Seturile de căşti de gaming cu microfon nu mai sunt așa de necesare precum au fost la un moment dat, iar mulți streameri optează pentru a folosi un microfon de studio alături de o pereche de căști simple, permițându-le gamerilor să asculte și să se conecteze la grupurile de chat de pe Discord și Twitch simultan. Este de înțeles. Adică, dacă te afli în fața camerei nu ai vrea ca oamenii să te vadă cu o monstruozitate pe cap sau chiar mai rău, să îți vadă părul după ce ai purtat un set de căști imens pe cap.
Acestea fiind spuse, nu înseamnă că seturile de căști încep să dispară, ci doar că utilizatorii au ales alte alternative de comunicare în timp ce se joacă. Eu iubesc căştile de gaming cu microfon și mi-am cumpărat recent un Onikuma K1 pentru a-i face review.
Calitatea construcției și design – 4.3/5
Nu știi niciodată la ce să te aștepți atunci când cumperi un produs de la un brand de care nu ai auzit vreodată, însă cu toată sinceritatea, Onikuma K1 nu este teribil. Acest model are un design gri camuflaj, ce te scoate în evidență, însă nu sare chiar așa de mult în ochi.
Materialele folosite pentru carcasă se simt destul de ieftine. Deși, acest set de căști este mult mai rezistent decât pare, pot să îndoi și să răsucesc banda de susținere, iar acest lucru mă face să cred că este ideal pentru copii sau pentru adulți ca mine ce își lasă lucrurile împrăștiate și se împiedică de ele.
Căptușeala din jurul pad-urilor și de sub banda de susținere complimentează designul bine. De asemenea, căștile au câteva… nu știu cum se numesc, însă cele de pe urechi arată precum niște guri de aerisire false, dar adaugă stil.
După cum o face și cablul împletit, ce vine la pachet cu control încorporat pentru volum și are o lungime de 2.2 metri cu un splitter conectat, însă doar 1 metru, fără splitter. S-ar putea să fie cam scurt pentru gaming-ul pe PC, depinzând de unde se află porturile tale auxiliare și dacă ai sau nu nevoie de splitter.
Confort – 4.5/5
Când vine vorba de confort, aceste căști fac un lucru pe care majoritatea competitorilor nu îl fac. Au renunțat la pad-urile din acea piele oribilă (sintetică sau nu) ce te făceau să transpiri intens, din moment ce nu permit pielii să respire, și le-au înlocuit cu unele mai confortabile din țesătură din plasă și căptușeală proteică (ce o mai însemna și asta).
Căptușeala este suficientă încât să nu poți simți banda de susținere pe cap, iar acest lucru este parțial datorită faptului că sunt ușoare, însă există și un oarecare disconfort, din moment ce se simt strâmte. S-ar putea să se mai lărgească în timp, însă până atunci sunt puțin enervante. Din fericire, banda de susțienere se poate ajusta, ceea ce face ca Onikuma K1 să fie suportabile de purtat.
Calitatea audio și a microfonului – 3.7/5
Nu ne așteptam la o experiență de sunet surround 7.1 ce mă va lăsa fără răsuflare, asta pentru că nu suportă acest tip de sunet, dar și pentru că este un set de căști pentru buget. Chiar și având acest lucru în vedere, precizia înaltă a difuzoarelor de 50mm face o treabă excelentă în crearea unui sunet clar, cu o arie a volumului bună, pe care o poți ajusta cu ajutorul controlului încorporat.
De asemenea, Onikuma K1 este foarte bine balansat. În timp ce cu unele seturi de căști ai parte de un sunet mai plăcut dintr-o arie sau din alta, aceste căști distribuie sunetul în mod egal. Este util dacă ai o cupă dată jos, în timp ce aștepți să bată cineva la ușă, de exemplu.
Microfonul nu a fost la fel de impresionant. Arată bine, este flexibil și se poate ajusta să stea într-o poziție mai bună, însă se presupune că ar trebui să aibă capabilități de anulare fonică, și, ei bine, nu face o treabă prea bună.
Cu toate acestea, mi-a captat vocea într-un mod excelent, însă ideea din spatele microfoanelor boom este că nu trebuie să aibă parte de interferențe, în timp ce cu acest microfon, zgomotul de fundal poate întrerupe și să interfereze. Însă dacă ai copii zgomotoși în casă, pregătește-te ca prietenii tăi, și inamicii, sau oricine se uită la stream-ul tău, să audă ce se întâmplă în casa ta.
Funcționalitate- 4.5/5
Când vine vorba de funcționalitate, setul de căști pentru gaming K1 le oferă pe toate. Sunt compatibile universal, datorită splitter-ului detașabil, ce funcționează pe toate platformele majore și cu majoritatea telefoanelor.
Deși, vei avea nevoie de un adaptor în plus, dacă vrei să le folosești la un controller de Xbox One, dintr-o generație mai veche. Fiind foarte ușoare, cu o bandă de susținere ajustabilă și un microfon pe care poți să-l miști cum vrei, le face foarte confortabile.
Datorită cablului împletit vei putea evita încâlcelile și nodurile, un lucru esențial dacă locuiești într-o casă la fel de dezordonată precum a mea, deși ar fi fost plăcut să fie puțin mai lung. Și, pe deasupra, aceste căști au o calitate superbă a sunetului, ce îți permite să te bucuri de jocuri fără a scădea din calitatea experienței. Nu îți poți dori ceva mai funcțional decât acestea.
Raport calitate-preț – 5/5
Poți să găsești acest set de căști la un preț mic de 200 RON. La acest preț nu doar că ai parte de un set de căști voluminos și rezistent, ce are pad-uri din pânză ce sunt căptușite și confortabile, dar ai parte și de control pentru volum încorporat și de un splitter de 3.5mm, ce-ți permite să te conectezi la mai multe dispozitive. Singurul lucru ce ar putea să fie util, și nu este inclus în pachet, este un adaptor pentru generația mai veche de controllere pentru Xbox One.
Verdict – 4.4/5
Pentru o pereche de căști pentru gaming de buget, Onikuma K1 îți va oferi tot ce ai nevoie, poate chiar mai mult. Nu este de aceeași calitate precum modelele de top, însă îți oferă un raport calitate-preț mai bun decât unele modele pe care le-am testat și au un preț aproape dublu.
Setul de căști este bine construit și are un aspect plăcut, chiar dacă are o carcasă ce se simte ieftină, ai ca bonus faptul că sunt extensibile, și vin cu un splitter. Când vine vorba de experiența pentru audiofili, aceasta va fi plăcută, sunetele fiind destul de clare, deși, probabil că ar mai trebui să lucreze puțin la microfonul cu anulare fonică, din moment ce acesta încă percepe sunete de fundal.
Acestea fiind spuse, ai parte de multe, pentru prețul plătit, deci acest set de căști de gaming va fi bun pentru orice jucător tânăr, la început de drum.
Pe scurt:
- Un set de căști pentru gaming de buget, cu un design unic cu camuflaj
- Vine la pachet cu un splitter de 3.5mm pentru a putea fi folosite la mai multe dispozitive
- Pad-urile cu pânză permit pielii să respire, deci nu vei mai transpira așa de mult
- Firul este puțin cam scurt, însă se poate rezolva cu o extensie
Verifică preț Onikuma K1 aici!
Citește și:
- Review căşti gaming Razer Nari
- Review căşti Logitech G533
- Review căşti Apple AirPods Pro
- Review căști Samsung Galaxy Buds (și Buds+)