Conducția osoasă în căști explicată.
Ce este conducția osoasă?
Conducția osoasă este transmiterea sunetului prin oasele craniene înspre urechea internă. Orice persoană sănătoasă, inclusiv cei cu probleme auditive, pot auzi prin conducția osoasă.
Chiar o mare parte din cum îți auzi propria voce se face prin conducția osoasă. Este și motivul pentru care vocea ta pare diferită față de cum o aud alții (dacă te înregistrezi, vei suna diferit).
De ce este vocea mea diferită pentru alții?
Vocea ta pare mai groasă și mai adâncă din cauza conducției osoase, care transferă undele joase mai bine. Dacă asculți o înregistrare a vocii tale, va suna diferit decât te aștepți.
Cum funcționează căștile cu conducție osoasă?
Căștile normale creează vibrații sonore prin împingerea aerului, acele vibrații apoi călătoresc prin canalul auditiv până la timpan, care trimite semnalele către creier la final.
Căștile cu conducție osoasă funcționează complet diferit.
Ele nu folosesc conducția prin aer, trimițând vibrațiile direct către urechea internă folosind oasele.
Căștile creează vibrații pe care urechea internă le poate înțelege. Iau muzica și calculează undele corecte care vor fi “auzite” de către cohlee corect. Urechea internă aude diferit față de timpan, așa că vibrațiile trebuie să fie diferite.
Dacă pui căști cu conducție osoasă lângă urechea ta, nu vei auzi muzica pentru că timpanul nu este sensibil față de semnalul lor.
Trebuie să le ții apăsate pe craniu, de obicei pe tâmplă sau obraz, ca sunetul să ajungă la urechea internă.
Cum auzi folosind conducția osoasă?
Auzul normal folosește aerul.
Sunetul este o vibrație pe care oamenii o pot auzi cu timpanul prin aer. După ce timpanul “aude”, acesta trimite vibrațiile sonore către urechea internă (cohleea) care transformă vibrațiile într-un semnal electric pe care creierul îl poate înțelege.
Auzul normal folosește vibrațiile din aer și timpanul ca prim pas în a transfera sunetul.
Conducția osoasă trece complet peste aer și timpan.
Căștile bazate pe conducția osoasă trebuie să atingă oasele (și pielea) ca să transmită vibrațiile sonore către urechea internă fără a folosi timpanul.
Așa că, respectivele căști cu traducătoare electromecanice își dau seama cum să transmită semnalul electric în vibrații pe care urechea internă le poate înțelege, omițând timpanul complet.
Vibrațiile se duc din căști în urechea internă prin oase, iar după ea, creierul “aude” sunetul.
Singurul dezavantaj în această conducție este o mică lipsă de bass în calitatea sunetului.
Evoluția conducției osoase în căști
Prima dezvoltare a conducției osoase
Faptul că osul poate transfera sunet a fost descoperit mult mai devreme decât prima oară când această tehnologie a fost aplicată (în 1500 de către Girolamo Cardano)
Prima dată când conducția osoasă a fost folosită, a fost în secolul 18 și 19 de faimosul compozitorul german Ludwig van Beethoven.
A compus muzică mușcând o bară atașată pianului, pentru a lăsa vibrațiile sonore să călătorească înspre urechea lui internă prin bară și propriile oase. A creat multe capodopere clasice folosind această metodă.
Primul aparat auditiv folosind conducția osoasă, așa numit “bone-anchored hearing aid (BAHA)”, a fost implantat în 1977 de un doctor suedez numit Anders Tjellström. Astăzi se pot găsi aparate auditive exterioare și interioare care folosesc conducția osoasă cu succes.
Astăzi, multe gadget-uri folosesc conducția osoasă, se pot găsi în caști, dar și în tehnologie portabilă ca Google Glass care trimite sunetul către purtător prin oase. Acel tip de comunicare este practic imposibil de detectat din exterior, în timp ce ține purtătorul perfect conștient de mediul înconjurător.
Este tehnologia de comunicații folosită de obicei în armată, cât și în competițiile sportive.
Avantajul este că poți comunica cu echipa ta în condiții nefavorabile ca spre exemplu într-o cursă de iahturi pe mare, sau într-un birou ocupat în timp ce menții abilitatea să și auzi, ca să poți asculta muzică, video-uri sau a vorbi cu oameni de lângă tine.
Care au fost primele dispozitive audio care au folosit conducția osoasă?
Primele dispozitive audio care au folosit conducția osoasă au fost făcute la începutul secolului 19. În Martie 1935 a fost eliberat primul brevet pentru o asemenea invenție. Era un telefon cu conducție osoasă în loc de difuzor normal.
În următoarele câteva decenii, multe alte dispozitive au fost inventate. În 1957 a fost brevetată o cască de pilot care permitea comunicarea lângă motoare zgomotoase de avion.
Primul radio și player de muzică a apărut în anii 1980. Era făcut pentru sporturi, ca să permită oamenilor să audă în continuare sunetul din jur cât era activat. Firul player-ului era atașat de claviculă așa că era folosită conducția osoasă.
Și conform brevetului dat de către USA, primele căști folosind conducția osoasă au fost brevetate în 1994 de către H. Werner Bottesch. Funcționau și arătau similar cu căștile moderne care folosesc conducția osoasă.
Care au fost primele căști folosind conducția osoasă pentru utilizatori?
După ce brevetul pentru primele căști folosind conducția osoasă a fost dat în 1994, utilizatorii au primit primul model în același an.
Căștile aveau până și puțină egalizare pentru a îmbunătăți calitatea sunetului, din cauză că oasele nu transferă toate frecvențele la fel.
Astăzi, poți alege din mai multe modele variate, deși o companie iese în evidență. AfterShokz este probabil cel mai popular brand din această categorie. Oferă căști grozave de antrenament pentru toate sporturile, inclusiv alergat și înot.
De ce să folosești căști cu conducție osoasă?
Sunt argumente și pro și contra pentru fiecare tip de cască, dar un lucru iese în evidență.
Cel mai mare avantaj pentru căștile cu conducție osoasă este abilitatea de a fi perfect conștient de mediul înconjurător în timp ce asculți muzică.
Căștile normale blochează urechile, creând o izolare fonică pasivă de la zgomotul din exterior. Asta este grozav dacă ești într-un tren aglomerat, dar nu și în sport, unde este de obicei o inconveniență.
Probabil știi cât de enervant poate fi să fii nevoit să pui pauză la muzică sau să îți scoți căștile când vrei să vorbești cu cineva. Cu căștile open-air, ceea ce sunt căștile cu conducție osoasă, nu ai această problemă.
Poți vorbi cu partenerul de sală în timp ce asculți muzica ta motivațională preferată. Poți alerga pe stradă cu muzica aprinsă în timp ce auzi și totul din jur.
Încă un lucru care iese în evidență…
Căștile cu conducție nu se bagă în urechi ca și căștile in-ear, dar stau în afară, pe cap având o potrivire confortabilă.
Sunt o alternativă grozavă la căștile in-ear care de obicei irită urechea. Sunt prima alegere pentru mulți atleți.
Sunt căștile cu conducție osoasă bune pentru cei cu probleme de auz?
Căștile cu conducție osoasă sunt o alternativă grozavă pentru oameni care suferă de pierderea conductivă a auzului, surditate pe o singură parte și pentru oameni cu aparate auditive in-ear.
Conducția osoasă trece cu succes de problemele urechii externe, a timpanului și a urechii medie. Așa că oamenii cu probleme de auz în aceste zone pot asculta muzică și video-uri.
Dar dacă ai probleme cu urechea internă (cohleea), sau cu nervul auditiv, atunci conducția osoasă nu va funcționa pentru tine.
Sunt căștile cu conducție osoasă periculoase?
Căștile cu conducție osoasă sunt perfect sigure, cât timp respecți regulile generale de siguranță.
Poți mări volumul până la niveluri nesănătoase, rezultând în lipsă de auz indusă de zgomot.
Nu este nevoie de un nivel foarte ridicat de volum pentru a îți răni auzul permanent. Majoritatea căștilor pot ajunge la un nivel de peste 100 dBA și…
Volumul de peste 100 dBA cauzează probleme permanente cu auzul după doar 15 minute pe zi.
Citește și: Cum să previi deteriorarea auzului când asculți la căști
Cele mai bune căști cu conducție osoasă în 2020
Cea mai mare autoritate în căștile cu conducție osoasă sunt cele de la AfterShokz. Oferă diferite modele de la căști wireless cu Bluetooth până la căști cu fir, dar alte companii nu sunt cu mult în spate.
Deci vrei să știi care sunt cele mai bune căști cu conducție osoasă chiar acum?
Ar trebui să verifici căștile AfterShokz Air. Aceste căști open-air sunt emblematice brandului și oferă cea mai bună performanță în această categorie.
Au cea mai lungă viață de baterie (și în stand by), un design ergonomic care este ușor și stă pe cap și ultimul Bluetooth – poți face și apeluri cu ele.
Care sunt cele mai accesibile căști cu conducție osoasă?
Dacă cauți ceva sub 500 RON, ar trebui să încerci modelele de căști mai vechi de la AfterShokz.
Tot cu Bluetooth și rezistente la transpirație (IP55), cu o performanță de încredere, sunet bun și potrivire ok. Căștile AfterShokz Trekz Titanium oferă cea mai mare calitate/preț.
Deși poți găsi și căști cu conducție osoasă mai ieftine, nu oferă la fel de multe și nu au aceleași performanțe (fără Bluetooth, viață de baterie mică, durabilitate scăzută). Trekz Titanium este un produs consacrat cu mulți clienți satisfăcuți pentru un preț redus.
Sunt și căști cu conducție osoasă pentru copii?
Momentan, nu există nici un model decent de căști cu conducție osoasă pentru copii, majoritatea fiind făcute pentru adulți și așa că nu se vor potrivi pe capul unui copil mai mic.
Benzile mari nu se vor potrivi pe capul copiilor, conducția osoasă nu va funcționa corect. În cazul în care copilul tău este un pic mai mare și are un cap mai mare, căștile normale s-ar putea să îi vină.
În plus, mai există o problemă, căștile dedicate copiilor au un limitator de volum să păstreze copilul în siguranță de la a surzi de la un volum prea ridicat. Căștile cu inducție osoasă pentru adulți nu au acest limitator așa că nu sunt recomandate copiilor mici.
Poți oricând să verifici cele mai bune căști pentru copii care sunt sigure, se potrivesc bine, și arată cool, aici.
Citește și:
- Top 10 cele mai confortabile căști earbuds
- Cele mai bune căști pentru anularea zgomotului
- Cele mai bune căști pentru izolare fonică