Cana cu graficul curbei Harman.

Ce este curba Harman?

Cercetătorii de la Harman International au încercat să găsească timbrul sonor cel mai căutat de utilizatori și așa a apărut curba Harman.

Ce este curba Harman?

Este frecvența de răspuns pe care majoritatea oamenilor o agreează când ascultă muzică în căști. Este de asemenea o reprezentare atentă a modului în care difuzoarele bune sună într-o cameră ideală.

De aceea curba Harman (de asemenea „ținta Harman”) pare a fi cea mai bună alegere pentru ca să te bucuri de muzica ta favorită.

Față de o amplificare zero curba Harman are bassul și acutele ușor crescute (câțiva dB fiecare dintre acestea).

Când a fost creată curba Harman?

„Curba” a fost creată în 2012 de o echipă de oameni de știință condusă de Sean Olive. Rezultatele au fost publicat în lucrarea „Relațiile dintre percepție și măsurarea calității sunetului căștilor”.

Cercetarea a implicat testarea extinsă pe subiecți necunoscuți care au încercat niște căști.

Pe baza a ceea ce le-a plăcut și nu le-a plăcut cercetătorii au concluzionat care este semnătura sonoră cea mai căutată.

Ei au testat atât căști in-ears cât și căști over-ears deoarece acestea necesită reglaje diferite pentru a oferi rezultate similare.

De ce a fost creat Harman?

Harman a avut misiunea de a crea modul în care difuzoarele bune sună într-o cameră ideală.

Chiar și după cercetările ample din ultimele decenii inginerii audio au înțeles doar cum să amplifice difuzoarele pentru ca sunetul să fie ”plat”.

Cu toate acestea în cazul căștilor fiecare producător și-a reglat produsele pe baza a ceea ce au crezut că sună bine.

Amplificarea sunetelor în căști poate fi dificilă având în vedere anatomia umană. Urechile pot fi diferite ceea ce afectează modul în care respectiva persoană percepe frecvențele specifice. În unele cazuri extreme poate fi o diferență de vreo doi dB de la o persoană la alta.

De asemenea sunetul dacă nu este absorbit se reflectă de pe alte suprafețe. Prin urmare ai putea să auzi muzica diferit.

Căștile interacționează doar cu pavilionul urechii apoi cu canalul auricular.

Prin urmare reglajele perfecte pentru unele dintre căști nu sunt ideale pentru alte căști.

Cum a fost creat Harman?

Sean Olive și cercetătorii săi au susținut ideea că încăperile libere nu reprezintă zone perfecte pentru reglarea căștilor. Motivul este că acestea nu a fost create într-un mediu de ascultare care se întâlnește în realitate. Sean a propus: Plasarea unor boxe bune într-o cameră liniștită în așa fel încât să nu fie nici un fel de reverberații și nici ecouri.

Timpul de reverberație al camerei a fost de aproximativ 04 secunde foarte aproape de cel de 03 secunde care se înregistrează în studiourile profesioniste.

Apoi cercetătorii au măsurat frecvențele care au plăcut atât de mult ascultătorilor.

Reverberația apare atunci când sunetul emis de o sursă ajunge pe alte suprafețe și începe să fie reflectat. Într-un astfel de caz sunetul poate să pară mai cuprinzător în timp ce camera poate să acționeze pentru personalizarea acestuia făcându-l mai uscat sau mai cald (stimulând frecvențele armonice specifice).

Să ne imaginăm o cameră fără ecouri. Toate sunetele sunt absorbite în materiale. Aceste camere sunt excelente pentru testarea zgomotului diferitelor echipamente de la difuzoare și electrocasnice la motoare auto.

De ce difuzoarele sună diferit de căștile dintr-o cameră obișnuită?

Într-o cameră obișnuită ca cea folosită în cercetare există reverberație. Acesta din urmă joacă un rol crucial în modelarea sunetului pe care îl auzim mai târziu.

În acest caz o cameră normală stimulează ușor bassul deoarece frecvențele mai mici sunt cel mai greu de absorbit.

În schimb frecvențele înalte sunt ușor absorbite deci trebuie să compensăm puțin reducerea acestora.

Acesta este de asemenea modul în care inginerii de sunet din studiouri aud muzica atunci când fac mixuri motiv pentru care curba Harman este cel mai apropiat răspuns pentru sunetul „original” al înregistrării.

Câte curbe Harman există?

După aproape un deceniu avem 4 iterații diferite ale curbei Harman. Fiecare dintre acestea are mici schimbări în ceea ce oamenii preferă să audă.

În ultima iterație cea din anul 2019 curba a avut o ușoară creștere a bassului precum și acute mai line.

Curbele Harman din 2013 până în 2017. OE înseamnă „over-ear” în timp ce IE înseamnă „in-ear”. Sursa: Harman

Care căști utilizează curba Harman?

Oficial nu prea multe. Cu toate acestea dacă te uiți la cele mai bune aproape toate au răspunsuri de frecvență foarte asemănătoare cu curba Harman.

Desigur chiar și Harman utilizează unele modificări ale curbei la căștile produse de ei. Motivul este că fiecare persoană aude diferit astfel încât nu există nici un sunet universal valabil pentru toți utilizatorii; această frază este de asemenea una dintre concluziile acelui studiu.

Aproximativ 64% dintre subiecți printre care s-au numărat și specialiști în domeniul audio au apreciat cel mai mult de curba Harman. Aproape toți acești subiecți erau cu vârste de până la 50 de ani.

15% dintre ascultători au preferat mai mult bass-ul. Mai exact până la 6dB amplificare sub 300Hz și 1dB amplificare la frecvențe de peste 1kHz. Acest grup era format din bărbați tineri; acesta este de altfel publicul țintă al produselor JBL.

Restul de 21% dintre utilizatori au preferat mai puțin bass. Registrul sunetelor grave a fost redus până la 3dB în timp ce impulsul de 1dB la frecvențe de peste 1kHz nu a fost modificat. În acest grup se găseau mai mult femei dar și bărbați mai în vârstă.

Ar trebui să cumperi căști cu Tuning Harman?

Curba Harman este la ora actuală cea mai bună aproximare a modului în care ar trebui să sune înregistrarea produsă de un studio. Deci dacă vrei să ai o experiență muzicală foarte bună îți recomandăm să încerci căștile reglate cu Harman. Printre acestea AKG K371 și K361 sunt cele mai cunoscute.

Pe de altă parte trebuie să ții cont de faptul că fiecare om aude diferit sunetele. Asta înseamnă că unora s-ar putea să nu le placă sunetul curbei Harman.

Ca la orice altă cumpărare este recomandabil să le încerci înainte de a le cumpăra.

Ce alte tuning-uri pentru căști mai există?

De obicei inginerii foloseau reglaje de câmp liber sau difuz.

Răspuns în câmp liber

A fost creat prin măsurarea unui difuzor plat într-o cameră fără ecou. O astfel de cameră specială este construită în așa fel încât să absoarbă prin pereți o parte din sunet.

Cercetătorii au așezat o păpușă umană exact în fața difuzorului. Microfoanele din interiorul urechilor păpușii au măsurat sunetul.

Problema provenea din faptul că nimeni nu locuiește într-o cameră fără ecou de aceea sunetele erau nefirești. De aceea curba câmpului liber nu este foarte utilizată.

Răspuns în camere cu ecou puternic

Acest răspuns este construit pe o abordare diferită prin utilizarea unei camere cu ecou puternic. În locul unui vorbitor există mai mulți aceștia stând în jurul păpușii.

Ideea a fost că din moment ce sunetul se reflectă de pe toate suprafețele avem tendința de a-l auzi din toate direcțiile. Din această cauză diagrama aceasta era considerată mai „naturală”.

Practic curba câmpului difuz este aproape plană doar acutele fiind mult mai puternice.

Cele mai cunoscute căști care utilizează acest tip de tuning sunt Beyerdynamic DT 880 Pro AKG 240DF și Etymotic Research ER4 Series.

Întrebări frecvente (FAQ)

Curba Harman e plată?

Semnătura sonoră a curbei Harman este o aproximare a difuzoarelor plate într-un mediu de studio. Datorită ecoului din cameră din punct de vedere tehnic sunetul nu este plat; oricum este o reprezentare fidelă a modului în care ar trebui să sune o înregistrare originală.

Ce este sunetul neutru?

După cum îi sugerează și numele neutru (sau plat) înseamnă că nu există frecvențe amplificate. Întregul spectru de frecvență este reprezentat în mod egal. Acest tip de semnătură sonoră este esențială pentru mixingul și masteringul din studiouri.

Cu toate acestea un răspuns pur neutru poate suna destul de plictisitor astfel încât oamenilor le place să asculte muzică care are mai multă forță. Acest lucru se obține stimulând bassul sau acutele.

Cum folosești un egalizator la căști?

Toate sistemele de operare au deja egalizatoare încorporate pentru a regla puțin sunetul căștilor.

De asemenea poți utiliza un software pentru Windows unele dintre acestea fiind gratuite iar altele fiind disponibile free doar pe o perioadă de probă.

Cele mai bune egalizatoare sunt Equalizer APO FxSound Boom 3D și Bongiovi DPS.

Consultă ghidul nostru despre cum să amplifici bass-ul pe un PC.

Harman deține JBL?

Da Harman International (numit anterior Jervis Corporation) a cumpărat JBL în 1969.

Harman deține de asemenea Harman Kardon AKG Bang & Olufsen automotive Lexicon Soundcraft și multe altele. Ulterior Harman a fost vândută către Samsung în 2017.

Citește și: