Este o aventură să cercetezi ce căști să îți cumperi. Cu majoritatea tehnologiilor, beneficiile pot fi ușor măsurate. Unele chestii pot fi rapide, mici sau puternice și nu prea există loc de discuții.
Când vine vorba de echipamentele audio, liniile devin neclare. Dacă ceva sună bine sau rău, este o problemă de preferință personală. Audiofilii s-ar putea să nu fie atrași de seria Extra Bass a celor de la Sony, însă aceasta are adepți.
Foarte puține companii oferă acest lucru mai bine decât Sony. De la căștile de top, până la căștile in-ear accesibile, utilizatorii sunt rar dezamăgiți. MDR-XB550AP este unul dintre cele mai accesibile modele din cea mai nouă generație de căști a seriei XB. Se pot ridica la standard? Haide să aflăm.
Prima privire
Cei de la Sony sunt pe piața căștilor de mulți ani, producând câteva perechi de căști după aceeași formulă. Aceste căști on-ear sunt compacte și ușoare, însă sunt destul de mari pentru a ține difuzoarele puternice necesare pentru sunetele joase.
În timp ce forma rămâne aceeași, cei de la Sony s-au bazat pe culori aprinse pentru a le da un aspect plăcut. Din moment ce sunt căști cu fir, nu trebuie să te îngrijoreze compresia audio și nici durata bateriei. Aceste căști par un chilipir, însă testul suprem este calitatea sunetului.
Design
Căștile XB500AP sunt disponibile în trei culori. Cele albastre și cele roșii au un luciu metalic, făcându-le să pară aproape electrice. Au un aspect țipător, însă sunt tonifiate suficient pentru a rămâne netede. Pentru cei ce preferă, opțiunea neagră mată oferă un aspect mai rezervat.
Nu am putut să nu apreciem detaliile mai fine ale acestor căști. Cupele par a fi din marmură cu un finisaj texturat. Lumina se reflectă într-un mod unic, adăugând strălucire pozelor tale de pe Instagram.
Cupele perfect rotunde au niște decalaje liniare. Cablurile sunt perfect plate, cu un design pătrățos, foarte modern. Pe cablu există un singur buton de control încorporat, ce poate fi programat cum vrei tu.
Rezistență
Aceste căști sunt proiectate pentru a fi folosite pe fugă. Din acest motiv este important să fie suficient de rezistente pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Toate părțile mobile sunt foarte solide, însă sunt netede la atingere. Cupele sunt articulate în partea de sus și în lateral. Acest lucru le oferă foarte multă mișcare, permițându-le să se aplatizeze pentru a putea fi băgate într-o geantă.
Că tot veni vorba de blat, cablul folosit de aceste căști este foarte rezistent. Nu se deformează, deci nu va fi nevoie să îl descâlcești după ce îl scoți din geantă.
În general, cea mai mare problemă ar fi banda de susținere din plastic. Este dificil să faci o bandă flexibilă și rezistentă. Din fericire, cei de la Sony au folosit o bandă din aluminiu pe interior. Acest lucru nu permite plasticului să se întindă prea mult și le ajută să reziste mai mult timp. Nu este prima dată când cei de la Sony au folosit o astfel de bandă de susținere și a fost demonstrat că rezistă destul de bine. Nu trebuie să ne facem griji când vine vorba de rezistență.
Confort
Exteriorul benzii de susținere și al cupelor este căptușit cu umplutură foarte moale. Cupele sunt foarte moi și pufoase, iar căștile pot fi purtate pentru mult timp fără a simți disconfort. Banda de susținere este puțin cam subțire, însă face o treabă excelentă în dispersarea egală a presiunii pe cap. Împreună cu natura ușoară a acestor căști, nu există puncte de presiune ce ies în evidență.
Un alt lucru pe care l-am observat este că pad-urile din piele artificială rămân destul de reci. Chiar dacă le porți vara, nu vei avea senzația că porți o pereche de acoperitori de urechi.
Din moment ce cupele sunt pivotante, acestea se vor adapta cu ușurință oricărei mărimi sau forme de cap. Acest lucru le ține lipite de urechi, deci presiunea este distribuită mai bine.
Calitatea sunetului
Când cei de la Sony au menționat că aceste căști au extra bass, nu au mințit. Fiecare beat sună ca o explozie. Muzica s-a simțit puternică, iar melodiile tale vor avea foarte multă prezență. Ceea ce ne-a impresionat a fost calitatea bass-ului.
Nu este un sunet puternic și nedefinit precum cel produs de un subwoofer ieftin. Se aude foarte controlat și precis. Poți să îți dai seama de notele bass-ului și funcționează împreună cu alte sunete. Nu este doar o îmbunătățire, ci o prezență a ceva ce are un scop.
Aceste căști sunt diferite de alte modele de căști cu bass, precum Beats, datorită reacției frecvențelor. Cea mai mică frecvență pe care o poate auzi urechea umană este de 25hz. Însă sunetul nu este doar ceea ce auzi, este și ceea ce simți.
De exemplu, Dubstep, acest gen muzical este cunoscut pentru bass. Una dintre calitățile sale definite este sub-bass-ul. Acestea sunt frecvențe de bass pe care nu le auzi, însă pe care urechea ta le detectează. Sub-bass-ul este ceea ce creează acele bătăi în piept atunci când te afli în club. În general sub-bass-ul este produs în aria de frecvențe ce pornește de la 10 până la 20 hz. Reacția căștilor XBR-550 ajunge până la 5hz, deci nu vei pierde nimic din muzică.
Pe lângă numele seriei, cei de la Sony au pus accentul pe mai multe, nu doar pe bass. Frecvențele mijlocii și cele înalte sunt foarte bine prezentate și clare. Nu m-am simțit de parcă aș fi pierdut din muzică atunci când am ascultat cu aceste căști. De la textura netedă a vocilor până la bătăile clare de tobă, nici un element muzical nu a fost exclus sau neglijat.
În realitate, aceste căști se simt de parcă ai fi pus un filtru de îmbunătățire peste muzică, aceasta simțindu-se mai caldă. Dacă asculți muzică bogată în bass, atunci cu siguranță că îți vor plăcea aceste căști.
Funcționalitate
Aceste căști sunt destul de simple. Le conectezi, pui o melodie și te bucuri, însă funcționalitatea lor este mai mult decât controlul de pe fir. Acestea au și un microfon încorporat. Dacă te sună cineva, apeși pe buton și vorbești normal. Microfonul este foarte sensibil, iar cel ce te sună te va auzi fără probleme, chiar și atunci când microfonul atârnă într-o parte.
Butonul nu este doar pentru a răspunde sau pentru a termina apelurile. De asemenea poți controla muzica cu acest buton, având funcția de redare/pauză. Poți descărca gratuit aplicația SmartKey a celor de la Sony de pe Google Play sau de pe App Store și poți schimba modul de funcționare al butonului. Vrei să ții apăsat și să se mărească volumul? Vrei să apeși de două ori și să schimbi melodia? Posibilitățile sunt aproape infinite și poți alege să funcționeze exact cum vrei.
Dezavantaje
Una dintre funcțiile ce ne-a plăcut la căștile Sony a fost aceea de a schimba semnătura sunetului. Puteai să configurezi bass-ul, sunetele înalte sau pe cele joase și să ai parte de ceva unic. Mai aveau și alte setări automate pentru diferite stiluri de muzică. Din păcate, acest lucru nu este posibil cu căștile cu fir. Partea bună este că tehnologia cu fir îți permite să ai parte de un sub-bass mai bune, iar acest lucru compensează pentru unele persoane.
Verdict
Dacă vrei să ai parte de mai mult bass, cea mai bună alegere este o pereche de căști din seria XB a celor de la Sony. Modelele 550 oferă un raport calitate preț bun, producând sunete foarte clare și detaliate. Deși sunt axate pe anumite stiluri muzicale, este improbabil să ai parte de o calitate a sunetului la fel de impresionantă precum a căștilor proiectate să aibă o semnătură a sunetului cât mai naturală.
Dacă ești în căutarea unui design ce sare în ochi, a unui nivel înalt de rezistență și a unui microfon încorporat, atunci Sony MDR-XB550AP EXTRA BASS este o alegere excelentă. Dar dacă vrei ceva mai impresionant, ia în considerare XB950N1. Acestea sunt niște căști de top din seria XB, oferind conexiune wireless și o calitate mai bună a sunetului. Nu sunt ieftine, însă demonstrează de ce sunt capabili cei de la Sony.
Verifică preț Sony MDR-XB550AP Extra bass aici!
Citește și:
- Review căști Skullcandy Smokin’ Buds 2 wireless
- Cele mai bune microfoane pentru gaming și streaming
- Review căști Sennheiser CX 300-II Precision
- Cum să alegi cele mai bune căști