Logo bluetooth si text 5.0 vs 5.1

Bluetooth 5.1 vs Bluetooth 5.0 – Care este diferența

Parcă mai ieri SIG (Bluetooth Special Interest Group) anunța lansarea Bluetooth 5.0 iar acum deja Bluetooth 5.1 bate la ușă. Cât de important este upgrade-ul și ce caracteristici sunt relevante pentru căști? Hai să aflăm.

Cu ce a venit nou Bluetooth 5.0?

Saltul de la Bluetooth 4.2 la 5.0 a adus o mulțime de caracteristici utile. Multe dintre ele au fost extrem de importante pentru gadget-urile fără fir. Iată-le pe cele mai importante:

BLE (Bluetooth cu consum redus de energie)

Chiar dacă această caracteristică a fost deja inclusă în versiunea Bluetooth 4.0 ea era utilă numai pentru gadgeturile mici cum ar fi trackerele. Căștile nu puteau să-l folosească încă pentru comunicarea cu smartphone-ul ceea ce înseamnă că trebuiau să consume foarte multă putere.

Bluetooth 5.0 permite comunicarea cu căști folosind Bluetooth Low Energy ceea ce permite un consum redus de energie și îmbunătățește durata de redare a bateriei.

Viteze și distanțe superioare de transfer

Totul s-a dublat sau s-a împătrit odată cu apariția versiunii 5.0. Vitezele au crescut de la 1Mbps la 2Mbps ceea ce oferă mai multă lățime de bandă (utilă pentru funcția Dual Audio).

Creșterea vitezelor înseamnă de asemenea o acoperire mai bună care a fost de 4 ori mai mare ajungând la 240 de metri. Desigur acest interval este doar unul teoretic care poate fi atins doar într-un mediu special. De îndată ce există un perete între tine și smartphone distanța se reduce simțitor.

Sunet dual

Înainte de versiunea 5.0 dispozitivul de transmisie putea transfera semnal audio într-un singur difuzor wireless. Dacă voiai două difuzoare în modul stereo (ex: pentru petreceri) trebuia să folosești soluții proprietare în care un difuzor transmite semnalul către un alt difuzor.

Acum această problemă este de domeniul trecutului deoarece acum poți trimite un semnal audio către două dispozitive diferite în același timp. Acest lucru este valabil pentru difuzoare și căști astfel încât acum poți asculta împreună cu altcineva simultan aceeași melodie.

Care sunt inovațiile cu care vine Bluetooth 5.1 față de 5.0?

În acest caz saltul dintre generația 5.0 și 5.1 nu este la fel de semnificativ pentru a justifica alocarea unui număr complet nou (cum ar fi 6.0).

Totuși asta nu înseamnă că Bluetooth 5.1 este ceva de care nu ar trebui să ne sinchisim. În ciuda upgrade-ului mai mic există câteva caracteristici utile și pentru căști.

Locația exactă

Aceasta este probabil cea mai importantă funcționalitate nouă atunci când vine vorba de gadgeturi wireless. Dispozitivul de transmisie cu Bluetooth 5.0 știe doar cât de departe ești de receptor dar nu cunoaște locația exactă a acestuia. Acest lucru se datorează faptului că utilizează puterea semnalului Bluetooth pentru a determina proximitatea dispozitivului.

În schimb dispozitivele cu Bluetooth 5.1 utilizează mai multe antene pentru a indica direcția exactă iar puterea semnalului determină distanța. Noua versiune este atât de precisă încât poate localiza un dispozitiv într-o zonă de doar câțiva centimetri pătrați.

Pentru ca acest lucru să funcționeze cel puțin unul dintre dispozitivele conectate trebuie să accepte Bluetooth versiunea 5.1. Dacă este receptorul acesta va folosi unghiul de sosire (AoA) în timp ce emițătorul va utiliza funcția unghi de plecare (AoD). Ambele stochează informațiile necesare pentru a determina poziția unui dispozitiv.

De ce este importantă locația exactă?

Cu această tehnologie dispozitivele știu exact unde se află ceea ce înseamnă o conexiune Bluetooth mult mai stabilă. În plus dacă ai rătăcit căștile le poți găsi imediat fără ajutorul GPS-ului.

Funcționalitatea aceasta din urmă înseamnă de asemenea un pas uriaș pentru viitorul IoT (internetul lucrurilor) în care toate dispozitivele vor fi inter-conectate. Ceea ce înseamnă că în eventualitatea în care căștile pierdute sunt prea departe de dispozitivul de transmisie alte dispozitive din interiorul casei îți pot spune de asemenea unde le poți găsi.

Memorare în cache GATT

Memorarea în cache GATT va accelera în fapt procesul de asociere a dispozitivelor care au fost conectate anterior. De fiecare dată când 2 dispozitive se conectează fac schimb de informații despre ceea ce acceptă celălalt dispozitiv. Acest lucru nu necesită doar timp ci și putere.

Cu Bluetooth 5.1 dispozitivele pot sări peste acest proces atunci când nicio informație nu s-a schimbat după împerecherea inițială. Din acest cauză vei obține o conexiune mai rapidă folosind și mai puțină energie. Din moment ce toate gadget-urile wireless rulează pe baterii fiecare strop de energie contează.

Disponibilitatea de conectare (Publicitatea conexiunii)

„Publicitatea conexiunii” înseamnă că imediat după ce scoți căștile true wireless din cutie (sau pornești căștile wireless) acestea încep să caute un dispozitiv pentru conectare. De fapt dispozitivele își publică disponibilitatea de a se conecta.

Bluetooth 5.1 vine cu o caracteristică numită „indexarea aleatorie a canalelor de publicitate”. Când îți asociezi căștile conexiunea rulează pe un anumit canal. Astfel canalul nu este întrerupt de alte dispozitive Bluetooth.

Cu cea mai recentă versiune 5.1 dispozitivele pot alege un canal aleatoriu. Alte dispozitive primesc mai mult spațiu pentru a evita interferența între ele. Acest lucru este util mai ales dacă atunci când există multe dispozitive Bluetooth în aceeași zonă.

O altă caracteristică interesantă se numește „transfer periodic de sincronizare a publicității” care accelerează și mai mult procesul de împerechere și economisește energie. Când trebuie să asociezi două dispozitive ambele trebuie să înceapă să-și facă publicitate reciproc. În acest mod ele schimbă informații esențiale cum ar fi disponibilitatea de conectare.

De exemplu un telefon va ști exact momentul în care căștile vor începe să-și facă publicitate eliminând necesitatea de a scana permanent pentru a găsi dispozitive noi astfel economisind mai multă energie.

Bluetooth 5.1 a făcut lucrurile un pic mai facile pentru alte gadgeturi wireless care doresc de asemenea să se conecteze cu căștile. Cu cea mai recentă versiune Bluetooth dispozitivele transferă programe de publicitate între ele.

Această caracteristică se adresează în principal viitorului când va fi disponibil noul Bluetooth Low Energy Audio. Dar aceasta este o parte din noua versiune 5.2 care va fi lansată ulterior.

Ar trebui să cumperi căști Bluetooth 5.1?

Tehnologia Bluetooth 5.1 are unele beneficii pentru utilizatorii de căști cum ar fi conectivitatea mai rapidă și capacitatea de a localiza cu precizie căștile rătăcite. Totuși dacă tragi linie îmbunătățirile sunt relativ minore față de 5.0.

În realitate această nouă versiune de Bluetooth este mai potrivită pentru industrie și pentru dezvoltarea unor aplicații mai bune pentru locuințe inteligente nefiind atât de relevantă pentru îmbunătățirea experienței de ascultare. În acest domeniu va trebui să aștepți versiunea 5.2 (codec Bluetooth LC3 și LE Audio) sau poate chiar 6.0.

Există de asemenea o mică problemă cu versiunea 5.1: nu multe gadget-uri o acceptă. Am primit primele căști true wireless dotate cu cele mai noi Bluetooth (Sennheiser Momentum True Wireless 2) dar majoritatea căștilor noi încă folosesc versiunea 5.0.

Deși smartphone-urile încep să utilizeze versiunea actualizată totuși la momentul actual numărul acestora rămâne redus.

Oricum ne așteptăm să vedem o creștere a numărului de dispozitive cu Bluetooth 5.1 în 2021 căștile wireless urmând acest trend.

Citește și: