Salvează niște timp folosind un ghid pentru a-ți cumpăra cele mai bune căști pentru tine. Acest ghid va începe cu niște întrebări. Răspunde urmând pașii și vei avea o idee mai bună când vine vorba de ce căști sunt cele mai bine pentru tine.
Ce tip de căști vrei?
Există 3 tipuri principale de căști proiectate din care poți alege.
Poți alege din următoarele funcții:
- Wireless sau cu fir
- Closed-back sau open-back
- Noise-Cancelling activ
- Conducție osoasă
- Over-ear
Căștile over-ear sunt căști cu cupe mari ce oferă mult confort, însă sunt mari și grele. Cupele acoperă urechile, de aici și numele, over-ear (circumaurale).
Acestea sunt cele mai potrivite pentru folosirea profesionistă sau pentru cea de acasă, pentru atunci când calitatea sunetului este o prioritate. Datorită difuzoarelor mari și a căptușelii groase vei avea parte de cel mai bun sunet și de cel mai bun confort.
Căștile on-ear (supra-aurale) sunt mai mici, cu cupe ce nu acoperă toată urechea, însă se împinge în ea.
De obicei sunt portabile datorită mărimii și a greutății scăzute. Sunt excelente pentru transportul în comun. Le poți arunca în rucsac și să te bucuri de ele atunci când ești pe fugă.
Căștile in-ear sunt cele mai mici căști. Se potrivesc în interiorul canalului urechii și ocupă foarte puțin spațiu, deci sunt portabile și ușoare. Sunt perfecte pentru sporturi și pentru folosirea pe fugă.
Le poți lua la un preț foarte accesibil, începând de la 40 de RON, sau îți poți lua o pereche de căști in-ear foarte scumpe, la un preț mai mare de 4300 RON. În plus, precum căștile Apple Airpods din poza de mai sus, căștile true wireless sunt cel mai nou design.
Însă, în acest moment, căștile true wireless au probleme de obicei cu durata scurtă a bateriei, în special dacă au ANC. Sfaturi înainte de a-ți cumpăra căști in-ear.
Vrei căști wireless sau căști cu fir?
Trebuie să te decizi dacă vrei căști cu fir sau wireless.
Are un impact mare asupra alegerii căștilor, a experiențe utilizatorului și asupra prețului.
- Costă mai mult
- Oferă o experiență mai bună decât căștile cu fir
- Au nevoie de încărcări frecvente
- Au parte de funcții extra cu ajutorul aplicației (dacă aceasta este disponibilă)
- Speranța de viață este mai scurtă, tehnologia devine învechită rapid
- Sunt mai ieftine
- Firele te pot încurca
- Nu este nevoie de încărcare, funcționează tot timpul
- De obicei nu au suport pentru aplicație și nici nu se pot personaliza
- Tehnologia rămâne excelentă timp de câțiva ani
Există 2 moduri de a conecta căștile cu cablu:
Cablul standard de 3.5 mm (AUX), ce este suportat de majoritatea dispozitivelor audio, iar căștile Lightning sau USB-C ce sunt mai greu de găsit și nu se aud la fel de bine.
Dacă ai unul dintre telefoanele noi, cu port USB-C sau Lightning, este recomandat să-ți iei un conector ce schimbă portul telefonului în 3.5 mm (sau să folosești Bluetooth).
Closed-Back sau Open-Back?
În general, majoritatea căștilor au design closed-back. Însă unele au design open-back sau semi open. Înseamnă că difuzoarele nu sunt închise în carcasă, iar aerul are acces la ele.
Asta înseamnă câteva lucruri:
- Căștile open-back permit ca o cantitate mare de sunet să se “scurgă,” iar sunetul ambiental va intra.
- Căștile open-back sună mai bine datorită soundstage-ului mai mare ce îmbunătățește sunetul spațial (ai parte de o experiență a sunetului asemănătoare cu cea live).
Pe de altă parte, căștile closed back:
- Sunt mult mai bune când vine vorba de izolare fonică pasivă. Deci, cei din jurul tău nu te vor deranja și nici tu pe ei cu muzica ta.
- Au un soundstage mai mic și mai intim ce provine din mijlocul capului tău, în loc de din jurul tău.
Dacă ai nevoie de o atenție bună la ce se întâmplă în jurul tău, atunci open-back este o opțiune mai bună, atâta timp cât nu te deranjează “scurgerea” de sunet.
Noise Cancelling activ
Noise Cancelling-ul Activ este o tehnologie dovedită ce anulează zgomotul de fundal nedorit.
Te ajută să te concentrezi la muzică sau la videouri.
ANC este folosit de obicei în căștile pentru călătorii, dar și pentru căștile pentru folosirea cotidiană. De fapt, au devenit populare datorită piloților ce sunt expuși zgomotelor înalte de motor.
Dacă pentru tine este important să asculți muzică în pace, atunci ia-ți căști cu ANC.
Însă există și limitări pentru ANC:
Este folositor doar pentru sunetele constante și de frecvențe joase. Nu anulează zgomotele bruște. De asemenea, nu anulează conversațiile sau sunetele înalte.
Căștile ANC costă puțin mai mult. Modelele de piață costă între 1200 și 2200 RON.
Căștile cu conducție osoasă
În timp ce căștile cu conducție osoasă nu sunt foarte populare, acestea tot sunt o soluție bună.
S-ar putea să ai de ales dintre câteva modele, însă în cazul în care căștile normale nu sunt bune pentru tine, atunci acestea pot fi luat în considerare.
Sunetul se va auzi prin oase și vor fi folositoare pentru orice sporturi, inclusiv pentru înot. Îți mențin urechile complet deschise la ce se întâmplă în jurul tău, iar acest lucru are avantajele sale.
Poți găsi cele mai bune căști cu conducție osoasă aici.
Cum vrei să-ți folosești căștile?
Cea mai importantă întrebare este cum să-ți alegi căștile potrivite pentru tine și pentru nevoile tale. Știind ce trebuie făcut bine de căști este un pas înainte.
Opțiuni populare din care să alegi:
- Ascultarea acasă
- Portabile (utilizarea pe fugă)
- Gaming (seturi de gaming cu microfon)
- Pentru călătorit și pentru transportul în comun (Noise-Cancelling)
- Versatile (câte puțin din fiecare)
Ascultarea de acasă
Căștile pentru ascultarea de acasă pot fi mari și cu fir din moment ce te poți relaxa pe canapea în timp ce asculți sau te uiți la televizor. Deci, comoditatea wireless nu este chiar așa de excelentă și nici nu trebuie să îți faci griji din cauza mărimii.
Prin urmare, pentru a avea parte de o calitate audio și de un confort la maxim caută:
Căști over-ear cu fir
Îți poți lua căști și wireless, însă trebuie să te aștepți să dai mai mulți bani pentru o calitate audio mai mică.
Vei avea parte de cea mai bună calitate audio echivalentă cu prețul. Poți alege din design-uri closed-back și open-back.
Diferența este că designul open-back permite ca mai mult sunet să se “scurgă,” însă au un soundstage mai bun, ceea ce înseamnă că au o calitate audio mai bună.
Portabile (pe fugă)
Cele mai bune căști portabile sunt:
Căștile mai mici on-ear și in-ear
Căștile in-ear sunt cele mai mici, deci cele mai ușor de împachetat și de luat cu tine. De obicei, poți să le găsești la un preț ieftin.
Pentru căștile on-ear, caută o construcție pliabilă, din moment ce sunt mai ușoare de depozitat.
Wireless
Ar trebui să-ți iei căști wireless bluetooth pentru o experiență lipsită de fire. Cablurile sunt de obicei enervante și te încurcă în momentul în care mergi sau când te miști.
Deși, dacă le vei folosi doar în interior, precum la școală, poți să-ți iei căști cu fir și să economisești niște bani.
Pentru antrenamente și sport
Căștile pentru antrenament și pentru alergat au câteva cerințe speciale:
- Trebuie să fie măcar rezistente la transpirație sau la apă și să stea pe cap în timpul mișcărilor rapide.
Pentru acest motiv…
Căștile in-ear sunt cele mai bune, iar pe locul doi vin căștile on-ear.
Asigură-te că au măcar IPX3 (cu cât mai înalt cu atât mai bine) sau altă certificare de rezistență împotriva transpirației.
Poți găsi multe căști pentru sport ce vin la pachet cu aripioare pentru urechi, cârlige și vârfuri pentru extra stabilitate.
Poți arunca o privire la cele mai bune căști pentru antrenamente aici.
Gaming
Pentru o sesiune de gaming imersivă ai nevoie de un set de căști de calitate. Un set de căști este o combinație bună de căști și microfon. Te vor ajuta să vorbești cu prietenii și să ai parte de o calitate audio înaltă.
Dacă îți plac jocurile video, seturile de căști pentru gaming sunt foarte recomandate, din moment ce îți vor îmbunătăți experiența.
Vei auzi pașii inamicilor înainte de a-i vedea, te vei putea bucura de precizia sunetului unei lumi dintr-un joc open-world și vei putea să vorbești cu prietenii tăi într-un mod confortabil și foarte clar. Reprezintă un echipament esențial pentru orice gamer.
Majoritatea seturilor de căști pentru gaming au un design over-ear și closed-back cu un microfon boom. Le poți găsi cu fir sau wireless.
De asemenea, asigură-te că îți iei un set pentru platforma pe care te joci.
În general, poți găsi căști de gaming pentru PC, dar sunt și modele compatibile doar cu PlayStation și Xbox.
Ca o alternativă, poți combina căștile normale cu un microfon precum ModMic Wireless.
Pentru călătorit și pentru transportul în comun (Noise Cancelling)
Unii dintre voi s-ar putea să călătorească mult și își doresc o pereche de căști doar pentru asta. Atunci ai noroc.
Astăzi ai mai multe opțiuni de căști cu Noise Cancelling activ decât înainte. Noise Cancelling-ul activ este convenabil și funcționează excelent pentru călători.
Ia-ți căști over-ear și in-ear cu Noise Cancelling activ.
Asigură-te că au funcția de Noise Cancelling activ. Chiar dacă au un preț mai mare, acesta merită pe termen lung.
Dacă ai o pereche bună de căști pentru călătorit, vei anula mult zgomot de fundal enervant și te vei putea bucura de muzică sau de videouri în liniște (sau vei putea dormi). Acestea sunt căștile potrivite pentru filtrarea frecvențelor și pentru a fi folosite în transportul în comun.
Anulează zgomotul de avion și pălăvrăgeala oamenilor cu cele mai bune căști cu Noise Cancelling pe cere le poți găsi aici.
Versatile (câte puțin din toate)
Căștile versatile fac câte puțin din toate. Le poți folosi acasă, le poți lua cu tine pe post de căști portabile, le poți lua la sala sau când alergi.
S-ar putea să nu fie cele mai bune pe o categorie anume, însă sunt decente la mai multe chestii. În acest fel vei avea nevoie doar de o pereche de căști.
Poți alege orice model pentru această treabă atâta timp cât are funcțiile pe care ți le dorești.
Căștile medii s-ar putea să nu fie perfecte pentru antrenamente, însă pot supraviețui la puțină transpirație.
De asemenea, uită-te la opțiunile wireless și pliabile pentru a fi mai convenabile dacă vrei să le iei cu tine în transportul public.
Ce fel de funcții vrei?
Microfon și controle
Multe căști vin cu microfon și control încorporat sau in-line pentru a putea face apeluri și pentru a controla muzica cu ușurință.
Dacă folosești frecvent un telefon pentru a asculta muzică și pentru apeluri, acestea s-ar putea să fie niște funcții esențiale pentru tine.
Protecție împotriva apei
Apa este cel mai mare inamic al electronicelor. Dacă ai nevoie de căști pentru antrenament sau doar pentru a fi folosite în ploaie, este nevoie ca acestea să aibă un nivel de rezistență împotriva apei.
Din fericire, multe căști moderne pentru antrenament vin cu o formă demnă de încredere de protecție împotriva transpirației și a apei. Reține, cu cât este mai mare clasificarea IPX, cu atât este mai bine.
Ia-ți o pereche de căști rezistente la apă pentru a le prelungi viața și pentru a avea parte de o pereche de căști mai versatilă.
Codecuri speciale Bluetooth
În ziua de astăzi, codecurile Bluetooth unice au devenit mai populare din moment ce ar trebui să îmbunătățească transmisiunea de date, deci și calitatea audio.
Cele mai comune sunt aptX, aptX HD și Low Latency, LDAC și AAC.
Și, în timp ce este adevărat că îmbunătățesc rata de biți și trimit mai multă informație către căști, diferența de calitate a sunetului este neglijabilă, în special cu cât înaintezi în vârstă (auzul se deteriorează odată cu vârsta).
Dacă nu ne crezi, află dacă poți auzi diferența calității audio dintre forma originală și cea comprimată.
Cât de mult ești dispus să plătești?
Aria de preț trebuie luată în considerare și este o întrebare importantă.
Acum, toți avem alte idei când vine vorba de ce înseamnă o pereche de căști ieftine și ce este o sumă mare. Însă cele mai comune arii de preț sunt următoarele:
- Scumpe, căștile pentru audiofili sunt peste 1700 RON.
- Căștile de calitate înaltă pentru utilizatorii normali costă între 850 RON și 1700 RON.
- Căștile de calitate medie costă între 215 RON și 850 RON.
- Căștile ieftine costă sub 215 RON.
Acestea sunt categoriile noastre bazate pe experiență și nu sunt ceva standard. Prețurile au mai crescut în ultimii ani și se pot schimba în viitor.
Căștile mai scumpe sunt de obicei mai bune și oferă o calitate audio mai înaltă și tehnologie mai bună, însă asta nu înseamnă că sunt cea mai bună alegere pentru toate persoanele.
Este foarte important să ai parte de un raport calitate-preț cât mai mare când îți cumperi o pereche de căști nouă. Prețul este un factor important.
De fapt, ne place să găsim căști ieftine și bune ce oferă un raport calitate-preț excelent.
Ce fel de sunet preferi?
Nu toate căștile sunt la fel.
Au diferite semnături de sunet. Cele mai comune sunt:
- Balansat, plat – toate frecvențele sunt reprezentate egal, excelentă pentru toate genurile muzicale.
- Bass accentuat – frecvențele joase sunt îmbunătățite, sunt mai profunde și mai puternice, excelente pentru muzica pop modernă și este apreciat de iubitorii de bass
- În formă de V – pune accent pe bass și pe frecvențele înalte, fac muzica să fie mai vie și mai energică, fiind popular pentru antrenamente
Acestea sunt în general cele mai populare semnături de sunet, însă nu sunt ceva standard. Există și alte combinații de reacții ale frecvențelor, iar fiecare pereche de căști este unică.
În orice caz, dacă preferi o reacție de bass puternică, atunci alege-ți niște căști cu bass.
În cazul în care nu sunt ceea ce preferi, o semnătură a sunetului balansată și plată este un punct de început bun, din moment ce se aud bine cu toate genurile muzicale.
Și, în timp ce audiofilii vor să te convingă că sunetul balansat este singura opțiune bună, nu există un standard când vine vorba de ce semnătură este cea mai bună. Deci, ascultă ce vrei.
Aici este o explicație despre calitatea audio a căștilor. Poate îți vei face o idee mai bună.
Ce face ca o pereche de căști să fie ce a mai bună pentru tine?
Ultima, însă nu cea din urmă, trebuie să te întrebi ce face ca o pereche de căști să iasă în evidență pentru tine.
Preferi anumite branduri de căști sau culori? Care sunt așteptările tale personale? Pune-ți următoarele întrebări:
Ce branduri îți plac?
Nu este nimic în neregulă cu preferințele personale.
Ce fel de recenzii primesc căștile?
Experiența altor persoane îți poate spune multe despre un produs. Este întotdeauna important să le citești.
La ce durabilitate te aștepți și vrei de la o pereche de căști?
S-ar putea să fii un utilizator frecvent și ai nevoie de o pereche de căști rezistente, iar acestea trebuie testate. Ia-ți căștile potrivite pentru a nu fi dezamăgit.
Gândește-te la ce vrei (alături de întrebările de mai sus)
Și, vei avea o idee mai bună ce fel de căști sunt cele mai bune pentru tine. S-ar putea să găsești o pereche de căști perfectă pentru tine într-unul din ghidurile noastre.
Ce fel de diferență este între seturile de căști, căști și căștile in-ear?
Un set de căști este o combinație de căști și microfon. Seturile de căști pentru gaming sunt cele mai comune.
Căștile sunt cele over-ear și on-ear pe care le poți potrivi pe urechile tale.
Căștile in-ear sunt mici și se potrivesc în interiorul urechii tale.
Am nevoie de un amplificator pentru căști?
Doar căștile cu fir, cu impedanță mare au nevoie de un amplificator. Și, căștile de calitate înaltă au nevoie de unul pentru a avea parte de cel mai bun sunet. Deci, nu-ți arunca banii pe căști scumpe, dacă nu ai un amplificator pentru căști.
Reține, căștile cu fir, cu impedanța mică, pot fi mai zgomotoase cu o sursă slabă de putere, precum un telefon. Însă modelele cu impedanța înaltă vor duce lipsă de calitate.
În caz că îți iei o pereche de căști wireless Bluetooth, acestea au DAC încorporat, ce este destul de puternic pentru a-ți permite să te bucuri la maxim de difuzoare. Deși, îți poți cumpăra un amplificator wireless pentru cea mai bună experiență Hi-Fi.
Care sunt cele mai bune branduri de căști?
În urma unui sondaj din 2018, următoarele branduri au fost votate de cumpărători:
- Sennheiser
- JBL
- Bose
- Skullcandy
- Sony
- Audio-Technica
- Beats
- Bang & Olufsen
- Beyerdynamic
- RHA Technologies
Este mai bine să cumperi căștile online sau din magazin?
Există pro și contra pentru ambele variante.
Online poți să găsești informații mai repede și mai bine. În magazin, agentul de vânzări va încerca de obicei să-ți vândă căștile pentru care primesc cel mai bun comision (în cazul în care este pe bază de comision).
Selecția de diferite căști este mai bună online, din moment ce în magazin nu au spațiu pentru a depozita toate produsele.
Pe de altă parte, vei avea o experiență mai bună în magazin, în momentul în care îți prezintă căștile de test. Le poți ține în mână, să asculți la ele și să vezi cum se potrivesc. Cu toate acestea, multe căști sunt ținute în cutii și nu le poți testa fără reprezentantul de vânzări.
În plus, nu știi niciodată câte persoane au încercat acele căști înainte să le cumpere. Personal, îmi place să știu că modelul de căști pe care îl cumpăr este nou nouț și că sunt primul care le poartă de când au ieșit din fabrică.
Dar când vine vorba de prețuri?
În general, prețurile online sunt mai mici, însă acesta nu este mereu cazul. Poți găsi o ofertă bună și în magazine, dacă te uiți când trebuie.
Ia în considerare să cumperi din magazine în zilele de reduceri sau de sărbători. Vânzările de Black Friday și ofertele speciale sunt niște exemple excelente.
Este mai convenabil să-ți cumperi căștile online. Poți să faci acest lucru din confortul canapelei tale. Nici măcar nu ai nevoie de un laptop din moment ce toată lumea are un telefon în ziua de azi.
Alege-ți dintr-o selecție de căști, compară prețurile produsului din mai multe magazine și ia-ți produsul la cel mai bun preț pe care îl poți găsi. Călătoria până la magazin este o bătaie de cap pentru multe persoane și este mai costisitoare, dacă trebuie să conduci până acolo.
Cum îți poți da seama ce căști nu sunt bune pentru tine?
Imaginează-ți următorul scenariu: Ți se livrează căștile acasă. Abia așteptai să ajungă. Deschizi cutia și le încerci.
Îți dai seama că sunt inconfortabile. În timp ce căștile de calitate oferă un confort excelent pentru majoritatea oamenilor, unele s-ar putea să nu fie bune pentru tine personal. O pereche de căști s-ar putea să primească recenzii excelente pentru confort, însă dacă pe tine te irită, trebuie să le returnezi și să îți iei altele.
Nu îți place calitatea sunetului. Toate căștile se aud diferit. Unele au o semnătură a sunetului plată, altele bass-heavy, iar câteva o au undeva la mijloc. În orice caz, dacă nu îți place calitatea sunetului a noilor tale căști și nu te poți obișnui cu aceasta, ar trebui să le returnezi. S-ar putea să nu mai asculți la ele și să le pui pe un raft de unde să nu le mai iei vreodată. Ar fi o risipă de bani.
Ai ajuns la limita cardului de credit. Sigur, căștile scumpe sunt de obicei mai bune, însă asta nu înseamnă că o pereche de căști pentru audiofili te va face fericit. Poți găsi o pereche de căști ce nu costă o căruță de bani, însă care să ofere un raport calitate-preț excelent. Căștile ce costă 1300 RON nu sunt de 3 ori mai bune decât cele ce costă 430 RON. Reține acest lucru.
Ar trebui să-ți cumperi căști folosite de pe OLX/Okazii sau de pe alte site-uri pentru produse la mâna a doua?
Poți să îți iei dacă nu ai o problemă cu căștile folosite. Poți salva o sumă considerabilă de bani. Însă trebuie să te asiguri că nu te deranjează faptul că alte persoane au folosit perechea ta de căști.
În plus, dacă îți iei căști wireless, ar trebui să știi că durata bateriei scade o dată cu anii. Cu cât sunt mai vechi căștile, cu atât este capacitatea bateriei mai proastă.
De asemenea, s-ar putea să se observe că au fost purtate, semne de grăsime sau miros inconfortabile. Este posibil să refuzi aceste căști, dar trebuie să te asiguri că asta e politica site-urilor pentru produse de mâna a doua.
Ce alte întrebări trebuie să mai iei în considerare? Te rugăm să ne spui dacă am ratat ceva important când vine vorba de achiziția unei perechi de căști.
Acum, adu-ți aminte ce ai învățat aici și fugi la cumpărături. Sperăm că îți vei cumpăra fix ceea ce vrei să îți iei.
Citește și:
- Cele mai bune căști in-ear pentru antrenamente
- Căști Sony: Ghidul celor mai bune 11 pe care ar trebui să le cumperi astăzi
- Anker SoundBuds Slim+ Review
- Cele mai bune căști wireless pentru gaming