Casti open-back si closed-back Shure.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Căști open-back vs. closed-back: care sunt diferențele?

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

La prima vedere alegerea unor căști noi poate părea extrem de facilă. Totuși după ce afli ceva mai multe despre diferitele modele totul devine mai complicat. În această recenzie îți descriem diferențele dintre căștile cu spatele închis (closed-back) și cele cu spate deschis (open-back).

Designul spatelui căștilor nu este doar un aspect de marketing care să nu aibă vreun impact asupra performanței căștilor. Dimpotrivă există avantaje și dezavantaje pentru ambele tipuri de căști.

Este important de reținut că diferențele intrinseci între căștile open-back și cele closed-back nu sunt deloc marginale ci afectează semnificativ sunetul pe care-l oferă.

Comparație rapidă între căștile open-back și cele closed-back

Căști cu spatele deschis (open-back)

  • Calitate superioară a sunetului
  • Izolare pasivă mai slabă
  • Soundstage superior
  • Audiție mai bună la volume mai mari

Căști cu spate închis (closed-back)

  • Izolare pasivă superioară
  • Bass mai profund și mai puternic
  • Soundstage mai mic și mai intim
  • Șanse mai mari de distorsiune a sunetului la volume mai mari

Care este diferența dintre căștile open-back și closed-back?

Căștile closed-back

Casti closed-back.

Acesta este cel mai uzual tip de căști. Designul closed-back este cel mai practic pentru utilizarea de zi cu zi. Toată lumea are acasă cel puțin o pereche de căști cu spatele închis în primul rând pentru jocuri și ascultarea ocazională a muzicii.

Căștile de acest tip oferă o mai bună izolare pasivă a zgomotului și mai puține scăpări ale sunetelor în exterior.

Designul cu spatele închis poate influența în mai multe moduri experiența de ascultare. În special în privința izolării pasive. Întrucât există o barieră între ureche și mediul exterior cea mai mare parte a zgomotului ambiental este blocată. Dacă iei în calcul „umplutura” din spatele și din fața difuzorului izolarea devine și mai bună. Desigur căștile joacă de asemenea un rol esențial ajutând la limitarea oricăror potențiale scăpări ale sunetelor în exterior.

În plus căștile cu spatele închis sunt excelente în privința scăpărilor de sunet: în majoritatea cazurilor există scăpări minime de sunet. Ca atare căștile de acest tip sunt ideale atunci când lucrezi la birou sau călătorești iar în jur este zgomot.

De multe ori producătorii îmbunătățesc nivelul de izolare prin implementarea unor funcții cum ar fi anularea activă a zgomotului. Cu această funcție zgomotele din exterior aproape că dispar complet astfel încât vei putea auzi doar muzica.

De asemenea datorită izolării excelente nu trebuie să crești volumul la niveluri prea ridicate care pot fi periculoase.

Bassul este mai profund și mai puternic dar pot să apară distorsiuni ale sunetelor la volume mai mari. De asemenea soundstage-ul este mai redus.

Dacă difuzorul este complet închis atunci sunetul va fi modificat. Sunetul este prins în interiorul cupelor de aceea va intra direct în urechi.

Undele sonore încep să se miște și să provoace reverberații. În majoritatea căștilor reverberațiile nedorite sunt eliminate datorită designului cupelor. Totuși unii producători folosesc designul pentru a amplifica o anumită frecvență. Acest lucru provoacă modificarea sunetului natural.

Este important și faptul că nu vei putea să asculți muzica la volume foarte mari deoarece sunetul este “prins” în interiorul căștilor ceea ce poate duce la distorsiuni care apar în special atunci când volumul este foarte ridicat.

Datorită designului închis bassul este cel mai ușor de stimulat dar și cel mai greu de urmărit. Și din moment ce există foarte puțin zgomot ambiental te poți bucura de bassul puternic și vibrant. Totuși unele căști pot exagera cu amplificarea bassului ceea ce conduce la un sunet care ar putea să fie prea cald dar și incomplet.

Soundstage-ul este de obicei mai intim. Chiar dacă unele căști cu spatele închis pot crea un sunet decent aceasta este mai mult o excepție decât o regulă. Asta înseamnă că de regulă vei auzi sunete în interiorul capului în loc să existe sentimentul că sunetul te înconjoară.

Majoritatea căștilor in-ear au un design închis. De regulă aceste căști sunt utilizate de către profesioniști pe scenă sau în timpul călătoriilor; iată de ce nu vedem multe modele de acest tip în jurul nostru.

Vezi și: Review căști HyperX Cloud Earbuds

De ce să cumpăr căști cu spatele închis?

În primul rând sunt ideale atunci când vrei să asculți muzică fără să-i deranjezi pe cei din jurul tău. În acest caz ai nevoie de o izolare adecvată astfel încât atunci când ești în locuri cum ar fi job transport public sau străzi aglomerate ale orașului să nu te deranjeze alte persoane sau invers.

De asemenea sunt utile pentru studiouri acolo unde microfoanele nu ar trebui să detecteze nimic din scăpările de sunet produse de căști. De aceea căștile cu spatele închis sunt preferate pentru orice activități de la cele de studio de muzică la streaming online sau ascultarea unui podcast.

Căștile open-back

Casti open-back Sennheiser.

Aceste căști nu sunt la fel de comune comparativ cu primele. Cu toate acestea căștile open-back sunt apreciate de audiofili și inginerii de sunet. Secretul constă în modul în care prezintă sunetul.

Poți găsi căști open-back în orice gamă de prețuri dar acestea sunt singurele care acoperă piața high-end de peste 1000 euro. Datorită designului acestea pot oferi o mai bună calitate a sunetului în comparație cu căștile cu spate închis.

Cu toate acestea căștile cu spatele deschise au de asemenea multe dezavantaje mai ales dacă le folosești în situații nepotrivite.

Izolarea este aproape inexistentă

Hai să vedem și dezavantajele designului open-back. Căștile open-back lasă să treacă o parte importantă din zgomotul exterior. Din acest motiv practic nu trebuie să-ți scoți căștile atunci când vorbești cu cineva deoarece nu există niciun fel de izolare.

Scăpările de sunet sunt în multe cazuri foarte importante. De exemplu cei din jur ar putea să audă foarte clar muzica pe care o asculți. Din această cauză modelele complet deschise nu sunt deloc recomandabile atunci când vrei niște căști pentru navetă.

Într-o anumită măsură căștile ajută însă nu pot împiedica în totalitate ca zgomotul din jur să nu afecteze audiția muzicii preferate. Prin urmare producătorii nu pot să ofere o izolare completă și în consecință încearcă mai degrabă să îmbunătățească confortul folosind căști din velur.

Căștile semi-deschise reprezintă un bun compromis. Chiar dacă îmbunătățirea nu este ca de la cer la pământ în general căștile cu spatele semi-deschis asigură o izolare pasivă mai bună. Căștile nu sunt complet deschise și nu poți vedea difuzoarele ca la multe alte căști.

Deschiderile cupelor sunt suficient de mici pentru a reduce zgomotul exterior diminuând în același timp semnificativ și scăpările de sunet. Dacă le asociezi cu niște căști mai groase din piele le poți folosi la birou fără a-i deranja pe ceilalți.

Calitate superioară a sunetului cu soundstage mai bun

Aici lucrurile devin un pic mai interesante. Un design complet deschis nu limitează sunetul ci îl lasă să se miște liber în toate direcțiile ceea ce înseamnă că nu se poate congestiona. De aceea căștile open-back redau mult mai natural sunetele ca și când ai asculta muzică prin difuzoarele din cameră.

Sunetul de scenă este semnificativ mai bun față de căștile cu spatele închis. Sunetele sunt împinse mai departe creând o impresie auditivă foarte plăcută: că muzicienii cântă chiar în fața ta.

Există de asemenea mult mai puține distorsiuni ale sunetului. Din această cauză aceste căști sunt perfecte pentru activitatea profesionistă de mixare a muzicii. Datorită soundstage-ului superior poți localiza mult mai bine instrumentele și efecte sonorele în mixaj.

Extensia sub-bass nu este foarte bună. Aceste căști nu vor putea amplifica frecvențele mai mici. Aceasta se datorează în mare măsură lipsei de izolare.

Asta nu înseamnă că nu există căști open-back pentru fanii bassului Philips Fidelio X2HR fiind unul dintre acestea. Totuși astfel de căști la care difuzoarele amplifică bassul ar putea duce la distorsiuni inutile.

Căștile semi-deschise pot să ajute și în această privință. Similar celor cu spatele deschis acest tip de căști oferă un sunet mai aerisit și mai puțin congestionat soundstage-ul fiind mult superior. Un alt lucru bun este că bassul este de asemenea stimulat în comparație cu designul open-back și se poate extinde mai departe în regiunile sub-bass.

Unde excelează căștile open-back?

Căștile open-back excelează la audiția de acasă chiar și la ascultarea ocazională însă trebuie să te asiguri că nu există în jurul tău zgomote care să-ți perturbe audiția.

Aceste căști sunt de asemenea excelente pentru jocuri și filme deoarece un soundstage superior înseamnă o imersiune mai bună. Vei putea experimenta o audiție la superlativ ca atunci când ai fi lângă scenă.

În cele din urmă căștile open-back sunt ideale pentru activitatea de mixaj deoarece trebuie să auzi fiecare detaliu din mix atunci când creezi o piesă perfectă. De asemenea scăparea sunetului nu este o problemă deoarece profesioniștilor le place să fie înconjurați de muzica lor.

Ce căști să cumperi?

Înainte de a lua orice decizie pripită trebuie să evaluezi ce design se potrivește nevoilor tale. Întrucât acum știi principalele diferențe dintre căștile open-back și cele cu spate închis alegerea următoarei perechi de căști ar trebui să fie mai puțin complicată.

Căștile cu spatele închis

Sunt excelente pentru:

Navetiști. Utilizatorii care călătoresc mult vor găsi multe beneficii în izolarea superioară și anularea suplimentară activă a zgomotului. Așadar căștile cu spatele închis sunt o alegere mai bună pentru toate situațiile în care le utilizezi în public.

Utilizarea la birou. Caracteristicile bune de izolare ajută și aici mai ales dacă lucrezi într-un mediu zgomotos. Reducerea larmei din jur ar trebui să te ajute să te concentrezi asupra muncii. De asemenea te poate ajuta să-ți protejați auzul deoarece nu trebuie să crești volumul atunci când asculți muzică.

Iubitori de bass. Bassul are mai multă putere și impact în căștile cu spatele închis având o extensie sub-bass mai bună. Acest lucru te ajută atunci când asculți muzică dar și când vizionezi filme.

Căști open-back

Sunt excelente pentru:

Ascultare privată acasă. Crește imersiunea și calitatea sunetului dar și naturalețea acestuia. Chiar dacă probabil le vei folosi doar acasă audiția va fi de foarte bună calitate.

Utilizarea în studiouri. Pentru profesioniștii din domeniul audio o semnătură sonoră neutră este importantă în timpul mixării și producției muzicale mai ales dacă doresc ca piesa lor să sune excelent. De asemenea profesioniștii vor putea folosi detaliile muzicale și soundstage-ul superior pentru a putea plasa mai bine instrumentele în mixjul pe care-l fac. Căștile acestea sunt de asemenea utile pentru a-ți monitoriza vocea sau sunetul instrumentului în timpul înregistrării.

Confort. Chiar dacă și alte tipuri de căști sunt confortabile cu cele open-back vei transpira mai puțin în timpul sesiunilor lungi de audiție. Motivul este că de obicei sunt însoțite de căști din velur care-ți ajută pielea să respire. Urechile nu-ți vor transpira la fel de mult ceea ce va crește confortul.

Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL