Casti Sony MDR-ZX310.

Review căști Sony MDR-ZX310

Căștile sunt la modă, însă asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să cheltuiască 1000 RON pe ele. Căștile Sony MDR-ZX310 sunt una dintre cele mai ieftine perechi de căști on-ear de la un brand cunoscut – Sony ar fi unul dintre cele mai cunoscute.

Pentru mai puțin de 100 RON, acestea sunt o pereche bună de căști de rezervă, pe care le poți folosi fără grijă la sală, însă există niște compromisuri când vine vorba de design și de sunet.

Ce ne-a plăcut

  • Sunt ieftine
  • Sunt ușoare
  • Au un aspect decent

Ce nu ne-a plăcut

  • Au un bass mult prea puternic
  • Sunetele mijlocii nu sunt rafinate

Specificații cheie

  • Design pliabil
  • Difuzoare dinamice de 30mm
  • O telecomandă cu un singur buton

Sony MDR-ZX310 – Design și confort

Căștile on-ear Sony MDR-ZX310 sunt asemănătoare cu Beats Solo 2. Acest design este întotdeauna preferabil dacă vrei o pereche de căști pliabile, însă nu vrei căști in-ear ce se bagă pe canalul urechii tale.

Sunt destul de mici și ies oarecum în evidență, mai puțin decât căștile over-ear mari. Consider că Sony MDR-ZX310 arată destul de bine.

În timp ce sunt făcute complet din plastic, cupele au un finisaj lucios (însă nu sar foarte mult în ochi) cu un design de cercuri concentrice, și au o doză din stilul clasic al celor de la Sony. După o privire mai amănunțită, albastrul închis de pe designul negru în două tonuri a perechii noastre de căști nu arată prea bine, însă nu te duce imediat cu gândul la prețul mic al căștilor MDR-ZX310.

Dacă te uiți îndeaproape, compromisurile făcute pentru acest preț mic devin mai evidente. Banda de susținere este făcută din plastic, în timp ce a căștilor mai scumpe, aceasta are un schelet din oțel pentru a le da mai multă putere. În timp ce nu scârțâie – nici nu se pune problema – această pereche de căști se va deteriora mai repede decât căștile mai scumpe și mai solide.

Pad-urile acoperite cu piele artificială au o oarecare senzație ieftină. Pielea sintetică este des criticată, însă la modelele de căști mai scumpe, aceasta se simte de parcă ar fi adevărată. Pad-urile căștilor Sony MDR-ZX310 se simt de parcă ar fi din plastic și sunt puțin cam subțiri.

În orice caz, nu ni se par inconfortabile, iar acest lucru este datorită unui factor – MDR-ZX310 sunt foarte ușoare. Din acest motiv nu au folosit căptușeală pentru banda de susținere (este complet din plastic), și pot fi folosite pentru jogging, fără ca banda să fie foarte strâmtă. Nu este o inovație inginerească, însă este o aplicare fundamentală a științei.

Totuși, să fim clari, MDR-ZX310 nu este o pereche de căști foarte confortabilă. Abia că-și face treaba fără a provoca disconfort. Este o diferență.

Cablul căștilor nu se poate scoate, iar acesta pare subțire și ieftin, însă are o telecomandă cu un buton. Din moment ce are un buton, în loc de trei, căștile vor funcționa la telefoanele iPhone și Android.

Casti Sony MDR-ZX310 pliate.

Sony MDR-ZX310 vs ZX300

Sony MDR-ZX310 sunt urmașul modelului ZX300, ce s-a dovedit extrem de popular. În mare parte datorită prețului.

Diferența dintre vechiul ZX300 și noul ZX310 este că noua pereche are un design pliabil. Cupele se pliază cu ajutorul unei balamale ce este amplasată fix în locul în care cupele se intersectează cu banda de susținere. Le face mai mici pentru a fi depozitate – perfecte pentru a fi puse într-o geantă. Este o funcție excelentă pe care o au căștile on-ear precum aceasta, deși, dacă vrei să le folosești pe post de accesoriu pentru gât atunci când nu le folosești, s-ar putea să ai o problemă.

Sony MDR-ZX310 – Calitatea sunetului

Pe lângă schimbarea designului, nu am fi surprinși dacă Sony nu a schimbat semnătura sunetului pe care o avea și MDR-ZX300. Încă au un bass profund, însă sunetul nu este complet tulbure precum al unor căști entry-level.

Sony au pus accent pe bass-ul căștilor Sony MDR-ZX310, din moment ce este căutat de majoritatea utilizatorilor.

Din păcate, în timp ce bass-ul nu este amplu, acesta nu este prea bine controlat. S-ar putea să nu cauzeze rezonanțe neplăcute ale frecvențelor joase, atunci când este vorba de voci, însă dacă adaugi o tobă sunetul acesteia va domina – bass-ul este destul de tulbure. Vei observa asta mult mai bine dacă te afli într-o cameră liniștită și nu în oraș sau la sală. Bass-ul neregulat nu reprezintă o problemă prea mare, asta dacă nu cauți o pereche de căști bună la toate.

Sunetele mijlocii se aud destul de plate, deși dacă vocile nu ar fi dus lipsă de putere și de viață, aceste căști ar fi fost mai bune. Sony MDR-ZX310 o duce bine pentru că nu are un sunet obositor și nici aspru. Probabil că nu te va da pe spate, însă nici nu îți va provoca dureri de cap.

Precum unele persoane susțin că este o nebunie să dai sute pe o pereche de căști când diferența calității sunetului este doar un număr procentual mic (ceva cu care nu suntem de acord), tot merită să investești puțin mai mult. Sau, dacă nu te deranjează, căștile in-ear oferă un sunet mai bun la același preț mic.

Ar trebui să cumperi Sony MDR-ZX310?

Sony MDR-ZX310 nu creează un precedent nou la un preț mic. În orice caz, tot considerăm că aceste căști sunt o idee bună pentru persoanele ce vor o pereche de rezervă de căști pentru momentele când nu se concentrează așa de mult pe muzică sau pentru a fi ca rezervă atunci când nu vrei să-ți deteriorezi căștile principale. Au un sunet decent, sunt ieftine, arată bine și sunt practice.

Ce poți să vrei mai mult de la un asemenea preț? Dacă nu vrei căști in-ear, Koss Porta-Pro sunt o pereche de căști on-ear de clasă, însă trebuie să plătești puțin mai mult pentru acestea. În timp ce nu am avut oportunitatea de a le compara, Sennheiser HD201 oferă un sunet ce are mai mult bass, deși considerăm că Sony arată puțin mai bine.

Verdict

Sony MDR-ZX310 este o pereche de căști entry-level, ce este perfectă pe post de rezervă. Nu sunt cea mai bună când vine vorba de sunet sau de confort, însă la prețul cerut, este o pereche de căști decentă.

Verifică preț Sony MDR-ZX310 aici!


Citește și: