Fată stând pe o pătură pe iarbă și ascultând la căști.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Care este nivelul de sunet sigur pentru a asculta la căști?

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

În acest ghid vei învăța despre nivelele sigure de sunet, cum să eviți vătămarea auzului, și în același timp să te bucuri de muzica ta.

Trăim într-o eră a consumatorului de electronice, și a audio-ului personal. Deși căștile nu sunt un lucru nou, sunt mai folosite ca niciodată. Sunt perfect sigure, cât timp le folosești responsabil.

Unii oameni speculează că epidemia problemelor de auz este cauzată de căștile gălăgioase. Deși asta este doar un subiect senzațional, este vital să știi care sunt limitele și să oprești sunetul înainte să îți afecteze urechile.

Sunetul ar trebui să fie plăcut, dar nu ar trebui să acopere tot zgomotul de fundal și nici să îți dai căștile la maxim.

Nivelele de decibeli recomandate pentru folosința căștilor

Este important să devii familiar cu termenul “decibel”. Decibelii sunt unitatea prin care se măsoară sunetul.

Oamenii de știință recomandă ca folosința prelungită să fie între 60 și 85 de decibeli.

Dar oamenii tineri trebuie să fie mai atenți pentru că au un auz mai sensibil. Căștile de copii ar trebui ținute la maxim 82 dB pe termen lung pentru a evita vătămarea auzului.

Dacă nu ești familiarizat cu valorile sănătoase pentru auzul tău, aceste numere nu vor însemna nimic, așa ca hai să le punem în context.

Volumul unei conversații normale este cam de 60 de decibeli (dB pe scurt). O alarmă sună cam la 80 dB, deși ți se poate părea că sună mai puternic din cauză că sunetul este brusc. Traficul intens dintr-un oraș este cam la fel de tare. Aceste nivele de sunet ar trebui să fie comparative cu căștile tale cât timp asculți la ele. Pentru un cadru mai mare de referință când vine vorba de nivele de zgomot, sunetul unei șoapte este de 30 dB. Un ceas de mână este în jurul de 20 dB.

La cealaltă extremă, armele sunt pe la 150 dB. Asta este mult prea tare. La acele nivele, purtăm protecție pentru auz pentru a nu ne vătăma urechile, așa că nu este bine să dai muzica așa de tare.

Graficul de mai jos arată zgomotele zilnice și nivelele de decibeli la care ajung.

Sunet (dB) Zgomot
0 dB Limita auzului
10 dB Zgomotul frunzelor la distanță
20 dB Șoaptă de aproape
30 dB O zonă rurală liniștită
40 dB O librărie liniștită
50 dB O conversație în casă
60 dB O conversație într-un bar
70 dB Aspiratorul la 1m
80 dB Alarma ceasului de aproape
90 dB Pornirea unei mașini de tuns iarba
100 dB Difuzoarele dintr-un club la 1m distanță
110 dB Claxonul mașinii la 1m distanță
120 dB Drujba de aproape (disconfort)
130 dB Ciocan pneumatic (limita de durere)
140 dB Motor de avion (limita de durere)
150+ dB Timpanele plesnesc

Majoritatea telefoanelor, playere MP3, și alte dispozitive de ascultat se pot duce peste nivelele recomandate de decibeli când folosești căști și dai volumul tare. Pot ajunge de obicei pe la 105 dB. Dacă vei asculta la acele nivele, ar trebui să fie pentru o perioadă scurtă de timp (10 minute).

Este tentant să oprești zgomotul de fundal prin a da căștile mai tare, dar nu merită să te expui riscului.

În general, ascultatul la jumătate din volum pentru majoritatea căștilor este sigur, și ajunge pe la 60-80 dB.

Desen ciocan pneumatic și buton de volum.

 

Este greu să iei măsurători exacte de decibeli

Poate fi o provocare să iei măsurători de decibeli exacte din căștile tale. Asta nu este ideal dacă încerci să îți dai seama dacă asculți la un nivel sigur.

În anumite cazuri se folosește un sonometru, dar acuratețea sunetului nu este perfectă. Se bazează pe un microfon să prindă volumul sunetului, și chiar și atunci când este plasat aproape de căști, nu este foarte exact.

Mai bine verifici detaliile producătorului pentru dispozitivul tău.

De exemplu, dispozitivele Apple ajung până la maxim 102 decibeli. Asta înseamnă că la în jur de 70% volum, știi că ești la un nivel sigur.

Dacă trebuie să asculți mai aproape de 100%, știi că ajungi într-un teritoriu periculos.

Căștile câteodată specifică nivelul de sunet la care pot ajunge. Acesta este de obicei limitat. Nu te baza pe dispozitive și căști să îți țină volumul sigur. Unele sunt capabile să ajungă cu mult peste nivelele sigure.

Riscul dacă folosești căști la un volum mare

Care este problema? De ce ar trebui să te întrebi la ce volum folosești căștile? Poate muzica dată tare să cauzeze probleme reale?

Adevărul este că există multe riscuri atunci când folosești căști date la un volum periculos.

Căștile in-ear stau în interiorul canalului auditiv, iar proximitatea lor față de timpan le face un pericol deosebit. Căștile prin conducție osoasă și open-back pun mai puțină presiune pe urechi, dar decibelii tot nu ar trebui să fie prea mari.

Auzim sunetul prin vibrațiile timpanului. Această vibrație merge prin cohlee prin oase minuscule din ureche. Cohleea are mii de mici peri în ea pentru a simți sunetul. Vibrațiile puternice le mișcă. În cele din urmă, dacă sunetul este prea puternic, acestea își pierd sensibilitatea. Zgomotele puternice pot cauza perii să se îndoaie, și asta poate cauza vătămarea auzului.

Câteodată, pierderea auzului este temporară. Celulele se pot vindeca, dar nu întotdeauna. Dacă sunt vătămate permanent, auzul tău va avea de suferit. Nu există nici un leac pentru asta.

Sănătatea auzului tău ar trebui să fie o prioritate pentru că nu o poți repara.

Pe termen scurt, ascultarea la un volum prea ridicat nu va cauza probleme instantanee. Dar cu timpul, poate cauza pierderea auzului.

Administrația Sănătății și a Securității în Mediul Profesional permite ca zgomotul la locul de muncă să ajungă numai până la 90 dB, asta fiind presupus pentru o zi de 8 ore de muncă. Expunerea proprie la zgomote mai mari și pentru perioade mai lungi de timp pot cauza degradarea auzului cu timpul. În plus, este aproape imposibil să îți dai seama cât timp se întâmplă treptat.

Uite un studiu despre pierderea auzului din cauza ascultării la căști pe o perioadă lungă de timp.

Fată ținându-se cu mâinile de urechi.

Îți țiuie urechile? Dă mai încet!

Dacă te-ai dus vreodată la un concert de rock sau un eveniment sportiv iar după urechile îți țiuiau, este din cauza volumului excesiv. Așa îți spune cohleea ta că celulele au fost rănite.

Mediile zgomotoase cum ar fi cluburile sau sălile de concert sunt făcute să fie plăcute, și dacă nu sunt vizitate zilnic, nu vor avea consecințe permanente asupra auzului tău, așa că tratează totul cu moderație.

Dacă îți țiuie urechile după ce ai ascultat la căști, atunci sigur trebuie să dai volumul mai încet.

Dacă folosești căștile pentru a opri alte sunete, îți supraîncarci urechile. Încearcă căști cu izolare fonică activă ca alternativă, pentru a opri zgomotul nedorit, pentru a putea asculta la un volum mai mic.

Semne că volumul la care asculți este prea tare

Din cauză că este greu să iei măsurători exacte de decibeli, te poți baza pe diverse semne pentru a realiza că volumul este prea ridicat. Există teste pe care le poți face, sau alte semne pentru a vedea dacă căștile tale sunt date prea tare.

Cel mai evident semn că ai căștile date prea tare, este vătămarea evidentă a auzului. Țiuitul urechilor, vocile înăbușite, incapacitatea de a auzi pe cineva în timpul unei conversații, toate acestea pot fi semne că ai căștile date prea tare.

Când dai volumul tare, s-ar putea să ai și o reacție ușor dureroasă. Așa îți spun urechile tale să dai mai încet.

Cum știi că este prea tare?

Dacă asculți muzică cu alți oameni în jur, nu ar trebui să fie capabili să o audă. Seteaz-o la un nivel confortabil, și apoi pune căștile. Întreabă pe cei din jur dacă îți pot auzi muzica.

Singurul moment când scurgerea audio este ok, este atunci când ai căști open-back.

Există un test simplu pe care îl poți face dacă nu ai alți oameni în jur. Setează căștile la volumul la care ai asculta de obicei. Apoi ține-le în mână, la o distanță de un braț de tine. Dacă încă le auzi, sunt prea tare.

Asigură-te că încerci asta într-un mediu liniștit, ca să fie un test cinstit. Aceasta nu este o metodă științifica, dar este un mod bun de a vedea dacă nivelul decibelilor este unde ar trebui să fie.

Când să ceri atenție medicală?

Rar se poate întâmpla să îți strici auzul instant când asculți la căști. Dar și așa, este bine de știut când ar trebui să consulți un doctor. Protecția urechilor este o prioritate din cauză că nu pot fi reparate.

Dacă apare:

  • Pierderea auzului subită, care durează mai mult de câteva secunde
  • Durere intensă într-o ureche sau în ambele
  • Țiuit care nu încetează (tinitus)
  • Scurgeri care apar din ureche

În toate aceste cazuri, căutați ajutor imediat pentru a evita și a remedia orice posibilă problemă.

Băiețel ascultând la căști cu ochii închiși.

Volume sigure pentru căștile de copii

Din ce în ce mai mulți copii folosesc căștile împreună cu tablete și alte dispozitive mobile. Monitorizarea căștilor copilului este vitală din cauză că acesta nu va putea tot timpul să identifice semnele pierderi auzului singur.

Copii încă se dezvoltă, iar pierderea auzului pentru ei se întâmplă la un volum mai mic de decibeli decât la adulți.

Organizația Mondială a Sănătății oferă un ghid pentru expunerea la decibeli. Pentru adulți, recomandă să nu depășească niciodată 140 dB. Pentru copii, maximul este 120 dB.

Expunerea scurtă la zgomotele mari este ok, dar ține minte că muzica tare este mai periculoasă pentru auzul copiilor decât pentru cel al adulților. Dacă îi observi ascultând muzică tare, atunci încearcă să le explici că nu este bine pentru ei.

Unele căști pentru copii permit limitarea nivelelor audio pentru a le opri. Să nu ajungă să fie periculoase, pentru a nu fi nevoit să îți supraveghezi constant copilul.

Cum să asiguri ascultarea sigură pentru copii?

Nu trebuie să monitorizezi constant volumul dacă iei căști speciale pentru copii.

Acestea vin cu un control de volum, sau limitatoare pe care le setezi înainte să dai căștile copiilor. Așa, nu se vor expune niciodată nivelelor periculoase de sunet.

Modelele BuddyPhones vin cu un limitator de 75dB pentru copii mici, 85dB pentru copii mai mari, și 94dB pentru când studiază sau călătoresc.

Un limitator de volum eficient este cel mai bun pentru a proteja auzul și dezvoltarea copiilor.

Poți verifica cele mai bune căști pentru copii aici.

Concluzie

Adevărul este că, cât știi să asculți responsabil, nu trebuie să îți faci prea multe griji. Doar fi conștient că expunerea prelungită la un volum mare este periculoasă.

Dacă asculți muzică timp de multe ore continuu, sau lucrezi într-un mediu zgomotos, fi conștient că urechile tale au nevoie de o pauză și timp să își revină.

Și când simți că ai nevoie de niște muzică tare pentru a te distra, nu asculta mai mult de câteva minute.

Expunerea ocazională la sunete puternice probabil nu va provoca nici o leziune, doar asigură-te că nu pui presiune constantă pe urechile tale, și nu cauzezi probleme pe termen lung auzului tău. Urechile tale sunt sensibile și prețioase. Fii atent cu ele.


Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL