Mulți cumpără căștile în funcție de timbrul sonor al acestora. Totuși uneori setarea implicită a sunetului are un bass necorespunzător. Pentru astfel de situații ai nevoie de un egalizator (equalizer EQ).
Cum poți amplifica bass-ul pe un PC Windows?
Îți vom arăta cât de ușor poți schimba setările sunetului căștilor tale cu ajutorul unui PC cu Windows 10 (sau versiune mai veche).
Windows are un EQ încorporat care se instalează odată cu driverul plăcii de sunet. Îl poți accesa doar cu câteva clicuri.
Setările cu ajutorul egalizatorului implicit din Windows
În primul rând în Windows 10 trebuie să selectezi pictograma „Volume” din partea stângă jos a ecranului.
- Fă clic dreapta și selectează „Open volume mixer”.
- Fă click stânga pe imaginea difuzorului.
- Ar trebui să se deschidă o fereastră nouă „Speaker Properties”. Fă click pe pagina „Enhancements”.
- Ecranele ar putea să fie diferite întrucât producătorii de computere utilizează diferite plăci de sunet și drivere audio.
- Unii utilizatori ar putea avea opțiunea „Bass Boost” dar computerul meu are și opținea „Enable Sound Equalizer”. Pe unele calculatoare există doar opțiunea „Equalizer”.
Acum ar trebui să:
- Bifezi „Enable Sound Equalizer” și să faci clic pe butonul „More Settings” din „Enhancements Properties”.
- În fereastra egalizatorului poți regla toate intervalele de frecvență de la sub-bass la acute. Poți face același lucru atât pentru difuzoarele PC-ului cât și pentru căști.
- După aceea confirmă modificările efectuate.
Dacă driverul audio are doar „Bass Boost” poți regla doar setările basului. De asemenea poți regla acutele și tonurile medii dar trebuie să descarci o aplicație desktop dedicată pentru setările de sunet. Mai multe detalii poți citi în continuare.
Desigur fiecare player audio are și o interfața grafică de tip Egalizator (EQ) dar setările pe care le oferă aceste programe nu sunt uneori suficiente.
EQ poate afecta calitatea sunetelor?
Egalizatoarele nu sunt foarte bune întrucât pot distorsiona sunetele afectând calitatea și claritatea acestora.
În fapt nu toate căștile pot fi reglate. Mai precis unele dintre acestea pot fi setate foarte bine în timp altele încep să distorsioneze sunetele.
Ca în multe alte situații cheia este să nu exagerezi cu reglajele din EQ. Poți să faci unele modificări cu grijă până când observi că sunetul nu mai este clar. Micile reglaje nu ar trebui să strice calitatea sunetelor însă schimbările mari provoacă întotdeauna distorsiuni.
Ar trebui să actualizezi driverele audio?
De obicei nu este necesar. Driverele sunt instalate automat în timpul instalării Windows. De asemenea companiile au tendința să lanseze foarte puține actualizări de firmware sau să nu lanseze deloc astfel de actualizări.
Dacă totuși vrei să te asiguri că ai cele mai recente drivere repetă primii 3 pași de mai sus:
Fă clic dreapta pe pictograma difuzorului „Open volume mixer” apoi un clic stânga pe imaginea difuzorului.
În tab-ul „General” fă clic pe butonul „Properties” de sub „Controller Information”. Ar trebui să se deschidă o nouă fereastră.
În tab-ul „Properties” fă clic pe „Change settings” (pentru asta trebuie să ai drepturi de administrator).
Apoi alege tab-ul „Driver” și fă clic pe „Update Driver”.
Selectează „Search automatically for drivers” și lasă computerul să găsească cele mai recente drivere originale.
Aceasta este cea mai rapidă modalitate de actualizare a driverelor plăcii audio. Desigur ai putea găsi numele plăcii de sunet în setările din „Device manager” și apoi să cauți pe internet driverele dedicate.
Cu toate acestea te sfătuim să utilizezi cea din urmă metodă doar dacă te pricepi să depanezi computere. Este posibil să strici driverul audio dacă nu-l instalezi pe cel corect.
Cele mai bune egalizatoare pentru PC
După cum am menționat anterior dacă ai doar opțiunea Bass Boost în setările driverului audio dar vrei să schimbi setările bassului poți apela la o aplicație care să rezolve acest lucru.
Poți alege dintre mai multe egalizatoare de la cele esențiale la cele profesionale. Este bine că majoritatea oferă de obicei un număr mai mare de benzi de frecvență pe care le poți schimba. Cu aceasta poți optimiza frecvențele specifice.
Iată câteva aplicații excelente pentru setările EQ pe care le poți utiliza gratuit sau doar pentru probă.
Equalizer APO
Un booster grafic open-source bass-acute care este foarte intuitiv și nu utilizează prea multe resurse.
Atunci când crești prea mult intervalele de frecvență vei obține zone roșii. În acest fel dacă sunetul devine prea distorsionat poți să-ți dai seama de unde provine problema.
Cu Equalizer APO în afară de opțiunile EQ poți crește și volumul din căști.
FxSound
Aceasta este o soluție foarte simplă pentru egalizarea sunetului. Interfața permite setarea rapidă și precisă.
Redarea cu glisoare precum „Clarity” „Ambiance” și „Dynamic boost” va oferi un sunet mai puternic și mai clar cu un bass puternic care face experiența audio mai vie.
Din păcate nu există la fel de multe benzi de frecvență ca la aplicația APO.
Interfața este mai înceată dar nu consumă prea multe din resursele sistemului așa că vei uita că rulează în fundal.
Boom 3D
Există mai multe tipuri de aplicații Boom chiar și una dedicată pentru mobil. Cu toate acestea pentru PC trebuie să descarci aplicația Boom 3D.
Cu această aplicație poți face mai multe setări. În afară de amplificarea sunetului surround virtual poți utiliza egalizatorul încorporat în 31 de benzi pentru un reglaj fin al sunetului.
De asemenea îl poți utiliza ca player muzical sau pentru a asculta până la 20.000 de posturi de radio din întreaga lume.
Din păcate nu-l poți utiliza gratis pe termen nedeterminat. Există o perioadă de probă după care trebuie să plătești aproximativ 10 USD pentru a obține versiunea completă.
Bongiovi DPS
Bongiovi DPS este o aplicație cool care-ți permite să îmbunătățești experiența 3D și poate ajuta la setarea unor modele de căști. Poți face acest lucru cu ajutorul profilurilor de sunet incluse.
Cu toate acestea programul oferă doar profiluri de sunet prestabilite și nu este un EQ care să permită o personalizare completă.
Egalizatoare Digitale sau Analogice: ce să aleg și cât sunt de importante?
Asta de fapt este o dezbatere mai veche. În realitate ambele sisteme au câteva avantaje sau dezavantaje.
Egalizatorul analogic
utilizează componente electronice pasive cum ar fi condensatori și inductori
sună mai natural și mai real
poate amplifica doar unele dintre frecvențe
sunt ideale dacă vrei ca înregistrarea finală să aibă un sunet personal
EQ-urile analogice sunt de obicei grele și scumpe
Egalizator digital
utilizează componente electronice active pentru a crește frecvența
sună mai clar
poți amplifica o frecvență foarte bine determinată
ideale pentru mix-uri
din moment ce este un software nu va trebui să investești în echipamente scumpe
sunetul poate fi artificial
Desigur asta contează doar pentru profesioniști. Pentru utilizarea ocazională soluțiile software sunt ideale. De cele mai multe ori sunt gratuite și oferă multiple variante de personalizare.
Egalizatoarele digitale au fost într-adevăr destul de slabe pentru că încercau să imite magia celor analogice însă eșuau lamentabil. Cu toate acestea în ultimii ani aceste două tehnologii au devenit mai bune.
Întrucât ambele egalizatoare pot să modifice calitatea sunetului actualmente mulți ingineri de sunet folosesc atât EQ-uri analogice cât și digitale.
Egalizatoarele digitale sunt perfecte pentru reglările mai fine. Este dificil ca un egalizator analogic să stimuleze sau să reducă o anumită frecvență însă acest lucru este realizat cu mult succes de software-ul digital.
Acesta este motivul pentru care în multe studiouri din întreaga lume EQ-urile au devenit indispensabile.
Egalizatoarele analogice sunt încă utilizate pentru personalizarea sunetelor colorarea specifică a acestora sau pentru efectele audio.
Citește și:
- Cele mai bune 10 căști Skullcandy
- Cele mai bune căști Beats
- Review căști Sony WH-CH700N
- Review căști Razer Kraken X