 5Hz – 21.000Hz
Impedanță: N/A
Greutate: 6 grame fiecare cască
Lungimea cablului: N/A
Microfon și controale: Da (Încorporate)
Protecție împotriva apei: IPX4

Wireless

 • Bluetooth: 5.1
 • Durata bateriei: În jur de 7 ore per încărcare (5 ore cu ANC pornit)
 • Timp de încărcare: De la 0 la 100% în 1.5 ore
 • Anulare activă a sunetului: Da
 • Cablu de încărcare: USB-C
 • Codecuri bluetooth: SBC; AAC și aptX
 • Aria wireless: 10 metri

Microfon

 • Tip: Încorporat, câte unul pentru fiecare cască
 • Design: N/A
 • Se poate da pe mut: Nu

Ce vei găsi în cutie

 • Căștile true wireless Sennheiser Momentum True Wireless 2
 • Carcasa de încărcare
 • 4 perechi de vârfuri (XS, S, M, L)
 • Cablu de încărcare USB-C
 • Ghidul utilizatorului
 • Garanție de 2 ani

Casti Sennheiser Momentum True Wireless 2 vazute de aproape.

Confort & potrivire – 4.5/5

Confortul este excelent, în ciuda carcasei mari. Pentru a le purta cum trebuie, trebuie să le rotești atunci când le bagi în urechi, făcându-le extrem de stabile atunci când alergi.

În timp ce în poza oficială par mari, Sennheiser Momentum True Wireless 2 sunt destul de voluminoase. Din fericire, compania germană a mai scăzut câțiva milimetri din carcasa primei generații pentru a îmbunătăți ergonomia.

Precum multe căști in-ear true wireless, Momentum True Wireless 2 are nevoie de o procedură specială de introducere. În primul rând, le bagi în urechi și le răsucești în sus. Poți simți cum vârful intră mai adânc în canalul urechii. Nu te îngrijora, nu te vei simți inconfortabil.

În timp ce urechile noastre par să fie perfecte pentru mărimea căștilor in-ear, utilizatorii ce au niște urechi mai mici, s-ar putea să simtă puncte de presiune. Ni s-au părut foarte confortabile, chiar și când le-am folosit în timpul plimbărilor lungi sau când lucram la birou.

Rotindu-le în sus, te asiguri că potrivirea este mai stabilă. Poți da din cap cât de tare vrei: nu vor cădea așa de repede. Și crede-ne, în momentul în care asculți la Momentum True Wireless 2, vei da din cap mult.

Izolare fonică – 4/5

Datorită faptului că intră adânc pe canalul urechii, vei avea parte de o izolare pasivă destul de bună.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 trebuie băgate mai adânc decât alte căști. Din fericire nu vei avea nici o senzație de absorbție și nici presiunea nu se va crea în interiorul canalului urechii (precum cu vârfurile cu două flanșe sau cu trei flanțe).

Introducerea mai adâncă asigură o izolare mai bună, chiar și atunci când anularea activă a sunetului este pornită. Când muzica este redată, probabil că nu vei mai putea să auzi nimic în jurul tău. Din moment ce acest lucru poate fi periculos atunci când mergi pe lângă un drum aglomerat, ai și opțiunea de Transparent Hearing.

Anularea sunetului – 4/5

Este foarte eficientă pentru o pereche de căști true wireless, însă nu se apropie de performanța căștilor over-ear mari.

Din moment ce anularea activă a sunetului este o funcție la modă a echipamentelor audio wireless, cei de la Sennheiser s-au decis să o adauge noului lor model de căști true wireless, Momentum. Din fericire, acest concept nu a fost introdus după proiectarea căștilor, și funcționează destul de bine.

Precum cu multe căști cu anulare fonică, acestea vor bloca frecvențele joase într-un mod eficient. Sunetele constante, precum ventilatorul unui calculator, aerul condiționat, mașina de spălat vase, traficul enervant din afara apartamentului, vor dispărea atunci când activezi funcția.

Deși, eliminarea sunetelor conversațiilor nu este posibilă cu aceste căști in-ear. În timp ce pot micșora volumul unei conversații, tot vei înțelege cuvintele. Din fericire, nu vei avea parte de nici un hâsâit de fundal sau de schimbări ale sunetului atunci când ANC-un este pornit, lucru ce este comun la căștile cu anulare a sunetului.

Comparativ cu Apple AirPods Pro sau cu Sony WF-1000XM3, acestea sunt destul de similare. Fac o treabă bună când vine vorba de anulare fonică, deci, nu vei alege greșit în privința asta.

Probabil că este puțin cam nedrept să comparăm Momentum True Wireless 2 cu niște căști mari. Deși, prețul căștilor Sony WH-1000XM3 (foarte asemănător cu WH-1000XM4), este în momentul de față mai mic decât al căștilor celor de la Sennheiser. Deci, dacă ești în căutarea celei mai bune performanțe de anulare a sunetului, ar trebui să îți iei o pereche de căști cu cupe over-ear mari.

Bluetooth – 3.5/5

Vei avea parte de conexiune stabilă cu bluetooth 5.1 și suport aptX. Din păcate nu le poți conecta la mai multe dispozitive sau să folosești ambele căști pentru modul mono.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 au fost lansate în Martie 2020, și încă sunt unele dintre puținele căști ce oferă bluetooth 5.1. De asemenea, lista cu telefoanele suportate este destul de mică, deci nu multe persoane pot să se bucure de avantajele acestei funcții. În mare parte, te poți aștepta la un consum mai mic al bateriei și la o conexiune mult mai stabilă.

A doua parte am testat-o și nu am avut probleme cu întreruperile. Poți să te duci în cealaltă parte a casei fără a te teme că ți se va întrerupe conexiunea.

Dacă vrei să folosești doar o cască, trebuie să o folosești pe cea corectă. Doar casca dreaptă funcționează în modul mono, deoarece este singura ce se conectează la telefon. Un semnal este apoi trimis de la casca dreaptă la cea stângă.

Multipoint?

Căștilor Sennheiser Momentum True Wireless 2 le mai lipsește un lucru. Unor utilizatori le place să folosească aceleași căști pe mai multe dispozitive. În acest caz, trebuie mai întâi să le deconectezi și apoi să le reconectezi la un alt dispozitiv.

Ce codecuri bluetooth folosesc?

Sennheiser Momentum True Wireless 2 folosesc codecurile standard SBC, AAC și aptX, însă nu mai folosesc aptX Low Latency, precum modelul anterior. În timp ce nu este o problemă majoră pentru atunci când te uiți la videouri, poate afecta gaming-ul pe telefoane.

Există întârzieri video?

În timpul testelor noastre am avut parte de mici întârzieri audio în timp ce ne uitam pe YouTube. Acest lucru este dubios, din moment ce căștile Momentum True Wireless 2 folosesc aptx, ce ar trebui să ajute în astfel de situații.

Într-un mod interesant, dacă te duci în Developer Options pe Android și forțezi căștile să folosească SBC, redarea este din nou sincronizată. Calitatea sunetului rămâne similară cu cea aptX, în timp ce AAC este, comparativ puțin liniștit.

Carcasa si casti Sennheiser Momentum True Wireless 2.

Baterie – 4/5

Cei de la Sennheiser au făcut niște îmbunătățiri semnificative la baterie, în timp ce au rezolvat problema cu descărcările spontane.

Prima generație de căști a avut probleme majore cu bateria. Nu doar că ofereau un timp de redare de doar 4 ore per încărcare, însă bateria se descărca atunci când căștile erau puse în carcasa de încărcare.

De data aceasta, toate problemele au dispărut. Te poți aștepta la o durată de redare de 7 ore, fără ANC pornit, cu încă 28 de ore în carcasă. Ca de obicei, ANC-ul își spune cuvântul, iar atunci când este pornit, durata de redare scade la 4.5 ore.

Dacă vrei procentul exact de baterie rămasă, trebuie să deschizi aplicația. Vei vedea un procent general, însă nu și câtă baterie mai are fiecare cască.

Dacă vrei să le încarci rapid, le poți pune în carcasa de încărcare pentru 10 minute și vei avea parte de 1.5 ore de baterie. Durează 1.5 ore de încărcare pentru a ajunge de la 0 la 100%. În ciuda prețului mare, Sennheiser Momentum True Wireless 2 nu au parte de încărcare wireless.

Durabilitate – 4/5

Pentru prețul cerut, plasticul dezamăgește, însă pare solid, cu o clasificare IPX4, ce previne deteriorarea din cauza umezelii sau a transpirației.

Înțeleg că niște căști true wireless trebuie să fie cât mai ușoare posibil, însă faptul că văd o construcție din plastic la o pereche de căști in-ear de 1500 RON, este puțin cam dezamăgitor.

Din fericire, carcasa căștilor Sennheiser Momentum True Wireless 2 pare bine făcută, fără puncte slabe vizibile, ce ar putea să se deschidă atunci când căștile cad pe podea.

Putem spune același lucru și despre carcasa de încărcare, ce are balamale solide și un material ce se simte premium. Materialul oferă un aspect mai luxos și, sperăm, nu se murdărește foarte repede.

De asemenea, le poți folosi atunci când alergi sau te antrenezi. Au o clasificare IPX4, fiind rezistente la apă, făcându-le suficient de puternice pentru a face față transpirației abundente.

Funcții – 4/5

Căștile Sennheiser Momentum True Wireless 2 au avut parte de îmbunătățiri semnificative, față de prima generație. Au mai multe microfoane, au parte de anulare activă a sunetului, modul Transparent Hearing, o aplicație excelentă cu multe opțiuni de personalizare.

Cel mai evident lucru pe care îl aduce al doilea model este funcția de anulare activă a sunetului. Precum am vorbit mai sus, este foarte bine făcută pentru o pereche de căști in-ear.

În contrast, poți amplifica sunetul din jurul tău cu ajutorul modului Transparent Hearing. Acest lucru se întâmplă destul de natural, și pe lângă o amplificare minimă a frecvențelor înalte, aproape că se simte de parcă nu ai purta deloc căști. În timp ce vei avea parte de o cantitate de sunet de vânt, nouă ne place performanța.

De asemenea, căștile au niște senzori pentru funcția de redare/pauză automată. În timp ce funcția poate fi folositoare pentru unele persoane, noi am dezactivat-o aproape imediat. Nu este foarte plăcut să-ți scoți o cască pentru a curăța vârful, iar muzica să fie redată și pusă pe pauză în mod constant, în timp ce le ștergi.

Aplicația celor de la Sennheiser este cea mai controversată. Principalul motiv este egalizatorul oribil, ce nu are sens. Din fericire, acum câteva luni, aplicația Smart Control a avut parte de o actualizare ce a adăugat un egalizator funcțional.

Acum ai control separat pentru bass, sunete mijlocii și sunete înalte. În timp ce nu este la fel de amplu precum egalizatorul din aplicația Sony Headphones, acesta tot te ajută să reglezi sunetul după preferințele tale.

De asemenea, poți personaliza controalele tactile de pe ambele căști. Au multe comenzi pe care le poți schimba. Pentru a-ți da seama de diferența dintre o apăsare și două apăsări, căștile scot un sunet de fiecare dată când le atingi. Este foarte util dacă nu vrei să activezi comanda greșită. Desigur, poți să oprești acest sunet, dacă nu îți place.

Singurul lucru ce ar putea să fie mai bun este timpul de încărcare. Durează cam 20 de secunde să deschid aplicația, mi se pare ciudat. Mai sunt și actualizările de firmware, ce pot dura până la 40 de minute să se termine.

Calitatea microfonului

Dacă îți place să porți convorbiri telefonice din confortul casei sau al biroului, atunci Sennheiser MomentuM True Wireless 2 vor face o treabă bună. În mediile mai liniștite, îți vor percepe vocea într-un mod rezonabil de clar, fără distorsiuni.

Deși, dacă ai parte de sunet de fundal, aceste căști sunt cu dus și întors. Uneori fac o treabă bună, însă în cele mai multe cazuri, sunetul este destul de înfundat. Sunt bune dacă trebuie să faci apeluri pe fugă, însă va trebui să te repeți de câteva ori. Per total, ne-am așteptat la puțin mai mult de la o companie ce face și microfoane profesionale.

Carcasa si casti Sennheiser Momentum True Wireless 2.

Sunet 4.5/5

Acestea sunt probabil cea mai rafinată pereche de căști true wireless, ce oferă un sunet natural, la momentul actual. Însă ar fi putut fi mai bune.

Cel mai mare inamic al căștilor true wireless sunt alternativele cu fir. Căștile in-ear cu fir au o calitate a sunetului mai bună decât cele true wireless, chiar dacă sunt din aceeași arie de preț. Uneori, muzica oferită de căștile wireless poate părea mult prea procesată, din moment ce se bazează pe procesare digitală a sunetului pentru a configura sunetul în timp real.

Deși, Sennheiser Momentum True Wireless 2 este aproape de punctul în care nimeni nu își va mai putea da seama de diferențe. Sunetul este foarte dinamic și realist, acompaniat de un soundstage peste medie. Dar hai să vorbim mai detaliat.

Pornind cu bass-ul, este amplificat, puternic și bine controlat. Extensia de sub-bass este bună, însă nu este excelentă. Poți simți o cantitate decentă de zguduituri atunci când melodia o cere.

Deși, în loc să se audă precis, se aude mai mult precum un bocănit. Funcționează excelent cu cele mai populare genuri muzicale, precum hip-hop și EDM, însă tot pot pierde din concentrare atunci când asculți melodii rock mai vechi. Din fericire, sunt destul de rapide dacă îți place să asculți muzică progresistă sau metal.

Frecvențele mijlocii sunt categoria în care aceste căști strălucesc cel mai mult. Sunt calde și puțin mai încastrate, datorită sunetului în formă de U. Sună foarte natural, cu voci realiste. Instrumentele împart caracteristici similare, cu o separare bună.

Sunetele înalte sunt puțin mai strălucitoare, însă sunt mereu netede, oferind sunetele de cinel fără efort. Dacă playlist-ul tău constă în muzică jazz, atunci vei iubi aceste căști.

Un alt lucru ce este foarte evident la Sennheiser Momentum True Wireless 2 este soundstage-ul. Este destul de amplu pentru o pereche de căști in-ear. Depinzând de melodie, poți auzi sunete în exterior. Soundstage-ul este la fel de amplu pe cât este de profund.

În ciuda faptului că am lăudat sunetul, tot este loc de îmbunătățiri. În special în zona bass-ului ce ar putea fi mai precis, pentru a putea fi mai plăcut cu mai multe genuri muzicale. Există un urcuș mic în zona sunetelor mijlocii înalte, ce face ca vocile de femeie să fie puțin mai sibilante.

Ar trebui să îți cumperi Sennheiser Momentum True Wireless 2?

În acest moment probabil că nu poți găsi niște căști true wireless ce oferă un sunet mai bun. Sennheiser Momentum True Wireless 2 poate reproduce muzica ta preferată cât mai bine posibil, oferind căldură și fermitate sunetului.

Pe lângă calitatea excelentă a sunetului, ai parte de confort excelent și de o potrivire sigură. Calitatea construcției este decentă, în ciuda construcției din plastic, iar carcasa se simte premium, chiar dacă este puțin cam mare pentru a se potrivi în buzunar.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 oferă multe funcții pe care oamenii și le doresc de la produsele premium, precum anulare sunetului și modul Transparent Hearing. Ambele funcționează excelent.

Însă la un asemenea preț, există mulți competitori, chiar și alte modele de la Sennheiser se află printre aceștia. Au lansat un nou model true wireless, numit CX 400BT, ce oferă aceeași calitate a sunetului precum Momentum True Wireless 2, însă costă cu 500 RON mai puțin. Deși, nu au ANC, Transparent Hearing, senzor de proximitate, rezistență la apă, iar bateria nu este la fel de bună.

De asemenea, există și Sony WF-1000XM3, ce ar fi o alegere mai bună pentru utilizatorii ce vor să aibă un sunet mai distractiv. Sau Apple AirPods Pro, ce oferă un microfon mai bun și o experiență excelentă pentru utilizatorii iOS.

Per total, nu considerăm că 1500 RON este un preț mare pentru calitatea pe care o primești. Desigur, vei avea parte de un ANC mai bun de la căștile mai mari, însă pentru persoanele ce nu vor să transpire din cauza cupelor din piele sintetică, căștile in-ear sunt singura soluție.

Dacă nu te grăbești, poți aștepta să ajungă la reducere. Noi ne-am cumpărat perechea la un preț de aproximativ 1100 RON. Au fost un chilipir.

Verifică preț Sennheiser Momentum True Wireless 2 aici!


Citește și: