Femeie imbracata in alb cu casti pe cap.

Tot ce trebuie să știi despre căștile pentru sunet ambiental

Există atât de multe căști moderne cu moduri diferite de sunet încât este greu să ții cont de toate.

Află mai multe despre modul de sunet ambiental și dacă ai nevoie de el sau nu.

Ce este sunetul ambiental?

Sunetul ambiental este orice tip de sunet de fundal ce nu este melodia  pe care o asculți. Poate include sunetul de trafic, vremea, păsările, alarme, discuțiile oamenilor și orice sunet de la un dispozitiv precum aerul condiționat, ventilatoare, frigidere etc.

De asemenea, se mai numește sunet de fundal (sau poluare fonică) și este o parte nedorită atunci când asculți muzică. Scade din experiența de ascultare, făcând detaliile mai greu de auzit și îngreunează apelurile.

De asemenea, încurajează ascultarea la volume mai înalte, lucru ce ar putea să-ți deterioreze auzul.

Reducerea sunetului ambiental este un lucru important în aviație, domeniu în care primele căști cu Noise-Cancelling activ au fost folosite.

Căștile ANC elimină sunetul de fundal cu ajutorul microfoanelor și al electronicelor. Pe de altă parte, căștile cu izolare fonică reduc pasiv zgomotul datorită unei izolări fizice bune.

De ce ai vrea să auzi zgomotul ambiental atunci când porți căști?

Îți vei dori să auzi zgomotul ambiental atunci când porți căști și vrei să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău.

Este un lucru folositor pentru alergătorii (și bicicliști), ce fac jogging pe stradă și trebuie să fie atenți la trafic (pentru a evita accidentele, deoarece lipsa de atenție poate fi fatală.)

De asemenea este folositor într-un mediu de lucru în care ai nevoie să vorbești cu oamenii la telefon. Este folositor și într-un birou.

Pentru situațiile cotidiene, zgomotul ambiental este important când vrei să comunici cu oamenii, de exemplu: să vorbești cu casierul sau cu alte persoane ce lucrează în retail. Este imposibil să asculți în timp ce muzica este dată tare, deci pauzele sunt necesare.

Ce efect are zgomotul ambiental pe oameni?

Nu există pericole de sănătate provocate de sunetul de fundal, doar dacă dai volumul la maxim și îți deteriorezi auzul (aici este vina ta).

Însă poate tăia din experiența de ascultare, în special dacă asculți într-un loc public și zgomotos. Poți rata detalii ale melodiei și să auzi distorsiuni de sunet.

Cu alte cuvinte, muzica sună mai rău dacă încerci să-l acoperi sau să-l blochezi.

Cu toate acestea, sunetul ambiental ajută oamenii să se relaxeze și să adoarmă mai repede. Când sunetul imită un mediu mai relaxant, îți dă o senzație de a fi în comuniune cu mediul înconjurător.

Sunet ambiental vs Sunet alb

Ce este sunetul alb?

Sunetul alb este de obicei un sunet de intensitate și volum egale, însă au diferite frecvențe. Este constant și se repetă, un semnal dens ce sună un sunet alb al unor electronice stricate.

Este o combinație a tuturor frecvențelor pe care le poate auzi urechea umană.

Ca exemplu, când cauți o frecvență de radio, o să dai de obicei peste un punct unde sunetul alb este produs.

Aici este un exemplu de sunet alb. Este similar cu sunetul ambiental de oraș, însă fără sunete perceptibile.

Precum sunetul ambiental, sunetul alb este considerat un poluator audio și este în general nedorit.

Motivul este că îți bruiază auzul din cauza faptului că produce toate sunetele, face imposibil ca creierul tău să determine care este sunetul bun (cel pe care vrei să-l auzi).

Este folositor pentru a înăbuși vocile și alți poluanți audio atunci când vrei să te relaxezi sau când vrei să prinzi o noapte bună de somn.

Multe căști wireless și cu ANC produc o cantitate mică de sunet alb ca și rezultat al tehnologiei defectuoase. Unele suferă mai mult din cauza acestui lucru decât altele și depinde de brand-ul modelului, și de versiune. Nu pot fi folosite pentru a dormi și sunt doar enervante.

De ce se numește sunet alb?

Precum lumina albă este o combinație de mai multe culor, sunetul alb își ia numele datorită faptului că este un fenomen similar. Este o combinație de mai multe sunete diferite.

Care este diferența dintre sunetul alb și sunetul ambiental?

Sunetul ambiental (sau de fundal) reprezintă orice nu este sunetul original a ceea ce asculți. Poate să fie regulat sau să se întâmple o singură dată. De obicei este aleatoriu, iar intensitatea, volumul și frecvențele sunt diferite (depinzând de unde te afli).

Te poate distrage și este enervant, însă nu acoperă muzica la fel de eficient.

Sunetul alb este diferit datorită intensității constante și a repetării tuturor frecvențelor de sunet, este imposibil să nu-l auzi. Deci, face ca muzica să nu fie auzită.

Noise Cancelling vs Modul de sunet ambiental al căștilor

Dacă ești confuz când vine vorba de modurile de Noise-Cancelling și de sunet ambiental, atunci îți spun că există o diferență simplă.

Folosești modul de Noise-Cancelling atunci când vrei să reduci din sunetul de fundal nedorit și când vrei să fii atent la muzică.

Apoi, când vrei să vorbești cu oamenii sau să auzi ce se întâmplă în jurul tău, pornești modul de sunet ambiental. În acest mod, căștile permit sunetului să intre.

Notă: Diferența dintre Noise Cancelling și Izolare fonică

Ce este tehnologia de sunet ambiental?

Funcționează în felul următor: microfoanele încorporate în căști înregistrează sunetul ambiental, iar apoi îl redă prin difuzoarele căștilor. Este mai eficient decât să-ți dai căștile jos, din moment ce trebuie doar să apeși pe un buton.

Este o funcție simplă ce este de obicei folositoare, însă nu mereu. Uneori trebuie să-ți dai căștile jos, din cauza faptului că microfoanele nu percep sunetul la fel ca urechile, în special dacă zgomotul se aude de departe.

Ce este Noise Cancelling-ul adaptiv?

Este un termen extravagant pentru Noise-Cancelling ambiental, ce se schimbă automat, depinzând de situația în care te afli.

Ideea este că nu vrei să folosești Noise-Cancelling mereu. Uneori îți vei dori ca o parte din sunetul ambiental să pătrundă, precum atunci când te afli într-un loc public (vei vrea să auzi anunțul în momentul în care avionul tău e gata de decolare).

Căștile au propriul “AI” sau programare internă ce determină ce mod de noise cancelling este cel mai potrivit pentru nivelele de sunet ce sunt înregistrate.

În mod normal poți controla modul de sunet pe care vrei să-l folosești sau îl poți lăsa pe programarea adaptivă. Este o funcție găsită cel mai des în căștile ANC premium.

Care sunt cele mai bune modele de căști  ce au modul de sunet ambiental?

Căștile normale nu au modul de sunet ambiental, deci trebuie să cauți un model de căști ANC ce se află în categoria mai mare de preț (ne așteptăm ca mai multe modele de căști să aibă această tehnologie în viitor).

Trebuie să te aștepți să plătești cel puțin 800 RON, dacă nu mai mult.

Poți găsi căști de top cu modul de sunet ambiental aici (aruncă o privire la tabelul de comparație)

Sau caută o pereche de căști in-ear cu Noise-Cancelling, ce sunt mai mici.

Care sunt cele mai bune modele de căști cu izolare fonică pasivă?

Pentru a avea parte de cea mai bună izolare fonică, uită-te după căști closed back cu cupe over-ear. Acestea sunt mult mai bune în blocarea sunetului nedorit.

Care sunt cele mai bune modele de căști ce le permit utilizatorilor să audă sunetul ambiental?

Căștile ce permit sunetului ambiental să pătrundă, au un design open-back și open-air.

Designul open-back înseamnă că au o carcasă deschisă, iar difuzoarele nu sunt închise, deci aerul din exterior poate pătrunde în urechea ta.

De obicei, căștile open-back creează un sunet spațial mai bun, un soundstage mai bun și îți poți da seama de unde vine muzica.

Categoria celor mai bune căști open-back include:

Sennhesier HD 599 sunt căști over-ear cu fir, excelente pentru ascultările de acasă.

Beyerdynamic DT 990 PRO sunt o pereche de căști over-ear cu fir, ce sunt folosite pentru gaming sau pentru ascultările în casă, din moment ce au un soundstage excelent.

HiFiMAN HE-400 sunt o pereche de căști planar magnetice, pentru ascultările din confortul canapelei tale.

Superlux HD 681 sunt o pereche de căști pentru buget ce oferă un raport calitate-preț excelent și au un preț mic.

Koss PortaPro sunt o pereche de căști on-ear retro, cu fir și la un preț accesibil.

Și, dacă ești în căutarea unei perechi de căști mai mici, poți să îți iei o pereche de căști clasice, ce nu sunt model in-ear, însă stau în afara canalului urechii.

Citește și: