Brățară de fitness lângă o carcasă de căști.

Tehnologia portabilă a căștilor

Dispozitivele portabile ne vor schimba viața, dar cum rămâne cu căștile?

Definiția tehnologiei portabile

Sunt multiple definiții pentru tehnologia portabilă, și dacă întrebi, majoritatea oamenilor de astăzi vor spune că este un dispozitiv electronic pe care îl porți pentru a îți îmbunătăți viața.

Dar, tehnologia este mai mult decât doar electronică.

Care a fost prima tehnologie portabilă?

Prima tehnologie portabilă a apărut fără îndoială în secolul 13 – în anul 1290 să fim mai exacți – când prima pereche de ochelari a fost inventată.

În acel moment, ochelarii erau o bucată de tehnologie rară și scumpă. Mai târziu, la mijlocul secolului 16, primele ceasuri portabile, numite “Nuremberg eggs” au devenit un simbol al statutului pentru cei bogați.

De atunci, la începutul secolului 19, primele ceasuri de mână au fost inventate, deși interesant, mai mult femeile le purtau până în secolul 20 (bărbații încă foloseau ceasurile de buzunar).

Primele ceasuri electronice portabile au fost inventate în 1950, și sunt considerate primele dispozitive electronice portabile. Am primit dispozitive pentru auz digitale în 1980 și prima variantă de smartwatch-uri moderne în 1983, care veneau cu o tastatură externă pentru input-ul utilizatorului.

Smartwatch-urile de astăzi au avansat mult, iar cele mai populare sunt probabil Apple Watch-urile care au apărut inițial în 2015.

La ce se folosește tehnologia portabilă?

Doctor punând unui pacient un aparat auditiv.

Sunt câteva lucruri pe care tehnologia portabila le face pentru noi în acest moment:

  • Ne îmbunătățește abilitățile senzoriale: Ca spre exemplu ochelarii (dacă îi consideri o tehnologie) și dispozitivele de auz.
  • Creează feedback senzorial: Căștile creează sunet, Google Glass și echipamentul de VR creează imagini.
  • Oferă date despre organismul nostru: Fitbit-ul și alte dispozitive de sport monitorizează ritmul cardiac, și oferă informații despre starea noastră. Hainele și bijuteriile smart fac un lucru similar.
  • Ne dă informații: Ceasurile ne spun cât este ora de secole.
  • Ne îmbunătățește viața cu putere de procesare în plus: Smartwatch-urile moderne sunt calculatoare portabile pe încheietura mâinii, și pot face aproape tot ce poate face și un calculator staționar.

Și asta nu este tot. Urmează și alte folosințe pentru tehnologia portabilă.

Oameni o vor folosi, sau o folosesc deja pentru:

Sănătate – Unde informațiile actualizate și timpul de răspuns rapid este important. Deja are utilizare practică în psihiatrie.

Fitness – Oamenilor le place să își urmărească progresul și dispozitivele de sport  sunt de așteptat să devină mai populare cu scăderea prețului.

Cumpărături – Căutarea și plata bunurilor va deveni mai personalizată și prietenoasă față de utilizator în următorii câțiva ani.

Servicii și fabricație – Ca să poți ține pasul cu cele mai noi cereri, îți trebuie informații actualizate trimise oamenilor potriviți în momentele potrivite, tehnologia portabilă face asta mult mai ușor.

Va afecta probabil majoritatea industriilor într-un fel sau altul, dar este imposibil de a anticipa în avans.

Tehnologia portabilă devine, încet, o chestie de zi cu zi pentru oameni, și în câteva decenii, probabil nu ne vom putea imagina viața fără ea.

Ce este tehnologia portabilă?

Tehnologia portabilă este un termen care descrie electronicele pe care le poți purta pe corp ca și un accesoriu sau chiar implant. Sunt multe tipuri de dispozitive portabile, dar cele mai comune sunt ceasuri și trackere de fitness.

Electronicele portabile moderne, sunt diferite de cele vechi din cauză că se pot conecta la internet, fapt care le extinde funcționalitatea. Pot primi și trimite date prin rețea, creând diferite oportunități pentru mulți utilizatori.

Acum, ochelarii standard erau considerați o tehnologie în secolul 13, și au schimbat viețile a milioane, dar astăzi, majoritatea nu îi consideră o tehnologie portabilă. Dar adaugă realitate virtuală, electronice și transfer de date în orice ochelari, și obții echivalentul modern de tehnologie portabilă.

Căștile ca tehnologie portabilă

Sunt căștile considerate tehnologie portabilă?

Căștile sunt dispozitive electronice pe care le porți dar nu sunt tehnologic considerate portabile ca și definiție exactă (în mare parte).

Motivul este că de obicei căștile nu măsoară datele purtătorului, și nici nu creează date.

Dar și așa, poți găsi căști speciale de fitness care au senzori pentru corp și măsoară ritmul cardiac, pașii, caloriile consumate, și alte date. Acestea sunt considerate dispozitive portabile în toată definiția.

Dar dacă ne uităm la ceea ce fac căștile, mulți oameni le-ar considera dispozitive portabile.

Căștile moderne cu izolare fonică activă pot măsura nivelul zgomotului de fundal, pot calcula frecvențele inverse și pot “anula” sunetul nedorit de către purtător. Este o tehnologie uimitoare care este necesară multor călători.

Căștile prin Bluetooth se pot conecta la orice dispozitiv cu Bluetooth și pot primi și trimite date către acesta. Bineînțeles, majoritatea audio , dar unele suportă și schimbarea de setări și a calității audio. Și cele mai noi modele suportă și comenzi vocale, ceea ce va deveni răspândit în viitor.

Căștile poate nu sunt complet considerate tehnologie portabilă, dar pot face multe lucruri pe care și dispozitivele portabile le pot face.

Cum au folosit oameni căștile pe post de declarație de modă?

Fată model cu căști pe cap.

Căștile de designer sunt un accesoriu de modă de ceva timp.

Probabil cel mai popular brand de modă, Beats by Dre – acum deținut de Apple – a folosit oameni faimoși pentru comercializarea lor. Căștile Beats au fost purtate de stele din sporturi și divertisment ca LeBron James, Serena Williams, Lady GaGa, Neymar Jr., Nicki Minaj, Katie Holmes, Eminem, Katy Perry, Lil Wayne și alții.

Mențiunile de la celebrități au stabilit căștile ca și o declarație de modă legitimă, și Beats-urile ca cel mai “tare” brand.

Desigur, și alte branduri vor să fie recunoscute.

Poți verifica linia de sport Sennheiser’s Adidas care este mai colorată și de negreșit “Adidas”.

Bose s-au stabilit ca și brandul principal pentru fiecare om de afaceri respectat care are nevoie de căști de sport cu izolare fonică activă.

Căștile mari, predominant over-ear, de la branduri populare, câteodată având culori trăsnite sunt o normalitate. Combinate cu un costum asortat, sunt chiar un eveniment comun.

Și noile căști cu adevărat wireless care au cel mai elegant design sunt o declarație de modă.

Purtând căști normale, albe de la Apple în public nu mai este tare, ai nevoie de ceva diferit, o ediție limitată, una promovată de celebrități, cu culori trăsnite, un brand cool, sau căști cu un design hipster.

Căștile sunt o declarație de modă, și asta nu se va mai schimba.

Cum au folosit oameni căștile pe post de simbol al statutului?

Căști Focal Utopia by Tournaire
Cele mai scumpe căști din lume: Focal Utopia by Tournaire (120.000$)

Dacă te vei plimba pe străzile din New York City, vei vedea un tipar. Dacă ești atent vei observa unele branduri și modele apărând mai des ca altele.

Poți călători de câteva ori cu avionul, și vei vedea același lucru.

Mergi la sală, și același lucru se va întâmpla.

Sigur, există o selecție mare de branduri și modele din care să alegi. Dar cumpărătorii parcă aleg să cumpere același branduri mai des decât altele.

Căștile sunt un simbol al statutului.

Din această cauză vei vedea cel mai des căști premium cu izolare fonică activă de la Bose, Sony și Sennheiser pe majoritatea avioanelor, în special la clasa business. Acelea toate costă peste 300 de dolari chiar dacă poți lua căști cu izolare fonică activă și sub 100 de dolari.

Mulți oameni cu o situație financiară ridicată decid să cumpere căști premium în loc să caute cea mai bună valoare pentru preț. Statutul este important, și căștile potrivite te pot ajuta cu asta.

În comunitatea de audiofili, prețul devine ridicol. Trebuie să plătești aproximativ 1500 de dolari pentru căștile Sennheiser HD 800 S care sunt considerate căștile recomandate pentru audiofili. Modelele comparative de la Audio-Technica, Audeze, Focal și alte branduri de lux costă la fel de mult.

Poți să plătești și mai mult, peste 2000 sau chiar 3000 de dolari foarte ușor fără a obține în același timp de 2 sau de 3 ori mai multă calitate audio. Este vorba doar despre statut și exclusivitate.

Și poți să te duci și la extrem, și să îți cumperi o pereche de căști Focal Utopia de la maeștrii bijutieri Tournaire pentru 120.000 de dolari. “Caracteristici” ca și aur de 18 carate și diamante de 6 carate le fac cele mai scumpe căști din lume.

Căștile Sennheiser Orpheus HE1 sunt și ele destul de scumpe cu un preț de 55.000 de dolari. Sunt o ediție limitată de 250 de unități pe an și se vând repede. Căști electrostatice cu un design din marmură elegantă cu o supapă unică de amplificare, sunt cu adevărat o operă de artă.

Tendințele modei în materie de căști

Fată cu căști Beats aurii pe cap.

Care sunt tendințele modei în materie de căști?

Sunt câteva tendințe de modă în materie de căști.

În primul rând, vei vedea multe căști mișto de la branduri cu un design izbitor.

Cea mai evidentă alegere, design-ul clasic Beats pentru căștile cu fir și wireless. Poți alege dintr-o mare variație de culori și ediții limitate.

În al doilea rând, căștile cu design peren, retro fac o revenire. Mai mult nu este tot timpul mai bun, și câteodată mai puțin este mai mult. Design-ul clasic, simplu din seria Grado SR80e Prestige (review complet aici) este un exemplu bun.

În al treilea rând, vei găsi căști, foarte des wireless, cu un design elegant și culori atractive folosite pe post de accesoriu de modă. Culorile neobișnuite le fac unice și interesante, sunt un plus dacă se folosesc cu o ținută corespunzătoare.

În ultimul rând, căștile mici, wireless sunt calea de urmat. Firele sunt așa de demodate. Dacă vrei să fii hip, ai nevoie de căști cu adevărat wireless ca spre exemplu Apple AirPods sau Jabra Elite Active 65t.

Care sunt tendințele pentru căștile practice?

Căști Bowers and Wilkins lângă o ceașcă cu cafea.

Căștile practice, nu se concentrează pe apariții, ci mai mult pe funcționalitate.

Noile tendințe sunt actualizări mai mici care nu schimbă dramatic funcționalitatea, dar îmbunătățesc experiența utilizatorului.

Bluetooth-ul devine standard.

Căștile wireless prin Bluetooth erau o raritate acum câțiva ani. Aveau o calitate audio mai proastă și performanțe wireless mediocre.

Asta se schimbă rapid. Majoritatea brandurilor stabilite de căști eliberează propriile modele cu Bluetooth pentru a satisface cererea pieței. Și sunt mai bune ca niciodată. Bluetooth 5.0 este sigur, conservând baterie și oferind o experiență fără probleme.

Calitatea audio este mai bună din cauza codec-urilor Bluetooth care se îmbunătățesc continuă ca spre exemplu aptX, AAC, LDAC, și altele care suportă o transmisie audio aproape perfectă.

Ca urmare, căștile wireless devin mai ieftine și mai accesibile pentru un consumator obișnuit.

Încărcare prin USB-C

Majoritatea telefoanelor de astăzi vin cu port USB-C care este mai ușor de conectat și oferă încărcare mai rapidă. Același lucru se întâmplă și pentru căștile wireless cu Bluetooth care vin cu abilitatea de a încărca rapid pentru a tăia mult din timpul de încărcare.

Viața bateriei mai bună

Primele căști wireless aveau o problemă cu viața scurtă a bateriei. Încărcarea căștilor odată la fiecare câteva ore nu este distractivă.

Din fericire, modelele noi vin cu baterii litium-ion care au o capacitate mai mare și suportă peste 30 de ore de folosință (peste 10 ore pentru căștile cu dop).

Te poți aștepta ca viața bateriei să se îmbunătățească cu viitoare lansări.

Rezistență îmbunătățită la apă

Electronicele au o slăbiciune față de apă, sunt dușmani înverșunați, dar căștile moderne se adaptează cu succes vieții active a oamenilor, având o rezistență îmbunătățită la apă. Unele sunt complet impermeabile.

Căștile cu un rating IPX certificat sunt mai comune decât niciodată. Acele căști sunt rezistente la transpirație, praf și unele chiar pot fi spălate sub apă.

Devin un accesoriu portabil indispensabil pentru toți oamenii activi.

Care sunt căștile indispensabile pentru persoanele cu un statut înalt?

Bărbat stând lângă o pereche de căști Bang & Olufsen.

Poți alege din câteva categorii diferite de căști premium.

Căști cu izolare fonică activă premium

Dacă vrei căști cu izolare fonică activă din vârf de gamă care să fie perfecte pentru călătorii și navete, atunci uită-te la modelele Bose QuietComfort, Sony WH-1000X și Sennheiser PCX.

Căști premium pentru antrenamente

Pentru antrenamente sau alergat, ai nevoie de ceva ce rezistă la apă și stă în urechi (sau pe cap). În plus, trebuie să sune bine și să fie de încredere.

Pentru căști de antrenamente ar trebui să te uiți la Bose, Jaybird, Jabra, Plantronics și alți. Uită-te la cele mai bune căști pentru antrenamente.

Căști premium pentru acasă

În caz că vrei o pereche de căști bune pentru ascultatul acasă, ar trebui să alegi căști confortabile over-ear cu audio grozav.

Sunt multe modele din care să alegi, dar cele mai populare sunt de la Sennheiser, Sony, Audio-Technica, Beyerdynamic, Shure

Cele mai bune căști portabile

Căști Sennheiser Momentum True Wireless lângă carcasa lor.

Care sunt cele mai bune căști cu adevărat wireless?

Căștile in ear cu adevărat wireless au devenit o categorie proeminentă. Chiar și companiile mari, renumite, au sărit pe această piață.

Dar opțiunile sunt totuși încă limitate. Preocupările principale sunt tot potrivirea și viața bateriei – care este în mod semnificativ mai mică din cauza carcasei mici.

Momentan, una dintre cele mai bune opțiuni sunt căștile Sennheiser Momentum True Wireless.

Care sunt cele mai confortabile căști?

Confortul este un factor mare când vrei să te bucuri de muzică cu orele. Multe căști devin inconfortabile și iritante.

Ar trebui să alegi căști over-ear care oferă cel mai mult spațiu urechilor tale să se relaxeze. Caută pad-uri groase și materiale de calitate.

Verifică cele mai confortabile căști aici.

Sau căștile in ear cele mai confortabile

Care sunt căștile cu cea mai bună calitate audio?

Calitatea audio este un standard subiectiv. Nici o semnătură audio nu este “cea mai bună”, deși majoritatea audiofililor vor încerca să te convingă de altceva.

Te poți bucura de un audio cu bass accentuat sau în formă de V dacă asta îți place. Acum că am stabilit asta, dacă nu știi ce vrei, este bine să începi cu ceva balansat (majoritatea oamenilor asta preferă).

Caută căștile cu caracteristicile pe care le vrei și o semnătură audio balansată. Ține minte, cu cât mai mult plătești, cu atât mai mari pot fi așteptările tale.

Citește și: