Jaybird X4 sunt cele mai noi căști wireless pentru antrenamente de la Jaybird ce ar trebui să fie mai bune decât popularele X3. Însă sunt cu adevărat o îmbunătățire?
Ce este nou la căștile Jaybird X4?
Căștile Jaybird X4 sunt rezistente la transpirație și impermeabile, având o clasificare IPX7 (impermeabile până la 1 metru adâncime pentru 30 de minute). Ar fi o îmbunătățire esențială deoarece căștile pentru sport de la Jaybird sunt cunoscute pentru rezistența proastă. Noua opțiune de impermeabilitate s-ar putea să le prelungească viața.
Ar mai fi și niște mici diferențe, precum:
- Vârfurile din spumă au acum o formă conică (vârfurile sunt la fel de bune precum cele vechi)
- Aripioare pentru urechi ce ar trebui să creeze mai puțină frecare și să ofere un confort mai bun
- O altă funcție ce merită menționată este cea de încărcare rapidă. La 10 minute de încărcare ai parte de o oră de redare
Care sunt funcțiile mai vechi?
Ai parte de sunetul premium cu opțiunea de EQ (egalizare) ce poate fi personalizată pentru a se potrivi cu toate gusturile muzicale, însă modelul mai vechi (X3) are aceeași aplicație de suport.
“Sport Fit Plus” le face perfecte orice activitate fizică unde o potrivire sigură este necesară. Versiunea veche este și ea superbă în această categorie, iar acest lucru nu a fost niciodată o problemă, deci acest lucru nu este ceva nou.
Poți face apeluri pe fugă sau în timpul antrenamentelor, însă același lucru îl puteai face și cu modelul vechi.
Mai mult, capacitatea bateriei cu lithium-ion este aceeași, mai puțin de 8 ore. Din păcate, cablul de încărcare nu a fost schimbat cu opțiunea USB-C, ce este mai convenabilă. Trebuie să folosești cablul brevetat, ce poate fi puțin enervant.
Per total, deosebirile față de modelul mai vechi sunt mici, însă noua certificare IPX7 s-ar putea să fie o diferență importantă, din moment ce Jaybird X3 are probleme de durabilitate.
Le-am pus sub un jet de apă și au rezistat bine, însă e greu să ne dăm seama de cât de rezistente sunt doar după un test. Doar timpul le va face dreptate.
Ar trebui să cumperi aceste căști?
Dacă ești o persoană sportivă, pentru aproximativ 150 RON în plus, comparate cu modelul vechi (la momentul scrierii acestui articol), o să ai parte de o pereche de căști wireless pentru sport, ce sună excelent, cu o potrivire fantastică și o protecție împotriva apei cu certificare IPX7, ceea ce le face una dintre cele mai bune căști din această categorie.
Pro
- Calitatea sunetului este excelentă
- Au o certificare IPX7, sunt impermeabile
- Aplicația EQ este excelentă
- Potrivirea este foarte stabilă, sunt bune pentru toate tipurile de sporturi
Contra
- Cablul de încărcare brevetat este enervant
- Durabilitatea tipică celor de la Jaybird este pusă sub semnul întrebării (vom veni cu mai multe informații în viitor)
Căștile Jaybird X4 au ajuns şi în următoarea listă:
Specificații
- Tip: Căști in-ear
- Conexiune: Wireless, Bluetooth
- Design: Closed-back
Căști
- Mărimea difuzoarelor: 6 mm
- Reacția frecvențelor: 20Hz – 20.000Hz
- Impedanță: 16 ohm
- Greutate: 14.7 grame
- Mărimea cablului: 54.5 cm (de la un capăt la celălalt)
- Microfon și controale: Da (in-line)
- Protecție împotriva apei: Da (IPX7)
Wireless
- Bluetooth: 4.1
- Capacitatea bateriei: până la 8 ore
- Timp de încărcare: 2 ore (Încărcare rapidă: 10 minute= o oră)
- Noise-cancelling activ: Nu
- Port de încărcare: brevetat (Pin Pogo la USB)
- Aria Wireless: 10 metri
- Codec Bluetooth: SBC, AAC
Microfon
- Tip: In-line
- Design: omni-direcțional
- Se poate da pe mute: Nu
Ce vei găsi în cutie?
- Căștile wireless Jaybird X4 pentru antrenamente
- 2 perechi de vârfuri din silicon
- 2 perechi de vârfuri Comply din spumă cu memorie
- 3 perechi de aripioare pentru urechi
- Clemă pentru haine
- Clemă pentru cablu (deja montată)
- Cablul de încărcare brevetat
- Săculeț pentru transport
- Ghid de utilizare
Confort & potrivire
Precum modelele mai vechi ale seriei Jaybird X, potrivirea este superbă. Vârfurile din spumă cu memorie de la Comply (acum conice) sunt cele mai bune vârfuri pe care le poți primi. Primești 2 mărimi, una mai mică și una mai mare.
Oferă un confort bun, din moment ce se mulează la mărimea și la forma canalului urechii. Cele 3 mărimi ale aripioarelor pentru urechi sunt moi la atingerea cu pielea (mult mai elastice decât ale modelului X3). Aproape că nu le simți, însă trebuie să alegi mărimea potrivită.
Dacă nu folosești mărimea potrivită de vârfuri și aripioare, o să te plângi de faptul că nu sunt confortabile.
Din cauza designului din plastic, căștile sunt ușoare, cântărind doar 14.7 grame, ceea ce ajută cu confortul atunci când le folosești timp de ore în șir.
Le poți purta în mai multe feluri.
Le poți purta pe sub urechi, acesta fiind modul în care purtăm căștile normale cu fire care se duc în jos. În cazul căștilor X4, se pot purta pe sub bărbie, sau, chiar și mai bine, pe la ceafă, pentru a avea parte de o stabilitate mai bună.
S-ar putea să nu observi că uneori firele se freacă de ceafă, iar din cauză că sunt cauciucate, s-ar putea să tragă de căști. Forța poate fi suficient de mare pentru a-ți scoate căștile din urechi, iar dacă acest este cazul va trebui să le ajustezi.
Din fericire, te poți juca cu clema pentru cablu și să potrivești mărimea cablului pentru a micșora problema.
Cel mai confortabil mod de a le purta este peste urechi.
Este și modul promovat de cei de la Jaybird ca fiind cel mai bun, deoarece chiar este. Trebuie să te joci cu vârfurile și aripioarele ceva timp până nimerești potrivirea bună, însă în momentul în care te obișnuiești cu ele, nu o să le mai schimbi.
Căștile wireless pentru antrenamente stau foarte bine în urechi. Poți să alergi și să sari cu ușurință, iar căștile nu se vor mișca. Din acest motiv căștile sunt unele dintre cele mai bune pentru alergători.
Stabilitatea este perfectă pentru toate tipurile de activități, și vei uita foarte repede că le porți.
Singura problemă este atunci când ridici greutăți pe bancă. În această poziție îți așezi capul pe bancă, iar din cauză că firele îți sunt în drum, purtarea lor peste urechi nu este prea bună.
În sală ar trebui să le folosești precum căștile normale, cu firele în față. S-ar putea să arate amuzant, însă își fac treaba.
Per total, acestea sunt unele dintre cele mai confortabile și stabile căști pentru antrenamente pe care le poți cumpăra astăzi. Acest lucru nu este o surpriză din moment ce și celelalte căști in-ear de la Jaybird au o potrivire la fel de fantastică.
Izolare fonică
Căștile Jaybird X4 au o izolare fonică impresionantă din cauza designului in-ear și a vârfurilor cu spumă cu memorie. Reține că nu au noise-cancelling, iar aceasta este o altă tehnologie.
Dacă vrei să ai parte de cea mai bună izolare fonică pasivă, ar trebui să folosești vârfurile din spumă în locul celorlalte cu silicon. Acestea oferă o îmbunătățire când vine vorba de blocarea sunetului ambiental.
În caz că alergi pe străzile orașului și ai nevoie să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, atunci ar trebui să folosești vârfuri mai mici pentru a permite zgomotului să intre. Vei fi mai în siguranță, din moment ce auzi mai bine sunetul din jurul tău, iar acest lucru ar trebui să fie o prioritate.
Sunetul de cablu nu este o problemă.
Când te antrenezi în sală sau când alergi, cablurile se mișcă de obicei, ceea ce poate creea sunete de cablu (microfonie) la multe căști, însă aceasta nu este o problemă pentru căștile Jaybird X4.
Poți să alergi confortabil în timp ce cablurile se mișcă, iar calitatea sunetului nu se strică.
Pe de altă parte…
Sunetul vântului este o altă problemă (după cum am aflat în timpul testelor noastre).
Când le folosești afară în timpul unei zile cu vânt, cel mai probabil că vei auzi niște zgomote de vânt.
Vântul creează un sunet enervant ce reduce din plăcerea de ascultare a muzicii. Este din cauza carcasei căștilor ce iese din urechi destul de mult, după cum este normal la căștile wireless.
Din fericire, acest lucru nu este o problemă majoră din moment ce este enervant doar la 40% din volum. Dacă asculți la 50 sau la 60%, nu vei observa.
Doar să nu asculți muzică la maxim pentru prea mult timp. Îți poți deteriora auzul foarte repede.
Bluetooth
Noile Jaybird X4 folosesc Bluetooth 4.1 cu funcțiile standard precum aria wireless de 10 metri și conexiune Multipoint (se pot conecta 2 dispozitive în același timp).
Deși, credem că au ratat startul. Ar trebui să folosească Bluetooth 5.0 pentru o performanță îmbunătățită, acesta fiind deja instalat pe multe căști wireless.
Cu toate acestea, puterea semnalului nu este cea mai bună, însă nu există întreruperi dese. Este destul de mediu. Dacă ții dispozitivul de redare aproape, nu o să ai parte de interferențe sau de distorsiuni.
Dacă pui un zid gros la mijloc, o să ai parte de întârzieri, însă în general ar trebui să funcționeze normal.
Din păcate căștile suportă doar codecurile Bluetooth SBC și AAC. Nu suportă încă aptX, chiar dacă este mai eficient și oferă o calitate audio mai bună.
Cum să conectezi căștile Jaybird X4 la un dispozitiv nou?
Este un proces simplu:
- Închide căștile
- Ține apăsat pe butonul de pornire (cel din mijloc) timp de 3 secunde sau până când LED-ul începe să pâlpâie (roșu și verde)
- O informare vocală îți va spune că modul de împerechere este activ pentru căști
- Ia dispozitivul de redare și caută căștile Jaybird
Cum să resetezi căștile X4?
O resetare este recomandată dacă ai probleme de conexiune sau disturbări ale sunetului. Este un proces similar cu împerecherea, însă au o sincronizare diferită:
- Închide căștile
- Apasă și ține apăsat pe butonul de pornire (cel din mijloc) timp de 8 secunde, până când LED-ul începe să pâlpâie (roșu și verde)
- Apasă de două ori pe butonul de pornire
- LED-ul ar trebui să pâlpâie rapid, iar promptul vocal va emite 2 secunde
- Ai resetat căștile Jaybird X4
Baterie
Durata bateriei nu prea s-a îmbunătățit și durează 8 ore per încărcare. Este mai bună decât a căștilor Jaybird Tarah, a căror baterie durează doar 6 ore.
Totuși, depinde de volumul la care asculți și de capacitatea bateriei, aceasta degradându-se de-a lungul timpului.
În general vei avea parte de până la 8 ore de muzică dacă asculți la volume mici. Bateria este afectată de mulți factori, precum când a fost ultima dată încărcată sau chiar și de vreme.
Încărcarea durează în jur de 2 ore, un timp mediu pentru căștile de antrenamente. Au și funcția de încărcare rapidă, ce îți oferă o oră de muzică pentru fiecare 10 minute de încărcare. Este o funcție nouă ce este destul de bună.
Însă există un lucru enervant.
Cablul de înărcare folosește același dongle brevetat, ce nu este apreciat de nimeni.
Multe căști noi wireless pentru sport folosesc portul de încărcare USB-C (precum și telefoanele noi) pentru a face încărcarea mai ușoară pentru utilizatori. Nu și Jaybird (chiar și un cablu micro-USB ar fi fost mai bun).
Întotdeauna este mai bine dacă folosești un singur cablu pentru a încărca mai multe dispozitive. Ai mai puține lucruri de cărat cu tine.
Din păcate, dacă îți iei căștile wireless X4, o să trebuiască să cari după tine cablul unic de încărcare. Este o funcție ce nu a fost apreciată la modelele mai vechi și pare că o să mai stea un timp.
Durabilitate
Calitatea construcției este cea mai mare slăbiciune a căștilor Jaybird. X4 este făcut în Malaezia, însă acest lucru probabil că nu ne spune dacă au îmbunătățit producerea și calitatea de control. Doar timpul va indica acest lucru, însă atunci când te uiți la ele, pare că au făcut o treabă bună.
Căștile sunt făcute din plastic deoarece scad din greutate și din costurile de producție. Este un plastic de calitate ce este rezistent și este folosit și la căștile de calitate mai înaltă.
Cablurile sunt plate și protejate de un înveliș din cauciuc.
Par mai rezistente și pot rezista la smucituri. Însă nu încerca să tragi de ele, sunt căști până la urmă.
Cea mai importantă îmbunătățire față de modelele vechi pare să fie noua certificare IPX7. Poți afla mai multe despre certificarea IPX aici, însă înseamnă că le poți spăla sub apă, iar apoi ar trebui să funcționeze cum trebuie.
Poți asculta cu ușurință în timp ce plouă, nici măcar o ploaie torențială nu le va strica, iar transpirația nici atât.
Acest lucru este adevărat, dacă avem încredere în certificarea IPX7, însă avem niște îndoieli.
În manualul utilizatorului este specificat faptul că husa de încărcare nu este impermeabilă. Înseamnă că nu este certificată IPX, iar apa o poate deteriora. Ar trebui să te asiguri că ai căștile uscate înainte să le încarci.
Dacă e să fim sinceri, cei de la Jaybird nu sunt cunoscuți pentru cea mai bună durabilitate.
Să sperăm că de data aceasta este diferit.
După cum arată, Jaybird X4 sunt cea mai bună încercare a companiei de a crea o pereche de căști rezistentă ce va supraviețui mediilor pentru sport și vor rezista mult timp.
Menține-ți așteptările la un nivel normal…
Nu contează cât de atent ești cu căștile wireless pentru antrenamente, dacă folosești vârfuri Comply din spumă, acestea se vor deteriora la un moment.
Transpirația și frecarea constantă vor dezintegra spuma până când aceasta își pierde din funcționalitate. De asemenea, X4 folosesc niște vârfuri Comply ce sunt exclusive pentru Jaybird. Se așteaptă să-ți cumperi vârfuri noi speciale pentru acest model (probabil că vor să facă mai mulți bani în acest mod).
Din fericire am încercat și alte vârfuri cu memorie, deci ar trebui să funcționeze bine.
Funcții
Căștile in-ear wireless pentru fitness vin cu control și microfon in-line.
Microfonul este destul de sensibil și captează prea mult sunet în mediile zgomotoase.
Funcționează bine și poți face apeluri normale în zone ce sunt oarecum zgomotoase și în zonele mai liniștite. Am zice că sunt peste medie, însă microfonul omni-direcțional are limitele lui (cel uni-direcțional este mai bun).
Dacă alergi pe lângă un drum zgomotos poate fi enervant pentru cel cu care vorbești, însă zgomotul străzilor normale este decent.
Mai mult, telecomanda pentru control are 3 butoane. Poți controla: pornirea/oprirea, redare/pauză, volumul, să dai înainte/înapoi, să accepți sau să respingi apeluri, să reapelezi ultimul număr de telefon și să dai pe mute/să scoți de pe mute un apel.
Controlul este destul de simplu cu o combinație de apăsări scurte și lungi. Este bine descris în manualul utilizatorului și în aplicația Jaybird (pentru iOS și Android).
Ține apăsat pe + pentru a schimba melodia și pe – pentru a da înapoi.
Mai mult, au un prompt vocal. O voce feminină îți va spune statusul bateriei de fiecare dată când pornești căștile (un indicator pentru baterie este vizibil pe telefon).
Singura chestie enervantă este că nu îți spune statusul exact al bateriei, ci rotunjește numărul. Spune “Battery 80%,” însă pe telefon îți va apărea de fapt 76%. Îți poate da niște așteptări false.
Aplicația Jaybird MySound face o diferență majoră.
Probabil că cea mai bună funcție pe care o au în fața competitorilor este aplicația. Cu aceasta, poți egaliza muzica într-un mod simplu.
Poți alege din multe preseturi existente sau le poți crea pe ale tale și să le salvezi pentru o folosire ulterioară. Poți trece de la o semnătură a sunetului plată la una bass-heavy printr-o simplă apăsare pe ecran. Transformarea este reală și instantă.
Un lucru bun este că preseturile pentru sunet se configurează pe baza căștilor și nu a dispozitivului de redare. Deci atunci când îți seteză semnătura de sunet preferată, căștile X4 o folosesc, indiferent de dispozitivul de redare.
Mai multe funcții
Dacă folosești Spotifiy, poți da share și accesa melodii de la comunitatea Jaybird.
În interiorul aplicației poți găsi ghiduri folositoare despre cum să folosești căștile (cum să ai parte de o potrivire confortabilă, ajutor cu problemele întâmpinate – troubleshooting – și alte ghiduri de “de cum să”).
Poți schimba canalele pentru ca sunetul potrivit să iasă din casca potrivită (pentru atunci când treci de la o purtare pe sub urechi la una peste urechi).
Găsește-ți căștile, funcția de geolocalizare pentru a localiza unde le-ai împerecheat ultima dată (în caz că le pierzi).
Geolocalizarea nu îți arată unde sunt în momentul acela, însă îți arată ultima locație de împerechere.
Accesorii
Considerând că aceste căști sunt un produs premium, iar căștile pentru sport folosesc multe vârfuri, producătorii ar trebui să includă mai multe vârfuri în pachet.
Primești doar 2 perechi de vârfuri Comply și 2 perechi de vârfuri din silicon. Ar putea cu ușurință să pună mai multe vârfuri din spumă cu memorie pentru a-ți face viața mai ușoară.
De asemenea, săculețul pentru transport este foarte simplu și nu oferă prea multă protecție împotriva deteriorării fizice. O husă de transport mai solidă ar fi fost o alegere mai bună.
Un lucru pe care l-au schimbat este organizarea cablurilor. Acum primești o clemă pentru haine și o clemă pentru cablu. Împreună cu Jaybird X3 primeai o clemă pentru haine și 2 pentru cablu.
Sunet
Cea mai bună calitate audio dintre toate căștile wireless pentru antrenamente.
S-ar putea să crezi că le lăudăm prea mult, însă acesta este adevărul.
Semnătura sunetului originală este bună, însă abilitatea de a o schimba, într-un mod dramatic, cu ajutorul aplicației, o face minunată.
Dacă preferi bass-ul puternic, poți să schimbi pe presetul “basshead” și să ai parte de niște frecvențe joase copleșitoare ce îți vor zgudui timpanele. Dacă preferi o semnătură a sunetului în formă de V, atunci poți avea parte de aceasta.
În cazul în care apreciezi o semnătură a sunetului plată, o poți avea și pe aceasta. Este o funcție fantastică ce va satisface majoritatea gusturilor audio.
Îți poți crea propria semnătură a sunetului și să o împarți cu lumea.
Opțiunea de a crea un preset audio și de a o salva pe profilul tău, pentru a o folosi ulterior, este excelentă. UI-ul este simplu și îți vei da seama cum să-l folosești foarte repede.
Acum, nu înseamnă că Jaybird au un sunet excelent. Nu este cazul, însă vor satisface majoritatea persoanelor.
Soundstage-ul este destul de mediu, la fel și separarea instrumentelor, deși poți să umbli la reacția frecvențelor și să auzi cum se schimbă.
Chiar dacă încerci diferite preseturi audio, o să observi o oarecare asprime a frecvențelor înalte la volume mari. Nu este nimic dramatic, însă lasă loc pentru mai bine.
Bass-ul poate fi puternic, dacă vrei (bass amplificat în EQ), ce le face excelente pentru orice iubitor de bass. În plus, sunt foarte zgomotoase.
Una peste alta, aceste căști wireless pentru sport oferă multă varietate și calitate când vine vorba de sunet, mai multă decât majoritatea alternativelor din acest moment. Din aceste motive, pot fi numite una dintre cele mai bune căști pentru sport, când vine vorba de sunet.
Rezumat
În timp ce noua versiune a căștilor in-ear Jaybird nu pare să aibă prea multe lucruri noi, durabilitatea îmbunătățită (rezistență împotriva apei) și funcțiile vechi și bune, precum sunet, potrivirea stabilă și convenabilitatea, fac ca aceste căști să fie puțin îmbunătățite față de modelul precedent.
Dacă ești în căutarea unei perechi de căști premium wireless pentru sport, cu o potrivire fantastică, design impermeabil, sunet excepțional (plus multe alte funcții) ce sunt potrivite pentru atleții amatori și profesioniști, atunci ia căștile Jaybird X4.
Verifică preț Jaybird X4 aici!
Citește și:
- Cele mai bune căști la un preț mai mic de 300 RON
- Review căști Shure SE535
- Review căști gaming Logitech G930
- Anker SoundBuds Slim+ Review