Ce-casti-sa-alegi-pentru-antrenamente
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Ce tip de căști este mai bun pentru antrenamente? On-ear sau in-ear?

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Există multe tipuri de căști și este greu să știi care sunt cele mai bune pentru nevoile tale. Să te informezi cât mai bine este mereu o idee bună, iar în momentul de față ești în locul potrivit pentru a aduna cât mai multe informații.

Aici vei găsi răspunsuri la toate întrebările pe care le ai despre căștile on-ear de antrenament și cum se compară cu căștile mai mici in-ear (earbuds) pentru antrenamente.”

Vezi și: Cele mai bune căști pentru antrenament.

Potrivire

Persoană cu 3 tipuri diferite de vârfuri de căști.

Dacă vrei să te apuci de antrenamente serioase, precum tenis, yoga sau ridicarea greutăților, o să ai nevoie de căști pentru antrenamente ce stau bine în loc. Trebuie să se lipească pe urechile tale precum „lipiciul” pentru a putea rezista forțelor puternice din timpul antrenamentelor.

În general, căștile in-ear sau earbuds, sunt cele mai bune când vine vorba de stat în urechi. Din cauza mărimii mici și a greutății scăzute, acestea nu se mișcă așa de mult. În plus, aripioarele pentru urechi, ce sunt comune la căștile pentru antrenamente, fac o treabă bună în a îmbunătăți potrivirea.

Caștile on-ear nu sunt proaste per se, însă au tendința să se miște mai ușor deoarece sunt mai mari și mai grele. Căștile sport on-ear se prind mai puternic de cap, iar acest lucru le face potrivite pentru majoritatea sporturilor, dar nu pentru ceva nebunesc precum gimnastica.

Confort

Antrenamentele cu căști inconfortabile sunt o durere în dos. Probabil că știi asta deja. Să te concentrezi la exerciții este destul de greu, nu trebuie să te îngrijorezi și din cauza unor căști inconfortabile.

Căștile in-ear sunt foarte confortabile pentru majoritatea oamenilor. Există multe vârfuri diferite (vârfurile din spumă de la Comply sunt cele mai bune) dintre care poți alege. Poți să-ți iei până și niște vărfuri făcute la comandă pentru a avea parte de cel mai bun confort pentru căștile tale.

Există o selecție variată de aripioare pentru urechi, ce se potrivesc cu majoritatea căștilor in-ear pentru a îmbunătăți confortul și potrivirea. Singurele persoane ce nu ar trebui să folosească sunt cele ce au canalul urechii mai îngust. Unele persoane nu o să aibă parte de o potrivire perfectă din cauza formei urechilor.

Căștile on-ear se potrivesc tuturor persoanelor, indiferent dacă au urechi mari sau urechi mici. Singura lor problema este presiunea pe care o creează pe lobii urechilor. Unele persoane au lobii urechilor sensibili și pot avea parte de o senzație inconfortabilă din când în când.

Poți schimba umplutura/padurile, ceea ce va îmbunătăți confortul unor modele, însă nu la toate. Pe de altă parte, dacă ai canalul urechilor mai îngust, atunci nu vei avea parte de o potrivire bună cu căștile in-ear, iar cele on-ear sunt singura ta opțiune.

Izolare fonică

Multe dintre sălile de sport mari sunt foarte zgomotoase. Din această cauză este important să ai căști pentru antrenament cu o izolare fonică bună. O să vrei să te concentrezi pe antrenament și să nu fii deranjat de zgomotul din jur. Izolarea fonică este un lucru bun.

Doar dacă ai nevoie de căști pentru a alerga afară și trebuie să ai o atenție la ce se întâmplă în jur, în situația asta o să ai nevoie ca sunetul să pătrundă prin căști.

Căștile in-ear sunt cunoscute pentru că au o izolare fonică excelentă. Folosirea vârfurilor potrivite este importantă din moment ce creează o potrivire strânsă în interiorul canalului urechii.

Dar dacă vrei să intre sunet, atunci poți folosi vârfuri mai mici ce nu o să se potrivească așa de strâns. Le poți folosi pentru alergări sau pentru antrenamente într-o sală zgomotoasă.

Căștile on-ear oferă o flexibilitate mai bună. Acestea au design open-back sau closed-back, iar alegerea pe care o faci determină cât de bună este izolarea fonică.

Designul open-back nu prea are izolare fonică din moment ce este „deschis”.

Designul closed-back este cel mai bun pentru izolarea fonică din moment ce spatele cupelor este „închis”.

Trebuie să te asiguri că alegi tipul potrivit pentru nevoile tale.

Căști negre cu apă pe ele văzute de aproape.

Durabilitate (Rezistență la transpirație)

Calitatea construcției este foarte importantă pentru căștile de antrenament. Din cauză că mereu te miști există o șansă mai mare să le scapi sau să le lovești accidental. Calitatea materialelor și protecția împotriva apei joacă un rol important. Transpirația poate deteriora componentele electronice.

Din acest motiv este important să îți iei niște căști ce au măcar un tip de căști rezistente la transpirație. Clasificarea IPX este cel mai comun standard internațional pentru protecția împotriva apei. Dacă ai o pereche de căști clasificate IPX, atunci acestea sunt cele mai potrivite pentru antrenamente.

Căștile in-ear (earbuds) pot fi construite bine, însă suferă de aceleași probleme pe care le au și alte tipuri de căști. Materialele sau calitatea proastă a construcției îți pot ruina căștile foarte repede.

În multe cazuri, firele sunt un punct slab din moment ce le smucești și tragi de ele tot timpul. În general, nu este nici o diferență între căștile in-ear și cele on-ear.

Căștile on-ear pot fi ori bine construite ori prost construite. Unele sunt rezistente la transpirație, altele nu. De obicei căștile on-ear mai scumpe au o calitate a construcției și o protecție împotriva apei mai bune decât modelele mai ieftine.

Este mereu o idee bună să ai grijă de căștile tale pentru antrenament. Folosește o husă de transport și nu le expune prea mult la apă.

Portabilitate

Din moment ce cei mai mulți dintre noi nu au o sală acasă, trebuie să mergem cu transportul în comun până acolo. Din acest motiv, portabilitatea căștilor este importantă. Căștile mai mari sunt mai greu de transportat, dar acest lucru nu reprezintă o problemă prea mare. O husă de transport calitativă poate ușura lucrurile.

Căștile in-ear sunt cele mai mici tipuri de căști și cele mai portabile. Le poți împacheta cu ușurință într-un buzunar mic al hainelor sau din bagaj. Orice husă de transport mică le va proteja pentru un timp lung.

Căștile on-ear sunt puțin mai mari, însă nu la fel de mari precum căștile over-ear. Majoritatea căștilor on-ear pentru antrenamente sunt pliabile și au o husă de transport pentru a face lucrurile mai ușoare. În final, căștile mai mari sunt mai greu de transportat.

Fată cu căști la urechi alergând.

Versatilitate

Sunt multe lucruri de luat în calcul atunci când vine vorba de versatilitate. Cel mai important este să ai parte de tehnologia ce este cea mai bună pentru nevoile tale. Poți alege căști wired sau wireless pentru antrenamente. Există lucru pro și contra pentru ambele opțiuni, dar în general fiecare sunt bune pentru anumite nevoi.

Dacă îți faci antrenamentele într-o sală mare și vrei să ai parte de libertatea de a te mișca, atunci este o idee bună să-ți cumperi o pereche de căști wireless cu Bluetooth.

Este o șansă mai mică să deteriorezi căștile din moment ce nu au fire. Poți să te miști cu ușurință și să îți ții dispozitivul de redare (telefonul) departe de echipamentele din sală, ceea ce este mai sigur.

Trebuie să le încarci, din moment ce folosesc o baterie și trebuie să te aștepți să plătești un preț mai mare.

Pe de altă parte, căștile wired au o experiență de bază mai bună. Pentru alergări, îți poți ține dispozitivul de redare în buzunar și să îți continui alergatul în mod confortabil.

Dar dacă vrei să faci yoga, acest lucru poate fi o bătaie de cap. Acestea nu au o baterie ce trebuie încărcată, deci este un plus. Este o tehnologie directă și dovedită.

Ambele designuri de căști, in-ear și on-ear, pot fi achiziționate în modul wired sau wireless. Alege modelul ce se potrivește cel mai bine nevoilor tale pentru antrenamente.

Un lucru de ținut minte este: căștile in-ear wireless cu Bluetooth au de obicei o baterie mai mică. Asta înseamnă o durată a bateriei mai mică și mai multe încărcări.

Pe de altă parte, căștile on-ear au în general o baterie mai mare cu o capacitate mai bună pentru a rezista mai mult.

Raport calitate preț

Banii și prețul sunt lucruri importante ce sunt luate mereu în considerare când vine vorba de cumpărarea unor căști noi. Raportul dintre preț și calitate joacă un rol important când vine vorba de achiziționare.

Din fericire, există multe opțiuni. Îți poți lua niște căști in-ear sau on-ear foarte ieftine pentru a salva niște bani. În general, căștile on-ear o să coste puțin mai mult din cauză că sunt mai mari și necesită mai multe materiale.

Sunet

Calitatea audio joacă mereu un rol. Nu prea există o diferență în calitatea sunetului atunci când compari designul in-ear cu cel on-ear. În ambele cazuri poți avea parte de o semnătură a sunetului balansată, axată pe bass, în formă de V sau de orice alt tip de care ai nevoie. Există o selecție variată pe piață.

Deși, din cauză că este ușor să schimbi vârfurile earbuds-urilor, ai mai mult control asupra calitatății sunetului. Dacă îți cumperi vârfuri din spumă, acestea vor îmbunătăți și vor schimba într-un mod dramatic sunetul produs de căștile tale. Nu ai această flexibilitate la căștile on-ear.

Căștile on-ear pentru antrenamente – Sunt bune de ceva?

Fată transpirată cu căști la gât.

Pentru o perioadă foarte lungă de timp, căștile on-ear (supra-aurale) nu erau considerate ca fiind cele mai bune căști pentru antrenamente. Căștile on-ear au niște cupe puțin mai mici decât cele over-ear, iar acestea se potrivesc pe urechi, în loc de peste ele.

Pentru sală, căștile mai mici și clasice de telefon și căștile in-ear dominau. Însă în ziua de azi, este mult mai ușor să găsești modele de căști on-ear special proiectate pentru sport sau pentru sală. Și sunt o alternativă foarte bună.

Există vreun motiv pentru care ar trebui să îți iei o pereche de căști pentru antrenamente?

Căștile on-ear pot fi mai confortabile.

Cel mai comun motiv pentru care oamenii își cumpără căști on-ear în loc de căști in-ear este confortul.

Multe persoane nu au o potrivire confortabilă cu căștile in-ear din cauza formei urechilor sau a canalului urechii prea îngust. Singura alternativă confortabilă pentru aceste persoanele sunt căștile on-ear pentru antrenamente.

Pot fi foarte confortabile din cauza designului ușor și a padurilor din pluș. În multe cazuri padurile pot fi scoase și spălate. Nu ai vrea duhoarea transpirației pe lângă tine.

Probabil că deja ai încercat câteva perechi de căști in-ear, deci știi dacă ai probleme în a avea parte de o potrivire confortabilă. Dacă acesta este cazul, căștile on-ear pentru antrenamente pot fi soluția.

Dacă îți iei căști wireless (Bluetooth)

Modelele de căști wireless on-ear au de obicei o durată de viață mult mai bună. Din cauză că sunt mai mari pot avea o baterie mai mare. Acesta poate fi un avantaj foarte important pentru cei ce au nevoie de o durată a bateriei excelentă.

Dacă participi la maratoane lungi sau ești într-o călătorie de o zi, atunci căștile in-ear wireless o să își piardă bateria mai devreme sau mai târziu. Însă căștile on-ear mai mari îți vor oferi mai mult timp de redare per încărcare.

Căștile in-ear pentru antrenamente (Earbuds) – De ce ar trebui să le alegi

Căștile in-ear au mai multe avantaje.

  • Sunt mici

Căștile mai mici sunt de obicei mai bune. Acest lucru este adevărat când vine vorba de căștile de sport. Din moment ce te miști, greutatea este o problemă. Căștile mai mici o să stea mai ușor în urechi și o să ai parte de o potrivire bună.

Au o greutate mai mică și sunt mai ușor de cărat decât căștile on-ear.

  • Sunt de obicei mai confortabile cu o potrivire mai stabilă

În timp ce căștile in-ear pot fi inconfortabile pentru unele persoane, majoritatea oamenilor spun că sunt foarte confortabile. Este designul perfect pentru antrenamente deoarece stau cu ușurință în urechi. Dacă folosești aripioare pentru urechi, potrivirea este îmbunătățită și în general mai bună decât cea a căștilor on-ear.

O selecție variată de vârfuri pot face orice pereche de căști foarte confortabile pentru majoritatea persoanelor.

  • Sunt în general mai ieftine

În timp ce există căști in-ear pentru antrenament pot fi scumpe, în general, acestea costă mai puțini bani. Acest lucru este probabil din cauză că sunt un produs mai mic și necesită mai puține materiale. Poate fi și din cauză că valoarea acestora este percepută ca fiind mai mică pe piață.

Nu contează motivul. Singurul lucru important este că te poți aștepta să primești mai multe de la căștile in-ear pentru banii pe care-i plătești pe ele.

Care sunt cele mai confortabile căști pentru antrenamente?

 

După cum am ajuns la o concluzie în secțiunile de mai sus, cele mai confortabile căști pentru antrenamente sunt în general căștile in-ear.

Designul mic și ușor, precum și o varietate amplă de vârfuri, le fac și mai confortabile.

În momentul de față, cele mai confortabile căști in-ear wireless pentru antrenamente sunt căștile Bose SoundSport.

Dacă folosești aripioare pentru urechi și vârfuri ce se potrivesc, atunci vei avea parte de ambele beneficii, un confort bun și o potrivire stabilă. Multe căști in-ear pentru antrenamente oferă exact aceste lucruri.

Poți găsi alte căști confortabile pentru folosirea de zi cu zi.

Sunt căștile wireless mai bune pentru exerciții?

Căștile wireless pentru antrenamente au un avantaj peste competitorii lor cu fir.

Căștile wireless oferă mai multă flexibilitate.

Din moment ce te miști în timpul exercițiilor, este bine să cari cât mai puține lucruri cu putință. Majoritatea oamenilor folosesc telefoane pentru redarea melodiilor, iar alegerea perfectă este să îți iei o pereche de căști wireless pentru antrenamente.

Îți poți lăsa telefonul undeva aproape pentru a nu-l ține în buzunar. Accidentele se pot întâmpla și nu ai vrea să crești șansele de a-ți strica telefonul, dacă acest lucru nu este necesar.

MP3 player-ele mici încă există, însă sunt mai puțin populare astăzi decât erau în trecut. Este mult mai ușor să te conectezi wireless și să nu te îngrijorezi de echipamentul tău așa de mult.

Din fericire, căștile wireless moderne au prins din urmă modelele wired atunci când vine vorba de calitatea sunetului și de utilitate. Poți găsi cu ușurință niște căști Bluetooth care să se audă excelent, cu o durată a bateriei și cu o experiență pentru utilizator bună, ce sunt perfecte pentru antrenamente.

Asta nu înseamnă că trebuie mereu să alegi Bluetooth, însă pentru majoritatea situațiilor în care sala este inclusă, wireless este cea mai bună alegere.

Ce căști on-ear sunt cele mai bune pentru antrenamente?

Ce trebuie să cauți la o pereche bună de căști on-ear pentru antrenamente.

Cea mai mare problemă pe care căștile on-ear o au cu activitatea fizică este potrivirea acestora.

O să fie nevoie ca setul de căști să se lipească de capul tău.

Acest lucru poate fi atins printr-o forță de prindere puternică sau printr-un design foarte ușor.

Din fericire, există căști on-ear ce sunt special proiectate pentru sporturi. Este cel mai bine să te uiți la acestea primele, deoarece s-ar putea să aibă tot ce ai nevoie.

Căști in-ear pe un prosop alb și o sticlă albastră.

Protecția împotriva transpirației

Transpirația este un alt inamic mare al căștilor. Pentru a folosi orice pereche de căști pentru antrenamente, trebuie să te asiguri că au o formă de protecție împotriva transpirației.

Acest lucru este susținut de producători ca fiind “impermeabile la transpirație” sau “rezistent împotriva transpirației.” În multe cazuri îți vor menționa până și clasificare IPX pentru modelele lor.

Cu cât este mai mare IPX cu atât mai bine. În cazul în care căștile tale nu au nici un fel de protecție împotriva umezelii, ține-le cât mai departe de transpirația abundentă și de apă.

Unele modele au atât de multă protecție împotriva apei încât sunt căști impermeabile.

Este nevoie să se audă bine… desigur

Fără un sunet fun nu o să te bucuri de căștile tale. Din moment ce standardul pentru căștile pentru sport este de obicei mai mic, deoarece nu te vei focusa pe fidelitatea sonică, tot o să-ți dorești o calitate audio bună.

Majoritatea persoanelor preferă o atenție mai mare pe bass, ceea ce oferă un ritm mai bun și te face să exersezi mai puternic. Există multe căști diferite ce oferă o calitate a sunetului diferită.

Izolare fonică bună

Din moment ce majoritatea sălilor sunt zgomotoase, izolarea fonică bună la căștile on-ear joacă un rol important. Designul closed-back și padurile de calitate din care sunetul nu se “scurge” sunt cruciale pentru o izolare fonică pasivă bună.

Dacă vrei să ții zgomotul ambiental în afara căștilor tale, atunci trebuie să cauți aceste lucruri.

În cazul în care vrei să auzi ce se petrece în jurul tău, o să ai nevoie de un design open-back cu o izolare fonică proastă. Alergatul în exterior poate fi periculos, deci să auzi ce se petrece în jurul tău este o idee bună. Doar în caz că o să fie nevoie să sari din fața unei mașini în mers.

Am ratat vreo întrebare în confruntarea dintre căștile on-ear vs căștile in-ear pentru antrenamente? Spune-ne în comentarii.

Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL