Butoanele unui mixer audio vazut de aproape.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Ce trebuie sa stii despre soundstage?

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Soundstage-ul căștilor reprezintă imaginea spațială a sunetului prezentată ascultătorului. Imită o experiență de scenă asemănătoare vieții reale, cu surse de sunet centrale, în dreapta, stânga, dreapta distantă și stânga distantă. Recreează o senzație de parcă acusticele vin din diferite direcții.

Imaginează-ți un cântăreț live plimbându-se pe scenă, dintr-o parte în cealaltă. Dacă nu există un sistem de sunet, atunci vocea cântărețului se va schimba depinzând de poziția acestuia.

Dacă îți închizi ochii și doar asculți vocea cântărețului, vei putea mereu să-ți dai seama unde este acesta/aceasta pe scenă.

Același lucru se aplică și chitarelor, tobelor sau oricăror altor instrumente. Într-o orchestră poți să-ți dai seama unde este fiecare grup de instrumente doar ascultându-le.

Căștile ce produc sunet în care poți să-ți dai seama de precizia pozițională și să ai parte de o imagine acustică definitivă, sunt niște căști ce au un soundstage bun.

De ce ar trebui să-ți pese de soundstage?

Soundstage-ul bun este important pentru următoarele motive:

  • Pentru a-ți da seama unde se află inamicii tăi în shooterele competitive și în plus vei avea parte de o experiență mai imersivă în celelalte genuri.
  • Pentru a recrea cel mai natural sunet, ce este foarte important pentru producerea de muzică și pentru mixaj (căștile pentru studio).
  • Dacă vrei să te bucuri de cel mai natural sunet pe care îl pot oferi căștile. Indiferent dacă ești acasă sau în altă parte, soundstage-ul extins îți va oferi cele mai bune melodii.

Ce fel de căști au un soundstage mai bun?

În general, căștile open-back au un soundstage mai bun și mai amplu, decât căștile closed-back.

Căștile closed-back sunt mai bune pentru izolarea fonică pasivă (blocarea sunetului ambiental și menținerea muzicii în interior), însă soundstage-ul suferă din acest motiv. Cupele closed-back nu permit sunetului să călătorească liber, deci din acest motiv îți schimbă perspectiva.

Pe de altă parte, căștile open-back nu prea au izolare fonică (se “scurge” o cantitate mare de sunet și nu blochează sunetul ambiental), însă au o reproducere mai bună a sunetului spațial (soundstage), ce este apreciat de audiofili, dar și de ascultătorii normali.

Datorită designului open-back, undele de sunet călătoresc libere în jurul urechilor tale, deci le poți percepe mai eficient.

Citește și:

 

DĂ Share LA ARTICOL