“Compania japoneză a luat o pereche deja perfectă de căști și a făcut-o și mai bună. Dacă nu te deranjează prețul, atunci Sony WH-1000XM4 este o recomandare foarte bună.”
Sony WH-1000XM4 este succesorul faimosului model XM3. Cu noua generație ai parte de un confort îmbunătățit și de câteva funcții noi ce fac experiența utilizatorului mai plăcută.
Aceste căști sunt alegerea perfectă dacă ești în căutarea unei performanțe ANC cât mai bune. Blochează tot, de la sunetul tastelor până la conversațiile oamenilor, făcându-le perfecte dacă vrei să te izolezi de mediul înconjurător.
Te poți baza pe codecul audio LDAC pentru a avea parte de cea mai bună calitate a sunetului pe care o poate oferi o pereche de căști wireless. Pot concura chiar și cu căștile pentru audiofili, un lucru impresionant.
Deși, multe lucruri au rămas la fel, comparativ cu WH-1000XM3.
Ce ne-a plăcut
- Performanța anulării sunetului este nemaipomenită
- Calitatea sunetului este de nivel audiofil
- Construcția se simte premium
- Aplicația Headphones Connect este convenabilă
- Au o durată excelentă a bateriei
- Suportă LDAC
- Confortul și potrivirea sunt excelente
- Funcția Speak-to-chat este ciudată
Ce nu ne-a plăcut
- Modul voice priority nu prea merge bine
- Nu au clasificare IPX
Specificații
- Tip: Over-ear
- Conexiune: Wireless bluetooth 5.0
- Design: Closed-back
Căști
- Mărimea difuzoarelor: 40mm
- Reacția frecvențelor: 4Hz- 40.000Hz (depinzând de codecul folosit)
- Impedanță: N/A
- Greutate: 254 grame
- Lungimea cablului: 20 cm
- Microfon și controale: Da (Încorporate)
- Protecție împotriva apei: Nu
Wireless
- Bluetooth: 5.0
- Durata bateriei: În jur de 38 de ore per încărcare (28 de ore cu ANC-ul pornit)
- Timp de încărcare: de la 0 la 100% în 3 ore
- Anulare activă a sunetului: Da
- Cablu de încărcare: USB-C
- Codecuri bluetooth: SBC, AAC, LDAC
- Aria wireless: 10 metri
Microfon
- Tip: Încorporat
- Design: 5 microfoane
- Se poate da pe mut: Nu
Ce vei găsi în cutie?
- Căștile wireless Sony WH-1000XM4
- Husă de transport rezistentă
- Cablu cu jack de 3.5mm
- Cablu de încărcare USB-C
- Adaptor pentru călătorii
Confort & potrivire – 5/5 Perfect
Confortul este fantastic, cu o potrivire ce este bună pentru navetiști și pentru persoanele ce aleargă. Nu poți găsi ceva mai bun decât acestea în categoria căștilor closed-back over-ear.
Cu fiecare generație din seria WH-1000XM, pad-urile devin mai spațioase. A 4 a generație are niște pad-uri mai subțiri, cu mai mult spațiu pentru urechile tale. Lobii urechilor nu vor mai atinge căptușeala din piele sintetică, doar dacă nu cumva ai urechile foarte mari.
De asemenea, pad-urile sunt mai subțiri, deci contactul cu pielea este mai mic. Prin urmare, urechile nu îți vor transpira așa de mult, iar astfel confortul este puțin mai bun. Nu am avut probleme cu transpirația și locuiesc într-o casă fără aer condiționat.
Cei de la Sony au folosit mai multă căptușeală din moment ce pad-urile sunt mai subțiri. În timp ce acest produs este mai nou, căptușeala se simte foarte bună, iar confortul nu are de suferit. Deși, după câțiva ani de folosire, s-ar putea să ai probleme cu pad-urile, acestea devenind puțin mai rigide.
Potrivirea este superbă. Întreaga ureche îți va încăpea în cupă și vei avea parte de o experiență confortabilă. Din momentul în care le ai pe cap poți merge, sări, alerga sau chiar să stai capul în jos, iar căștile vor sta în loc indiferent ce se întâmplă.
În timp ce nu oferă o clasificare IPX, acestea nu sunt cele mai bune pentru antrenamente. Deși, poți sta liniștit din moment ce nu vor cădea de pe cap, dacă e nevoie să alergi pe scări sau ești grăbit să prinzi autobuzul.
Izolare fonică – 4/5 Excelent
Chiar dacă rămâi fără baterie, tot te poți baza pe izolarea fonică ce este peste medie.
Izolarea pasivă este de obicei excelentă la căștile in-ear, însă Sony WH-1000XM4 oferă o blocare surprinzător de eficientă.
Datorită potrivirii confortabile cu cantitatea potrivită de căptușeală și contact cu pielea, căștile izolează bine. Diferența de sunet se poate observa atunci când le pui pe cap.
Desigur, tot vei auzi sunetele bâzâitoare și chiar și bătăile inimii. Experiența este asemănătoare ca atunci când îți bagi degetele în urechi.
Anularea sunetului – 5/5 Excelent
Sony sunt încă cei mai buni când vine vorba de căști cu anulare fonică, eliminând aproape toate sunetele, de la apăsarea tastelor până la discuțiile oamenilor.
Anularea sunetului a acestor căști este uimitor de bună. Nici nu trebuie să le conectezi la căști pentru a avea parte de un rezultat dramatic. Sunetul din jurul tău va dispărea pur și simplu.
Performanța ANC este atât de bună încât uneori este imposibil să înțelegi ce zic cei din jurul tău. Singura problemă ar mai fi sunetele înalte ascuțite.
De asemenea, aceste căști pot anula și sunetul tastelor, făcând ca experiența de tastare să fie puțin ciudată.
Aceasta este ideea cu XM4. Au o performanță ANC atât de bună încât aproape că te simți izolat. De parcă cineva te-ar pune într-o cameră izolată fonic. Cumva acest lucru se contrazice cu instinctul de supraviețuire, ce vrea să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău.
Desigur, poți ajusta intensitatea anulării sunetului, în timp ce poți alege să prioritizezi conversațiile, cu ajutorul aplicației. A doua opțiune se asigură că poți auzi persoanele din jurul tău, în timp ce elimini restul zgomotelor de fundal.
Bluetooth – 5/5 Perfect
Au o conexiune de nădejde, cu suport multipoint și LDAC pentru un streaming audio de calitate înaltă.
Conexiunea rămâne puternică, oferind performanțe similare comparativ cu alte căști cu bluetooth 5.0. Nu există întreruperi audio până când nu ai 2 ziduri pe post de obstacol. În acel moment muzica se întrerupe complet și este redată după ce faci câțiva pași în spate.
Când le conectezi pentru prima dată, trebuie să descarci aplicația Sony. După ce le înregistrezi, deblochezi toate funcțiile, de la ANC și controlul Ambient Sound, până la egalizare și 360 Reality Audio, sunetul surround virtual standard al celor de la Sony.
Cupele sunt sensibile la atingere și au o reacție foarte bună atunci când sunt apăsate. Din moment ce mai sunt câteva luni și vine iarna, nu am putut testa noile Sony WH-1000XM4 pentru a vedea dacă au probleme cu “atingerile fantomă” precum versiunile anterioare.
Ce codecuri bluetooth suportă?
Sony WH-1000XM4 suportă SBC, AAC și LDAC. Nu suportă aptX, deși nu prea este nevoie de el. Dacă ai Android 8 sau mai mare, telefonul tău suportă deja LDAC, cel mai bun codec audio la momentul actual.
Într-un mod ciudat, telefonul nu pornește codecul în mod automat și trebuie pornit manual. Trebuie să te duci în meniul bluetooth, să apeși pe iconița de opțiuni și să selectezi LDAC. De asemenea trebuie să selectezi “Prioritate pe calitatea sunetului” din modul de calitate a sunetului din aplicația de mobil.
Utilizatorii iPhone nu vor putea avea parte de experiența calității LDAC, din moment ce iOS-ul nu îl suportă. Din fericire, căștile suportă și AAC, ce este un codec bun pentru dispozitivele Apple.
Există întârzieri video?
În mod similar cu aptX, LADC oferă o experiență de redare fără întârzieri, iar sunetul este perfect sincronizat cu ce se întâmplă pe ecran
De asemenea, experiența este excelentă și pe iOS, fără întârzieri observabile.
Multipoint?
Da. Anul acesta cei de la Sony s-au decis să adauge suportul multipoint, ce lipsea XM3-ului. Acum poți conecta WH-1000XM4 la două dispozitive în același timp.
Pentru a-l face să meargă, trebuie să pornești funcția din aplicația Sony Headphones Connect. De asemenea, trebuie să menționăm că dacă le conectezi la încă un dispozitiv, LDAC nu va mai funcționa. Nu sunt sigur de ce cei de la Sony au decis să facă acest lucru.
Baterie – 5/5 Perfect
Vei avea parte de o performanță foarte bună a bateriei, oferind 28 de ore de redare cu ANC-ul pornit. Dacă oprești toate funcțiile ce mănâncă din baterie, acestea vor rezista până la 38 de ore.
Bateria este o altă zonă ce a fost lăsată în pace de Sony. Comparativ cu modelul anterior, WH-1000XM4 oferă o durată de redare de 30 de ore (28 în timpul testelor noastre) per încărcare, cu ANC pornit. Tot este una dintre cele mai bune căști cu anulare a sunetului.
Dacă nu ai nevoie de anulare a sunetului și lași funcția oprită, atunci vei avea parte de încă 8 ore de redare. În cazul în care rămâi fără baterie și nu îți poți încărca căștile, le poți conecta la telefon printr-un jack de 3.5mm (dacă telefonul tău are) cu ajutorul cablului inclus.
XM4 suportă funcția de încărcare rapidă, ce îți oferă 5 ore de baterie pentru 10 minute de încărcare.
Pentru a afla câtă baterie mai au căștile, trebuie să folosești aplicația.
Rezistență – 4/5 Excelent
Sunt o pereche de căști premium ce au balamale rezistente. Deși, sunt făcute în mare parte din plastic.
Sony WH-1000XM4 sunt surprinzătoare prin simplitatea lor. Se simt foarte bine când le ții în mână, având o construcție în mare parte din plastic, cu un finisaj neted. Singura parte de metal este în interiorul benzii de susținere.
Se simt incredibil de ușoare datorită mărimii, cu un design al balamalelor minunat ce se rotește cu o frecare minimă. Cupele se pivotează la 100° și se pot plia pentru a face căștile mai portabile.
În timp ce aceste balamale sunt de obicei partea cea mai slabă a unor căști, la WH-1000XM4 acestea par mult mai rezistente. Se blochează pentru a nu se mișca aiurea.
Pad-urile sunt bine căptușite, deși ne-ar plăcea să fi avut puțin mai mult. După un an de folosire s-ar putea să observi că au devenit puțin mai rigide, iar înlocuirea lor poate fi o bătaie de cap. Pe de altă parte, căptușeala benzii de susținere este suficientă, cu cusături ce arată bine și îmbunătățesc experiența luxoasă.
Pe lângă confortul și potrivirea, ce sunt excelente, aceste căști nu au o clasificare IPX pentru rezistența împotriva apei sau a transpirației. Deci, nu le recomandăm pentru alergat sau pentru sesiunile intense de antrenamente.
Cu aceste căști, ai parte de o husă de transport solidă. În aceasta poți depozita căștile, diferite cabluri și adaptorul pentru avion. De asemenea, în exteriorul carcasei există o pânză. Deși, nu aș putea spune de ce cei de la Sony au ales să o pună acolo în loc să o pună în interior.
Funcții – 5/5 Perfect
Aceste căști au multe funcții și îți oferă libertatea de a personaliza complet experiența de folosire. Majoritatea funcționează excelent, însă sunt unele care merg puțin ciudat.
Sunt atât de multe lucruri în interiorul XM4 încât te simți copleșit atunci când deschizi aplicația pentru prima dată.
Desigur, principala funcție este anularea activă a sunetului. Pentru a merge corect, trebuie să lași căștile să facă niște măsurători atmosferice. În mod normal, presiunea este 1 ATM. Deși, dacă ești în avion sau undeva la o altitudine înaltă, trebuie să faci măsurătorile în mod repetat pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.
De asemenea ai și modul Ambient Sound, ce te lasă să configurezi cât sunet de exterior va pătrunde în căști. Poți activa/dezactiva funcția de anulare fonică și de Ambient Sound apăsând butonul Custom de pe cupa stângă (butonul poate fi personalizat pentru alte funcții). Sau îți poți pune mâna peste cupa dreaptă, iar așa vei auzi ce se întâmplă în jurul tău.
De asemenea ai și funcția 360 Reality Audio, versiunea celor de la Sony pentru sunet surround virtual. Pentru a avea parte de cea mai bună experiență surround, trebuie să-ți faci o poză la urechi. Aplicația te va ghida prin procesul în care trebuie să-ți faci niște poze la urechi, după care trebuie să-ți descarci o aplicație compatibilă cu 360 Reality Audio precum 360 Deezer, Tidal și nugs.net.
Deși, nu te deranja prea mult. Am încercat nugs.net, o platformă de streaming cu înregistrări live, iar diferența abia de s-a observat. De asemenea, trebuie să plătești o subscripție destul de mare pentru aceste platforme.
Cei de la Sony au mai adăugat niște funcții noi. Unele sunt mișto, altele ciudate. Nu poți rata senzorul de proximitate din interiorul cupei stângi, responsabil pentru funcția de redare/pauză automată. Funcționează bine și poate fi folositor atunci când trebuie să-ți dai repede căștile jos de pe cap.
O altă funcție nouă este cea Speak-to-chat, ce pare interesantă la început. Pune pauză la orice asculți în momentul în care începi să vorbești. De asemenea îți amplifică vocea pentru a nu țipa prea mult.
Problema este că așteaptă 15 secunde după ce ai terminat de vorbit pentru a reda muzica. De asemenea, dacă vorbești singur sau începi să cânți, căștile îți vor recunoaște vocea și vor pune pauză. Din acest motiv am oprit imediat această funcție.
Controale
- Redare/pauză – o apăsare pe oricare dintre părți
- Accept apel – două apăsări pe oricare dintre părți
- Încheiere apel – două apăsări pe oricare dintre părți timp de 2 secunde
- Respingere apel – apasă și ține apăsat pe oricare dintre părți timp de 2 secunde
- Următoarea melodie – glisează spre partea din față pe oricare dintre părți
- Restart/melodia anterioară – glisează spre partea din spate pe oricare dintre părți
- Crește volumul – glisează în sus și ține apăsat
- Scade volumul – glisează în jos și ține apăsat
- Asistent vocal – apasă și ține apăsat pe oricare dintre părți
- Activează ANC/Sunetul Ambiental – apasă butonul Custom (poate fi personalizat pentru altă funcție)
- Activează Sunetul Ambiental – acoperă cupa dreaptă cu palma
Acesta este testul microfonului pentru căștile Sony WH-1000XM4. Când vorbești într-o cameră liniștită am observat că în timp ce vocea rămâne curată, acestea produc niște pocnituri. S-ar putea să fie datorită anulări sunetului ce este agresivă, însă nu sunt sigur.
Când am avut parte de sunet, vocea a rămas clară și se putea înțelege, însă este departe de a fi cea mai bună pereche de căști pe care am testat-o, când vine vorba de microfon. Ne-am așteptat la mai mult de la aceste căști, însă tot sunt o alegere bună, chiar dacă faci multe apeluri telefonice.
Sunet – 5/5 Perfect
Calitatea sunetului justifică prețul mare. Acestea pot fi o competiție pentru căștile de audiofili.
Încă există audiofili ce nu au trecut la căștile wireless din cauza faptului că nu au o calitate audio suficient de bună. În acest caz, WH-1000XM4 sunt un început excelent.
Desigur, nu vor avea o reproducere experiența unor căști de studio, însă sunt foarte balansate și naturale. Dacă le cumperi pe acestea, după ce ai avut o pereche de căști ieftine, atunci vei avea o surpriză. Am ascultat la ele cu LDAC și cu DSEE HX Extrem pornite.
Să începem cu bass-ul. Acesta are o putere plăcută. Poate ajunge în zona sunetelor foarte joase, dacă melodiile o cer. Este foarte dinamic și controlat, reproducând fără efort bass-ul chitarelor. Merge excelent pentru toate genurile muzicale, de la pop, muzică clasică, până la rock și metal.
Frecvențele mijlocii sunt puțin calde, făcându-le ușoare de ascultat. Instrumentele sună cum ar trebui, cu voci naturale. Din nou, îți dă o senzație dinamică.
Frecvențele înalte sunt plăcute și nu te obosesc. Oferă o cantitate fantastică de detalii, însă într-o manieră fermă, ce nu prezintă sibilanță.
O altă zonă în care XM4 are o performanță bună este soundstage-ul și imagistica. Creează o spațiere decentă, cu tranziții ferme de la un canal la celălalt.
Le-am comparat cu Sennheiser HD 650, ce este foarte recomandat în comunitatea audiofililor. În mod surprinzător, au o performanță asemănătoare, cu aceeași cantitate de detalii prezentă în mix. Singura diferență este că Sony au un bass mai profund și mai bin, în timp ce HD 650 oferă mai multă aerisire în zona frecvențelor înalte.
De ce să cumperi Sony WH-1000XM4?
Dacă te decizi să îți cumperi XM4, să știi că vei avea parte de o pereche de căști bluetooth de calitate înaltă. Performanța ANC încă este una dintre cele mai bune de pe piață și poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor actualizări de firmware.
De asemenea, ai parte de o calitate a sunetului fantastică, ce poate convinge unii audiofili înrăiți să facă tranziția către căștile wireless.
Cu pad-urile noi, ce sunt mai subțiri, aceste căști oferă o potrivire confortabilă, fără a ți se face cald când le porți. Bateria de lungă durată, ce oferă 38 de ore de redare (fără ANC) se asigură le poți lua cu tine în timpul unei călătorii și tot vei mai avea baterie după câteva zile.
Deși, întrebarea importantă este dacă ar trebui să le iei pe acestea în locul XM3. Cei de la Sony au făcut doar câteva schimbări. XM4 au niște pad-uri mai subțiri, funcția de redare/pauză, și suport multipoint pentru a putea conecta două dispozitive.
Însă totul, de la calitatea sunetului, baterie și performanța anulării sunetului sunt foarte similare cu ce oferea și produsul anterior.
Deci, dacă deja ai WH-1000XM3, nu ar trebui să îți iei XM4. Dacă îți pasă doar de sunet, atunci probabil că ar trebui să îți iei XM3, din moment ce ar trebui să le scadă prețul.
Deși, dacă vrei o pereche nou-nouță de căști wireless cu anulare activă a sunetului și vrei să-ți iei cea mai bună pereche de pe piață, îți recomandăm Sony WH-1000XM4, din moment ce sunt o pereche fantastică de căști.
Verifică preț Sony WH-1000XM4 aici!
Citește și:
- Review căşti Apple AirPods 2
- Review căști Samsung Galaxy Buds (și Buds+)
- Review căști gaming HyperX Cloud Alpha
- Review căști JBL Live 500BT