Găleată albastră cu produse de curățenie lângă o pereche de căști Denon.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Cum să îți cureți căștile folosind lucruri din casă

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Fă-ți căștile vechi să arate ca și noi. Urmărește acești pași simpli.

În acest ghid “cum să îți cureți căștile” vei învăța:

  • Cum să scapi de ceara de urechi
  • Cum să cureți pad-urile pentru urechi
  • Cum să cureți mufa de căști
  • Ce lucruri din jurul casei poți folosi pentru cele mai bune rezultate

Căștile noi și curate oferă tot timpul o plăcere specială când le folosești. Căștile noi, proaspăt desigilate, sunt cele mai grozave.

Dar căștile se murdăresc cu timpul, în special dacă le folosești în timpul antrenamentelor. Cu pete de grăsime, fire de păr, și acumulare de mizerie, pot mirosi urât și pot arăta urât. Nimeni nu ar vrea să folosească astfel de căști.

Din fericire, îți poți curăța căștile și le poți face să arate ca și noi. Ai nevoie doar de câteva lucruri și câteva minute.

De ce este important să-ți cureți căștile

Murdăria adunată pe căști poate duce la un miros urât, ca să nu mai spunem de microbii adunați și în plus arată și groaznic. Curățarea ocazională a căștilor ar trebui să fie o sarcină constantă pentru toți.

Ce se întâmplă cu căștile tale dacă nu le cureți?

Se murdăresc cu timpul. Și, deși nu este o problemă mare pentru căștile over-ear sau on-ear, este un motiv de îngrijorare pentru cele in-ear.

Din cauza impurităților, căștile devin inconfortabile și pot duce la infecții ale urechii, mirosuri urâte, și acumulare de ceară în dopurile căștilor.

Cine vrea să poarte echipament murdar? Iar în cazul în care este folosit de mai mulți oameni, poate aduna “mizerie” de la mai mulți oameni.

Curățarea căștilor din când în când este o idee bună.

Igiena urechii îți afectează căștile?

Igiena urechii îți afectează și căștile, și auzul. Ceara din ureche depusă de-a lungul anilor îți schimbă auzul și te fac să auzi mai prost.

În plus, parte din acea ceară va rămâne și pe căști, și dacă ajunge la părțile sensibile, ca spre exemplu la difuzoare, le poate scurta viața. Dar în general, asta nu este o problemă.

Este sunetul afectat de căștile murdare?

Pentru căștile on-ear și over-ear, sunetul nu este afectat. Ai nevoie de foarte multă mizerie pentru a face difuzoarele să nu mai funcționeze normal. Dar căștile in-ear sunt puțin mai sensibile, deși de obicei sunetul nu este afectat.

Când mizeria se acumulează pe dopuri, și ajunge înăuntru, de unde vine sunetul, atunci îl poate schimba. De obicei nu se observă, dar dopurile foarte murdare au o performanță diferită față de cele curate.

Dopurile din silicon nu sunt la fel de sensibile când vine vorba de mizerie, dar dopurile din spumă cu memorie se potrivesc cel mai bine când sunt curate.

Cel mai ușor mod să îți cureți căștile

O persoană turnând alcool medicinal dintr-o sticlă pe o cârpă albă.

Folosește alcool

Folosind alcool poți scăpa cel mai ușor de pete de grăsime și ceară din urechi. Și nu trebuie să folosești un whisky scump, pentru că probabil va lăsa urme. Dar alcoolul izopropilic sau amestecul de etanol ieftin se găsește în orice magazin. Merge și cu dezinfectant de mâini.

Alcoolul este excelent dacă vrei să cureți petele de grăsime evidente.

Pad-urile tale de urechi (pernițele pentru urechi) sunt lucioase când le dai jos? Acelea sunt uleiuri de piele, îți protejează pielea, dar se poate acumula și poate lăsa “amprente” pe suprafețele lucioase.

Uite niște pași simpli pentru a-ți curăța căștile:

  • Ia o cârpă mică, curată, poate fi o cârpă din microfibră (nu prea aspră)
  • Pune o cantitate moderată de alcool pe ea
  • Freacă suprafețele murdare pentru a scăpa de pete (poți folosi și tampoane de bumbac)

Poți folosi și peroxid de hidrogen cu o concentrație mai mică (3%) având același efect, dar ai grijă pentru că asta poate decolora orice material.

Dacă nu ai soluție de curățat acasă, poți folosi o cârpă uscată, sau umezită cu niște apă caldă și săpun de vase. Nu va avea același efect, dar va scăpa de parte din mizerie.

Freacă pentru aproximativ 1 minut, per total, nu ar trebui să dureze mai mult de 3 minute.

Evită:

  • Nu folosi prosoape de hârtie pentru că poți lăsa urme dacă freci prea tare
  • Nu folosi băuturi alcoolice scumpe, au alte ingrediente care nu curăță.

Alcoolul este folosit pentru a curăța ecranele de telefon. Știi acele mici cârpe de unică folosință pe care le primești pentru a scăpa de amprente. Ingredientul din ele care curăță este alcoolul.

Căști bose și Apple earbuds în prim plan.

Cum scoți ceara de urechi din căștile auriculare?

Scoate dopurile și curăță-le separat. Poți folosi alcool, peroxid de hidrogen, și chiar și detergent de vase. Spală-le cu apă caldă și săpun, și lasă-le să se usuce.

Odată ce dopurile sunt curate, trebuie uscate complet înainte să fie reatașate, pentru că apa poate intra în cască și poate strica difuzoarele.

Pentru a scoate ceara din urechi de pe cască, folosește aceeași metodă dar cu o mică diferență.

O bucată de pânză udă cu alcool nu va scoate toată ceara, în special dacă s-a uscat.

Așa că, folosește o periuță moale de dinți pentru a disloca mizeria, înainte să freci cu pânza.

Perii de pe periuță vor ajunge în cele mai mici locuri și vor fi mult mai eficienți decât o simplă cârpă. Cele mai bune sunt periuțele de dinți pentru copii, curate.

Dar nu o folosi apoi să te speli pe dinți, pentru motive evidente.

După aceea, folosește cârpa cu alcool pentru a scoate mizeria rămasă.

Nu o scufunda complet în alcool, pentru că lichidele nu se amestecă bine cu difuzoarele interne. Le poți strica.

Odată ce sunt ca noi…

Care este cel mai ușor mod în care îți poți ține căștile curate?

Curăță-ți urechile regulat. Tu ești sursa mizeriei. Dacă îți ții canalul auditiv curat, mai puțină ceară va rămâne pe căști.

Folosește o gentuță de transport. Mici particule de praf sunt peste tot, și se pot aduna și pot deveni o problemă cu timpul. O gentuță protectiva apără împotriva expunerii zilnice și a accidentelor.

Dacă îți folosești căștile auriculare afară înainte să se murdărească, curăță-le după fiecare utilizare. Căștile de sport cu un rating IPX mare sunt complet impermeabile și rezistente la praf, dar asta nu înseamnă că le poți neglija.

Impuritățile de afară sunt “mâncarea” bacteriilor, care cu timpul poate dezvolta mirosuri urâte, și pot face căștile auriculare dezgustătoare.

Cum poți curăța o mufă de căști?

Mufa de căști, în special socket-ul se poate murdări ușor. Praful și umiditatea pot crea un sigiliu de murdărie care oprește conexiunea perfectă.

Nu o poți curăța cu un tampon, și nu este bine pentru electronice să verși alcool în ea.

Din acest motiv ar trebui să folosești aer comprimat. Nu este nevoie să freci.

Este perfect pentru a scoate praful vechi dintr-o deschizătură mică, ca spre exemplu dintr-un socket AUX.

Ia-ți un spray cu aer comprimat și suflă aer în socket.

Asta ar trebui să scoată toate impuritățile și să repare conexiunea proastă.

Apple earbuds cu un bețigaș de urechi pe o masă de lemn.

Cum să cureți pad-urile de urechi din stofă

Unele căști vin cu pad-uri de urechi din stofă care sunt mai predispuse la a “atrage” murdărie.

  • Alcoolul nu va face prea multe. În loc:
  • Folosește detergent și apă caldă
  • Spală-le cu mâna în chiuvetă
  • Freacă partea care este mizerabilă
  • Odată curate, usucă-le bine

Echipament și unelte pentru a curăța căștile

Nu exista unelte speciale specifice pentru a curăța căști, lucrurile care le găsești în acasă sunt tocmai bune.

Cârpa de curățat din microfibră

Probabil ai deja niște cârpe de curățat din microfibră. Sunt versatile și ieftine și foarte bune când vine vorba de a curăța ceva.

Asigură-te că le iei pe cele mici de calitate, pentru a face o treabă bună.

Și un alt tip de cârpă moale este bună, cât timp nu lasă urme și este destul de fină să curețe fiecare detaliu de pe suprafață.

Alcool

Este foarte bun când vrei să cureți grăsime și alte impurități din plastic, metal și suprafețe de piele. Este ieftin și îl poți găsi în majoritatea magazinelor.

În plus, omoară aproape toate bacteriile, așa că obții căști curate și sterilizate sterilizate.

Tampoane de bumbac (sau bețe de ureche)

Cu ele poți curăța mai ușor locurile mici, unde ajungi greu, unghere și crăpături. Le poți folosi în loc de cârpă. Aplică și pe ele alcool pentru a maximiza efectul.

Pachete de silicagel

Silicagelul este grozav pentru a scoate umezeala care este necesară pentru bacterii să crească. Dacă ai căști cu un miros ciudat, pune-le lângă niște silicagel pentru câteva zile.

De obicei asta va elimina mirosul de mucegai.

„Dacă mirosul persistă, este bine să folosești măsuri mai extreme ca spre exemplu să le afunzi în alcool sau să înlocuiești dopurile.”

Persistență – Curăță-le în mod regulat

Acum știi ce lucruri din casă să folosești și cum să cureți căștile și să le menții curate și gata pentru folosință. Dar trebuie să le folosești în mod regulat pentru a avea căști impecabile tot timpul și pentru a avea si urechi sănătoase.

Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL