Fata cu casti pe urechi.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Cum poți scăpa de zgomotul de fond din căști

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Există mai multe cauze pentru care poți să auzi zgomotul de fond (static) în fundal. Poți auzi mai clar acest zgomot în timpul unor melodii silențioase.

Aceste zgomote pot apărea atât în căștile cu fir cât și în cele fără fir. Pentru a remedia problema trebuie să găsești cauza care poate fi datorată condițiilor fizice sau problemelor de hardware.

Hai să o luăm pas cu pas pentru ca să rezolvăm cele mai frecvente probleme cu zgomotul de fond din căști.

Ce cauzează zgomotul de fond din căști?

Zgomotul de fond este de obicei un rezultat al interferențelor exterioare.

Ai observat că există un zumzăit puternic de la difuzoare cu o secundă înainte de a primi un apel?

Acest lucru se întâmplă din cauză că o anumită frecvență radio folosită pentru telecomunicații interferează cu electronii din cablu pe care îi auzim ca zumzet de fond.

Mi s-a întâmplat să prind o emisiune radio și să o aud la vechiul meu computer deoarece cablul acționa ca o antenă.

Nu numai dispozitivele radio și telefoanele provoacă acest zgomot de fond. Orice dispozitiv electric produce un anumit nivel de radiație a undelor radio care ajunge la cablul căștilor (dacă acest cablu nu este protejat cum trebuie).

Ce este zgomotul de fond?

Zgomotul de fond este un zumzet accidental care te împiedică să auzi toate detaliile dintr-o melodie.

Imaginează-ți că deschizi fereastra pentru a auzi ciripitul frumos și clar al unei păsări. Însă dacă fereastra dă către un drum aglomerat zgomotul din trafic va acoperi ciripitul păsării.

Fiecare echipament audio/video are problema zgomotului de fond. Întrucât nu există vreo conexiune perfectă întotdeauna există puțin zgomot de fond.

În termeni audio există ceva numit raport semnal-zgomot. Cu cât numărul este mai mare cu atât ieșirea audio este mai puțin zgomotoasă.

De asemenea cu cât folosești mai multe echipamente audio cu atât mai mult va crește zgomotul de fond. Cheia pentru reducerea zgomotului de fond este să păstrezi lucrurile simple și să reduci numărul de dispozitive audio.

Pentru a auzi zgomotul de fond conectează căștile și mărește volumul însă fără să pui muzică. De multe ori vei auzi un zgomot alb constant.

Căști wireless

Utilizarea căștilor wireless în zonele urbane aglomerate poate genera unele probleme.

Protocoalele Bluetooth care-ți mențin căștile conectate cu smartphone-ul sunt fiabile doar până la un anumit punct.

Dacă vrei să asculți muzică într-un autobuz plin în care mai mulți călători au căști cu Bluetooth atunci pot să apară probleme.

În schimb dacă nu există prea multe dispozitive Bluetooth în jur totul ar trebui să fie bine.

Zgomotul de fond în căștile bluetooth

Denumit în mod obișnuit zgomot Bluetooth apare atunci când există prea multe dispozitive Bluetooth într-o zonă restrânsă.

Singura soluție practică este să-ți ții smartphone-ul cât mai aproape de căști și să eviți zonele prea aglomerate.

Bluetooth este o conexiune relativ robustă. Chiar dacă funcționează la o frecvență similară cu Wi-Fi și chiar cu microundele folosește mai multe canale astfel încât semnalele să nu se încurce.

Cu toate acestea dacă există mai multe căști care se bazează pe conexiunea Bluetooth în aceeași zonă atunci interferențele sunt frecvente.

Cap de manechin cu casti cu fir.

Zgomot de fond mai mare în căștile wireless

De obicei acest zgomot este prezent de la bun început. Dacă este prea puternic atunci se datorează probabil calității scăzute a convertorului digital-analog (DAC) sau amplificatorului încorporat.

Aukey Key Series B80 pe care l-am testat au un zgomot de fond constant.

Cu toate acestea în unele cazuri este posibil să fie ceva în neregulă cu căștile. Din păcate nu poți face nimic de unul singur.

Cel mai bun lucru ar fi să contactezi distribuitorul de la care ai cumpărat căștile și să le returnezi pentru a fi reparate sau pentru a primi o nouă pereche de căști.

După cum am precizat zgomotul de fond este prezent permanent în special datorită deficiențelor dispozitivelor.

Zgomot de fond în căștile cu fir

Există mai multe motive pentru care poate să apară zgomotul de fond la căștile cu fir printre care:

Radiații electromagnetice din surse externe

Aceste radiații variază de la preluarea prin cablu a emisiunii radio a apelurilor telefonice și chiar a sursei de alimentare din PC.

Uneori există posibilitatea de a utiliza fire diferite. Trebuie să alegi dispozitive cu conectori echilibrați.

Cablurile standard sunt de obicei dezechilibrate ceea ce înseamnă că o singură copie a semnalului merge de la sursa audio la căști.

În schimb cablurile echilibrate trimit două copii ale semnalului al doilea având o fază inversată. La celălalt capăt al cablului faza este răsturnată din nou ceea ce face ca zgomotele să se anuleze reciproc. Tehnologia activă de anulare a zgomotului funcționează pe același principiu.

Fire slăbite sau deteriorate

Aceasta este o problemă frecventă în special la căștile mai ieftine întrucât controlul calității este mai puțin riguros. De asemenea utilizarea necorespunzătoare de exemplu răsucirea sau forțarea firului poate provoca acest gen de probleme.

Acest gen de probleme se poate detecta prin simpla inspecție a cablurilor.

De asemenea poți să miști puțin firul la capetele acestuia pentru a asculta dacă sunetul este afectat. În caz afirmativ firul este fără îndoială deteriorat.

Dacă căștile sunt încă în garanție atunci trebuie să trimiți echipamentul pentru a fi reparat. Altfel discută cu un specialist care să te ajute să înlocuiești un cablu sau un conector rupt.

Probleme cu portul AUX

Poți să-ți dai seama dacă problema este de la portul AUX încercând să conectezi diferite căști pentru a vedea dacă problema persistă.

Dacă dispozitivul este mai vechi atunci este posibil să se fi acumulat murdărie în interiorul portului. S-ar putea să rămâi uimit când vei vedea câtă murdărie poate să se găsească în portul jack sau cel USB.

Poți să apelezi la un centru de reparații sau chiar să-l cureți singur:

Poți utiliza scobitori sau unui bețișor de urechi învelit într-o bandă dublu-adezivă. Introdu bețișorul în port cu grijă și rotește-l. Încearcă să iei cât de multă murdărie poți. Repetă procedeul de mai multe ori.

(Opțional) De asemenea poți să utilizezi bețișoare pentru urechi și niște alcool pentru a curăța portul (trebuie să utilizezi alcool special pentru curățarea echipamentelor electronice).

Funcționarea defectuoasă a difuzorului

Uneori pot fi datorate unui difuzor care s-a defectat. Din păcate dacă problema este de acest gen atunci nu poți să faci altceva decât să utilizezi garanția.

Dacă te pricepi să folosești pistolul de lipit poți să găsești un difuzor compatibil și să-l înlocuiești singur.

De asemenea este important de remarcat faptul că o conexiune proastă poate dezactiva uneori o parte a căștilor în totalitate.

Încearcă să pui o melodie la volum maxim. Uneori difuzorul blocat poate să-și revină.

Firul unor casti dezizolat.

Alte lucruri care cauzează zgomot nedorit

Aplicații muzicale

Uneori o aplicație poate să dea o eroare și să producă un zgomot ciudat ca și când s-ar fi întâmplat ceva grav cu căștile.

De obicei restartarea aplicației rezolvă problema.

De asemenea dacă aplicația a fost actualizată recent pot apărea unele probleme audio datorită noilor setări. Încearcă să dezactivezi efectele sonore și verifică dacă zgomotul persistă.

Drivere audio corupte pe PC

Dacă totul a funcționat bine dar după ultima actualizare software sunetul a devenit mai slab d.p.d.v. calitativ problema poate fi la driverele audio. Încearcă să reinstalezi driverele sau să revii la versiunea anterioară.

În Windows 10 trebuie să faci clic dreapta pe pictograma difuzorului din colțul din dreapta jos și să selectezi volumul mixerului.

Apoi dă clic pe pictograma difuzorului. Ar trebui să se deschidă o fereastră nouă.

Sub „Informații controler” dă click pe Proprietăți. Ar trebui să se deschidă o altă fereastră.

Alege butonul Modificare setări care are un scut albastru-galben ceea ce va necesita drepturi de administrator.

În pagina „Driver” alege butonul „Roll Back Driver”. Dacă nu poți să-l alegi dezinstalează dispozitivul (driverul) și lasă Windows să reinstaleze driverele din nou.

Verifică dacă problemele de software persistă.

Componente care sunt mari consumatoare de curent

Soluția este să schimbi sursa de alimentare cu una mai puternică și mai eficientă. Când vei dori să-ți schimbi placa de bază caută una cu un procesor audio ecranat.

Mai sus am discutat despre sursa de alimentare care cauzează zgomotul de fond în căști. Electronicele produc radiații electromagnetice și cu cât mai multă electricitate trece prin ele cu atât radiația este mai mare.

Acest lucru afectează nu numai cablul de la căști ci și procesarea audio în interiorul carcasei computerului. Radiația este detectată de circuite pe care le poți auzi ca zgomot de fond în căști.

Valori eronate ale ratei de transmitere

Uneori solicitarea defectuoasă de la DAC-ul de pe placa de sunet poate duce la zgomot de fond în căști. Din fericire în acest caz soluția este simplă.

(Pentru Windows 10) Fă clic dreapta pe pictograma difuzorului din colțul din dreapta jos și selectează „Deschideți volumul mixerului”.

Apoi fă clic pe imaginea difuzorului. Ar trebui să se deschidă o fereastră nouă.

În pagina „Avansat” utilizează diferite valori ale adâncimii de biți și ale ratei de eșantionare.

Vezi dacă problema a dispărut.

Comutatorul „Nu deranjați” de pe iPhone

Da și acesta poate cauza performanțe audio mai slabe. Dezactivează funcția de pe telefonul mobil și vezi dacă problema este rezolvată.

Concluzie

Din moment ce există atât de multe cauze care scad performanța audio este posibil să nu le fi acoperit pe toate în acest articol.

Desigur poți încerca să cauți pe Google problema pe care o întâmpini. În majoritatea cazurilor vei găsi un forum sau un videoclip care prezintă acea problemă și posibil arată soluții.

În caz contrar dacă căștile tale sunt vechi ar fi timpul poate pentru un upgrade. Din păcate toate electronicele sunt de unică folosință chiar și cele mai scumpe așadar nu funcționează la nesfârșit.

Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL