Doua perechi de casti Sony si Bose una langa alta.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Cum funcționează anularea sunetului pentru a combate undele de sunet

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Există 2 tipuri de căști atunci când vine vorba de blocarea/anularea undelor de sunet. Știm de căștile ce anulează/izolează pasiv sunetul și de căștile cu anulare activă a sunetului. Funcționează în mod diferit să combată sunetul ambiental nedorit, iar în acest articol vei învăța cum fac acest lucru.

Ce sunt undele de sunet?

O undă de sunet este o disturbanță a particulelor într-un mediu (aer, os, apă și așa mai departe) ce călătorește de la o sursă sub formă de valuri. Este o undă de presiune.

Imaginează-ți valurile unui ocean ce călătoresc de la sursa de disturbare până la mal. Particulele de apă perturbă apa de lângă ele, iar energia este transferată prin mediu.

Când vine vorba de sunet, sursa disturbării este reprezentată de corzile vocale ale unei persoane. Acestea perturbă aerul din jurul lor iar prin distrubarea repetată a particulelor de aer, timpanele tale percep virbația, rezultând în faptul că auzi vocea unei persoane.

Vibrația călătorește prin aer în toate direcțiile de la sursă și își pierde din putere cu cât distanța este mai mare.

Cat de repede călătorește sunetul prin aer?

Sunetul călătorește la o viteză de 343 de metri pe secundă prin aer și o face chiar mai rapid prin lichid sau prin materie solidă (os sau metal). În acest mod funcționează și căștile prin conducție osoasă.

Poți bloca undele de sunet?

Suprafețele ce sunt moi, precum materialul sau spuma absorb sunetul și reflectă foarte puțin. Acestea sunt excelente când vine vorba de izolarea sunetului din moment ce creează un efect de blocare a sunetului.

Devierea minimă a sunetului este motivul pentru care spuma este folosită ca un material absorbant de sunet pentru a creea sunete acustice excelente.

Pe de altă parte, suprafețele solide precum pereții din ciment deviază majoritatea undelor de sunet și creează un efect de ecou.

Poți detecta cel mai bine sunetul într-un oraș mare unde undele de sunet sunt deviate de pereții clădirilor.

Cum interacționează sunetul cu urechea umană?

Când o vibrație a aerului îți ajunge la urechi, aceasta face ca timpanele tale să vibreze.

De la timpane, vibrație călătorește prin ureche medie spre Cochlea.

Vibrația este apoi transformată în semnal electric ce este procesat și înțeles (auzit) de creier.

Aceasta este o explicație simplă. Întregul proces este mai complicat. Cu cât vibrația este mai puternică cu atât este mai mare volumul urechii.

Cât de multe unde de sunet lovesc urechea în fiecare secundă?

Cantitatea de unde de sunet ce lovesc urechea umană pe secundă este măsurată de frecvență. Unitatea de măsură este hertz-ul (Hz), definită de un ciclu pe secundă. Mai multe unde de sunet/cicluri ce lovesc urechea măresc frecvența măsurată.

Auzul normal al unui om este între 20 – 20.000 Hz/unde de sunet pe secundă.

Un număr mic de cicluri de sunet se aude precum liniște perfectă, cu doar câteva tonuri. Iar, sunetele de 20.000 Hz sunt complexe și deseori de nedescris, precum sunetele unui oraș.

Majoritatea sunetelor pe care le auzim sunt undeva între valorile de mai sus, dar peste 1000 de Hz.

Reține faptul că auzul uman se deteriorează în timp, deci este important să evităm situațiile ce îl pot strica.

Burete pentru izolarea sunetului.

Cum blochează undele de sunet căștile cu “anulare pasivă a sunetului”?

Ce este “anularea pasivă a sunetului”?

Termenul corect pentru anularea pasivă a sunetului este izolarea pasivă a sunetului din moment ce anularea propriu-zisă este un proces activ.

Cu toate acestea, poți să îl numești izolare pasivă sau anulare pasivă, iar majoritatea oamenilor te vor înțelege.

Izolarea pasivă a sunetului funcționează cu ajutorul fizicii. Din moment ce sunetul călătorește prin aer, dacă tai conexiunea directă a aerului difuzoarele căștilor (sursa de muzică) cu lumea din exterior, atunci cantitatea sunetului ce iese este mai mică.

Menținând undele de sunet în interiorul carcasei căștilor, blocându-le fizic, este dificil pentru persoanele ce nu poartă căștile să audă muzica.

O cantitate de muzică s-ar putea să iasă, însă este extrem de mică. Cele mai bune căști cu izolare fonică au mereu un design closed-back și o potrivire cât mai bună.

Căștile open-back au difuzoarele expuse la aer, iar acest lucru le face oribile atunci când vine vorba de izolarea pasivă a zgomotului.

De ce ar prefera cineva anularea pasivă în locul celei active?

Căștile cu anulare pasivă a sunetului (izolare fonică):

  • Sunt de obicei mai ieftine din moment ce nu au circuitul ANC, ce costă mai mult (dar nu mereu)
  • Nu au nevoie de baterie, ce poate fi o bătaie de cap din moment ce trebuie încărcată, limitează durata de folosire și au o durată de viață limitată (capacitatea bateriei scade în timp)
  • Nu alterează calitatea sunetului într-un mod drastic, acesta fiind cazul deseori cu căștile ce folosesc tehnologia de anulare activă a sunetului

Multe persoane își doresc niște căști simple, ușor de folosit, ce se aud bine și nu au nevoie de prea multă atenție sau mentenanță. Izolarea pasivă a sunetului este o tehnologie mai simplă ce este suficientă pentru multe persoane.

Citește mai multe despre diferența dintre anularea pasivă versus cea activă aici.

Cum reduc undele de sunet căștile cu anulare activă a sunetului?

Ce este anularea activă a sunetului?

Procesul de anulare activă a sunetului include microfoane ce percep sunetul ambiental. Acesta este trimis de către căști spre circuitul ANC ce îl transformă într-un semnal de reducere a sunetului, care mai apoi este trimis către difuzoarele căștilor. Când ambele, sunetul ambiental și cel opus de reducere a sunetului, ajung la urechile tale, acestea se anulează reciproc.

Este un proces ce rezultă într-o reducere substanțială a sunetului de fundal și poate fi folositor în multe situații, în special când lucrezi sau când călătorești.

Din moment ce undele de sunet respectă un anume model, în cazul în care creezi un model opus și le combini, rezultatul este liniștea.

De ce ar prefera cineva anularea activă a sunetului în fața celei pasive?

Există doar un avantaj major al căștilor cu anulare activă a sunetului față de alternativele pasive.

Sunt mult mai eficiente în eliminarea sunetului nedorit.

Imaginează-ți un zbor de 10 ore – majoritatea zborurilor intercontinentale durează mai mult – unde ești bombardat constant de zgomotul motoarelor avionului. Poate fi enervant și stresant.

Zborurile nu sunt distractive, stai într-un scaun mic – asta dacă nu călătorești la clasa întâi – mâncarea abia de poate fi digerată, iar turbulențele s-ar putea să te sperie. Zgomotul motoarelor nu prea ajută.

Însă dacă folosești o pereche de căști cu anularea activă a sunetului, te afli imediat într-un mediu mult mai calm, te ajută cu stresul zborului, iar mulți călători nu ar pleca fără ele.

Tehnologia ANC este complicată, are nevoie de energie, costă mai mult pentru a fi produsă și este în general o durere de cap, însă pentru multe persoane, beneficiul eliminării îmbunătățite a zgomotului o face să merite.

Zgomotul poate cauza stres și poate avea un impact asupra sănătății tale. Este o idee bună să îl ții la un nivel cât mai mic.


Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL