Cutii si casti Sony WH-1000XM4 si Sony WH-1000XM3.
Liviu Antonescu

Liviu Antonescu

Review căşti Sony WH-1000XM4 vs. Sony WH-1000XM3

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter
Email

Sony domină câteva piețe de tehnologie: fotografie, console de gaming și cea a căștilor cu anulare activă a sunetului. Că tot veni vorba de piața căștilor, acum ceva timp, cei de la Sony au lansat o nouă pereche de căști over-ear cu ANC: WH-1000XM4.

În timp ce noul model este îmbunătățit în aproape toate categoriile, aceste îmbunătățiri sunt atât de mici încât mulți utilizatori nu le-au observat atunci când comparăm XM4 cu XM3. Acum ne punem următoarea întrebare: ar trebui să îți iei noul XM4 în locul XM3?

Aruncă o privire la comparația noastră detaliată dintre cele două modele pentru a vedea dacă merită să îți iei noul XM4 sau să rămâi cu XM3 și să aștepți următoarea actualizare majoră.

Vezi review-ul complet pentru Sony WH-1000XM4.

Comparare rapidă

Ambele modele

  • Au o calitate audio de nivel audiofil
  • Au un aspect atractiv
  • Anularea activă a sunetului este de top
  • Confortul și potrivirea sunt excelente
  • Durata bateriei este superbă
  • Aplicația este excelentă
  • Suportă LDAC
  • Suportă 360 Reality Audio
  • Sunt ușoare pentru niște căști over-ear
  • Durata bateriei este de 30 de ore (cu ANC pornit)
  • Nu au rezistență împotriva apei sau a transpirației

Sony WH-1000XM4

Casti Sony WH-1000XM4 negre.

  • Au un senzor de proximitate pentru funcția de redare/pauză automată
  • Funcția Speak-to-chat
  • Are un sunet puțin mai bun
  • Are 5 microfoane pentru a calitate a apelurilor mai bună (și ANC)
  • Suport Multipoint
  • Procesare audio DSEE HX Extreme
  • Vezi aici prețul pentru Sony WH-1000XM4

Sony WH-1000XM3

Casti Sony WH-1000XM3.

  • Suportă aptX și aptX HD
  • Are un bass mai profund
  • Comparativ cu XM4, costă cu 500 RON mai puțin

Specificații

  Sony WH-1000XM4 Sony WH-1000XM3
Tip: Over-ear Over-ear
Conexiune: Wireless Wireless
Design: Closed-back Closed-back
Căști
Mărime difuzoare: 40mm 40mm
Aria frecvențelor: 4-40.000Hz 4-40.000Hz
Impedanță: n/a n/a
Greutate: 254g 254g
Lungimea cablului: n/a n/a
Microfon și controale: Încorporate Încorporate
Protecție împotriva apei: / /
Wireless
Bluetooth: Versiunea 5.0 Versiunea 4.2
Durata bateriei: 38 de ore per încărcare(30 de ore cu ANC pornit) 38 de ore per încărcare(30 de ore cu ANC pornit)
Timp de încărcare: 3 ore încărcare completă– 10 min pentru 5 ore 3 ore încărcare completă– 10 min pentru 5 ore
Anulare activă a sunetului: Da Da
Cablu de încărcare USB-C USB-C
Codecuri bluetooth SBC, AAC, LDAC SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC
Aria wireless 10m 9.1m
Microfon
Tip: Încorporat Încorporat
Design: 5 microfoane 4 microfoane
Se poate da pe mut: Nu Nu

Confort & potrivire

Există câteva îmbunătățiri pentru a perfecționa potrivirea confortabilă pe care deja o avea modelul anterior.

Dacă e să le comparăm una lângă alta, ne-ar fi greu să găsim diferențe. Așa de similare sunt. Deși, Sony WH-1000XM4 au niște pad-uri mai mici, cu o căptușeală mai groasă.

Deci, urechile mai mare vor intra mai bine în pad-uri și oferă o experiență mai confortabilă. Datorită pad-urilor mai subțiri, există și mai puțin contact cu pielea, iar din acest motiv nu te vei încălzi așa de repede.

În ciuda acestor lucruri, puțin mai multă căptușeală în pad-uri ar fi fost mai apreciată. Nu doar că le-ar fi îmbunătățit confortul mai mult, dar le-ar fi făcut și mai rezistente în viitor. După un an sau doi, pad-urile vor fi rigide, iar acest lucru va duce la disconfort.

Că tot vorbim de confort, acesta este excelent. Chiar dacă niciunul dintre aceste modele nu are cele mai calitative pad-uri, le poți purta timp de câteva ore fără a avea parte de disconfort, chiar dacă porți ochelari.

De asemenea, potrivirea este excelentă. Chiar dacă faci mișcări bruște sau alergi pentru a prinde autobuzul, acestea îți vor sta bine pe cap. Deși, niciunul dintre modele nu oferă o clasificare IPX, deci nu recomandăm să te antrenezi în timp ce le porți.

Anulare fonică

Până în acest moment nu există diferențe majore între cele două modele, amândouă oferind o performanță ANC foarte bună.

Cu WH-1000XM4, cei de la Sony au susținut că acesta poate face o treabă mai bună în anularea activă a sunetului ambiental datorită celor 5 microfoane (în loc de cele 4 pe care le avea XM3). Deși, în acest moment nu există diferențe majore între cele două modele.

Deci, dacă vrei să anulezi aproape totul în jurul tău, atunci te poți baza pe ambele modele. Acestea fac o treabă fantastică în anularea sunetelor constante, precum cel de motor, chiar și conversațiile oamenilor.

Sunt atât de bune la anularea fonică, încât s-ar putea să fie periculos să le folosești pe lângă un drum aglomerat sau pe stradă. Din fericire, poți configura intensitatea ANC-ului prin aplicația Headphones Connect.

În ciudafaptului că ambele au o performanță de anulare similară, în viitor s-ar putea să existe îmbunătățiri de firmware. Deci, XM4 s-ar putea să fie o alegere mai bună, dacă vrei cea mai bună performanță ANC.

Casti Sony WH-1000XM4 negre.

 

Bluetooth

Datorită bluetooth 5.0, puterea conexiunii este îmbunătățită la XM4, având unele funcții pe care WH-1000XM3 nu le are. Deși, cei de la Sony au scos anumite chestii.

Sony WH-1000XM4 au o conectivitate mai bună, datorită faptului că au bluetooth 5.0, în loc de 4.2. Acest lucru înseamnă că au o acoperire mai bună în cazul în care îți lași telefonul pe birou și începi să te plimbi prin casă.

Pe lângă asta, conectarea este tot simplă, având nevoie să descarci aplicația pentru a avea acces la toate funcțiile.

Lucrurile devin mai interesante când vine vorba de funcțiile de conectivitate. În primul rând, WH-1000XM4 suportă multipoint, oferindu-ți libertatea de a-ți conecta căștile la două dispozitive.

Nu doar că poți schimba între laptop și telefon, însă căștile se vor reconecta automat la telefon în momentul în care te sună cineva. Deși, există o problemă cu suportul multipoint: nu poți folosi LDAC.

Că tot veni vorba de codecuri audio Bluetooth, noul XM4 nu mai suportă aptX și nici aptX HD. În timp ce unora dintre utilizatori nu le convine acest lucru, LDAC încă funcționează perfect atunci când te uiți la videouri și nu există întârzieri audio (vizibile).

Dacă vrei să te folosești de egalizatorul din interiorul aplicației pentru a configura sunetul, WH-1000XM3 se schimbă înapoi la aptX sau AAC, în timp ce XM4 folosește în continuare LDAC. Este un lucru bun că cei de la Sony au fixat asta, din moment ce LDAC este codecul audio superior.

Pe lângă lipsa aptX și aptX HD, XM4 aduc o îmbunătățire cam în toate categoriile.

Baterie

Sony oferă aceeași durată a bateriei și aceleași specificații de încărcare rapidă.

Dacă există o categorie în care cei de la Sony nu s-au deranjat să îmbunătățească ceva, atunci aceasta este bateria. Ai parte de același număr de ore pentru ambele modele. Fără anularea activă a sunetului, te poți aștepta la 38 de ore de redare, în timp ce cu ANC activ, timpul de redare scade la 30 de ore.

Încărcarea rapidă rămâne la fel, oferindu-ți 5 ore de redare per 10 minute de încărcare.

Chiar dacă nimic nu s-au schimbat, aceste specificații ale bateriei încă sunt destul de impresionante. Poți să folosești aceste căști timp de zile în șir fără să fie nevoie să le încarci. Lucru de așteptat de la o pereche de un asemenea produs premium.

Durabilitate

Materialele folosite sunt la fel ca cele ale modelului precedent. Încă nu au o clasificare IPX.

Dintr-o perspectivă de design, cei de la Sony au făcut câteva schimbări, însă acestea nu au afectat durabilitatea generală. Încă sunt niște căști ce sunt făcute mare parte din plastic, însă materialul nu se simte deloc ieftin.

Toate balamalele, pentru rotire și pliere, sunt bine făcute, păstrând frecarea cât mai mică atunci când pliezi căștile. Arată solide, însă nu am vrea să le dăm de podea.

La un preț de 1800 RON, cei de la Sony au folosit niște materiale premium, precum au făcut și cei de la Bose cu modelul lor 700. Cupele din metal le dă o senzație mai luxoasă și le oferă mai multă rezistență.

Funcții

Când vine vorba de funcții, ambele modele o duc bine. Desigur, ai parte de funcții noi la WH-1000XM4, deși unele sunt puțin mai ciudate.

XM3 deja avea multe funcții, iar XM4 extinde paleta, oferindu-ți câteva lucruri în plus ce îți vor face experiența de folosire puțin mai plăcută.

Cea mai “vizibilă” funcție nouă a XM4, din moment ce este localizată în interiorul cupei stângi, este senzorul de proximitate. Este responsabil să pună pauză la muzică (sau la video) atunci când îți dai căștile jos de pe cap. Desigur, în momentul în care îți pui căștile pe cap, muzica va fi redată automat.

O nouă îmbunătățire mai puțin vizibilă este microfonul în plus, crescând totalul de microfoane de la 4 la 5. Cei de la Sony susțin că acest lucru îmbunătățește performanța anulării active a sunetului, deși noi deja am menționat că la momentul actual, ANC-ul funcționează cam în același fel la ambele modele.

Deși, microfonul în plus ajută atunci când faci convorbiri telefonice. Poți auzi diferența mare când vine vorba de claritate, atunci când vorbești într-o cameră liniștită și atunci când vorbești cu mult zgomot zgomot pe fundal. În comparație, XM3 pare foarte înăbușit.

De asemenea, noul model are funcția Speak-to-chat, ce pune pauză la muzică atunci când începi să vorbești. Această funcție este foarte bună, însă nu este prea bine implementată. În primul rând, are sens doar dacă tu ești cel care începe să vorbească. În al doilea rând, dacă îți place să cânți, atunci această funcție va deveni enervantă rapid.

Celelalte funcții sunt la fel precum cele ale XM3. Anulare fonică excelentă cu Ambient Sound, suport 360 Reality Audio, egalizator excelent și procesare audio DSEE HX pentru îmbunătățirea fișierelor audio comprimate (DSEE Extreme pentru XM4).

 

Casti Sony WH-1000XM3.

Sunet

Cei de la Sony au făcut câteva îmbunătățiri pentru calitatea sunetului, însă sunt așa de mici încât majoritatea utilizatorilor nu le vor observa.

În ciuda faptului că unii utilizatori susțin că sunetul este la fel la ambele modele, unele diferențe mici nu ar trebui trecute cu vederea.

Când vine vorba de bass, o ureche antrenată poate auzi diferența dintre extensia de sub bass a celor două modele. Pentru a fi specific, XM3 are un bass mai profund decât XM4, însă sunetul devine mai tulbure atunci când asculți la volume înalte. Versiunea nouă menține o prezentare mai atentă, controlul și detaliile fiind bune.

Trecând la frecvențele mijlocii, cele din partea înaltă par a fi mai clare la XM4, în timp ce se aud mai subțiri. Acest lucru afectează vocile, acestea sunând mai pline cu XM3, însă mai puțin pronunțate.

Frecvențele înalte sunt puțin mai bune la XM4. Deci, sunetul se simte mai strălucitor, comparativ cu XM3. Sunetul căștilor XM4 sună mai aerisit și mai transparent.

Soundstage-ul și imagistica sunt puțin mai îmbunătățite la XM4, cu o poziționare mai precisă decât la XM3.

Trebuie să repet, diferențele sunt mici și le poți observa doar în momentul în care asculți la ambele căști. În timp ce s-ar putea să fie importante pentru unii utilizatori mai mofturoși, acestea vor fi neglijate de ascultătorii normali.

Ce pereche de căști ar trebui să-ți cumperi?

Chiar dacă am vorbit despre câteva diferențe între aceste căști în categorii specifice, adevărul este că pentru a le găsi trebuie să cauți nod în papură. Sunt așa de similare.

În general, da, ai parte de o pereche de căști mai bună dacă îți iei XM4. Sunt configurate în toate categoriile și vei avea parte de o experiență mai bună.

Confortul, calitatea sunetului și a microfonului sunt mai bune, ai parte de funcții în plus și de o conexiune bluetooth mai bună.

Deși, din moment ce XM3 costă cu 500 RON mai puțin, aceste diferențe sunt greu de justificat. Deci, dacă deja ai a treia generație din această serie cu anulare fonică de la Sony, nu este nevoie să îți iei noile căști. Decât dacă vrei cele câteva chestii în plus.

Dar, dacă te decizi să-ți cumperi prima ta pereche de căști cu anulare fonică și nu te deranjează prețul, atunci Sony WH-1000XM4 este o alegere excelentă. Ai parte nu doar de cea mai bună performanță ANC, ci și de o calitate audio pentru audiofili.

Verifică preț Sony WH-1000XM4 aici!

Verifică preț Sony WH-1000XM3 aici!


Citește și:

DĂ Share LA ARTICOL