Carcasa si casti JBL Live Pro+ TWS.

Review căști JBL Live Pro+ TWS

JBL a dat lovitura cu căștile true wireless Live Pro + TWS care oferă tehnologia de ultimă oră și în plus o aplicație pentru mobil. Noile căști de la JBL sunt impresionante.

Sunetul este excelent cu bass amplificat și anulare activă a zgomotului Ambient Aware și setări EQ din aplicație de mobil cu care poți regla sunetul în așa fel încât să fie neutru.

Desigur să nu uităm de confortul excelent și 2 tipuri de capete pentru urechi care oferă cea mai bună fixare posibilă.

Există și alte caracteristici desigur pe care le vom analiza în recenzia următoare.

Pro

 • Calitate excelentă a sunetului după prelucrarea cu egalizatorul (EQ)
 • Fixare confortabilă și stabilă
 • Aplicație de mobil care permite foarte multe personalizări
 • Cutie compactă pentru încărcare
 • Durată bună de viață a bateriei cu încărcare rapidă și Qi
 • Comenzi tactile receptive

Contra

 • Aplicația de mobil ar putea fi îmbunătățită
 • Selectarea manuală a EQ-ului personalizat după fiecare asociere este frustrantă

Ce vei găsi în cutie?

 • Căști true wireless JBL Live Pro+
 • Cutie de încărcare
 • Cablu de încărcare USB-C
 • 3 perechi de capete din silicon (s m l) și 2 perechi de vârfuri mai scurte (s m)
 • Ghid de utilizare

Specificații

Tip: True wireless
Conexiune: Bluetooth 5.0
Design spate: Cu spatele închis
Difuzoare: 11 mm
Frecvență: 20-20.000Hz
Impedanță: 16 Ohmi
Greutate: 60 gr
Microfon & Controale: Da
Rezistența la apă: IPX4
Durata de viață a bateriei: 7h (6h cu ANC) + 21h în cutie
Timp de încărcare: Încărcare rapidă 2h + încărcare wireless USB-C și Qi
Anulare activă a zgomotului: Da
Codecuri Bluetooth: SBC AAC
Rază acțiune wireless: 10m
Microfon: Da

Confort și fixare

Căștile sunt confortabile. Totuși chiar dacă par că sunt bine fixate nu-ți recomandăm să alergi cu ele. JBL Live Pro+ TWS sunt asemănătoare ca formă cu căștile Apple AirPods. Capetele pentru urechi în schimb sunt mult mai stabile.

În mod normal fixarea este bună și nu au tendința să-ți cadă din urechi. Nici măcar dacă vei zâmbi foarte larg nu le vei destabiliza. În cutie există 2 tipuri de capete pentru urechi: 3 perechi de capete regulate (s m l) și alte 2 perechi puțin mai scurte (s m). JBL a adăugat diferite tipuri de capete astfel încât oricine să le poată purta foarte comod.

Casti JBL Live Pro+ TWS.

Izolare fonică

Blochează la fel de multe zgomote ca orice căști in-ear. Poți auzi în continuare sunete mai puternice dar melodiile din căști vor acoperi zgomotul ambiental.

Folosind capetele pentru urechi izolarea fonică pasivă este similară cu cea oferită de alte căști ceea ce este un rezultat foarte bun.

Uneori folosirea ANC nu este chiar indicată întrucât pot apărea distorsiuni ale sunetului. O astfel de situație ar putea fi cea în care ești afară și vântul suflă cu putere.

Anularea zgomotului

Anularea adaptivă a zgomotului funcționează foarte bine la frecvențe mai joase însă nu este atât de eficientă pentru cele mai înalte. De asemenea există un ușor zgomot de fond.

Majoritatea zgomotelor pe care le auzi cum ar fi cele produse de aparatele electrocasnice sau motoare vor fi anihilate complet de către JBL Live Pro+ TWS.

Cu toate acestea dacă frecvențele cresc efectul anulării active a zgomotului nu este la fel de impresionant.

Sennheiser Momentum True Wireless 2 sunt superioare întrucât reușesc să blocheze chiar și zgomotele cu frecvențe înalte.

Oricum nici una dintre aceste perechi de căști nu vor ajunge la performanțele oferite de dispozitive mai scumpe cum ar fi căștile Sony WH-1000XM4.

Totuși în cazul în care dorești doar anularea zgomotelor de frecvențe joase atunci aceste căști JBL ți se potrivesc.

Căștile pot amplifica de asemenea zgomotul ambiental. Modurile ambientale TalkThru și Ambient Aware funcționează bine așa că poți da unele răspunsuri unei persoane care se află lângă tine.

Bluetooth

Conexiunea este stabilă fără decalaj audio vizibil. Cu toate acestea aplicația are unele neajunsuri.

Bluetooth 5.0 asigură o conexiune fiabilă. JBL Live Pro + TWS începe să piardă semnalul de îndată ce încerci să treci de un al doilea zid de cărămidă.

După ce împerechezi căștile cu smartphone-ul trebuie să descarci aplicația JBL Headphones. După aceea aplicația te va ajuta să urmezi procedura de asociere a dispozitivelor.

În ciuda faptului că aplicația nu are o caracteristică de urmărire (există doar funcția „găsește-mi căștile” care produce un zgomot puternic în ambele căști) din anumite motive trebuie să activezi atât Bluetooth cât și GPS dacă dorești o asociere reușită.

Căști precum Sennheiser Momentum True Wireless 2 sau Jaybird Vista ambele având și mai multe funcții în aplicațiile lor nu necesită GPS. Oricum nu este necesar să ai GPS tot timpul. Prin urmare pare a fi o cerință inutilă.

Multipoint?

Da poți conecta căștile true wireless la mai multe dispozitive. Chiar dacă-ți trebuie aplicația de mobil pentru a le asocia cu un smartphone căștile se conectează fără probleme cu un laptop Windows.

Ce codecuri Bluetooth folosesc?

Există doar codecuri Bluetooth SBC și AAC. Codecul AAC este setat ca fiind implicit chiar și atunci când utilizezi un dispozitiv Android.

Poți seta căștile să utilizeze SBC în modul pentru dezvoltatori dar după următoarea asociere vor începe iarăși să utilizeze AAC. Acest lucru este deranjant întrucât AAC nu este atât de performant pe dispozitivele Android.

Există o întârziere audio?

Din fericire nu. Sunetul este sincronizat perfect atunci când te uiți la videoclipuri sau joci jocuri. Nu e nici o diferență între SBC și AAC.

Baterie

Durata de viață a bateriei de 7 ore per încărcare și alte 21 de ore datorită cutiei este remarcabilă. Căștile acceptă de asemenea încărcarea wireless rapidă și cea Qi.

Cele șapte ore de redare per încărcare sunt deja un standard la ora actuală. Astfel bateria este suficientă pentru o zi sau chiar două.

În mod normal anularea zgomotului afectează durata de viață a bateriei. Cu toate acestea în testul nostru la 50% volum avem 7 ore și 18 minute cu ANC activat.

Cutia de încărcare compactă are o baterie suplimentară de 21 de ore și acceptă încărcarea rapidă. Așadar poți să le încarci și mai rapid dacă te grăbești.

Comoditatea contează întotdeauna iar JBL Live Pro + TWS acceptă de asemenea încărcarea wireless Qi. Este vizibil mai lentă decât încărcarea obișnuită dar poate fi utilă.

Rezistență

Atât căștile cât și cutia sunt bine făcute și au o textură de calitate. Singurul lucru care nu este chiar optim este ratingul IPX4 ceea înseamnă că aceste căști rezistă doar la transpirație.

Ca mai toate căștile cu adevărat wireless și acestea sunt din plastic. Totuși materialul este unul de calitate iar căștile sunt solide.

Căștile și cutia de încărcare au un finisaj moale mat. Cutia este destul de mică și intră ușor în buzunar.

Capacul cutiei este un pic cam subțire. Totuși acesta nu este un impediment major.

Funcționalități

JBL Live Pro+ TWS au o multitudine de funcționalități precum și o aplicație din care poți face setările căștilor. Totuși aplicația JBL ar putea fi îmbunătățită mai ales în privința sincronizării.

Căștile true wireless oferă majoritatea funcționalităților importante pentru un utilizator mediu.

Sunt disponibile funcționalități cum ar fi anularea activă a zgomotului Ambient Aware TalkThru detectarea utilizării „găsește-mi căștile” asistenți vocali integrați (Google Assistant sau Alexa) EQ și controale personalizabile.

Cel mai bun lucru este că le poți gestiona pe toate utilizând aplicația pentru mobil. Cu toate acestea două lucruri lasă de dorit.

Prima problemă

Personalizarea controalelor tactile

Comenzile sunt separate în 3 grupuri:

 • Controlul sunetului ambiental
 • Controlul redării
 • Controlul volumului

Fiecare dintre aceste butoane are 3 comenzi unice pe care le poți utiliza. Din păcate nu poți amesteca comenzile de la un grup la altul.

Prin urmare dacă vrei să alegi setarea cu o atingere pentru redare / pauză și dorești să ai două atingeri pentru ANC pe casca stângă acest lucru nu este posibil. Trebuie să setezi un control de redare la stânga și ANC la dreapta.

În esență va trebui să elimini unul dintre grupele de setări urmând ca acele modificări să fie făcute cu ajutorul telefonului.

A doua problemă: EQ

Chiar dacă egalizatorul (EQ) are foarte multe reglaje posibile putând chiar să aducă sunetul aproape de cel neutru există o problemă cu sincronizarea.

Aplicația EQ nu aduce valorile setate anterior atunci când conectez căștile. În schimb căștile pornesc cu setările implicite alese de JBL la fiecare conectare.

Deși le-am lăsat suficient timp în așa fel încât căștile să se sincronizeze automat cu aplicația acest lucru nu s-a produs.

Singurul mod în care poți să le faci să preia setările personalizate este să efectuezi o nouă sincronizare din aplicație. Aplicația nu recunoaște setarea anterioară a EQ-ului chiar dacă reușește să preia alte reglaje personalizate cum ar fi anularea senzorului de proximitate și ANC.

Sperăm că JBL va rezolva ambele probleme cu software-ul următor sau prin actualizări de firmware.

Reprezentare casti JBL Live Pro+ TWS..

Calitate microfon

Apelurile telefonice în medii liniștite sunt de calitate. Poți efectua apeluri cu zgomot zero utilizând aceste căști. Deci sunt în regulă dacă dorești să le utilizezi la birou sau acasă.

Există unele distorsiuni atunci când există un zgomot de fundal puternic dar performanța generală este încă acceptabilă.

Calitatea sunetului

Sunetul este perfect echilibrat în gama medie în timp ce bass-ul și acutele sunt amplificate. Din fericire poți corecta aceste setări din aplicație putând să ajungi chiar și la un sunet aproape neutru.

Bass

Semnătura sonoră este una de efect cu un bass amplificat. Totuși bass-ul nu este excesiv de amplificat în așa fel în care să devină obositor.

Bass-ul are forță și bubuie foarte bine. Este destul de controlat și agil pentru muzică rapidă deși rock-ul sau metalul mai rapid ar putea să fie mai dificil de redat de către aceste căști.

Pentru genuri mai populare cum ar fi EDM rap și pop aceste căști sunt fantastice.

Registrul mediu

Registrul sunetelor medii este aproape perfect plat. Acest lucru este excelent deoarece majoritatea căștilor amplificate tind să reducă registrul mediu (sunet în formă de V).

Vocea și instrumentele sună natural fără să fie aspre. Cu reglajele corecte nu vei auzi nici un fel de șuierături.

Acute

Acutele sunt amplificate la aproximativ 16kHz ceea ce înseamnă un sunet mai aerisit. Dacă nu faci aceste setări atunci ai putea sesiza și zgomote mai aspre. JBL Live Pro + TWS au o dinamică bună a sunetelor. Sunetul de scenă este destul de larg cu o imagistică la fel de bine definită.

Datorită egalizatorului care permite reducerea basului și a acutelor poți obține un profil sonor care se apropie foarte mult de curba Harman. Poți vedea setările EQ-ului meu în capturile de ecran. Sunetele sunt mai puțin congestionate și au o semnătură sonoră mai lină. Oricum sunetul este destul de cald și plăcut.

Să cumpăr JBL Live Pro + TWS?

Prin aceste căști JBL a lansat o ofertă foarte tentantă. Prețul este puțin mai ridicat aproximativ 800 RON dar având în vedere concurența aceste căști au un bun raport calitate-preț.

Oferă anularea activă a zgomotului o aplicație pentru setări și o calitate excelentă a apelurilor. Sunetul este la superlativ mai ales după ce-l reglezi din EQ.

Chiar dacă există unele inconveniente cu aplicația gratuită JBL Headphones sperăm că acestea vor fi rezolvate odată cu update-urile puse la dispoziție de producător.

Per total dacă vrei o pereche de căști true wireless pentru navetă care are toate funcționalitățile necesare ar trebui să iei în considerare aceste căști ale JBL.

Alternative?

Pentru același preț s-ar putea să fii interesat de Samsung Galaxy Buds Pro care are aceleași funcții dar are un rating de impermeabilitate mai mare.

Dacă dorești să porți căștile în timp ce faci sport atunci ai putea fi interesat de Jabra Elite Active 75t sau Jaybird Vista. Ambele căști sunt mai rezistente și oferă aplicații foarte performante.

Verifică preț JBL Live Pro+ TWS aici!


Citește și: