Tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-tehnologia-Noise-Cancelling-din-casti
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Ce trebuie să știi despre tehnologia Noise-Cancelling din căști

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Ce este tehnologia Noise-Cancelling?

Noise-Cancelling în căști este eliminarea sunetului ambiental cu ajutorul electronicelor. Este diferită de izolarea fonică, aceasta blocând sunetul într-un mod pasiv.

Care este definiția Noise Cancelling-ului?

Este o metodă de excludere a sunetului de fundal nedorit prin crearea unui al doilea sunet, calculat precis de către un circuit electric avansat, pentru a-l anula pe primul.

Un microfon din căști preia sunetul, iar circuitul calculează inversarea sunetului, apoi o trimite către difuzoare. În momentul în care ambele sunete ajung la urechea ta, acestea se anulează reciproc.

De ce este piața căștilor Noise Cancelling atât de mare?

Iniția, tehnologia Noise Cancelling era destul de scumpă și populară doar printre piloții de avioane. Aici este povestea conceperii acestei tehnologii. În ziua de astăzi, tehnologia s-a mai ieftinit și este disponibilă la mai multe prețuri diferite – deși prețul încă este puțin mai mare decât al căștilor normale.

Poți să îți iei niște căști wireless decente cu Noise-Cancelling la un preț mai mic de 430 RON, iar pentru un buget mai mic, poți să le găsești și la 215 RON.

Cu toate acestea, cele mai bune căști cu Noise-Cancelling vor costa mai mult de 1300 RON, un preț destul de mare pentru o pereche de căști.

În ciuda acestui fapt, utilizatorii le iubesc și există o cerere mare pentru căștile de calitate cu Noise Cancelling activ.

Care sunt beneficiile căștilor cu Noise Cancelling activ?

Comoditatea – dacă folosești transportul în comun sau călătorești, tehnologia Noise Cancelling se va asigura că nu vei avea parte de sunete de fundal pe durata călătoriei. Te va salva de o durere de cap și de o călătorie neplăcută.

Statut– oamenii sunt într-o competiție pentru orice, ai cel mai nou telefon, cea mai scumpă mașină, dar cea mai bună pereche de căști cu Noise Cancelling? Pentru unele persoane totul este o competiție, în special pentru cei din lumea afacerilor, cărora le place să se compare.

În momentul în care toată lumea are o pereche de căști de top cu Noise Cancelling de la Bose sau de la Sony, ce costă mai mult de 1300 RON, nu poți să te prezinți cu o pereche de căști ce costă sub 800 RON.

Liniște – uneori îți vei dori să fii lăsat în pace și să nu fii întrerupt de lumea din afara căștilor. Căștile ANC sunt cele mai bune pentru acest lucru. Pornește tehnologia și bucură-te de liniștea și pacea pe care nici o altă pereche de căști nu ți-o va oferi.

Protejează-ți auzul – Probabil că știi deja faptul că volumul înalt îți poate afecta auzul permanent. Dacă asculți un sunet de 100 dBA (decibeli) pentru mai mult de 2 ore, acest lucru îți poate deteriora auzul, după cum susține OSHA.

Căștile cu Noise Cancelling activ îți protejează auzul eliminând sunetul ambiental pentru ca tu să poți să asculți muzică la volum mic. Au un impact de lungă durată pentru un auz mai bun.

Cum funcționează “Noise Cancelling-ul” pasiv?

Noise Cancelling-ul pasiv nu există.

Termenul corect este izolare fonică pasivă.

Există o diferență și poți citi mai multe despre acest lucru aici.

Cum funcționează izolarea fonică pasivă?

Reducerea pasivă de sunet nu are nevoie de energie sau de un circuit electronic. Funcționează cu ajutorul fizicii. Toate sunetele sunt un val de presiune ce călătorește prin aer, iar acest aer poate fi blocat într-un mod fizic.

Dacă aerul nu ajunge la urechile tale (este blocat), atunci zgomotele din exterior se diminuează și le vei auzi mai puțin.

Așa funcționează și echipamentul de protecție, izolând timpanele de vibrațiile sunetelor din exterior. La fel funcționează și căștile.

Căștile ce izolează urechile de sunetul din exterior trebuie să creeze o barieră de sunet, însă cum fac acest lucru?

Casti Sony la gatul unei femei.

Cum de sunt căștile cu izolare fonică pasivă așa de eficiente?

Cele mai eficiente căști au de obicei următoarele funcții:

Design closed-back cu pad-uri strâmte, pentru a permite ca doar o cantitate mică de sunet să pătrundă. Designul open-back este deschis sunetelor din exterior, așa că permite aerului să călătorească în ambele direcții. Este un lucru oribil pentru izolarea fonică pasivă.

Pad-uri groase și potrivite, ce se ating de pielea din jurul urechii și creează o sigilare ermetică. Nu toate pad-urile sunt făcute egal. Cele din piele sintetică sunt de obicei mai bune la blocarea sunetului decât cele din pânză. De asemenea, pad-urile din spumă memorie oferă un confort superior și o potrivire ce se poate compara cu alte tipuri de spumă.

Materialele ce absorb sunetul sunt superioare când vine vorba de reducerea zgomotului, însă de obicei adaugă greutate.

Tipul potrivit de căști. Căștile in-ear au cea mai bună izolare, cele over-ear și cele clasice au o izolare medie, în timp ce cele on-ear au cea mai mică eficiență în blocarea pasivă a sunetului de fundal (există și unele excepții).

Căștile in-ear au cea mai bună izolare fonică pasivă, în special dacă le combini cu vârfuri din spumă cu memorie pentru a avea parte de o sigilare cât mai strâmtă.

Ce este Noise-Cancelling-ul Hibrid?

S-ar putea să fi auzit de termenul de Noise Cancelling Hibrid, ce este o tehnologie de același tip, oarecum îmbunătățită.

De obicei, la căștile normale cu ANC microfonul ce captează sunetul este de cele mai multe ori poziționat intern, aproape de difuzoare și de urechi, pentru a prinde același sunet pe care îl aude și urechea, iar apoi îl anulează.

Căștile cu ANC hibrid au un microfon secundar ce este poziționat mai departe și în exteriorul căștilor, pentru a capta orice sunet nedorit, înainte să-l auzi.

Combinația ambelor semnale de microfon are ca rezultat un ANC mai bun.

ANC-ul Hibrid este de obicei folosit în căștile premium, cele mai bune modele ale brandurilor, deci nu vei găsi această tehnologie în căștile mai ieftine.

Deși, tehnologia ANC devine mai ieftină pe zi ce trece, deci te poți aștepta la căști cu ANC hibrid la un preț accesibil, undeva în viitor.

Unii utilizatori consideră această tehnologie necesară pentru viața modernă.

De ce unele persoane preferă izolare fonică pasivă în locul ANC?

Primul motiv este faptul că Noise Cancelling-ul activ are un impact asupra calității audio. Acest lucru se observă cel mai bine la modelele mai ieftine.

De obicei, când pornești ANC-ul, vei auzi un hâsâit. De asemenea, are un impact asupra reacției bass-ului, făcând-o mai slabă, iar în unele cazuri aceasta dispare aproape complet. Însă este o problemă pe care o au doar căștile ieftine.

Cu toate acestea, pentru un utilizator normal, acestea vor suna destul de bine, iar căștile premium cu ANC pot să sune excelent, însă nu te aștepta la o calitate de audiofili.

Pe de altă parte, izolarea fonică pasivă nu are un impact mare asupra calității audio, precum tehnologia ANC. De fapt, de obicei îmbunătățește reacția bass-ului și claritatea sunetelor înalte (în special căștile in-ear).

Izolarea fonică pasivă nu are nevoie de energie. Dacă nu îți place să-ți încarci căștile și să mai arunci un ochi pe indicatorul de baterie, atunci această tehnologie este mai convenabilă. Le pui pe cap, nimerești potrivirea bună și te bucuri de muzică în liniște și pace.

Căștile cu izolare fonică pasivă sunt mai ieftine. Din moment ce nu folosesc o tehnologie unică, prețurile pentru aceste căști pot să fie destul de mici. Chiar și la un preț mai mic de 215 RON, poți găsi o pereche de căști decentă.

Banii sunt un factor mare pentru multe persoane atunci când vine vorba de achiziționarea unei perechi de căști. Căștile cu ANC costă mai mult, însă acest lucru nu înseamnă că vor oferi un sunet mai bun. În plus, multe persoane își schimbă căștile vechi destul de des (mai ales pe cele in-ear), deci nu are sens să dai o sumă mare de bani pentru fiecare pereche.

Pe termen lung, are mai mult sens să-ți iei căști cu izolare fonică pasivă, dacă ții la bani. De fapt, multe persoane poartă protecție antifonică pentru a reduce sunetul.

Cum funcționează tehnologia Noise Cancelling activă?

Fiecare sunet are o vibrație specifică ce poate fi inversată, iar dacă cele două sunete inversate și diferite (fază și anti-fază) se întâlnesc, atunci rezultatul este că se anulează, rezultând în liniște..

Noise Cancelling-ul funcționează punând împreună două valuri de sunet inversate diferit, deci pe scurt, acestea se “elimină” reciproc.

Aceasta este explicația de bază pentru cum funcționează tehnologia ANC.

Cum funcționează căștile cu ANC?

Fiecare pereche de căști cu ANC vine cu cel puțin un microfon (mai multe pentru căștile Noise Cancelling hibride), ce preia sunetul ambiental. Trimite un semnal la electronice, ce creează un val invers de sunet.

După asta, sunetul inversat este redat în difuzoarele căștilor, iar când ambele sunete, cel preluat din exterior și cel inversat, ajung la timpanele tale, nu vei auzi nimic, din moment ce se anulează reciproc.

Desigur, nu elimină toate sunetele, ci doar pe cele pe care le-ar percepe ca pe sunet nedorit. De obicei, acestea sunt sunete joase ce au amplitudinea și lungimea de undă constante, precum sunetele de motoare, zgomotele traficului din îndepărtare etc.

De asemenea, nu ar trebui să aibă impact asupra calității sunetului – deși acest lucru nu este adevărat – din moment ce microfonul ascultă sunetul din exterior și nu muzica ta.

Căștile ANC nu anulează sunetele înalte și subite, precum oamenii ce vorbesc, ciripitul păsărilor, șuierături etc. Sunetele imprevizibile sunt greu de eliminat, chiar și de cea mai nouă tehnologie.

Casti Bose argintii tinute de un barbat.

Poate tehnologia ANC să deterioreze auzul?

ANC-ul nu este deloc periculos. Nu poți să abuzezi de el pentru a-ți deteriora auzul, din moment ce tehnologia este concepută pentru a elimina zgomotele.

Este o tehnologie dovedită ca fiind sigură și simplă de folosit, chiar și pentru copii. De fapt, tehnologia protejează, iar în același timp menține volumul scăzut, departe de nivelele nesănătoase.

Pe de altă parte, este important să asculți muzică la volum moderat, pentru a-ți proteja auzul. Poți să citești mai multe despre volum și deteriorarea auzului aici.

Care sunt întrebuințările practice ale căștilor cu ANC?

Cele mai comune întrebuințări ale căștilor cu ANC sunt:

Menținerea nivelului de sunet la volume joase pentru atunci când zbori în jurul lumii, chit că este un zbor de o oră sau unul lung și intercontinental.

Călătoria cu transportul public este de obicei zgomotoasă, iar reducerea sunetului este bine venită.

Pentru atunci când te plimbi pe stradă cu o pereche de căști cu ANC, acestea vor menține zgomotele la un volum jos, iar tu te vei putea concentra la muzica ta.

Le poți folosi și la sală, unde este destul de zgomotos, pentru a-ți menține mintea limpede și pentru a te concentra la antrenament.

Munca la birou necesită de obicei o atenție excelentă, iar menținerea agitației nedorite departe de urechile tale, este un mod de a-ți spori productivitatea.

Nu este exact o întrebuințare a căștilor, însă ultimele modele de mașini au încorporat un sistem de difuzoare cu Noise-Cancelling, ce face motorul mașinii să fie mai “tăcut”, așa că te vei putea bucura de muzică în liniște și vei putea să redai și sunetele unui motor mai mare dacă vrei.

Imaginează-ți că ești la volanul unei mașini vechi, însă aceasta produce sunetul unui motor Ferrari.

Cele mai bune căști cu Noise Cancelling

Când îți cumperi o pereche de căști nouă, decide-te câți bani vrei să cheltuiești, ce căști îți dorești să cumperi și pentru ce ai nevoie de ele.

Dacă aștepți puțin pentru o ofertă specială sau pentru reduceri sezoniere, ai putea să salvezi o sumă substanțială de bani.

Acum, când vine vorba de preț, poți să-ți cumperi căști ANC la un preț mai mic de 250 RON, acestea fiind opțiuni pentru bugete limitate.

Pentru cele mai bune căști, va trebui să dai peste 1300 RON.

Poți alege dintre 3 tipuri de căști cu ANC:

  • Căști over-ear
  • Căști in-ear
  • Căști on-ear

În acest moment nu vei găsi căști clasice cu tehnologia Noise-Cancelling.

Care sunt cele mai bune căști over-ear cu Noise Cancelling?

În acest moment este o luptă pentru titlul de cele mai bune căști cu Noise-Cancelling, iar combatanții sunt Bose Quiet Comfort 35 II, Sony WH-1000XM3 și Sennheiser PXC 550 II.

Dacă vrei cele mai bune căști cu Noise-Cancelling, alege Bose, însă dacă vrei și o calitate excelentă a sunetului, atunci alege Sony sau Sennheiser.

Oricum, nu vei putea greși cu nici una dintre aceste 3 căști wireless.

Care sunt cele mai bune căști in-ear cu Noise-Cancelling?

Bose QuietComfort 20 sunt una dintre cele mai bune căști la momentul actual. Poți citi mai multe despre căștile cu Noise-Cancelling aici.

Poți alege dintre modele cu fir sau Bluetooth wireless, însă trebuie să reții că durata bateriei este mai mică, iar căștile sunt mai puțin confortabile când au design over-ear. Acest lucru este foarte important dacă plănuiești să le iei cu tine în timpul zborurilor lungi (motorul avionului poate produce peste 80 dBA de sunet în cabină).

Însă sunt mai ușor de cărat, datorită mărimii mici și a portabilității perfecte. Aruncă o privire la ghidul pentru căștile in-ear cu ANC pentru a face cea mai bună decizie.

Care sunt cele mai bune căști de studio cu ANC, pentru profesioniști?

Îmi pare rău să-ți dau vestea proastă, însă căștile de studio nu folosesc ANC. Cășile profesioniste trebuie să aibă un sunet cât mai natural și precis, iar ANC-ul nu ajută cu acest lucru.

Căștile pentru studio sunt de obicei cu fir și nu au cele mai noi funcții și tehnologii. Atenția este pe calitatea sunetului.

Dacă încă ești interesat, aruncă o privire la Sony MDR-7506 (review), Status Audio CB-1 (review), Beyerdynamic DT 770 PRO, Audio-Technica ATH M50X cu fir.

Acestea sunt toate căști excelente pentru studio, însă nu au Noise Cancelling activ.

Cum combate Noise Cancelling-ul undele de sunet (în 2 moduri)

Află cum combat căștile cu Noise-Cancelling undele de sunet.

Există 2 tipuri de căști, când vine vorba de blocarea/anularea undelor de sunet.

Știm de existența căștilor cu Noise Cancelling pasiv/izolare a sunetului și de cea a căștilor cu Noise-Cancelling activ.

Funcționează diferit în combaterea sunetelor ambientale nedorite, iar aici vei învăța despre cum fac acest lucru.

Ce sunt undele de sunet?

Unda de sunet este disturbarea particulelor dintr-un mediu (aer, os, apă etc) ce călătoresc departe de sursă într-o formă de val. Este un val de presiune.

Imaginează-ți că valurile oceanului se deplasează de la sursa disturbării până la mal. Particulele de apă perturbă apa de lângă ele, iar energia este transferată în mediu.

Când vine vorba de sunet, sursa perturbării poate fi chiar corzile vocale ale unei persoane. Perturbă aerul din jurul lor, iar prin disturbarea repetată a particulelor de aer, timpanele tale percep virațiile, iar așa auzi vocea unei persoane.

Vibrația aerului călătorește în toate direcțiile de la sursă și își pierde o parte din putere odată cu distanța. Deci, din cauza distanței, volumul vocii este mai mic decât la sursa ei.

Barbat cu casti pe cap intr-un tren.

Cât de rapid poate călători sunetul prin aer?

Sunetul călătorește la o viteză de 343 de metri pe secundă (m/s) prin aer. Se mișcă mai rapid prin lichide (apă) și prin materie solidă (precum os sau metal). Așa funcționează și căștile cu conducție osoasă.

Poți bloca undele de sunet?

Suprafețele moi precum pânza și spuma absorb sunetul și reflectă foarte puțin din acesta. Acest lucru le face excelente pentru izolarea sunetului, din moment ce creează un efect de “blocare a sunetului.”

Devierea minimă a sunetului este motivul pentru care spuma este folosită ca material de absorbție a sunetului pentru a crea sunete acustice excelente.

Pe de altă parte, suprafețele tari precum zidurile din ciment deviază majoritatea undelor de sunet, iar așa se creează efectul de ecou.

Poți observa cel mai bine sunetele ce se mișcă în marile orașe, unde undele de sunet sunt deviate de zidurile clădirilor.

Cum interacționează undele de sunet cu urechea umană?

În momentul în care vibrația ajunge la urechile tale, aceasta face ca timpanele să-ți vibreze.

De la timpan, vibrația călătorește prin urechea mijlocie, spre Cochlea.

Vibrația este apoi transferată într-un semnal electric ce este procesat și înțeles de către creier (auzit).

Aceasta este o explicație simplă. Procesul complet este puțin mai complicat. Cu cât este mai puternică vibrația cu atât este mai înalt volumul sunetului.

Câte unde de sunet se lovesc de urechea umană în fiecare secundă?

Cantitatea de unde de sunet ce se lovesc de urechea umană în fiecare secundă este măsurată de frecvențe. Unitatea de măsură este hertz-ul (Hz), definit ca un ciclu pe secundă. Mai multe unde de sunet/cicluri ce lovesc urechea cresc frecvențele măsurate.

Auzul normal pentru oameni este considerat să fie între 20 -20.000 HZ/unde de sunet pe secundă.

Un număr mic de cicluri de sunet este auzit aproape ca o liniște perfectă, cu doar câteva tonuri, iar sunetele de 20.000 Hz sunt complexe și de obicei nu pot fi descrise, precum sunetele unui oraș.

Majoritatea sunetelor pe care le auzim sunt undeva între 20 și 20.000 HZ, însă cele mai multe sunt aproape de 1000 Hz.

Reține că auzul oamenilor scade în timp, deci este important să eviți situațiile în care îl poți deteriora.

Cum blochează sunetul căștile cu “Noise Cancelling pasiv”?

Ce este “Noise Cancelling-ul pasiv”?

Termenul corect pentru Noise Cancelling pasiv este cel de izolare fonică pasivă, din moment ce eliminarea activă se întâmplă doar în procesul activ.

Cu toate acestea, dacă vorbești despre Noise Cancelling pasiv sau despre izolare, majoritatea oamenilor te vor înțelege.

Izolarea pasivă a sunetului funcționează cu ajutorul fizicii. Din moment ce sunetul călătorește prin aer, dacă tai conexiunea directă  a difuzoarele căștilor (sursa muzicii) de lumea de afară, atunci sunetul ce se scurge va scădea.

Menținând undele de sunet în interiorul carcasei căștilor, blocându-le fizic, atunci va fi mai dificil ca cei de lângă tine să audă muzica.

O parte din muzică tot se va scurge, însă cantitatea va fi foarte mică. Cele mai bune căști cu izolare fonică sunt cele cu design closed-back.

Căștile cu design open-back îți expun difuzoarele la aerul din jur, ceea ce înseamnă că vor fi oribile când vine vorba de izolare pasivă a sunetului.

De ce ar prefera cineva izolarea fonică pasivă, mai mult decât Noise Cancelling-ul activ?

Căștile cu Noise Cancelling-ul pasiv (izolare fonică pasivă):

  • Sunt de obicei mai ieftine, deoarece nu au circuitul ANC, ce costă mai mult (însă nu mereu)
  • Nu au nevoie de o baterie, ce poate fi o durere de cap atunci când trebuie încărcată, limitând timpul de folosire și având o speranță de viață limitată (capacitatea bateriei scade în timp)
  • Nu schimbă calitatea sunetului într-un mod dramatic, ce este de obicei cazul la căștile cu Noise-Cancelling activ, datorită tehnologiei folosite

Multe persoane vor căști ce sunt ușor de folosit, ce au un sunet bun și nu au nevoie de prea multă întreținere sau atenție. Izolarea fonică pasivă este o tehnologie mai simplă ce este suficientă pentru majoritatea oamenilor.

Cum reduc căștile cu Noise-Cancelling activ undele de sunet?

Ce este Noise Cancelling-ul activ?

Noise Cancelling-ul activ este un proces ce include microfoane ce percep zgomotul ambiental, iar apoi acesta este trimis către circuitul ANC și transformat într-un semnal de “reducere a sunetului,” care la rândul lui este către difuzoarele căștilor. În momentul în care ambele sunete, cel ambiental și cel de reducere a sunetului, ajung la urechile tale, acestea se anulează reciproc.

Este un proces folosit în căști ce rezultă într-o reducere dramatică a sunetului de fundal, ce este folositor în multe situații, în special când călătorești sau la muncă.

Din moment ce undele de sunet urmează un model particular, în cazul în care creezi un model opus și le combini rezultatul este că nu se va mai auzi.

Poți citi mai multe despre tehnologia Noise-Cancelling aici.

Notă: Căștile nu trebuie să fie scumpe, poți găsi o pereche de căști ANC la un preț mai mic de 430 RON.

Casti Bose pe capul unui barbat.

De ce ar prefera un utilizator Noise Cancelling-ul activ față de cel pasiv?

Exită un avantaj major al căștilor cu Noise-Cancelling activ față de alternativele pasive.

Sunt mult mai eficiente în eliminarea sunetului nedorit.

Imaginează-ți că ai un zbor de peste 10 ore – majoritatea zborurilor intercontinentale durează mai mult – și ești bombardat în mod constant de sunetul zgomotos al motoarelor avionului. Este enervant și stresant.

Zborul nu este plăcut, ești într-un scaun mic – cu excepția cazului în care zbori la clasa întâi –  mâncarea se digeră greu, iar turbulențele s-ar putea să te sperie. Zgomotul motoarelor nu ajută.

Dar, dacă folosești o pereche de căști cu ANC, te vei afla într-un spațiu mai calm și va fi mai ușor să faci față stresului provocat de zbor, iar mulți călători le apreciază foarte mult.

Tehnologia ANC este complicată, necesită energie, costă mai mult pentru a fi produsă și poate fi o bătaie de cap să fie folosită, însă pentru multe persoane, beneficiul eliminării îmbunătățite a sunetului din jur le face să merite.

Zgomotul poate provoca stres și să aibă un efect asupra sănătății tale. Este o idee bună să-l menții cât mai jos.

Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL