Ce este nou în tehnologia pentru căști? La ce te poți aștepta în următorii câțiva ani?
Aici îți vei forma o idee despre noile dezvoltări în tehnologia căștilor.
Ce este nou în tehnologia căștilor în 2020? Calitate audio prin Bluetooth mai bună decât niciodată.
Cu apariția codec-urilor mai eficiente de Buetooth, căștile wireless oferă aproape aceeași calitate audio ca și căștile cu fir.
Într-adevăr, căștile cu fir sunt și vor rămâne standardul de aur ceva timp, în special pentru utilizare profesională sau în studio. Dar mulți utilizatori normali deja își schimbă tabăra.
Mai multe branduri respectate eliberează căști noi prin Bluetooth în fiecare an, împingându-le pe piață.
Motivul pentru care căștile wireless prin Bluetooth au un audio mai bun este datorită a câteva companii.
Qualcomm este o companie mare, care a dezvoltat codec-ul aptX. Este o bucată de software pentru căști care optimizează semnalul audio.
L-au oferit gratis producătorilor de telefoane, așa că majoritatea telefoanelor noi îl au, cerând doar licențierea producătorilor de căști.
Tocmai au lansat un nou aptX numit “Adaptive” ceea ce va face exact ce susține numele. Va adapta automat bitrate-ul transmisiei bazat pe limitările mediului tău wireless.
Ideea este că dacă ești într-un loc aglomerat, cu multe alte semnale wireless, codec-ul va găsi o cale să îți trimită semnalul audio printr-un bitrate mai mic, îmbunătățind fiabilitatea.
Pe cealaltă parte, dacă asculți muzică acasă, unde nu sunt la fel de multe dispozitive prezente, codec-ul Bluetooth îți va da cea mai bună calitate audio posibilă, dar va folosi și un bitrate mai mare.
Momentan, cel mai comun este aptX-ul normal, și câteva dispozitive suportă și aptX HD – ceea ce oferă cea mai bună calitate audio – și aptX Low Latency (aptX LL), având un timp de răspuns mai scurt, ceea ce este perfect pentru filme și alte video-uri.
Numai cu timpul vom ști dacă aptX Adaptive este un răspuns mai bun decât al competiției la problema sunetului prost prin Bluetooth.
Dar nici competiția nu doarme.
O altă companie mare cu investiții grele în audio wireless este Sony.
Au dezvoltat un codec pentru Bluetooth numit LDAC.
Este mai eficient decât aptX HD, acesta suportând un bitrate maxim de 576 kbps cu un lag de 40ms, cât timp LDAC suportă 3 moduri diferite.
Modul de bază transferă datele la 330 kbps, cel normal la 660 kbps, și cel mai bun (numit Priority) la 990 kbps ceea ce este mai mult decât aptX HD.
Dar, momentan codec-ul LDAC nu este la fel de larg răspândit ca și aptX, deși asta s-ar putea să se schimbe cu timpul. Vom vedea cine câștigă partea majoritară din piață în câțiva ani.
Per total, poți fi sigur că audio-ul wireless va deveni din ce în ce mai bun în următori ani, ceea ce va face și căștile prin Bluetooth mai bune ca niciodată.
Care sunt cele mai interesante avansuri în tehnologia audio a căștilor?
Deși poate ai crede că tehnologia căștilor nu s-a schimbat mult, urmează câteva lucruri noi care sunt destul de interesante.
Căștile cu adevărat wireless devin un lucru comun.
Căștile in-ear cu adevărat wireless se fabrică de câțiva ani deja, dar la CES 2019 aproape fiecare brand popular de căști s-a afișat cu propriu model de căști in-ear cu adevărat wireless.
Sunt aici să stea, și sperăm că vor deveni încă o opțiune wireless de încredere.
Adevărul fie spus, viața de baterie a fost tot timpul mică, dar noile versiuni vin cu o baterie și mai bună ca înainte.
Căștile in-ear cu adevărat wireless Sennheiser Momentum oferă 6 ore, la fel ca și căștile wireless (obișnuite) Bose SoundSport.
Modelul este simplu de folosit și oferă mult confort. Suntem entuziasmați să vedem ce rezervă viitorul pentru noul model.
Care sunt cele mai interesante avansuri tehnologice în hardware-ul căștilor?
Căștile au rămas la fel de ceva vreme. Numai recent au început companiile să dezvolte modele wireless și cu izolare fonică activă.
Căștile wireless sunt aici să rămână, deși modelele vechi sufereau de o viață a bateriei scurtă și conectivitate nesigură, acestea încep să nu mai fie o problemă.
Căștile wireless primesc o durata mai lungă a bateriei.
Acum puțin timp, cele mai bune căști in-ear wireless ofereau maxim 6 ore de muzică per încărcare. Astăzi, cu cele mai noi cipuri, și baterii cu o capacitate mai mare, primești ușor cel puțin 8 ore. Unele oferă până la o zi de muzică.
Căștile mai mari, over-ear, oferă peste 30 de ore, ceea ce este mai mult decât suficient. Adaugă la asta capacitatea de încărcare rapidă, și încărcatul bateriei nu mai este un deranj.
În viitor, ne putem aștepta la o viață a bateriei și mai lungă, alături de timpi de încărcare mai mici ceea ce vor face căștile wireless și mai convenabile.
Izolarea fonică activă devine mai comună.
Căștile cu izolare fonică activă erau scumpe și numai câțiva producători le fabricau. Astăzi, mai multe companii au intrat pe această piață, și multe oferă opțiuni ANC mai accesibile.
Oamenilor nu le place zgomotul ambiental și piața răspunde cu multe variante din care să alegi.
Poți avea izolare fonică activă decentă sub 1000 RON, și chiar și sub 500 RON pentru modelele ieftine.
Ne așteptăm ca mai multe companii să adauge această tehnologie în căști, pentru că este un lucru bun de avut. Și majoritatea oamenilor vor să scape de zgomotul acustic din muzică.
Care sunt cele mai interesante avansuri care urmează în industria căștilor?
Telefoanele au fost folosite pentru muzică de ceva timp, dar numai recent au început companiile să ofere egalizatoare sub formă de aplicații.
Egalizarea prin aplicații devine mai comună.
Cu unele dintre brandurile premium de căști, primești software pentru egalizare, diferite setări de profil pentru diferite ocazii și alte bonusuri.
Egalizarea muzicii să sune cum îți place ție este tot timpul un bonus foarte bine venit.
Să sperăm că mai multe branduri încep să ofere această opțiune împreună cu căștile lor.
Încă un lucru nou și interesant este:
Amplificarea sunetului surround virtual.
Cu apariția amplificării Creative’s Super X-Fi, se deschide un nou orizont interesant.
Un dezavantaj mare al căștilor este soundstage-ul mic. Asta acum se schimbă cu un amplificator adevărat care îți poate transforma sunetul din căști într-unul dintr-un sistem surround.
Este o tehnologie nouă, grozavă, care funcționează, și dacă ai oportunitatea să o încerci, fă asta.
Sigur, nu este perfectă, încă schimbă puțin vocalele, dar soundstage-ul este mult mai bun, se merită pentru cei pasionați de muzică.
Poți verifica review-ul Creative Super X-Fi aici.
Tehnologia căștilor pentru oamenii activi
Muzica și sporturile merg împreună ca și ouăle cu bacon. Dorința de a asculta muzică în timp ce alergi sau ridici greutăți este una veche.
Din fericire, producătorii de căști ascultă.
Poți alege dintre mai multe modele rezistente la apă ca niciodată.
Cel mai comun mod de a măsura rezistența la transpirație și apă este cu ratingul IP sau IPX.
Cu cât mai mare este ratingul IPX, cu atât mai mare rezistența.
Unele căști rezistente la apă pot fi scufundate sau spălate sub apă fără nici o problemă.
Așa că, în ziua de astăzi, majoritatea brandurilor folosesc și un strat de protecție contra apei.
Asta face căștile pentru antrenamente, bune la orice sport.
Îți poți lua căști dedicate alergatului și chiar și căști pentru înot.
Dacă vrei un nou set de căști de sport, ai grijă să verifici ratingul IPX înainte să le cumperi.
Citește și: Clasificarea IP explicată.
Tehnologia căștilor pentru audiofili
Dacă faci parte din “elita” celor care se numesc audiofili, atunci s-ar putea să fi interesat de câteva chestii.
Sonarworks oferă sunet balansat în orice căști.
Găsești probabil multe căști cu lipsuri în calitatea audio. Înaltele poate sunt prea înalte, bass-ul foarte des prea copleșitor, sau poate lipsuri în vocale.
Nici un set de căști nu este perfect, dar cu Sonarworks asta s-ar putea să devină o posibilitate.
Ideea în spatele acestui nou software, este să obții un sunet perfect balansat de înaltă fidelitate din orice model de căști.
Monitorizează toate căștile populare – au o colecție destul de mare acum – și își dau seama care frecvențe nu sunt balansate.
Apoi creează un profil pentru ele care practic “fixează” sunetul (schimbă frecvența de răspuns în neutru).
Poți descărca software-ul pe telefon, alături de niște FLAC-uri de calitate, să alegi profilul corect în aplicație (pentru căștile folosite), și să te bucuri de calitatea audio neauzită până acum de la căștile vechi.
Suportă sute de modele, inclusiv căști in-ear.
Este greu de descris, trebuie să auzi pentru a înțelege.
Nu a apărut nimic altceva similar până acum.
Care este diferența în caracteristici și tehnologie între căștile profesionale de studio și cele pentru consumatori?
Diferența este în tehnologie și utilitate.
Căștile profesionale de studio sunt de obicei mari, over-ear, cu fire, care produc un sunet natural. Profesioniștii le folosesc în medii închise cu mult echipament de studio. Confortul nu este o prioritate mare.
Calitatea sunetului și neutralitatea sunt cele mai importante. Din această cauză căștile de studio nu sunt cele mai bune pentru consumatorii de zi cu zi.
Căștile pentru consumatori au o experiență de utilizare mult mai bună.
Multe modele actuale de căști pentru consumatori sunt wireless și oferă izolare fonică activă.
Tehnologia wireless te eliberează de fire, dar necesită încărcarea bateriei și are o viață limitată (pentru că bateriile mor).
Iar libertatea se merită din plin.
Izolarea fonică activă poate face o călătorie cu avionul mai tolerabilă
ANC-ul este foarte popular cu consumatorii care călătoresc mult și au nevoie de căști care opresc zgomotul constant.
Verifică si review-ul nostru pentru cele mai bune căști cu izolare fonică in-ear.
Rezistența la apă este comună pentru căștile de sport
Mulți fac exerciții și sporturi, așa că au nevoie de căști rezistente la transpirație. Brandurile de căști pentru consumatori au dezvoltat multe modele orientate sportului care sunt bune pentru oamenii activi. Și sunt super populare.
Un microfon îți permite să suni folosind căștile
Nu vei găsi nici un set de căști de studio cu microfon, dar multe modele pentru consumatori au. Este pentru comoditate și utilizatorilor le place.
Calitatea audio de studio este (de obicei) diferită
Când vine vorba de sunet, căștile de studio încearcă să fie neutre, nu ca și căștile pentru consumatori.
Acestea pot scapă cu modificarea sunetului pentru a putea găsi multe modele fie cu bass accentuat, fie în formă de V, și așa mai departe.
Căștile Beats by Dre sunt foarte “bassy” dar totuși populare cu consumatorii, chiar dacă nu le vei găsi în studiouri.
În concluzie, te poți bucura de un set de căști de studio acasă, în confort pe canapea fără distrageri, dar când ești pe fugă, te vei bucura mai mult de căști wireless ANC.
Citește și:
- Cele mai bune căști earbuds wireless sub 150 RON
- Căști Sony: Ghidul celor mai bune 11 pe care ar trebui să le cumperi
- Cele mai bune 9 căști bluetooth impermeabile (clasificate IPX)