Tot ce trebuie să știi despre tehnologia wireless Bluetooth a căștilor.
Ce este Bluetooth-ul?
Bluetooth este o tehnologie wireless pentru transferul de date la distanță scurtă între dispozitivele electronice ce folosesc unde radio UHT (știința din spatele acestei tehnologii).
Aria de acoperire standard este de 10 metri, iar Bluetooth 5.0 poate ajunge și până la 40 de metri. Este folosit de multe dispozitive precum telefoanele, calculatoarele (majoritatea laptop-uri), televizoare, radiourile mașinilor, sistemele de sonorizare și căștile.
Cum este utilizată tehnologia Bluetooth în căștile wireless?
Odată cu apariția telefoanelor inteligente cu tehnologie Bluetooth și a internetului mobil rapid, cu servicii de streaming pentru muzică precum Spotify, căștile Bluetooth au devenit mai populare.
În trecut, firele erau singurul mod de a-ți conecta căștile la un telefon sau la o tabletă. Astăzi, căștile Bluetooth sunt mai convenabile, iar experiența fără fire este preferată de mulți utilizatori.
Le poți găsi la un preț accesibil, ce se poate compara cu modelele cu fir.
Dacă adaugi libertatea totală de care ai parte cu cele mai noi căști true-wireless, vei înțelege de ce căștile wireless sunt atât de populare.
Căștile true wireless sunt super ușor de folosit.
După ce prima conexiune Bluetooth este stabilită, căștile se vor conecta automat atunci când sunt pornite. Necesită mai puțin efort decât conectarea acestora prin fire.
De asemenea ai parte de control încorporat sau in-line pentru schimbarea melodiilor, a volumului și pentru a răspunde la apeluri, acestea fiind funcții standard.
Dar, din moment ce Bluetooth necesită energie, va trebui să încarci bateria o dată la ceva timp. Din fericire, majoritatea căștilor wireless oferă o durată a bateriei decentă.
Între 20 și 40 de ore pentru căștile over-ear și on-ear, și în jur de 10 ore pentru căștile in-ear.
Încărcarea este destul de rapidă, cu un timp de încărcare totală de aproximativ 2 ore. De asemenea, încărcarea cu noul cablu USB-C este mult mai rapidă, iar unele căști ce au funcția de încărcare rapidă îți pot oferi peste o oră de redare, după o simplă încărcare de 5 minute.
Care este calitatea sunetului transmis prin Bluetooth?
Calitatea sunetului transmis prin sunet depinde de codecul Bluetooth folosit.
Notă: și telefoanele și căștile trebuie să suporte codecul Bluetooth pe care dorești să-l folosești. Regula generală este că cu cât este mai mare rata de biți cu atât ai parte o calitate a sunetului mai bună.
SBC – Primul și cel mai comun este SBC, un codec ce este inclus obligatoriu în toate căștile și boxele ce suportă Bluetooth (cu profil A2DP).
Oferă o calitate audio rezonabilă, la o rată de biți medie și cereri de procesare mai mici. Este capabil de o rată de biți de 345 kpbs și rata este de până la 48 Hz (deși vei avea parte de mai puține în mod normal). Nu oferă cea mai bună calitatea a sunetului, însă funcționează cu aproape toate dispozitivele.
aptX – Aceasta este o familie de codecuri Bluetooth făcute de către gigantul Qualcomm ce îmbunătățesc conexiunea generală Bluetooth. Acestea sunt probabil cele mai populare codecuri ce nu sunt obligatorii.
Aceștia fac codecurile aptX clasic, aptX Low Latency (atpX LL) ce micșorează întârzierile video, aptX HD, ce oferă cea mai mare rată de biți și calitate a sunetului din grup, iar ultimul aptX Adaptive ce se adaptează la nevoile tale.
LDAC – este făcut de cei de la Sony, are o rată de biți ce variază și este acum suportat de majoritatea dispozitivelor Android (după Oreo).
Are 3 moduri diferite, unul cu o rată de biți de 330 kbps (Conexiune), al doilea cu 660 kbps (Normal) și al treilea cu o rată mare de 990 kbps (Prioritate). Codecul se schimbă automat, depinzând de calitatea conexiunii.
LDAC este capabil să transmită sunetul audio de rezoluție înaltă cu o pierdere mică a calității.
AAC (Advanced Audio Coding) – Este o codare audio de standard internațional pentru compresia digitală, ce are o oarecare pierdere în calitate (este înlocuitor pentru MP3).
Este suportat de multe dispozitive, inclusiv cele iOS (iPhone, iPad, iPod), Blackberry și Android. De asemenea este standardul audio pentru YouTube. AAC este capabil de o calitate audio înaltă la o rată mai mică de biți decât MP3.
Însă comparat cu SBC și aptX, are o performanță mai proastă. Mai mult, iPhone oferă o calitate a sunetului mai bună cu AAC decât telefoanele Android, din cauza modului în care funcțiile bateriei sunt programate.
Cum a pornit tehnologia Bluetooth?
Ericsson R520m a fost primul telefon cu Bluetooth.
Tehnologia radio cu unde scurte, denumită mai târziu Bluetooth, după regele Harald Bluetooth, a fost inițial dezvoltată în 1989 în Suedia.
A fost lansată pe piață în 1999 ca Bluetooth 1.0, iar primul telefon Bluetooth a fost lansat în 2001, Ericsson 520m.
Care a fost prima pereche de căști Bluetooth?
Nimeni nu știe exact care a fost prima pereche de căști Bluetooth, însă au fost lansate în 2004, după cum scrie pe pagina oficială a istoriei Bluetooth.
Cu toate acestea, căștile Bluetooth au devenit o opțiune practică în 2010 și o opțiune populară acum câțiva ani (alături de codecuri Bluetooth).
Care au fost limitările anterioare ale tehnologiei Bluetooth ce au fost îmbunătățite în ultimii ani?
Cele mai mari limitări au fost calitatea sunetului și întârzierile audio.
Când folosești Bluetooth pentru a transmite sunet prin aer (unde radio), este nevoie de o codificare a muzicii analog în semnal digital pentru a o putea transmite. În acest proces, o parte din data muzicală este pierdută. De aici și pierderile în calitatea audio.
În momentul de față, orice pereche de căști cu Bluetooth corupe puțin calitatea muzicii, chiar dacă folosești fișiere muzicale de calitate înaltă ce nu sunt compresate.
Din fericire, această problemă a fost diminuată de către ultimele codecuri Bluetooth.
Care este următoarea frontieră a tehnologiei Bluetooth pentru căști?
În viitor ne putem aștepta la codecuri Bluetooth mai bune, ce nu pierd atâtea date și oferă o calitate a sunetului precum cea de pe CD. În plus, probabil că va exista un sistem mai bun de economisire a energiei, ce va prelungi durata bateriei a dispozitivelor Bluetooth.
Momentan, dacă asculți muzică într-un mod wireless, atunci calitatea audio este redusă, iar acest lucru poate fi auzit de o ureche antrenată sau de echipamentul potrivit. Cele mai multe persoane nu pot să-și dea seama de diferență însă.
Poate că în viitor își vor da seama cum să facă un codec Bluetooth fără pierderi, deși, momentan, acest lucru este doar visul unui audiofil.
Care sunt cele mai bune căști over-ear Bluetooth?
Căștile over-ear cu Bluetooth sunt mai convenabile și au un confort excelent. Poți alege dintre multe modele de la Sennheiser, Bose, Sony și alții.
Care sunt cele mai bune căști Bluetooth in-ear?
Căștile Bluetooth in-ear, sunt mai mici, deci oferă o durată a bateriei mai mică, însă au o portabilitate excelentă.
Care sunt cele mai bune modele de căști Bluetooth pentru sport?
Antrenamentul în timp ce porți căști cu fire poate fi enervant și poate duce la accidente. Există multe opțiuni de la Jaybird, Bose, Jabra, Plantronics și alții.
Citește și:
- Top 10 cele mai confortabile căști in-ear
- Review căști Plantronic BackBeat FIT 350
- Cele mai bune căști la un preț mai mic de 300 RON
- Cele mai bune microfoane pentru gaming și streaming