Căștile au multe caracteristici diferite care le fac unice. În afară de izolare timbrul sonor calitatea sunetului și sunetul de scenă există de asemenea o funcționalitate legată de cât de precise sunt căștile în a localiza sunetul.
Ce este stereo imaging?
În audio termenul „imagistică” sau „localizare a sunetului” reprezintă capacitatea de a indica cu precizie direcția fiecărui sunet într-o înregistrare audio. Acesta este motivul pentru care vei auzi de obicei pe vocalist undeva în fața ta în timp ce chitaristul te va încânta cu solo-ul lui undeva mai la dreapta.
Dacă vei fi mai atent când asculți muzică vei realiza că instrumentele își schimbă uneori poziția. Se pot deplasa de la stânga la dreapta ceea ce creează un sentiment de sunet care-ți plutește în jurul capului. Uneori poți spune chiar dimensiunea sunetului și forma acestuia.
Undele sonore pot călători de la o ureche la alta cu o ușoară întârziere interferând cu un echilibru stereo.
Cu toate acestea nu toate căștile au imagini foarte precise. Localizarea sunetului este excelentă atunci când asculți cu atenție o melodie și poți să-ți dai seama exact unde sunt toate instrumentele și cât de departe sunt unul față de celălalt.
Cum știu căștile locația sunetelor?
Determinarea unei locații a sunetului se întâmplă în interiorul studioului. Inginerii audio determină cum ar trebui să sune mixul lor cum va fi soundstage-ul și unde este plasat un anumit instrument în cadrul unei scene.
Dacă asculți muzică foarte veche (din anii 60 sau chiar mai veche) s-ar putea să auzi sunetele provenind din centru sau complet din stânga sau din dreapta. Asta se datorează faptului că la acel moment tehnologia stereo începuse să înlocuiască sistemele de sunet mono mai vechi. Prin urmare inginerii de sunet trebuiau să experimenteze puțin imaginea stereo pentru ca să poată îmbunătăți experiența de ascultare dar încă nu știau exact cum s-o facă.
Astăzi metodele de mixaj s-au îmbunătățit semnificativ ceea ce înseamnă că aproape toate melodiile pe care le asculți au informații imagistice exacte. Cu toate acestea calitatea căștilor determină cât de precis vei auzi aceste informații de tip imagistic.
Stereo Imaging vs Soundstage: care este diferența?
Soundstage reprezintă distanța sunetului în timp ce imaginile reprezintă direcția sunetului. Prima noțiune îți permite să știi cât de departe este o vioară dar datorită localizării sunetului vei știi exact de unde vine.
O diferență esențială între cei doi termeni este că în timp ce imagistica este determinată de inginerul de sunet sunetul de scenă nu este. Acesta din urmă este ceva ce căștile trebuie să creeze pe cont propriu fie prin design prin tuning sau cu ajutorul unui software (sunet surround virtual).
Soundstage-ul este spațiul tridimensional din jurul tău unde se află instrumentele.
O cască cu un câmp stereo mic îți dă senzația că instrumentele îți cântă în interiorul capului. Pe piesele mai complexe cum ar fi înregistrările live cu orchestră instrumentele se pot amesteca deoarece sunt prea aproape unul de altul.
În schimb o pereche de căști cu un sunet de scenă amplu poate localiza aceste instrumente unul câte unul oferindu-ți o experiență similară unei săli de concerte.
Pe de altă parte imagistica semnifică direcția din care vine sunetul. Creierul tău combină ulterior aceste informații atât locația cât și direcția oferindu-ți o experiență audio tridimensională mult mai realistă.
Vezi și: Cele mai bune căști pentru a mixa muzică
Cum creează căștile imagistica stereo?
Inginerii de sunet folosesc unele trucuri pentru a ne păcăli creierul mai precis pentru ca să credem că sunetul vine dintr-o anumită direcție. Pentru a face acest lucru folosesc câteva principii psihoacustice de bază cum ar fi întârzierea audio.
Pentru a înțelege cum o întârziere poate ajuta la identificarea unei poziții să ne gândim cum este organizat capul unui om. Urechile noastre sunt depărtate și așezate în așa fel încât să putem percepe zgomotele care vin din stânga și din dreapta. Când cineva ne vorbește din dreapta sunetul lovește mai întâi urechea dreaptă în timp ce urechea stângă primește acel sunet cu o ușoară întârziere. Creierul nostru calculează acea întârziere în timp real pentru a ne spune din ce unghi a venit acel sunet.
Inginerii de sunet folosesc acest truc pentru a muta instrumentele în jurul scenei. Schimbă canalele de localizare prin aplicarea cu atenție a nepotrivirilor de frecvență fază și amplitudine. Mai târziu căștile noastre trebuie să reproducă aceste informații oferindu-ne experiența sunetului așa cum a dorit artistul.
Cum pot căștile să influențeze imagistica?
Nu toate căștile oferă imagini bune iar asta ține de performanțele tehnice ale acestora. Având o multitudine de frecvențe instrumentele sunt prezentate cu mai multe detalii motiv pentru care ies în evidență în mix. Știm faptul că niște căști care redau foarte precis acutele creează o imagistică superioară. De exemplu căștile Beyerdynamic au spatele închis și întrucât poate crea imagini superioare sunt recunoscute pentru semnătura lor sonoră strălucitoare. Totuși este bine să remarcăm că ascultarea îndelungată la căști poate obosi pe utilizator.
Poziția difuzoarelor poate afecta de asemenea precizia imaginii. În comparație cu difuzoarele stereo de cameră de dimensiuni complete fiecare difuzor trebuie să acopere un unghi de 30°. Numai atunci poți experimenta întregul său potențial imagistic. Chiar și difuzoarele căștilor sunt de regulă înclinate. Căștile in-ear nu au aceeași problemă deoarece intră direct în canalul urechii.
Pe de altă parte căștile in-ear datorită designului lor nu pot crea un sunet de scenă larg reușind doar să creeze o imagistică superioară. Mai multe despre asta în secțiunea următoare.
Vezi și: Review căști gaming Kingston HyperX Cloud Stinger
Dezavantajele imaginii perfecte
Multe căști cu capacități de imagistică excelente sunt oarecum intime ceea ce înseamnă că nu au soundstage. Asta se datorează și faptului că melodiile nu sunt mixate pentru un sunet de scenă incredibil de mare. Întrucât acesta din urmă este necesar să fie creat de fiecare dintre căști precizia imagistică se poate pierde mai ușor în timpul acestui proces.
Youtuber-ul Joshua Valour explică acest fenomen cu ajutorul unei benzi simple de cauciuc:
Forma circulară a benzii reprezintă sunetul de scenă și la început este mic. Dacă desenăm un punct mic pe cauciuc acesta va reprezenta poziția exactă a sunetului (imaginii). Cu toate acestea pe măsură ce începi să întinzi banda de cauciuc (extinderea sunetului de scenă) acel punct crește în dimensiune așadar poziția sa nu este la fel de precisă ca înainte.
De aceea trebuie să alegi între a avea un soundstage amplu sau imagini precise. Din fericire există o mulțime de căști care îți pot oferi câte puțin din ambele.
Cât de importante sunt imaginile exacte?
Imagistica precisă a căștilor depinde foarte mult de modul în care îți place să asculți muzică în general.
Principala preocupare a audiofililor și a tehnicienilor din domeniul audio este acuratețea sunetelor. Acuratețea este cea mai importantă întrucât calitatea produsului final depinde de performanța căștilor.
Un alt grup de oameni care doresc de asemenea o localizare excelentă a sunetului sunt gamerii care joacă în competiții. În timp ce un sunet de scenă amplu îți oferă o experiență de joc mai bună imagistica poate spune utilizatorului locația exactă a dușmanilor săi. În acest mod poți obține un avantaj față de adversarii tăi.
În schimb dacă ești un utilizator obișnuit lucruri de genul ăsta nu ar trebui să conteze prea mult. Realitatea este că toate căștile pot reda imagini oarecum decente ceea ce este mai mult decât suficient dacă trebuie doar să asculți muzica în fundal.
De asemenea prețul căștilor nu este prea important în privința imaginilor redate de acestea în sensul că în toate gamele de prețuri poți găsi căști cu imagini excelente.
Citește și:
- Review căşti Jaybird Vista vs. Samsung Galaxy Buds+
- Review căști Samsung Galaxy Buds (și Buds+)
- Review căști gaming HyperX Cloud Alpha
- Review căști Skullcandy Ink’d wireless