Pentru mai mult de un an Sony WH-1000XM3 a fost în topul celor mai bine clasate căști cu wireless și anulare a sunetului și încă este perechea mea favorită de căști. Este greu să bați această combinație de design, funcții și performanță – capabilitățile sunetului și ale anulării de sunet.
Ce ne-a plăcut
Căștile Sony WH-1000XM3 oferă un sunet excelent, sunt mai confortabile și cu 20% mai ușoare decât predecesorul său. Au o anulare a sunetului puțin mai bună, iar pe post de set de căști pentru apeluri, acestea au o performanță mai bună. Durata bateriei este puternică și are niște funcții în plus pentru călătorii frecvenți.
Ce nu ne-a plăcut
Urechile tale se vor încălzi puțin în interiorul cupelor.
Concluzie
Datorită potrivirii confortabile și a performanței superbe, Sony WH-1000XM3 este o pereche foarte bună de căști cu anulare a sunetului.
WH-1000XM3 are un preț de 1500 RON aproximativ, însă uneori poate fi găsit la reducere, la 1200 – 1250 RON, poate chiar mai puțin.
Câteva modele de căști cu anulare a sunetului au fost lansate în 2019, inclusiv Bose Noise Cancelling 700. Sony WH-1000XM3 este puțin mai confortabil, cu o durată a bateriei mai bună (30 de ore în loc de 20, precum bateria celor de la Bose) și au un bass mai profund.
În timp ce Bose 700 are o bandă de susținere mai solidă, ai opțiunea de a ține asistentul vocal Alexa mereu pornit, are un sunet mai detaliat și o performanță a apelurilor mai bună. Cea mai mare diferență este prețul, Bose este 2000 RON, deci Sony are un raport calitate-preț mai bun.
În 2020 ar trebui să avem un nou Sony WH-1000X – al patrulea model din generație, sau M4 – ce, sper eu, va adresa unele din minusurile produsului, inclusiv performanța puțin dezamăgitoare ca set de căști si poate vor avea control cu atingere ce nu este afectat în mod negativ de temperaturile reci. Nu este clar când va apărea, însă între timp ar trebui să ne așteptăm la mai multe scăderi de preț pentru modelul M3.
Cea mai mare schimbare de design este forma benzii de susținere și a căptușelii de pe cupe. Banda de susținere este acum mai conturată după capul tău, iar căștile sunt mai ușoare cu 20 de grame. De asemenea cupele sunt mai moi.
Rezultatul este o pereche de căști mult mai confortabilă decât predecesorul.
Bose QuietComfort 35 II este mai ușor, cântărind 235 de grame, în loc de 254. Însă Sony este la egalitate cu Bose când vine vorba de confort, acesta a fost unul dintre avantajele celor de la Bose.
Cea mai mare diferență este schimbarea cablului de încărcare a celor de la Sony, de la Micro-USB la USB-C. Datorită acestei schimbări a apărut și funcția de încărcare rapidă, după 10 minute de încărcare ai parte de 5 ore de redare. Este destul de impresionant, iar bateria ce rezistă 30 de ore de redare, la un volum moderat, este excelentă.
Am fost critic cu performanța modelelor 1000X precedente. Pentru WH-1000XM3, inginerii au folosit un nou sistem de microfoane ce filtrează zgomotul de fundal în timp ce păstrează vocile din timpul apelurilor.
Am făcut câteva apeluri, iar performanța setului de căști cu siguranță că a fost îmbunătățită și a devenit un atu, în loc de o slăbiciune.
Sony WH-1000XM3: Reproiectat pentru confort mai bun
Au fost câteva schimbări când vine vorba de design. Finisajul exterior al cupelor, unde vei găsi controalele touch, este mai neted, iar husa de transport este puțin mai diferită. Are un loc pentru cablul USB-C și pentru cablul căștilor (le poți folosi în modul cu fir, excelente pentru a fi folosite în timpul unui zbor), și au un sunet excelent atunci când le folosești cu fir.
Reprezentanții celor de la Sony mi-au spus că acest model folosește aceleași difuzoare precum modelul MDR-1AM2, și cred că acestea produc un sunet mai bun decât al căștilor Bose QuietComfort 35 II: se aude mai natural, cu o definiție mai bună, sunt mai clare și au un bass mai puternic.
Bass-ul a fost puțin îmbunătățit – a trebuit să dau volumul mai mic în timp ce foloseam melodia pentru testul de bass, 3WW de la Alt-J. Bass-ul nu este exploziv, este doar puternic. Per total, sunetul este clar pentru o pereche de căști bluetooth, acesta fiind plăcut și deschis (pentru o pereche de căști closed-back).
Cei de la Sony au actualizat chipurile din interiorul căștilor, îmbunătățind anularea zgomotelor și procesarea sunetului. Se spune că noul procesor HD de anulare a sunetului QN1 oferă de 4 ori performanța predecesorului și nu funcționează doar pentru anularea sunetului, “dar realizează și o calitate audio bună, cu o procesare a semnalului audio de 32 biți și o combinație de DAC cu funcții de amplificare.”
Nu am avut parte de o experiență foarte îmbunătățită a performanței precum au sugerat-o cei de la Sony, însă după testele mele inițiale, se pare că WH-1000XM3 se ridică la capabilitățile de anulare a sunetului ale celor de la Bose, ba chiar le întrec. Le-am purtat pe stradă, în metrou, dar și în avion.
Precum predecesorul său, căștile au funcția de anulare adaptivă a sunetului, optimizare a presiunii atmosferice, control de sunet ambiental, un egalizatori și control de poziționare a sunetului. Precum înainte, funcțiile te ajută să-ți ajustezi sunetul după ce se aude în jurul tău.
Optimizatorul de presiune atmosferică, ce este proiectat pentru a fi folosit în avion, este unic acestor căști și WH-1000MX3. Aplicația Sony Headphones Connect îți permite să reglezi toate aceste funcții.
Singura problemă pe care am întâmpinat-o a fost că uneori anularea adaptivă a sunetului se configura aleatoriu. De exemplu, mergeam pe stradă și am auzit un ding, iar muzica s-a întrerupt, anularea sunetului s-a oprit, iar sunetul ambiental a pătruns.
Poți să oprești anularea sunetului apăsând un buton de pe cupa stângă, însă nu m-am atins de acel buton (de asemenea, butonul poate fi programat să activeze Google Assistant, dacă îl ai instalat pe dispozitiv). Nu știu ce s-a întâmplat, dar a trebuit să reactivez manual anularea sunetului
Unele persoane se vor bucura de toate funcțiile și setările căștilor WH-1000XM3, însă acestea pot fi puțin derutante, iar unele sunt mult prea mult. De exemplu, modurile de sunet surround nu prea sunt cine știe ce. Nici unul dintre acestea nu au făcut ca sunetul să se audă mai bine, deci le-am evitat.
Pe lângă aceste mici probleme, sunt fericit să spun că cei de la Sony au păstrat probabil cea mai bună funcție: Abilitatea de a permite sunetului din afară să intre atunci când asculți muzică. Poți face asta ținând mâna peste cupa dreaptă, unde sunt amplasate controalele touch. După ce ai terminat de vorbit cu cineva – de exemplu cu însoțitorul de zbor – îți poți lua mâna de pe cupă, iar muzica va fi redată la volumul setat anterior, în timp ce anularea sunetului se va activa.
De asemenea, acum poți să îți personalizez funcția de închidere automată. Înainte, căștile se opreau automat dacă nu ascultai muzică după o perioadă scurtă de timp pentru a conserva bateria, însă acum poți să umbli la această setare. Acest lucru îți permite să te folosești de funcția de anulare a sunetului chiar și atunci când nu asculți muzică.
În ciuda unor probleme minore pe care le-am avut cu anularea adaptivă a sunetului (probabil că se va fixa cu o actualizare de firmware), Sony WH-1000XM3 sunt o pereche de căști de înaltă calitate. În timp ce nu au o îmbunătățire majoră a performanței prea mare față de predecesor, acestea sunt mult mai confortabile.
Specificațiile căștilor Sony WH-1000XM3
- Greutate: 254 grame
- Difuzoare de 40mm Liquid Crystal Polymer
- Banda de susținere a fost reproiectată, iar pad-urile sunt puțin mai moi
- Durata bateriei este de până la 30 de ore cu bluetooth și anularea sunetului pornite
- Încărcarea rapidă de 10 minute îți oferă 5 ore de redare
- Încărcare prin cablu USB-C
- Un nou procesor HD de anulare a sunetului QN1
- Smart Listening de la Sense Engine
- Modul Quick Attention îți permite să porți conversații fără să-ți dai căștile jos
- Multitudinea de microfoane îmbunătățește calitatea apelurilor
- Funcția de oprire automată poate fi personalizată
- Îți poți activa asistentul vocal printr-o simplă apăsare
Verifică preț Sony WH-1000XM3 aici!
Citește și:
- Top 10 cele mai confortabile căști in-ear
- Review căști Razer Opus Noise Cancelling
- Review căști bluetooth Marshall Major II
- Review căști gaming HyperX Cloud Alpha