Fată roșcată și cu pistrui ascultând muzică în căști.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Cum să previi deteriorarea auzului când asculți la căști

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Cu toții ne iubim căștile și ne bucurăm de intimitatea pe care ne-o oferă, dar în același timp, trebuie să fim conștienți de pericolele pe care căștile le prezintă. Mulți oameni cresc volumul la nivele nesănătoase și își deteriorează auzul pe termen lung.

Cel mai mare avantaj al căștilor este abilitatea de a auzi și cele mai mici detalii din muzică, din cauza aceasta profesioniștii folosesc căști în loc de boxe. Prin căști, sunetul ajunge direct la timpane, fără distorsiuni.

Pierderea auzului poate avea un efect substanțial pentru abilitatea unei persoane de a auzi detaliile muzicale, astfel negând folosirea unor căști high-end. Toți audiofilii, chiar și utilizatorii normali de căști, ar trebui să fie atenți la folosirea responsabilă a căștilor și să învețe cum să evite deteriorarea auzului.

Mai jos vei putea găsi niște instrucțiuni pentru o ascultare sigură, ce ar trebui să te ajute să eviți o vizită nedorită la orl-ist. (Reține că informațiile de aici nu sunt o expertiză medicală, consultă un doctor adevărat pentru un diagnostic.)

Sunt căștile Bluetooth wireless sigure?

Cu fiecare tehnologie nouă ce apare, există o șansă că această să fie nocivă pentru corpul uman. Tehnologia Bluetooth există de ceva timp, însă unele persoane încă îi pun la îndoială siguranță.

Deci, este Bluetooth sigur?

Într-un cuvânt, da. Potrivit ultimelor cercetări științifice, nu exista date ce conectează folosirea Bluetooth-ului și condițiile adverse de sănătate.

Pe scurt, Bluetooth nu îți afectează sănătatea.

De fapt, contrariul este adevărat. Din cauză că Bluetooth funcționează pe rază scurtă, acesta emite mai puțină radiație decât antenele mobile de distanță lungă.

Deci atunci când folosești telefonul pentru convorbiri, primești mai multă radiație decât atunci când folosești căști Bluetooth cu microfon.

Bluetooth emite un semnal similar cu cel al Wi-Fi-ului, doar că mult mai slab. Majoritatea oamenilor nu au o problemă în a se afla în zonele cu acoperire Wi-Fi, deci nu ai de ce să te îngrijorezi din cauza Bluetooth-ului. Este perfect sigur.

Raportul Agenției Internaționale de Cercetare WHO de Cancer, despre folosirea telefoanelor și cancer nu a găsit o conexiune între cele două. Folosirea telefonului și radiațiile de la acesta par să nu aibă nici un impact în probabilitate mai mare de apariție a cancerului.

Desigur, această tehnologie este relativ nouă și cercetările științifice necesită studii mai lungi. Cu trecerea timpului sigur vom avea un răspuns mai definitiv.

Reține că studiile făcute până acum nu au găsit nimic dăunător la căștile Bluetooth Wireless.

Fată cu ochi albastri ascultând muzică în căști.

 

Sunt căștile cu izolare fonică sigure?

Unele persoane poate au auzit de noile căști cu izolare fonică ce folosesc nouă tehnologie de „anulare” a zgomotului.

Reiese întrebare următoarea: „Este tehnologia de izolare fonică sigură?”

Răspunsul: „Tehnologia de izolare fonică este perfect sigură.”

De fapt, această tehnologie nu este chiar așa de nouă precum crezi. A fost folosită pentru prima dată în „căști” în 1950, iar brevetul tehnologiei a fost acordat în 1936. Deci nu e chiar așa de nouă.

Dar este adevărat ca izolarea fonică a devenit populară în ultimii ani.

Acum, dacă înțelegi cum funcționează tehnologia, vei înțelege că nu are cum să fii rănit de aceasta.

Pentru a recapitula cum funcționează izolarea fonică

Pe scurt, microfonul culege sunetele din jur, iar apoi trimite acea informație spre circuitul căștilor. Circuitul creează un sunet opus, iar apoi îl trimite la căști, așa că sunetele se anulează unul pe celălalt înainte să ajungă la urechile tale.

În acest fel nu vei auzi toate sunetele care sunt prezente în jurul tău. E o tehnologie destul de frumoasă, nu?

Tehnologia de izolare fonică nu te poate răni în nici un fel, dar ridicarea volumului la un nivel înalt poate. Despre acest lucru citește mai jos.

Cum funcționează urechea (O explicație simplă)

Din poza de mai sus îți poți imagina cum sunetul trece prin canalul auditiv extern, numit și canalul urechii, spre membrană timpanul, sau timpan, și îl face să vibreze. Timpanul transferă vibrațiile spre cele 3 oase numite Malleus (ciocanul), Incus (nicovala) și Stapes (scărița), ce amplifică sunetul.

Ultimul os ce vibrează, de asemenea și cel mai mic os din corpul uman, Stapes, este atașat de Cochlea (melcul), care, cu ajutorul celulelor de par sensibile la fluid și sunet, transformă vibrația în semnale electrice ce călătoresc spre creier.

Aceasta este o explicație simplificată despre cum urechea aude sunetele și trimite informația spre creier. Cu cât volumul este mai tare, cu atât mai rapidă este deteriorarea auzului.

OSHA (Administrația Ocupațională de Sănătate și Siguranță) permite locurilor de muncă nivele de zgomot de până la 90db pentru un program de muncă de 8 ore. În plus, expunerea la zgomote înalte este permisă, dar pentru o perioada mai scurtă de timp.

Intensitatea zgomotelor de zi cu zi

Multe persoane îndură nivele de zgomote puternice și periculoase zilnic, însă din cauză că sunt expuse la aceste sunete pentru o perioada mică de timp, efectele nocive nu apar imediat.

Ține minte că deteriorarea auzului se poate acumula în timp, dar din cauză că are loc treptat, peste mulți ani, este imposibil să recunoști diferența în auz.

Auzul ți se poate deteriora din cauza efectelor cumulate din jurul tău, dar din cauză că nu ai cum să le compari, creierul nu te alertează în privința acestora.

Singura evaluare reală a deteriorării auzului poate fi făcută de o examinare medicală de către un doctor. Ar trebui să vizitezi un doctor dacă ești îngrijorat de abilitatea ta de a auzi.

Statistici pentru Diagrama de Comparare a Decibelilor (intensitate) au fost luate dintr-un studiu făcut de Marshall Chasin, M.Sc., Aud(C), FAAA, Centru pentru Performanță și Sănătatea Oamenilor, Ontario, Canada. Există niște rezultate contradictorii și, în multe cazuri, autorii nu specifică la ce distanță au fost înregistrate sau ce muzică se cânta. În general, când erau mai multe înregistrări, cele mai înalte erau cele alese.

Intensitatea zgomotelor muzicale

Unele instrumente muzicale pot produce nivele de zgomot dăunătoare, dar expunerea îndelungată este evitată din moment ce în muzică se folosesc mai multe nivele de sunet.

Dacă mergi frecvent la concerte cu muzică zgomotoasă s-ar putea sa ai probleme cu deteriorarea auzului de-a lungul timpului.

Bărbat ascultând la căști pe stradă.

 

Ce tipuri de deteriorare a auzului pot apărea din cauza nivelului de zgomot

Există 3 tipuri de deteriorare a auzului:

  • Pierderea conductivă a auzului
  • Pierderea neurosenzorială a auzului
  • Pierderea mixtă a auzului (o combinație între cele două)

Pierderea conductivă a auzului

Pierderea conductivă a auzului apare atunci când mecanismul conductiv, care transfera vibrațiile sunetului din canalul de mijloc al urechii în canalul intern, nu mai funcționează cum trebuie sau chiar deloc. Deteriorarea poate apărea din cauza unei boli, a unor condiții variate sau a abuzului de intensitate.

Pierderea conductivă a auzului poate rezulta în a auzi sunetele la un volum mai mic în timp ce urechea încă funcționează cum trebuie atunci când folosește o energie mai mare pentru a auzi aceeași intensitate. Încă poți auzi toate frecvențele, dar urechii îi trebuie mai multă energie (intensitate) pentru a trimite semnale audibile spre urechea internă, iar mai apoi spre creier.

De cele mai multe ori, pierderea conductivă a auzului poate fi tratată complet sau să fie eliminat parțial impedimentul de auz. Tratamente medicale variate combinate cu aparate auditive îmbunătățesc substanțial abilitatea pacientului de a auzi normal, iar așa ajută pacientul să comunice în mod normal cu cei din jur.

Pierderea neurosenzorială a auzului

Pierderea neurosenzorială a auzului este, după cum e și numele, o combinație de pierdere a auzului senzorial și neuronal. O deteriorare senzorială și neuronală (cunoscută și ca retrocochlear) a auzului poate exista doar la o ureche. Singura modalitate de a le diferenția pe cele două este printr-o testare audimoetrică amănunțită. Cele mai comune motive pentru pierderea neurosenzorială a auzului sunt leziuni ale nervilor auditori sau a urechii interne deteriorat din Corti (cunoscut și ca organul spiralat) și celulele de păr deteriorate, sunt destul de asociate cu pierderea senzorială a auzului, din cauză că nu pot stimula nervii. Inabilitatea nervilor auditivi de a trimite informații neurochimice este cea mai comună cauză de pierdere neuronală a auzului.

Chiar și cu tehnologia modernă din ziua de azi, încă nu este posibil ca întotdeauna să se determine cauza pierderii neurosenzoriale de auz și este mai greu de tratat decat pierderea conductivă de auz. De cele mai multe ori este o condiție permanentă și se pot trata doar simptomele cu ajutorul aparatelor auditive. Reține că pierderea neurosenzorială a auzului nu cauzează doar o toleranță mai scăzută la intensitate, ci și distorsionează sau chiar provoacă inabilitatea de a auzi frecvențe ce sunt la un nivel audibil în mod normal.

Pierderea mixtă a auzului

Pierderea mixtă a auzului este, după cum numele sugerează, o cobinație între pierderea neurosenzorială și pierderea conductivă a auzului, care poate fi îmbunătățită tratând mecanismul conductiv de sunet, în timp ce pagubele senzoriale și/sau neuronale sunt ameliorate cu ajutorul aparatelor auditive. Această condiție este permanentă, iar ajutorul medical profesional este necesar pentru a remedia condiția.

Cum să îți dai seama dacă ai auzul deteriorat  (Simptome ale deteriorării auzului)

Reține că deteriorarea auzului nu este permanentă în toate cazurile și poate să fie temporară după ce ai fost expus la o situație periculoasă. Tratamentul medical la timp poate, în multe cazuri, să ajute pacientul să-și revină din pierderea auzului.

În plus, cam toți oamenii sunt supuși treptat la pierderi de auz. Efectele pierderii de auz treptate se pot acumula în timp, dar din cauză că acest lucru se întâmplă de-a lungul a multor ani, este foarte greu de observat, iar apoi de a căuta ajutor medical la timp.

După expunerea la sunete puternice, cele mai comune semne ale pierderii de auz sunt:

  • Cuvintele se aud în general înfundate.
  • Dificultatea de a înțelege unele cuvinte (din cauză că urechea nu este în stare să audă frecvențe specifice)
  • Dificultatea de a ține pasul cu oameni care vorbesc, rugându-i să vorbească mai rar în zone zgomotoase.
  • Un bâzâit sau un țiuit al urechilor (Tinnitus)

Oricare dintre simptomele de mai sus pot apărea după ce ai fost expus sunetelor puternice pentru o perioadă de timp îndelungată. Când te afli într-un club cu muzica la un volum înalt pentru o perioadă lungă de timp este normal să ai multe dintre simptomele descrise mai sus. Din fericire, după un timp auzul o să-și revină, însă dacă îți abuzezi urechile într-un asemenea mod, atunci pagubele pot deveni permanente.

Fată cu bentiță și bluză roz ascultând muzică în căști.

Cum să știi dacă ai căștile la un volum prea tare?

Dacă folosești un amplificator și un dispozitiv puternic, este foarte ușor să dai volumul cât mai tare, până ajunge la nivele nesănătoase și să-ți rănești astfel auzul pe o perioadă îndelungată. Dacă ai vreunul dintre simptomele de mai sus, după ce ai folosit căștile, poate fi un semn ca asculți la volume mult prea mari.

Cum să asculți la căști la un volum sigur?

Curba de intensitate Fletcher-Munson de mai sus arată cum percepția muzicii se schimbă la diferite nivele de intensitate.

Astfel se explică de ce unii oameni vor să mărească volumul când ascultă ce le place. Cu o rebalansare a tonurilor poți ajusta spectrul de amplitudine la volumele joase pentru a avea un sunet mai plăcut. Din păcate, filtrele dinamice necesare pentru a ajusta spectrul nu sunt disponibile pentru un utilizator obișnuit ți sunt folosite doar pentru producția profesională.

Cu un egalizator prezent în multe dispozitive moderne poți ajusta unele frecvențe pentru a produce un sunet mai natural și mai interesant. Ajustarea sunetelor înalte și a basului, a frecvențelor înalte și joase îți vor oferi rezultate bune.

Reglarea unui nivel de volum sigur al căștilor depinde de tipul acestora și de mediu. Din moment ce oamenii nu au un aparat de măsură SPL (Nivelul de presiune al sunetului) doar pentru a-și da seama care sunt nivelele sigure de volum, trebuie să folosești metode diferite.

Un simplu test într-un mediu liniștit, cu ajutorul căruia îți poți da seama dacă ai volumul la căști prea ridicat este acesta:

Ridică volumul căștilor până la nivelul preferat, iar apoi dă-le jos de pe urechi și ține-le în palme, în fața ta. Dacă încă poți auzi muzica într-un mod clar, atunci căștile tale sunt la un volum mult prea tare. Această metodă merge doar în zone liniștite și nu îți oferă o informație bună a volumului în zonele zgomotoase.

Dacă folosești căști open-back, un mod bun de a-ți da seama dacă volumul căștilor este unul sănătos, este abilitatea de a avea o conversație normală. Cât timp poți vorbi cu căștile pornite, volumul este destul de scăzut.

Căștile sunt folosite la un nivel mai înalt atunci când oamenii sunt în zone aglomerate. Un studiu pe tema volumului folosit de oamenii ce se află pe o stradă aglomerată arată că oamenii cresc sunetul muzicii din cauza zgomotului de fundal mai mare de 80 db (pană la 80 de db nu este periculos) Majoritatea oamenilor folosesc nivele periculoase de volum în zonele aglomerate și zgomotoase.

Pentru a-ți salva auzul de pagubele cumulative, ia-ți o pereche de căști cu izolare fonică. Aceste căști sunt bune în a elimina zgomotul nedorit de fundal pentru ca tu să te bucuri de muzica ta fără a-ți răni urechile.

Dacă folosești căștile pentru un scop profesional, un limitator audio este o idee înțeleaptă din moment ce te va proteja să nu-ți abuzezi auzul prea mult într-un termen îndelungat. Cu toate acestea se aplică același principiu, dar deja știi acest lucru dacă lucrezi în industria muzicală.

Un stetoscop vechi pe o masă.

Când este neapărată nevoie să te duci la un doctor?

Dacă ai unul dintre următoarele simptome, ar fi înțelept să te duci la un doctor cât mai repede posibil.

Simptomele pentru pierderea severă a auzului sunt:

  • Amețeală acută și cronică.
  • Durere și disconfort în zona urechilor.
  • Scurgeri din urechi.
  • Pierderea severă a auzului dintr-o ureche (sau din ambele)

În multe cazuri doctorul îți poate prescrie medicamente ce vor reduce pierderea auzului pe termen îndelungat.

Cum să folosești căștile responsabil

Soluția este să fii conștient de faptul că pot fi periculoase pentru auz, dacă sunt folosite într-un mod greșit.

Oricând ai unul dintre simptomele pierderii de auz, adu-ți aminte să dai muzica mai încet sau să scurtezi timpul în care te expui la muzică dată tare. Știm că nu este mereu posibil să eviți zgomotele înalte în decibeli.

Când îți asculți muzica favorită pe o stradă aglomerată, adu-ți aminte că acoperirea zgomotului de fundal cu muzica ta nu este sănătos, iar în timp va rezulta în pierderea auzului. Poți să te bucuri de muzica ta cu o pereche buna de căști izolate fonic sau cu niște căști noise cancelling, ce te vor ajuta să menții volumul la un nivel sănătos.

În final, doar știind faptul că pierderea auzului se poate întâmpla, te va face probabil mult mai atent cu modul în care le folosești. Nu-ți fie teamă să “o iei razna” din când în când, dând volumul mai tare, doar ține minte că practicând acest obicei, în mod regulat, va avea un efect asupra auzului tău pe termen lung.

Cu toate acestea, căștile sunt o bucată de tehnologie ce face posibil faptul că îți poți lua muzica peste tot și la o calitate înaltă. Ar fi păcat să îți pierzi auzul din cauză ca nu ai folosit căștile cum trebuie.

DĂ Share LA ARTICOL