S-ar putea să fi auzit despre ea sau să fi avut parte de ea în viața reală. Căștile tale s-ar putea să sufere din cauza acestui lucru într-o anumită măsură. Este un lucru enervant pentru majoritatea oamenilor care vor să asculte ceva în căşti.
Ce este este “scurgerea” sunetului a căștilor?
Scurgerea sunetului este efectul prin care muzica scapă din căștile tale. Când alte persoane îți pot auzi muzica, îi va deranja pe cei care vor să stea în liniște și îți va scădea din senzația de intimitate.
Se poate auzi mai bine atunci când asculți la un volum înalt (nivele înalte de presiune a sunetului) și depinde foarte mult de tipul de căști. Căștile on-ear au un nivel mai mare de sunet ce se “scurge” decât cele over-ear (însă depinde de cupe).
Pe de altă parte, la volume mici, este aproape imposibil să auzi.
Nici o pereche de căști nu are o izolare fonică pasivă perfectă (însă la căștile in-ear aceasta este de obicei cea mai bună).
Deci, toate căștile suferă de un nivel de “scurgere” a muzicii din interiorul căștilor în lumea de afară.
De ce există acest fenomen?
Căștle scapă sunet din cauza vibrațiilor de aer ce trec prin cupe și prin pad-urile ce ar fi trebuit să-l oprească. Cu cât este volumul mai mare, cu atât mai mult sunet se va “scurge.” Fizic, este imposibil să oprești tot sunetul cu materialele limitate folosite în crearea căștilor standard.
În timp ce multe căști moderne folosesc materiale groase ce absorb sunetul pentru a îmbunătăți izolarea fonică, mereu o să existe o parte din sunet ce se “scurge.”
„Până acum, niciun producător de căști nu a reușit să creeze o pereche de căști ce nu suferă de această problemă.”
Pe scurt, sunetul este presiunea aerului ce mișcă particulele de aer pe care urechile noastre le pot simți.
Volumul maxim este un nivel de presiune înalt ce poate duce la pierderea auzului.
Sunetul călătorește de la punctul de start și se extinde în jur până când se diminuează odată cu distanța.
Îl poți bloca pentru a preveni răspândirea acestuia, cu obiecte din plastic, lemn sau spumă ce absoarbe sunetul.
Cu toate acestea, tot se va putea auzi la o distanță mică în jurul tău.
Pentru a bloca sunetul încât să nu se audă, ar trebui să folosești o cantitate inconfortabilă de material, care ți-ar face căștile grele și nefolositoare.
De ce ar trebui să-ți pese de “scurgerea” sunetului?
“Scurgerea” sunetului este un lucru negativ atunci când nu vrei ca alte persoane să audă ce asculți sau la ce te uiți (poate fi stânjenitor). De asemenea, dacă sunetul iese, acesta poate să și pătrundă. Deci, sunetul ambiental îți poate ruina experiența de ascultare.
Ți-ar plăcea dacă cei din jurul tău, fie cei din birou sau cei din transportul în comun, să știe ce muzică asculți?
Intimitatea este importantă pentru majoritatea utilizatorilor.
Uneori ajungem în partea dubioasă a internetului doar pentru că nu avem nimic mai bun de făcut. Imaginează-ți cât de stânjenitor ar fi dacă toată lumea ar ști ce asculți.
Ia-ți o pereche de căști ce au parte de o “scurgere” a sunetului mică, pentru ca doar tu să te bucuri de muzică.
Cum poți testa “scurgerea” sunetului la o pereche de căști?
Cel mai bun mod de a testa acest lucru este să i le dai unui prieten.
Lasă-l sau las-o să le poarte (cum trebuie, să aibă parte de o potrivire cât mai bună și cu vârfurile corecte – dacă sunt căști in-ear).
Apoi dă drumul la muzică și mărește volumul.
Este cel mai bine să faci acest test într-o cameră liniștită și curând vei ști dacă pereche ta de căști suferă de această problemă.
Probabil că nu ai echipamentul necesar pentru a măsura nivelul de “scurgere” al sunetului, deci este cel mai bine să te bazezi pe auzul tău.
Și, atunci când testezi, încearcă diferite genuri muzicale, din moment ce unele s-ar putea să aibă un nivel mai mare de “scurgere.” Joacă-te cu volumul și ține minte punctul de pornire al “scurgerii”.
După ce îți dai seama de punctul critic (în cazul în care îl găsești), poți schimba rolurile și să-ți lași prietenul/prietena să-și dea cu părerea.
Aici este un exemplu despre ce vrem să spunem.
Cum poți să îți dai seama dacă perechea ta de căști are parte de “scurgeri” de sunet?
Pe lângă testul de mai sus, poți să înregistrezi “scurgerile” cu un microfon.
- Montează un microfon pentru a înregistra (poți folosi un telefon)
- Pune-ți căștile
- Joacă-te cu volumul
- Ascultă înregistrarea
Un alt mod prin care îți poți da seama dacă perechea ta de căști are parte de “scurgeri” de sunet este să folosești o metodă ce imită izolarea fonică, de parcă le-ai purta (pentru căștile on-ear și cele over-ear).
Îți poți folosi mâinile, alte părți ale corpului sau obiecte.
În timp ce rezultatul s-ar putea să nu fie precis, îți vei putea da seama dacă perechea ta de căști are parte de “scurgeri” de sunet.
La ce tip de căști este cel mai des întâlnită această problemă?
Căștile open-back suferă cel mai mult din cauza acestei probleme datorită designului open-to-air, ce nu blochează vibrațiile de aer.
Căștile semi-open sunt pe al doilea loc când vine vorba de această problemă, o duc puțin mai bine decât cele open-back, însă tot au parte de “scurgeri.”
Căștile closed-back au cea mai puțină cantitate de sunet ce se “scurge.”
Astăzi, majoritatea căștilor au un design closed-back din moment ce acesta este preferat de majoritatea utilizatorilor.
Cu toate acestea, poți să găsești căști open-back excelente, în special pentru a le folosi în casă, unde te poți bucura de calitatea sunetului într-un mediu liniștit.
Cum afectează “scurgerile” de sunet performanța căștilor
Căștile ce au o cantitate mare de sunet ce se “scurge” (open-back, semi-open) au un soundstage mai mare și mai amplu, ce îți oferă o senzație mai bună a sunetului spațios. Din acest motiv sunt preferate de mulți audiofili, însă aceste tipuri de căști suferă foarte mult de problema de sunet ce se “scurge.” Pe de altă parte, căștile ce nu suferă așa de mult din cauza acestei probleme (closed-back), oferă un soundstage mai mic, însă ai parte de o intimitate mai bună (menții muzica pentru tine).
“Scurgerea” sunetului este conectată de izolarea fonică.
Izolarea fonică pasivă blochează sunetul să iasă, dar și să intre.
Notă, izolarea fonică nu este același lucru ca și Noise Cancelling-ul. Da un click aici pentru a afla mai multe.
Muzica care scapă este de asemenea o “scurgere” a sunetului.
O “scurgere” mare a sunetului nu este preferată de nimeni, însă dacă aduce o calitate mai bună a sunetului, atunci este acceptată de mai mulți utilizatori.
Din moment ce căștile open-back nu blochează muzica din interiorul cupelor, acestea se aud mai natural și dă o impresie mai bună, de parcă sunetul vine din direcții diferite.
Când asculți muzică de orchestră, poți auzi poziția instrumentelor destul de bine. Îți dă senzația că asculți într-o sală de concert, nu în sufragerie.
Pe de altă parte, căștile closed-back încearcă să mențină vibrațiile de aer (sunetul) în interiorul cupelor, iar acest lucru alterează ceea ce auzi.
De asemenea, acest design are un impact asupra soundstage-ului și a preciziei poziționale. Totul se aude de parcă se aude din mijlocul capului tău.
De ce este importantă reducerea “scurgerii” sunetului?
Reducerea acestei probleme este esențială dacă îți pasă de intimitatea ta și nu vrei să-i deranjezi pe alții cu ce asculți. De exemplu, este important să-ți alegi căști ce au parte de o “scurgere” mică, dacă lucrezi într-un birou, deoarece nu vei vrea să-ți enervezi colegii cu ceea ce asculți (are un impact asupra atenției).
S-ar putea să fi trecut prin experiența unui coleg ce a venit la birou cu o pereche de căști.
Iar apoi a pus muzică la maxim, iar cei din jur au putut să audă ce ascultă.
Probabil că acest lucru nu a avut un impact pozitiv asupra productivității tale.
Ce poți face pentru a reduce această problemă?
Poți să schimbi pad-urile căștilor (cu unele mai bine izolate), în cazul în care acest lucru se poate. Pentru căștile in-ear poți folosi vârfuri din spumă cu memorie ce sunt mai bune când vine vorba de izolare fonică. De asemenea, dacă motivul acestei probleme este deteriorarea căștilor, atunci ar trebui să le repari sau să le schimbi.
Pe lângă acestea nu prea ai ce face.
Reducerea volumului sau purtarea apărătorilor pentru urechi peste căștile in-ear nu este un lucru practic.
„Fiecare pereche de căști vine cu o cantitate de sunet ce se “scurge,” iar acesta este un lucru pe care pur şi simplu trebuie să-l accepți.”
Dacă există pad-uri mai bune, le poți înlocui, însă nu te aștepta la o schimbare masivă. Căștile open-back vor avea întotdeauna “scurgeri” de sunet.
În comparație, poți vedea o diferență imensă la căștile in-ear dacă folosești vârfurile potrivite.
Vârfurile moi, din spumă fac cea mai bună treabă.
Multe căști vin cu ele la pachet și vei putea întotdeauna să le cumperi separat (însă trebuie să te asiguri că ai parte de cea mai bună mărime a căștilor a căștilor și de cea mai bună potrivire în canalul urechii).
Uită-te la ghidul de mărimi al producătorului pentru a afla mai multe despre diametrul pe care ar trebui să-l iei pentru căștile in-ear.
Când este “scurgerea” de sunet prea gravă pentru a fi reparată?
Dacă perechea ta de căști a fost deteriorată, deschizându-se carcasa (s-ar putea să le fi scăpat), atunci singura soluție pe care o ai este să le repari, iar acest lucru costă și nu este prea economic. În acest caz, este mai bine să-ți iei o pereche nouă de căști.
Care sunt cele mai bune căști ce au o cantitate mică de “scurgere” a sunetului?
Datorită faptului că “scurgerea” sunetului este conectată cu cât de bine izolează căștile muzica, căștile ce au o izolare a sunetului fantastică au de asemenea și o cantitate mică de “scurgere” a sunetului.
Poți găsi căști cu izolare fonică pasivă excelentă în ghidul nostru de mai jos. Blochează sunetul din căști și pe cele din exterior.
Apasă aici pentru ghidul nostru cu căști ce au o cantitate mică de “scurgere” a sunetului.
Ce tipuri de căști au o “scurgere” mică a sunetului?
După designul acustic:
- Căștile open-back și semi-open au o “scurgere” mare a sunetului
- Căștile closed-back mențin muzica în interiorul cupelor mai bine (au o “scurgere” mică și o izolare fonică înaltă)
După tip:
- Căștile on-ear au tendința să aibă o “scurgere” mai mare (există și excepții)
- Căștile over-ear sunt medii când vine vorba de această problemă (depinde foarte mult de pad-uri și de mărimea acestora)
- Căștile in-ear au cea mai puțină “scurgere” a sunetului, în special cu vârfurile din spumă
- Căștile cu conducție osoasă au o “scurgere” mare din cauza tehnologiei diferite
„Când îți alegi o pereche de căști cu o “scurgere” a sunetului mică, ia-ți o pereche de căști closed-back cu pad-uri groase (over-ear/on-ear) sau in-ear cu vârfuri din spumă.”
Produce conducția osoasă “scurgeri” de sunet?
Conducția osoasă suferă și ea din cauza acestei probleme datorită vibrațiilor de sunet ce călătoresc prin oase și prin aer. O parte din muzică este mereu transferată în aer, deci și alte persoane o vor auzi. Căștile cu conducție osoasă au un nivel de “scurgere” mai înalt.
Care sunt cele mai bune căști cu conducție osoasă?
Există o selecție de căști cu conducție osoasă din care poți alege.
Cele mai bune sunt făcute de AfterShokz, un lider de piață în această categorie.
Acest tip de căști este popular pentru alergat, iar calitate sunetului și durabilitatea sunt optime.
Apasă aici pentru cele mai bune căști cu conducție osoasă.
Citește și:
- Top 6 cele mai bune căști cu cârlig pentru urechi
- Cele mai bune căști over-ear la un preț mai mic de 250 RON
- Cele mai bune căști in-ear pentru antrenamente
- Cele mai bune căști pentru gaming în acest moment