Care este diferența dintre căștile cu noise-cancelling și cele cu izolare fonică?
Dacă mergi des în călătorii sau dacă lucrezi într-un mediu zgomotos, probabil că deja ai auzit de căști cu noise-cancelling și de cele cu izolare fonică.
Adesea, termenii sunt confundați unul cu celălalt. Adevărul este că există o diferență fundamentală în modul în care elimină zgomotul ambiental.
Căștile noise-cancelling sau cu noise-cancelling activ (ANC)
Acestea folosesc un microfon dedicat pentru a capta sunetele ambientale. După aceasta, circuitele electronice primesc semnalul zgomotului și creează un zgomot de 180 de grade (opus) pe care îl trimite la căști. În momentul în care ambele semnale ajung la urechile tale, acestea se anulează reciproc. Pentru tine, zgomotul ambiental dispare într-un mod magic.
Eficiența căștilor noise-cancelling este considerabilă, în special pentru zgomotele din categoriile joase. Zgomote precum motorul de avion, traficul, orice murmur constant, chiar și conversațiile oamenilor.
Eficiența depinde de brandul căștilor, din moment ce nu toate sunt la fel. În plus, circuitul NC are nevoie de o sursă de energie.
Aici ai un ghid pentru căștile in-ear cu NC, iar pentru persoanele ce vor căști mai mari, aici veți găsi căști over-ear ce au tehnologia Noise-Cancelling.
Căștile cu izolare fonică sau izolare fonică pasivă
Acestea nu folosesc nici un fel de tehnologie extravagantă, ci sunt pur și simplu construite într-un mod ce te izolează fizic de sunetele ambientale. Căștile cu izolare fonică bune sunt mereu closed-back și au niște vârfuri sau pad-uri strâmte. Peste toate acestea, căștile sunt construite cu materiale ce blochează sunetele.
Izolarea fonică pasivă funcționează cu toate frecvențele de sunet. Comparate cu căștile ANC, acestea sunt în general mai eficiente la izolarea sunetelor înalte, însă nu sunt la fel de eficiente în blocarea sunetelor joase. Mai mult, izolarea fonică pasivă nu necesită o sursă de energie pentru a funcționa, de aici și numele de “pasiv.” În plus, toate căștile cu Noise-cancelling sunt izolate (până la un punct), însă nu și vice versa.
Ce ar trebui să alegi? Noise-cancelling sau izolare fonică?
Trebuie să-ți pui următoarea întrebare: pentru ce anume am nevoie de aceste căști?
În cazul în care călătorești mult sau mergi mult cu transportul în comun și vrei să ai parte de pace și liniște pe drum, atunci Noise-cancelling este o opțiune mai bună, deoarece este foarte eficientă în anularea zgomotelor de trafic.
Reține, tehnologia ANC are nevoie de energie, iar căștile ANC vin de obicei într-un pachet mai greu și mai scump (majoritatea sunt căști wireless, deci oricum au nevoie de baterie).
În plus, la modelele mai ieftine, există o schimbare în calitatea sunetului (în modul rău). Acest lucru este observabile cu fișierele audio de înaltă calitate.
Căștile cu noise-Cancelling activ:
- Sunt excelente pentru a anula zgomotul de trafic și alte sunete din aria joasă
- Nu sunt eficiente în blocarea sunetelor înalte
- Au nevoie de baterie și de încărcare
- De obicei sunt mai scumpe datorită circuitelor ANC
- Noise-Cancelling-ul schimbă uneori sunetul
Căștile cu izolare fonică vin în toate formele și mărimile. Căștile in-ear sunt cunoscute pentru izolarea fonică excelentă, la fel și majoritatea căștilor closed-back (over-ear și on-ear).
Poți să le achiziționezi la un preț accesibil, însă poți să dai și foarte mulți bani pe ele, dacă asta îți dorești (modelele Bose QC sunt printre cele mai bune, însă și printre cele mai scumpe).
Un lucru bun este faptul că reducerea pasivă a sunetului nu schimbă calitatea sunetului De fapt, de multe ori este necesar să ai parte de cel mai bun sunet pe care căștile îl pot produce. Dacă ții la calitatea sunetului mai mult decât la convenabilitatea tehnologiei, atunci acestea sunt o alegere perfectă
Căștile cu izolare fonică pasivă:
- Sunt mai ieftine decât alternativele cu Noise-Cancelling
- Nu au nevoie de o baterie, funcționează din cauza fizicii sunetului
- Blochează toate frecvențele de zgomot în mod egal
- Nu schimbă calitatea sunetului
Poate sunetul să anuleze sunetul? (Cum funcționează)
Dacă sunetul de aceeași amplitudine și faza opusă se ciocnesc cu sunetul original, acestea se anulează reciproc. În termeni profani, combinând două unde de sunet se creează una nouă, a treia undă de sunet. Însă atunci când sunt diametral opuse, acestea se distrug reciproc într-un mod eficient (se anulează). Se mai numește interferență distructivă.
Fenomenul se numește anulare fonică activă sau control activ de sunet și este folosit în căști cu o eficiență excelentă.
Cum funcționează izolarea fonică?
Aceasta este izolare fonică pasivă și nu necesită energie. Depinde de design și de calitatea construcției, și cât de eficientă e aceasta în blocarea fizică a sunetului.
Atâta timp cât căștile au o sigilare bună în jurul canalului urechii, sunetul de fundal va fi mai scăzut. În momentul în care sigilarea se destramă, izolarea fonică devine mai ineficientă și vei auzi mai mult zgomot. Este o metodă directă și simplă ce a fost utilizată eficientă în locurile de muncă zgomotoase timp de decenii.
La modelele de căști over-ear și on-ear, materialele pad-urilor sunt cele mai importante. Acestea trebuie să creeze o sigilare bună ce nu permite sunetului să se “scurgă” sau să pătrundă. Ermeticitatea designului joacă un rol.
Căștile closed-back sunt mult mai bune în blocarea sunetului decât modelele open-back. Modelele open-back permit zgomotului de fundal să pătrundă, iar muzica ta se va “scurge,” permițând celor din jurul tău să audă ce asculți.
Căștile in-ear se bazează pe potrivirea și pe sigilarea vârfurilor. Există multe forme și mărimi de vârfuri pentru toate urechile. Poți alege și materiale diferite. Cele normale sunt făcute din silicon/cauciuc, însă cele mai bune (mai bune pentru izolarea fonică) sunt făcute din spumă deformabilă. Vârfurile din spumă costă puțin mai mult, însă au un confort mai bun, blochează mai mult sunet, deci îți oferă o calitate a sunetului mai bună.
Pot căștile cu noise-cancelling să-ți afecteze auzul?
Nu, tehnologia ANC nu este periculoasă pentru auz și este perfect sigură. Cel mai comun mod de a-ți deteriora auzul este dacă asculți muzică la un volum înalt. Din moment scopul căștilor cu NC este să reducă din zgomot (ajută în a menține volumul general la un nivel cât mai mic), acestea nu îți vor deteriora auzul. Mai mult, căștile nu emit nici un fel de radiații sau semnale wireless dăunătoare.
Reține, căștile NC pot provoca probleme de auz dacă asculți la un volum înalt pentru perioade lungi de timp.
Îmi pot cumpăra căști wireless cu ANC?
Da, majoritatea căștilor ANC moderne sunt wireless. De obicei au conexiune Bluetooth ce le face compatibile cu toate dispozitivele moderne (iPhone, telefon Android, tablete, laptopuri, playere audio Bluetooth). În același timp, majoritatea căștilor Bluetooth au și un conector de 3.5mm.
Citește și:
- Top 15 cele mai bune căști in-ear ieftine
- Cele mai puternice căști in-ear pentru bass în 2020
- Top 12 cele mai bune căști ieftine
- Cele mai bune căști in-ear (earbuds) sub 500 RON