Fata alergand prin parc.

Ce să asculți în timp ce alergi – Podcasturi și muzică pentru alergători

În acest ghid vei afla unde să găsești cea mai bună muzică pentru alergat, pentru a nu te plictisi și să renunți prea repede.

Ai nevoie de ceva să-ți umple timpul și să te mențină interesat când alergi?

Mulți dintre noi nu pot sta fără să asculte nimic în timp ce aleargă. Poți alege podcasturi, muzică sau chiar meditație ghidată.

În acest ghid îți vom prezenta cele mai bune lucruri pe care le poți asculta în timpul alergatului în căștile tale.

Ceea ce plănuiești să asculți va depinde de ce tip de alergător ești. Dacă îți plac alergările scurte la un ritm rapid, atunci probabil că preferi muzica.

Alergătorii de distanță preferă podcasturile pentru maratoanele mai lungi. Unele episoade din podcasturi pot dura câteva ore. Depinde de preferințele personale și variază în funcție de starea în care te afli.

Cele mai bune podcasturi pentru alergare

Podcasturile sunt foarte populare în ziua de azi. Aproape toată lumea are un dispozitiv de pe care poate accesa podcasturi, iar acestea sunt foarte multe.

Sunt o alternativă excelentă pentru alergat. Podcasturile au tot felul de nișe diferite și sigur există ceva care să te intereseze.

Cum să te decizi ce podcast să asculți în timp ce alergi?

Podcast potrivit pentru când alergi este un lucru subiectiv, însă există multe ce sunt foarte populare și ar trebui să vezi dacă îți plac acestea.

Nișele populare includ:

 • Sport
 • Comedie
 • Afaceri

Orice alegi, asigură-te că vei aștepta cu plăcere momentul în care îți pui perechea de căști și ieși la alergat.

Dacă te uiți pe orice listă de podcasturi populare, vei observa câte varietăți există.

Unele au fir narativ, altele sunt despre investigații jurnalistice, în timp ce unele sunt doar cu persoane interesante ce vorbesc timp de ore în șir.

Cele mai populare podcasturi

Aici este un top cu diagramele celor mai populare podcasturi.

Diagrama celor mai populare podcasturi de pe Chartable.com.

Diagrama pentru podcasturi pe Toppodcast.com

Dacă ești în căutarea unor podcasturi pentru atunci când alergi timp de câteva ore, atunci s-ar putea să-ți placă un podcast de comedie sau un talk show.

Comedianți precum Joe Rogan au episoade ce durează 3-4 ore. Acesta a avut interviuri cu persoane extrem de faimoase precum Elon Musk.

Multe persoane preferă podcasturile de știri. Dacă îți place să alergi rapid timp de 30 de minute, atunci podcasturile scurte de știri pot fi un mod bun de a-ți umple timpul și de a învăța ceva în același timp.

În aceste vremuri moderne, nu trebuie să stăm în fața televizorului pentru a avea parte de știri. Podcasturile precum The Daily sau Global News îți pot oferi sursa zilnică de știri.

Dacă îți place drama și ești genul de persoană ce apreciază un fir narativ, atunci stai liniștit, există niște podcasturi bune și în această categorie.

Ocupă-ți alergările lungi cu podcasturi narative precum Dirty John, o poveste despre dragoste, negare și decepție, ca urmare a unei relații noi.

Pentru podcasturi despre crime adevărate, My Favorite Murder s-ar putea să ți se potrivească.

Există multe podcasturi despre crime adevărate și podcasturi narative, ficționale și adevărate.

Podcasturi pentru alergători

Există și podcasturi făcute pentru alergători. Dacă îți place foarte mult, poți asculta un podcast despre alergat, în timp ce alergi.

Un astfel de podcast este Run Selfie Repeat. Îți poate spori motivarea înainte sau în timp ce alergi.

Run to the Top de la RunnersConnect este un alt exemplu. În acest podcast se discută mai multe sfaturi pentru alergat, de la motivație la echipament.

Uite alte opțiuni bune:

 • Cele mai bune 15 podcasturi pentru alergători – runnersworld.com
 • 16 podcasturi pentru alergători – self.com

Cum să găsești podcasturi noi pentru alergat

Este ușor să consumi ore de podcasturi atunci când alergi. Este excelent să găsești podcasturi precum Joe Rogan Experience, ce au un program de difuzare pus la punct.

Alternativ, podcasturile zilnice sunt excelente pentru a avea parte mereu de conținut nou. Acestea sunt de obicei în categoria de știri sau de sport.

Dacă încerci să găsești ceva nou, atunci sunt destul de multe moduri în care să faci acest lucru. Există multe ghiduri pentru acestea.

O simplă căutare pentru nișa de care ești interesat îți poate aduce niște liste cu podcasturile de top. De exemplu, în cazul în care cauți “cele mai bune podcasturi despre sport” poate aduce multe rezultate.

Lumea podcasturilor este ca o gaură fără fund în care te pierzi. În timp ce alergi poți afla ce se mai întâmplă în lume, îți poți îmbunătăți abilitatea pentru afaceri, să asculți povești sau să înveți o limbă străină nouă.

Aplicații pentru podcasturi și recomandările acestora

Aplicațiile pentru podcasturi au fost create ținând cont de utilizator în primul rând. Îți arată ce podcasturi ar fi potrivite pentru tine. Îți poți alege un podcast nou pentru atunci când alergi, uitându-te prin aplicații.

Aplicația pentru podcasturi de la Apple are o secțiune cu “cele mai populare,” pentru a-ți arăta la ce se uită alte persoane. De asemenea, după ce ai găsit un podcast care să-ți placă, aplicația îți va arăta secțiunea numită “s-ar putea să-ți placă,” pentru a găsi podcasturi similare.

Cele mai bune aplicații:

 • Google Podcasts
 • iTunes Podcasts
 • Overcast (iOS)
 • Castbox
 • DoggCatcher
 • Spotify
 • Pocket Casts

Cele mai bune playlist-uri cu muzică pentru alergat

Unele persoane s-ar putea să prefere muzica în locul podcasturilor pentru atunci când aleargă.

Te poate motiva mai mult, iar ritmul ajută. Muzica poate fi o unealtă incredibilă pentru alergători.

Crearea unui playlist pentru alergat sau pentru orice activitate fizică este o artă.

Din fericire, există multe playlisturi deja făcute. Le poți găsi cu ușurință pe aplicațiile de streaming precum Apple Music, Spotify și Tidal. Așa poți găsi și niște artiști noi.

Barbat cu casti in urechi band apa dintr-o sticla.

De ce te motivează muzica așa de bine în timp ce alergi?

Există o discuție în legătură cu impactul pe care muzica îl are asupra ta când alergi. Majoritatea sunt de acord că este foarte utilă.

Muzica oferă același beneficiu precum podcasturile, îți oferă o formă de divertisment. Timpul pe care îl petreci alergând se poate simți extenuant dacă nu ai ceva să te distragă. Acest lucru este adevărat mai ales când alergi pe aceleași rute.

Studiile demonstrează că muzica îi ajută pe alergători să fie mai motivați înainte să alerge. Îți poate oferi un impuls de adrenalină, iar unele studii susțin că îi ajută pe alergători să alerge cu 15% mai rapid.

Cele mai bune genuri muzicale pe care să le asculți când alergi

Cel mai probabil, ideea de a asculta muzică liniștită nu te încurajează să alergi. Un impact major asupra alergatului este starea de spirit în care te pune muzica. Nu îți sugerăm să asculți genuri ce nu-ți plac, însă unele sunt mai eficiente decât celelalte.

Un beat ritmic și rapid poate fi cheia celor mai bune melodii pentru antrenamente.

Melodiile pentru alergat te fac să dai din picioare, iar așa îți crești bătăile inimii și intri într-o stare de spirit pentru alergare. Genurile ce pot fi bune pentru alergat sunt:

Muzica Dance. Constantă, cu beat și ritm destul de rapide ce nu se schimbă prea mult, chiar și la melodii diferite. Un playlist cu muzică dance poate fi excelent pentru a te menține în priză.

Hip hop. Are un efect similar cu muzica dance, deși de obicei are un tempo mai mic.

Rock. Muzica rock populară este preferată de mulți alergători. Te poate pune într-o stare potrivită pentru antrenamente.

Heavy metal. Acesta nu este pentru toată lumea, însă nu putem nega faptul că muzica heavy metal este plină de energie pe care ți-o poate transmite și ție.

Unde poți găsi playlisturi bune pentru alergat?

Din fericire, majoritatea serviciilor de streaming funcționează și pe post de curatori incredibili.

O simplă căutare pe Apple Music pentru “muzică pentru alergat” va aduce mult playlist-uri.

Indiferent de unde asculți muzica și indiferent de ce serviciu de streaming preferi, ar trebui să îți fie ușor să găsești un playlist pentru alergat.

Există și o aplicație special concepută pentru a te ajuta să găsești cele mai bune playlist-uri și melodii pentru alergat.

Jog.fm este o aplicație concepută pentru a potrivi muzica pentru alergat cu viteza la care alergi.

Au o aplicație și o colecție imensă de playlisturi întreținute de utilizatori. Acestea sunt denumite într-un mod util, de exemplu “jumătate de maraton,” pentru a putea găsi cele mai bune opțiuni pentru nevoile tale.

Aici sunt unele dintre cele mai populare playilist-uri pentru alergat.

 • Playlist-ul alergătorului de la Therunningawards.com (votat de alergători)
 • 40 de meoldii pentru alergat, făcut de Cosmopolitan

Alergatul cu muzică vs alergatul fără muzică

Există multe studii făcute în legătură cu impactul pe care muzica îl are asupra alergatului.

Concluzia la care majoritatea ajung este că unele momente de muzică sunt mai bune decât celelalte, cel puțin faptul că ai ceva de ascultat este important și îți poate crește motivația și viteza.

Desigur, această motivație va scădea dacă nu ai o pereche bună de căști.

Cele mai bune căști pentru antrenamente vor bloca zgomotul din exterior și vei avea parte de o ascultare comfortabilă și clară pe durata alergării.

Cum să îți potrivești muzica cu ritmul de alergare

Unor alergători le place să își potrivească muzica cu ritmul.

Muzica are un ritm măsurat în beat-uri pe minut și poți să-l potrivești cu viteza la care alergi, depinzând de câți pași faci pe minut.

Vorbind la modul general, persoanele care se plimbă și cele care fac jogging încet, la în jur de 5 km pe oră vor putea să-și potrivească muzica undeva la 115 și 120 bpm. Când viteza crește la 7 km pe oră, beat-urile cresc la 135-140 bpm.

Dacă ai o viteză de alergat mai mare de 8 km pe oră, ar trebui să cauți muzică cu bmp mai mare de 145.

Dacă faci antrenamente mai rapide, precum antrenamentele pe interval, ar trebui să fii în partea de sfârșit a ritmului. Ceva precum muzica drum and bass, cu 160 bpm, ar trebui să fie potrivită.

Având acest ritm ar trebui să fie ceva care să te motiveze. Aceasta te poate ajuta să-ți atingi scopurile când vine vorba de fitness și vei ști dacă ai o performanță proastă (sau una bună).

Cum să calculezi BPM-ul (beat-uri pe minut) pentru ritmul tău de alergare

Ritmul de alergare va varia depinzând de lungimea și mărimea pasului tău. Pentru a găsi BPM-ul potrivit, ar trebui să faci un mic test.

Aleargă în jur de 10-20 de minute la un ritm normal, în care poți să alergi într-un mod confortabil.

Numără-ți pașii timp de un minut întreg. Fă acest lucru de câteva ori.

Fă o medie a numărului de pași pe minut.

Alege-ți bpm-ul pentru a se potrivi cu numărul de pași pe care îl faci pe minut.

Notă: Poți folosi o aplicație pentru sport sau accesorii pentru a face măsurarea mai ușoară.

BPM-ul unor melodii poate fi găsit printr-o căutare pe Google. Multe playlist-uri de alergat sunt bazate pe beat-uri pe minut, deci poți foarte ușor să potrivești un playlist pentru alergat cu viteza ta.

Dacă asculți pe Spotify, aplicația poate face acest lucru în mod automat. Spotify își va da seama de ritmul tău și va rula muzica direct, pentru a se potrivi cu stilul tău de alergare.

Este excelent să folosești Spotify, însă metoda manuală este mai bună pentru cineva care vrea să aibă o fidelitate audio mai bună pentru a se potrivi cu calitatea sunetului a căștilor. Aplicații precum Tidal au un streaming de calitate mai bună.

Cele mai bune aplicații pentru meditație, pentru alergători

Meditația și alergatul au multe în comun. Poate că par extrem de opuse. Una este de obicei asociată cu relaxarea, în timp ce cealaltă este asociată cu transpirația și cu faptul că te lasă fără suflare.

Ambele, meditația și alergatul, folosesc repetiție, ritm și atenție. Cele două se pot completa reciproc.

Multe persoane combină experiența senzorială a alergatului cu cea a meditației ghidate sau a meditației pentru sănătatea mentală.

Cum ajută meditația alergatul?

Alergatul poate fi aproape meditativ. Natura repetitivă și experiența senzorială pot fi legate de meditație.

Lucruri precum faptul că poți să îți observi respirația și ritmul inimii te poate ajuta să meditezi în timp ce alergi. Din acest motiv, multe aplicații sunt lansate pentru a te ajuta și ghida în timp ce alergi.

Meditația pentru sănătatea mentală este una dintre cele mai populare forme de meditație.

Mindful.org o descrie în felul următor: “Abilitatea fundamentală a oamenilor de a fi complet prezenți, conștienți de unde se află și de ceea ce fac, fără a fi prea reactivi sau copleșiți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.”

Când te gândești la asta, este perfect pentru procesul repetitiv al alergatului.

Studiile făcute de Harvard arată că meditația pentru sănătatea mentală ajută cu stresul și cu anxietatea. Te poate ajuta să simți și mai puțină durere, ceea ce este extrem de folositor în timpul alergărilor.

Mulți alergători văd avantajul folosirii meditației în timpul antrenamentelor. Aplicațiile fac acest lucru mai ușor decât niciodată.

Aplicațiile pot fi folosite cu căștile on-ear acasă. Deși, pentru a bloca sunetul din exterior și pentru a menține căștile în loc, s-ar putea să vrei căști in-ear. Aceasta este o preferință personală în dezbaterea de căști on-ear vs in-ear.

Cele mai populare aplicații pentru sănătatea mentală și pentru meditație

Unele dintre cele mai populare aplicații pentru sănătatea mentală și pentru meditație sunt folositoare pentru alergat, dar și pentru dormit și meditația ghidată. Depinde de tine când vrei să îți alegi ce tip de meditație vrei.

Unele dintre cele mai bune aplicații pentru sănătatea mentală și pentru meditație includ:

 • Insight Timer

Insight Timer este o aplicație pentru sănătatea mentală și o comunitate ce se axează pe meditație. Vei găsi meditații ghidate și discursurile multor experți despre meditație și sănătatea mentală. În plus are și muzică inclusă.

 • Calm

Calm este o altă aplicație foarte populară pentru sănătatea mentală și pentru meditație. Are un abonament plătit. Poți alege un plan lunar sau unul anual.

Calm are un număr de sesiuni dedicate somnului și relaxării, ce nu sunt mereu cele mai bune pentru alergat.

Deși, sesiunile de meditație ghidată, chiar și cele care nu sunt ghidate, sunt potrivite pentru a fi ascultate în timp ce alergi. Aplicația nu are o secțiune pentru antrenamente, însă te ghidează foarte bine prin pașii meditației.

 • 10% Happier

Aceasta este o aplicație pentru meditație și sănătate mentală ce este proiectată pentru sceptici. Dacă nu ești sigur când vine vorba de meditație, atunci aceasta este perfectă pentru tine.

Deși nu are prea multe materiale pentru exerciții, echipa din spatele aplicației încarcă conținut nou în fiecare zi. Acest lucru o face numai bună pentru a evita plictiseala.

 • Run Mindful

Aceasta este una dintre cele mai bine clasate aplicații de meditație pentru alergători. Sesiunile includ tehnici de antrenament pentru alergători și susține că îți poate asista sesiunile pentru alergat pentru a te ajuta să îți înțelegi mintea mai bine.

Aplicația este promovată ca fiind potrivită pentru alergătorii de rezistență. Descrierea aplicației spune: “învață cum sănătatea mentală te poate ajuta cu durerea, să rămâi concentrat, să treci peste bruiajele maratonului și să înveți să te antrenezi mai bine.”

 • Meditation on the Run

Această aplicație este un program audio proiectat pentru toate tipurile de alergători. Are instrucțiuni făcute pentru a te ajuta să îți dezvolți atenția și conștiința de sine. Aceasta este una dintre cele mai bune pentru a fi atent la momentul prezent, făcând-o potrivită pentru cei ce vor să învețe despre sănătatea mentală.

Abordarea științifică a aplicației Meditation on the Run este impresionantă. Site-ul lor are multe informații despre știința din spatele meditației pentru atunci când alergi.

 • Headspace

Headspace este una dintre cele mai populare aplicații de acest tip. Are un abonament cu plată, însă este foarte recomandată pentru alergători. Multe dintre sesiunile acestora sunt pentru alergători. Au și alte tipuri de meditație ghidată.

Când au creat meditațiile ghidate, au lucrat în parteneriat cu aplicația Nike Run Club. Poți încerca cele 15 sesiuni pe care le oferă în aplicația celor de la Nike. Headspace descrie sesiunile în felul următor: “ajută la conectarea cu mintea și cu trupul.”

Ce sunt aplicațiile pentru alergat

Sunt aplicații proiectate pentru a combina alergatul cu meditația. Diferența dintre acestea și aplicațiile normale pentru meditație este că acestea au un program pentru meditație și tehnici pe care le poți folosi în timp ce alergi, fiind de obicei diferite față de meditația de acasă.

Dezvoltatorii de aplicații sunt conștienți că acest trend este în creștere. Oamenii încep să realizeze potențialul combinării meditației cu alergatul.

Și multe persoane o fac. Îți cureți mintea și îți faci exercițiile zilnice într-un singur foc.

Când vine vorba de ce asculți în timp ce alergi, această decizie trebuie să fie personală. Deși, folosind informațiile de aici despre podcasturi și muzică pentru alergat, îți poți face viața mai ușoară.

Orele lungi de antrenament pot fi singure și să ai parte de companie în formă audio te poate ajuta să eviți plictiseala, să ai parte de un timp mai bun și să-ți îmbunătățească sănătatea mentală.

Citește și: