“Treblab Z2 încearcă să facă multe lucruri în același timp. Oferă confort, anulare activă a sunetului și rezistență la apă în același pachet.”
Concluzie
Treblab Z2 este o pereche foarte interesantă de căști bluetooth. Sunt bune pentru iubitorii de bass și pentru puritanii ce vor detalii în melodiile lor. Deși, nu ai o aplicație ce-ți permite să modifici sunetul. Doar pornești funcția de ANC.
Oferă o experiență foarte confortabilă, cu o izolare fonică excelentă. Deși performanța anulării active a sunetului este puțin dezamăgitoare.
Sunt bine făcute, din plastic ce este fin la atingere și au un design ușor. Jack-ul de 3.5mm este un bonus pentru atunci când îți moare bateria (lucru ce se întâmplă rar din moment ce au 35 de ore de redare), însă port-ul micro-USB ar trebui să fie un lucru ce rămâne în trecut.
Ce ne-a plăcut
- Pad-uri confortabile din pluș
- Izolare fonică excelentă
- Calitate bună a construcției
- Protecție împotriva apei IPX4
- Au o performanță a sunetului excelentă
- Carcasă de transport solidă
- Baterie ce durează 35 de ore
Ce nu ne-a plăcut
- Port micro-USB
- Performanța ANC este medie
- Pad-urile suferă din cauza transpirației
Specificații
- Tip: Over-ear
- Conexiune: Wireless bluetooth 5.0
- Design: Closed-back
Căști
- Mărimea difuzoarelor: 40mm
- Reacția frecvențelor: 20Hz – 20.000Hz
- Impedanță: N/A
- Greutate: 252g
- Lungimea cablului: 66cm
- Microfon & controale: Da (încorporate)
- Protecție împotriva apei: IPX4
Wireless
- Bluetooth: 5.0
- Durata bateriei: În jur de 35 de ore per încărcare (20 ore și 14 minute cu ANC pornit)
- Timp de încărcare: De la 0-100% în 3 ore
- Anulare activă a sunetului: Da
- Cablu de încărcare: Micro-USB
- Codecuri bluetooth: SBC, aptX
- Aria Wireless: 10m
Microfon
- Tip: Încorporat
- Design: N/A
- Se poate da pe mut: Nu
Ce vei găsi în cutie
- Căștile Treblab Z2
- Carcasa de transport
- Cablu micro-USB
- Cablu 3.5mm
- Manualul utilizatorului
- Sticker Treblab
- Carabiner
- Card
Confort & potrivire – 4.5/5 Aproape perfect
Pad-urile foarte moi oferă o experiență foarte confortabilă, însă singura problemă este că îți încing urechile.
În ciuda cupelor mari în care se află difuzoarele de 40mm, pad-urile abia de îți acoperă urechile. Deși, căptușeala este atât de moale încât pad-urile nu te vor deranja atunci când îți ating urechile. Chiar și după două ore de folosire continuă, nu vei avea parte de disconfort.
Z2 folosește piele artificială moale, ce se simte premium la atingere. Banda de susținere este căptușită din același material. Căștile sunt făcute în mare parte din plastic, iar din acest motiv sunt foarte ușoare.
Le poți folosi cu încredere în timpul antrenamentelor. Poți ridica greutăți, să alergi sau chiar să sari coarda. Deși forța de prindere nu este chiar așa de puternică, nu se simt de parcă ți-ar cădea de pe cap.
În ciuda confortului superb pentru acest preț, vei avea parte de o problemă normală a pad-urilor din piele sintetică: nu permit urechilor să respire. Deci, urechile îți vor transpira.
Izolare fonică – 4/5 Excelent
Din momentul în care le pui pe cap vei simți cum zgomotul de afară este diminuat de izolarea pasivă. În mod ciudat, anularea activă a zgomotului nu amplifică această experiență.
Din moment ce cupele sunt moi și din pluș, acestea se strâng plăcut pe urechi și izolează orice posibilă gaură prin care ar putea pătrunde sunetul. Din acest motiv senzația de izolare se simte doar punându-ți căștile pe cap.
În momentul în care pornești anularea activă a sunetului te vei simți puțin dezamăgit, din moment ce nu vei observa o diferență. Când am pus câteva sunete ambientale pe YouTube, am aflat că aceste căști elimină activ doar spectrul jos, în timp ce frecvențele înalte rămân la fel.
Tot este un lucru bun dacă vrei să le folosești în avion sau în autobuz, din moment ce vor elimina sunetele constante de sub-bass. Însă pentru folosirea de zi cu zi, diferența este mică.
Din fericire, nu vei avea o senzație de presiune atunci când activezi anularea sunetului, însă vei observa un șuierat în fundal.
Bluetooth 3/5 Bun
Acoperirea wireless este medie. Încep să apară distorsiuni mult mai rapid decât la alte căști cu bluetooth 5.0. Măcar oferă aptX pentru o experiență audio și video mai bună.
Felul în care funcționează bluetooth 5.0 la aceste căști ne-a lăsat cu o senzație contradictorie. Undeva între primul și al doilea zid, sunetul a început să se distorsioneze și nu mai puteam asculta. Acest lucru s-a întâmplat cu 5 metri mai devreme decât la alte căști pe care le-am testat.
Dacă le folosești în aceeași cameră, nu ar trebui să ai probleme, însă dacă vrei să te duci până în camera alăturată, fii pregătit să ai întreruperi constante.
Conectarea la orice dispozitiv bluetooth este foarte simplă. Trebuie să apeși și să ții apăsat pe butonul de redare/pauză de pe cupa dreaptă. Din momentul în care promptul vocal te-a anunțat că se pornesc, trebuie să ții apăsat pe buton câteva secunde în plus până când vei fi informat că a început conectarea. Atunci vor apărea în meniul dispozitivului tău.
Multipoint?
Poți înregistra aceste căști pe 2 dispozitive în același timp, deci poți să le folosești și pe telefon și pe tabletă. Trebuie doar să le deconectezi de la un dispozitiv și să le reconectezi la celălalt.
Ce codecuri bluetooth suportă?
Suportă SBC (toate căștile bluetooth suportă) și aptX, ce este perfect dacă ai un telefon Android. Asta înseamnă că nu trebuie să te îngrijorezi din cauza întârzierilor audio atunci când te uiți la videouri pe YouTube. De asemenea, căștile sunt bune și cu iOS, însă în acest caz folosesc doar codecul SBC.
Baterie – 4/5 Excelent
Pentru folosirea de zi cu zi te poți aștepta la 35 de ore de baterie. Desigur, dacă pornești anularea activă a sunetului, vei rămâne fără baterie mult mai repede. Cu ANC-ul pornit, am avut parte de 20 de ore și 14 minute, ANC-ul încă a mai mers o oră după ce am oprit căștile.
Nu te poți plânge de baterie. 35 de ore te vor ține câteva zile, asta dacă asculți fără ANC.
Căștile nu au opțiunea de încărcare rapidă. În momentul în care ai 0% baterie, trebuie să le ții la încărcat timp de 3 ore. Desigur, le poți folosi în modul cu fir, cu ajutorul cablului de 3.5mm inclus în pachet.
Trebuie să le încarci cu un cablu micro-USB, ceea ce este păcat, dacă ai doar dispozitive cu USB-C în casă. Din fericire, primești un cablu de încărcare în pachet, însă este destul de mic.
Rezistență – 4/5 Excelent
Sunt foarte ușoare, plasticul se simte premium și au protecție împotriva apei IPX4.
Treblab Z2 sunt făcute în mare parte din plastic, cu un cadru din aluminiu în interiorul benzii de susținere. Acest lucru le face foarte ușoare, însă îți dă impresia că sunt ieftine.
Acest lucru nu este adevărat. Plasticul are o textură cauciucată, ce se simte plăcut la atingere. De asemenea, atunci când le scuturi nu zăngăne și nici nu scârțâie atunci când tragi de ele.
Una peste alta par să fie de nădejde, deși nu îți vei dori să le scapi.
Cupele se rotesc la 100°, deci le poți ține la gât atunci când nu le mai porți. Deși, căștile nu se pliază, deci nu sunt foarte portabile. Acest lucru poate fi totuși unul bun, din moment ce mecanismele de pliere se strică primele.
Pentru a preveni deteriorarea provocată de transport, acestea vin la pachet cu o carcasă de transport solidă. În interior există niște buzunare mici unde îți pot depozita cablurile dacă ai nevoie de ele atunci când pleci la drum.
Dacă vrei să folosești Z2 la sală, atunci poți face acest lucru. Oferă o clasificare IPX4, ce le face rezistente la transpirație. Este bine de știut din moment ce urechile îți vor transpira puțin în timp ce le folosești, chiar și atunci când nu te antrenezi. Însă este destul de normal, din moment ce folosesc pad-uri din piele sintetică.
Căștile over-ear pentru antrenamente sunt rare, iar Treblab Z2 oferă un set unic de funcții ce sunt potrivite pentru sporturi.
Când vine vorba de garanție, vei avea parte de diferite informații. Modelul pe care l-am luat a oferit o garanție de un an.
Funcții – 4/5 Excelent
Aceste căști au niște specificații rezonabile, având în vedere prețul. Vei avea parte de codecurile aptX, ANC, o baterie ce rezistă mult timp și un port de 3.5mm pentru ascultările cu fir.
Să începem cu controalele. Treblab se bazează pe controale fizice. Nu sunt mult, deci te vei obișnui repede cu plasarea lor și cu funcțiile acestora. Sunt plăcute și sunt confortabil de folosit.
În timp ce controalele fizice sunt enervante la căștile in-ear, aceasta nu este o problemă a căștilor mari. Este chiar un avantaj față de controlul tactil. De exemplu, Sony WH-1000XM3 suferă de “atingerile fantomă,” o atingere involuntară ce este înregistrată în timpul sezonului rece.
Dacă rămâi fără baterie și nu ai posibilitatea de a le încărca, poți folosi cablul de 3.5mm. Deși, s-ar putea să fie puțin cam greu în aceste zile, din moment ce multe telefoane nu mai au jack.
Nu poți ști câtă baterie mai ai rămasă în căști. De asemenea, nu există un prompt vocal ce îți spune procentul, nici o aplicație ce ar putea oferi mai multe informații. Doar în momentul în care începi să rămâi fără baterie, ai parte de un mesaj continuu ce îți spune că nivelul bateriei este scăzut.
Controale
- Pornire/oprire – apasă și ține apăsat pe butonul de Play
- Redare/Pauză – apasă pe butonul de Play
- Mărirea volumului – apasă pe butonul Volume+
- Micșorarea volumului – apasă pe butonul Volume-
- Următoarea melodie – apasă și ține apăsat pe butonul Volume+ timp de o secundă
- Melodia anterioară – apasă și ține apăsat pe butonul Volume- timp de o secundă
- Răspunde/Încheie apelurile telefonice – apasă scurt pe butonul Play
- Respinge apeluri – apasă și ține apăsat pe butonul Play timp de o secundă
- Asistent vocal – apasă de două ori pe butonul Play
- Anulare activă a sunetului – ASD
Căștile wireless Treblab Z2 au un microfon decent ce îți preia vocea foarte bine într-o cameră liniștită. Există un sâsâit pe fundal, însă nu este o problemă majoră.
Calitatea scade puțin în momentul în care te afli afară și este zgomot. Per total, performanța este bună în multiple scenarii.
Sunet – 4/5 Excelent
Pot avea un sunet foarte puternic în bass și poate fi copleșitor, sau pot fi puțin strălucitoare și detaliate.
După cum e cu multe căști cu ANC, calitatea sunetului se schimbă în momentul în care pornești anularea activă a sunetului. Treblab Z2 este un exemplu foarte bun pentru această situație. În mod interesant, sunetul este, în opinia noastră, mai bun atunci când funcția este pornită.
Când asculți muzică fără să activezi ANC, bass-ul ajunge prea mult în mix. Nu doar că este puternic, însă ascunde și detaliile fine ale sunetelor mijlocii și ale celor înalte. Tot poți să te bucuri de sunet, dacă preferi melodiile cu mai mult bass, însă lipsa rezoluției în toate frecvențele face ca sunetul să fie întunecat.
Din fericire, dacă pornești anularea sunetului, multe dintre problemele cu calitatea sunetului se vor rezolva.
Frecvențele joase se echilibrează cu restul reacțiilor frecvențelor. Rezultatul este un bass mult mai controlat, puterea și viteza fiind bune, chiar și pentru genurile mai grele, precum muzica metal. Deși, se pierde din puterea sub-bass-ului, ce este necesar dacă vrei să te bucuri de muzica pop, hip hop și de cea clasică.
Frecvențele mijlocii sunt îmbunătățite puțin când anularea sunetului este pornită. Poți auzi detaliile ce erau înainte ascunse de bass. Instrumentele și vocile sunt mai naturale.
Frecvențele înalte primesc cea mai mult energie, făcând ca semnătura sunetului să fie mai strălucitoare, însă nu cu mult. Acest lucru aduce un sens de claritate, în timp ce șuierăturile sunt mai docile.
Depinde de preferințe. Dacă vrei un sunet mai relaxat, cald și puternic, atunci nu porni ANC-ul. Dacă îți place o prezentare mai concentrată și mai strălucitoare, atunci pornește ANC-ul.
De ce să cumperi Treblab Z2?
Aceasta este o pereche excelentă pentru navetiștii ce vor să aibă cât mai multe într-un singur pachet: o construcție ce se simte bine la atingere, pad-uri confortabile, ANC și protecție împotriva transpirației, IPX4.
Desigur, nu sunt cele mai bune, însă la un preț mai mic de 500 RON, nu ne putem plânge.
Când vine vorba de sunet, aceste căști sunt pentru iubitorii de bass și pentru puritani, doar printr-o simplă atingere a butonului ANC. Deși, nu mi-a plăcut bass-ul copleșitor, știu că există persoane cărora le place.
Desigur, au o carcasă de transport solidă, ce le protejează în timp ce le cari după tine. Aceasta are niște buzunare ce îți permit să îți depozitezi cablurile în cazul în care ai nevoie de acestea.
Alternative
Sennheiser HD 4.40: Fiind considerată una dintre cele mai bune opțiuni wireless la un preț mai mic de 500 RON, această pereche de căști de la Sennheiser oferă o reproducere excelentă a sunetului pentru prețul cerut. Deși, nu oferă IPX4 și ANC, precum Treblab Z2.
House Of Marley Positive Vibration XL (review): Aceste căști au un design mult mai plăcut, cu embleme din lemn și pad-uri groase din spumă. Comparativ, funcția ANC a Treblab Z2 izolează mai bine. Ambele au un sunet plăcut, însă în cazul House Of Marley se simte mai plin și mai realist.
TaoTronics TT-BH22 (review) Aceste două perechi de căști wireless sunt destul de asemănătoare când vine vorba de performanța ANC, făcând o treabă bună, ba chiar excelentă în eliminarea sunetului din exterior. De asemenea sunt foarte similare când vine vorba de calitatea construcției și de acoperirea bluetooth. Sunetul căștilor Treblab Z2 este mai relaxat, iar frecvențele înalte nu au atât de multă energie.
Verifică preț Treblab Z2 aici!
Citește și:
- Review căşti Apple AirPods 2
- Review căști Razer Opus Noise Cancelling
- Cele mai bune căști in-ear pentru antrenamente
- Review căști gaming Kingston HyperX Cloud Stinger