Diferite căști pe o tejghea într-un magazin de căști.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Cum să alegi cele mai bune căști

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Nu ar fi ideal să existe o metodă magică prin care să alegi întotdeauna cea mai bună pereche de căști din sutele care pe piață ?

Este un vis frumos, dar în realitate e nevoie de multă muncă și cercetare pentru a te uita la toate variantele posibile. Sunt sute de tipuri diferite de căști. Și nu poți să compari obiectiv lucruri ca durabilitatea, calitatea audio și confortul. Nu există nici o matrice pentru confort din păcate.

Dar totuși poți compara lucruri cum ar fi viața bateriei, design-ul, mărimea difuzoarelor, prețul, și așa mai departe.

Dacă citești și restul ghidului, vei găsi ponturi pentru a face cea mai bună decizie când cumperi o pereche de căști. Ca să nu ajungi să cumperi ceva prost și să realizezi că nu ai avut nevoie de acel model până la urmă.

Tipul și caracteristicile căștilor

Trebuie să știi ce fel de tipuri de căști există înainte să cumperi.

Diferite design-uri de căști

Căști over-ear – Acest tip acoperă întreaga ureche și este cel mai vechi design. Se numesc și căști circumaurale, sunt mari, cu un confort ridicat și o calitate audio bună.

 

Căști Sennheiser HD 800 S.

Căști on-ear – Acest tip are un design mai mic, asemănător cu cel over-ear dar este mai portabil, astfel ajungând mai popular printre DJ si oameni care călătoresc. Nu acoperă în totalitate urechile, “stau” pe ele.

Căști Grado SR80e.

Căști in-ear/auriculare – Cunoscute și sub numele de monitoare in-ear, acestea au cel mai mic design, care se potrivește în canalul auditiv (sau lângă el) și oferă cea mai bună portabilitate în timp ce mențin o calitate audio bună.

Căști Phaiser BHS-790.

Wireless și prin cablu

Multe căști over-ear oferă opțiuni wireless dar și prin cablu, iar în general va trebui să alegi între cele două variante de fiecare dată când vrei să îți cumperi o pereche de căști.

Căști wireless Cel mai des folosesc Bluetooth, o tehnologie wireless răspândită și fiabilă. Scapi de cabluri, dar ai nevoie să încarci bateria.

Căști cu cablu – Nu trebuie să încarci bateria, și în plus sunt mai ieftine. Dar cablu te poate deranja, și să ia din confortul căștilor.

Back design

Aproape toate căștile au un design closed-back, care oferă o izolare fonică bună, și oprește scurgerea sunetului. Este design-ul standard pentru majoritatea oamenilor.

Toate căștile au măcar puțină izolare fonică, iar căștile closed-back, o au pe cea mai bună.

Dar există și căști open-back sau semi-open back, care lasă difuzoarele să “respire”. Îmbunătățește calitatea audio, în special soundstage-ul. Dar pe cealaltă parte, mult sunet scapă, și nu au deloc izolare fonică pasivă.

Din aceste motive, căștile open sunt bune pentru audiofili și pentru uz acasă.

Căști AKG albe văzute de aproape.

Tipuri de caracteristici ale căștilor

Izolare fonică activă – aceasta este o tehnologie specială, care anulează zgomotul de fundal. Este foarte eficientă împotriva zgomotului din avion, trafic, oraș și așa mai departe.

Nu este la fel de eficientă când vine vorba de vocea umană sau ciripitul păsărilor. Căștile cu izolare fonică activă sunt foarte populare printre călători și navetiști. Dar așteaptă-te să plătești un preț mai mare pentru această tehnologie.

Căști pentru sport – Vin cu dopuri speciale, aripi și cârlige de urechi, pentru a îmbunătăți stabilitatea acestora. Asta le face grozave pentru antrenamente, alergat și alte activități.

În același timp, majoritatea căștilor de antrenament au o rezistență îmbunătățită la apă, pentru a le apăra de transpirație și ploaie. Poți compara rezistența la apă cu un rating IPX. IPX4 este considerat rezistent la transpirație, IPX6 sau mai mult este considerat impermeabil.

Microfon și telecomandă – Sunt aproape tot timpul parte din căștile wireless prin Bluetooth. Cu modelele prin cablu, primești foarte des un microfon integrat și telecomandă, sau cel puțin poți alege un model care să le aibă.

Ține minte că microfoanele integrate în căști sunt în general ok pentru apeluri în condiții normale. Dar nu te aștepta să ai o conversație clară într-un mediu zgomotos.

Alte caracteristici pe care le-ai putea vrea

Acestea sunt caracteristici unice, care nu sunt la fel de comune, dar care tot pot fi găsite în unele seturi de căști.

O aplicație proprie – Multe căști de lux prin Bluetooth vin cu propriul software. Poți controla cu acesta multe lucruri, ca spre exemplu, EQ, geo locația în caz că le pierzi, poți personaliza butoanele, seta nivelurile de izolare fonică activă, și mult mai multe.

Monitor pentru bătaia inimii – Unele căști auriculare de sport au capacitatea de a monitoriza corpul, lucru util pentru oamenii activi care vor să își măsoare progresul.

Buton special pentru a accentua bass-ul – căștile Skullcandy Crusher au un buton unic care controlează bass-ul. Când este la maxim, puterea bass-ului vibrează căștile.

Asistent vocal – Ca spre exemplu Alexa, Google Assistant, și Siri. Majoritatea căștilor moderne, wireless, chiar și cele ieftine, oferă suport pentru comenzi vocale folosind microfonul integrat.

MP3 Player integrat – Căștile pentru înot foarte des vin cu propriul MP3 Player. Din cauză că Bluetooth-ul nu funcționează în apă, muzica trebuie ținută în unitate pentru a fi auzită.

Bărbat cu căști pe cap uitându-se pe laptop.

Cum să compari căști online

Mi-aș dori să vă pot oferi o singură sursă de informații și să termin cu acest articol acum.

Dar nu este atât de simplu.

Noi am făcut comparații în ghidurile noastre pentru cele mai bune căști dintr-o categorie și te poți inspira din ele pentru viitoarele alegeri.

Dar ar trebui să verifici și alte surse. Asigură-te că te documentezi foarte bine înainte să cumperi.

Am văzut câteva site-uri care oferă recomandări ciudate.

Nu poți ști niciodată ce fel de înțelegeri promoționale au site-urile mari, corporative. Nu vrei să cumperi căști la supra preț care de fapt nu sunt bune (dar care fac bani pentru producător).

Câte modele de căști să compari?

Mai întâi, decide ce tip și stil de căști vrei. Verifică prima parte a ghidului pentru referință.

Decide apoi cât vrei să plătești. Este tot timpul o idee bună să ai un buget stabilit.

Odată ce ai exact tipul de cască pe care o vrei și gama ta de preț, probabil vei rămâne cu 3-4 modele bune de verificat.

Alege după preferințele tale când vine vorba de brand, culoare, design, etc.

Unde poți găsi specificații de căști pentru comparația online?

Ghidurile noastre includ comparații fundamentale, dar nu și întreaga listă de specificații din cauza lipsei de spațiu.

Așa că, dacă încerci să cauți numele unui model online, vei găsi website-ul oficial care de obicei conține și specificațiile întregi. În plus, Amazon este o unealtă folositoare pentru asta.

Dacă produsele sunt listate corect, pagina de Amazon foarte des va avea o comparație side-by-side între căștile care le vrei și alte căști din aceiași gamă de prețuri.

Din păcate, nu am găsit un site care te lasă să compari specificațiile căștilor side-by-side. Pur și simplu va trebui să te documentezi puțin. Ca să verifici 3-4 seturi de căști nu durează foarte mult.

Factori importanți în comparația căștilor

Ar trebui tot timpul să consideri:

  • Calitatea audio
  • Confortul
  • Tipul de design
  • Prețul
  • Nevoile tale specifice

Aceste lucruri sunt importante indiferent dacă vrei să cumperi căști pentru TV, sau pentru a alerga într-un maraton.

Cum poți determina ce factori sunt importanți pentru tine când compari căști?

Căștile pot suna fantastic, dar să nu ți se potrivească ție.

În primul rând, decide cum îți vei folosi căștile. Te va ajuta să clasifici diferite caracteristici.

Spre exemplu:

Pentru navetă. Dacă ai nevoie de căști cât faci naveta folosind transportul în public, acordă prioritate izolării fonice activă și pasivă și tehnologiei wireless pentru a evita cablurile enervante.

Exerciții. Dacă ești alergător, acordă prioritate căștilor in-ear mici, portabile. Asigură-te că oferă stabilitate și că sunt de preferat wireless. Ar trebui să încerci să găsești și o baterie bună.

Mixaj/producție. Dacă vrei să mixezi sau să produci muzică, o arie de frecvență plată este vitală. S-ar putea să vrei să încerci căști open-back de studio din cauză că au cel mai natural soundstage.  Comparația frecvenței de răspuns va fi critică în acest scenariu.

Conveniență. Utilizarea zilnică necesită satisfacție în toate situațiile. Cumpără căști wireless (posibil cu adevărat wireless) pentru o soluție portabilă, fără cabluri care se potrivește și pentru uz casnic.

Fată cu căști albe pe urechi ascultând muzică.

Ponturi pentru a alege căștile corecte

#1 Trebuie să știi cum îți vei folosi căștile

Tipul cel mai bun de căști pentru tine depinde de cum le vei folosi.

Căștile mari nu vor fi niciodată bune pentru antrenamente. Mărimea și greutatea lor le-ar trage în jos.

#2 Trebuie să știi prețurile de pe piață

Trebuie să știi cât îți permiți să dai dar și ce poți lua pentru bugetul tău.

În general, gamele de preț sunt:

  • Căștile sub 250 RON sunt considerate ieftine
  • Căștile care costă în jur de 500 RON sunt considerate accesibile
  • Între 750 și 1500 RON sunt căștile cele mai scumpe pentru consumatorii obișnuiți
  • Căștile pentru audiofili pot costa între 1500 și 5000 RON +, dacă nu chiar mai mult

Acestea nu sunt game de prețuri exacte. Depinde de tipul de căști pentru a stabili ce este considerat de lux sau nu.

Căștile cu izolare fonică activă de 500 RON sunt ieftine, dar căștile auriculare wireless pentru același preț sunt agreabile.

#3 Testează căștile într-un magazin (dacă este posibil)

Multe magazine de electronice au unități de test pe care le poți încerca și la care poți asculta.

Din păcate, nu toate brand-urile sunt disponibile la noi, și dacă vrei să cauți online nu poți fizic să le vezi.

Din acest motiv, încearcă să cumperi de la comercianții de încredere care au o poliță de returnare. Dacă nu îți plac noile căști, poți să le trimiți înapoi și să îți recuperezi banii.

În plus, dacă nu există magazine mari lângă tine, citește review-uri pentru a ști la ce să te aștepți. Este cel mai apropiat lucru de o experiență de utilizator reală pe care o poți avea fără să cumperi căștile direct.

Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL