Încărcarea wireless Qi este un standard global pentru încărcarea gadgeturilor noastre portabile wireless. Acesta oferă o modalitate facilă de a așeza smartphone-ul sau căștile pe un pad de încărcare care va încărca încet bateria respectivă.
În viitor din ce în ce mai multe produse se vor încărca wireless. Unele electronice cum ar fi smartphone-urile ceasurile inteligente și căștile acceptă deja încărcarea wireless.
Dintre toate tipurile de încărcare wireless tipul Qi este cel mai des întâlnit.
Să-mi cumpăr căști cu încărcare Qi? Ce este încărcarea wireless Qi?
Este un standard pentru încărcare wireless. Wireless Power Consortium (WPC) dorește să transforme încărcarea wireless Qi într-un standard universal cum ar fi Bluetooth și USB-C.
Qi se pronunță „chee” și înseamnă în limba chineză „energia vieții”.
Este esențial să ai standarde dacă dorești să-ți păstrezi tehnologia la zi și cel mai important aspect să minimizezi confuzia clienților.
Standardul de încărcare wireless Qi acceptă atât inducție magnetică cât și rezonanță în principal pentru a acoperi toate tipurile de încărcare wireless care ar putea fi utilizate în viitor.
Deoarece multe dispozitive se pot încărca fără fir producătorii încearcă deja să implementeze încărcătoare wireless Qi în obiecte de zi cu zi cum ar fi mesele și noptierele.
În ultima vreme WPC a adăugat două noi specificații de încărcare wireless: BPP (Basic Power Profile) și EPP (Extended Power Profile).
BPP reprezintă standardul de bază pentru încărcătoarele Qi și poate oferi doar o putere totală de 5W.
EPP poate livra până la 15W sau chiar mai mult (OnePlus Warp Charge 30 poate ajunge la 30W). În plus PPE necesită de asemenea încărcătoare pentru a îndeplini standarde de calitate mai ridicate în ceea ce privește designul siguranța și performanța.
Ce înseamnă asta pentru durata de încărcare?
Durata de încărcare pentru încărcarea wireless Qi în prezent.
Să comparăm vitezele de încărcare într-o situație reală pentru a vedea cât de mult beneficiezi de un încărcător Qi mai rapid. La ora actuală cele mai frecvente viteze de încărcare wireless variază de la 5W la 15W doar un număr mic de dispozitive putând fi chiar mai rapide.
Să luăm de exemplu un iPhone 12 Pro Max și să folosim o viteză de încărcare diferită timp de 30 de minute.
Un încărcător wireless de 5 W reușește să încarce aproximativ 21% din baterie în acest timp.
Un încărcător wireless de 15 W reușește să încarce 35% din baterie în același timp.
Există mai multe pad-uri wireless cu diferite tipuri de qi. Cu toate acestea producătorii tind să limiteze dispozitivele în așa fel încât să se încarce la viteză maximă numai atunci când le amplasezi pe un încărcător compatibil.
De exemplu iPhone 12 Pro Max acceptă încărcare wireless de până la 15W dar poate atinge această viteză doar cu încărcătorul MagSafe proprietar Apple. În caz contrar viteza scade la 75W.
Prin urmare trebuie să cumperi un pad de încărcare original dacă dorești să beneficiezi la maxim de dispozitivul tău.
Cum funcționează încărcarea wireless?
Chiar dacă tehnologia wireless a câștigat atenția publicului cu doar câțiva ani în urmă Nikola Tesla a fost primul care a arătat cum poate fi transferată electricitatea fără fir prin Tesla Coil. Totuși încărcarea wireless modernă este o tehnologie diferită.
Inducție magnetică
În practică atunci când ai o bobină de cupru prin care trece un curent electric (AC) acesta creează un câmp electromagnetic. Când plasezi două bobine una opusă celeilalte cea care transmite curentul transferă energie către cea receptoare (fără curent). Asta se numește inducție magnetică.
Energia magnetică este apoi stabilizată și transformată în energie electrică (DC) astfel încât să poată alimenta bateria dispozitivului. Principala problemă cu încărcarea prin inducție magnetică este că cele două bobine trebuie să fie foarte aproape una de cealaltă.
Rezonanță magnetică
Producătorii au fost nevoiți să recurgă la rezonanță magnetică pentru a se asigura că dispozitivul se poate încărca pe distanțe „mai mari”. Folosind frecvența de rezonanță poți încărca dispozitivul până la distanțe de 45 centimetri.
Atât emițătorul de putere cât și receptorul de putere trebuie să lucreze pe aceeași frecvență de rezonanță magnetică pentru a se recunoaște reciproc. În caz contrar dispozitivul receptor nu poate iniția procesul de încărcare.
Există și alte standarde de încărcare wireless?
Standardul Qi este unul dintre cele 3 standarde de încărcare wireless. Cu toate acestea Qi este cel mai răspândit și este compatibil cu toate dispozitivele populare de pe piață.
Al doilea standard este PMA. Este un produs al Power Matters Alliance și folosește inducția magnetică pentru a transmite energie. Chiar dacă atât Qi cât și PMA folosesc aceeași tehnologie ele nu sunt compatibile. Numai smartphone-urile Samsung acceptă ambele standarde. Restul produselor funcționează doar pe Qi.
Al treilea este A4WP (Alliance For Wireless Power). Ei și-au bazat soluția pe rezonanță magnetică și în teorie ar putea alimenta până la 8 dispozitive simultan puterea totală fiind de 50W pe o rază de 5 centimetri. În anul 2015 A4WP au fuzionat cu PMA și au format AirFuel Alliance.
De ce sunt importante standardele?
La fel ca încărcarea prin cablu diferitele cipuri și senzori trebuie să comunice între ei pentru a preveni defecțiunile. Standardele sunt utilizate pentru comunicarea sincronizată între dispozitivele de transmisie și recepție. În caz contrar lucrurile pot scăpa de sub control:
Este posibil ca dispozitivul să se supraîncălzească. Eficiența încărcării wireless este doar de aproximativ 60% ceea ce înseamnă că restul energiei trebuie să se disperseze în aer de obicei sub formă de căldură. De aceea cele mai puternice încărcătoare sunt dotate cu ventilatoare pentru a împiedica topirea pad-ului.
Dispozitivul s-ar putea supraîncărca cu energie. De exemplu pad-ul se poate încărca rapid până la 20W dar căștile wireless acceptă doar 5W. Fără standarde pad-ul nu poate recunoaște bobina din dispozitivul receptor deci se încarcă la putere maximă. În aceste condiții bobina din interiorul carcasei căștii se poate arde.
Există de asemenea dispozitive proprietare care permit unui anumit încărcător să se încarce la viteză maximă. De exemplu Samsung solicită încărcătoarelor altor furnizori să treacă de extensia de livrare a energiei proprietare Samsung. În caz contrar aceste încărcătoare funcționează numai la 5W.
Încărcare wireless în căști
Chiar dacă încărcarea wireless devine mai populară în industria smartphone-urilor nu putem preciza când căștile Bluetooth vor renunța în final la portul de încărcare. Nu este un secret faptul că Apple vrea să ofere o tehnologie fără porturi care să fie valabilă pentru toate gadget-urile fără fir chiar și pentru căști.
Multe căști true wireless au o bobină de încărcare wireless în interiorul carcasei de încărcare. Multe smartphone-uri acceptă de asemenea încărcarea inversă astfel că un telefon poate încărca wireless niște căști.
Chiar și căștile de dimensiuni complete acceptă încărcarea wireless. Una dintre aceste căști sunt Marshall Major IV on-ear cu bobina construită în interiorul cupei pentru urechi.
Totuși lista căștilor care acceptă încărcarea Qi este destul de scurtă. Probabil va trebui să mai aștepți câțiva ani până când încărcarea wireless să devină larg răspândită în rândul căștilor.
Care este viitorul încărcării wireless?
Deși este practic să încarci dispozitivul mobil sau căștile prin conectarea cablului tehnologia de încărcare wireless are încă nevoie de îmbunătățiri. Din moment ce plasezi dispozitivul într-un anumit loc aceasta elimină ideea de a avea ceva complet wireless.
Există de asemenea o problemă cu eficiența. Aproximativ 40% din energie este dispersată în mediu sub formă de căldură. Asta înseamnă că vei consuma mai multă energie electrică pentru a încărca un dispozitiv fără fir mai degrabă decât folosind o conexiune cu fir.
Cu toate acestea există soluții foarte bune la ambele probleme.
Încărcător Pi
Aceasta a fost o soluție elegantă și un pas spre o lume în care nu trebuie să plasezi dispozitivul într-un anumit loc. În cazul Pi Charger ideea a fost să lăsăm un dispozitiv undeva în vecinătatea încărcătorului. Acesta din urmă ar recunoaște locația dispozitivului și ar trimite o frecvență de rezonanță magnetică în direcția sa.
Cu toate acestea pentru ca Charger să recunoască dispozitivul ar trebui să poarte o carcasă specială. Totuși utilizatorii nu au vrut să facă acest lucru. De asemenea s-au plâns de dimensiunea stației de încărcare.
Chiar dacă echipa din spatele Pi a promis că viitorul încărcător nu va avea nevoie de o carcasă specială ceea ce va permite tuturor dispozitivelor care acceptă standardul Qi să se încarce wireless proiectul a eșuat. Între timp compania fondată de MIT redenumită Spansive încă lucrează pentru a face încărcarea wireless cu adevărat fără fir.
Încărcarea prin fascicul laser
Utilizarea laserelor pentru încărcare wireless sună foarte futurist. Laserul în sine este o formă de energie concentrată și poate fi folosit pentru a alimenta dispozitive la distanțe mai mari.
Inginerii de la Universitatea din Washington au proiectat o modalitate sigură de a încărca un dispozitiv folosind un laser. Ar putea ajunge la o distanță de 43 metri cu un transfer de putere egal cu cel al unei conexiuni USB cu fir.
În timp ce distanța s-ar putea mări laserele au un mare impediment în privința obstacolelor din calea lor. În practică dacă laserul întâlnește un obstacol el nu va putea trece de acesta și nu va încărca dispozitivul.
Utilizarea tehnologiei Qi
Acestea sunt printre cele mai bune căști pentru antrenament. Probabil te duci des la sala de sport și deci ai nevoie de căști gata încărcate. Încărcarea Qi facilitează acest lucru.
În schimb căștile true wireless moderne vor urma acest standard la un moment dat. Aceasta este tehnologia viitorului care devine din ce în ce mai la îndemână.
Citește și:
- Cele mai bune căști in-ear pentru gaming
- Cele mai bune căști de studio
- Cele mai bune căști wireless pentru televizor
- Cele mai bune căști cu microfon