Razer este un brand cunoscut pentru producția PC-urilor, laptopurilor și accesoriilor de înaltă performanță pentru gaming. Logo-ul lor cu cei trei șerpi și platforma Chroma, pentru personalizarea LED-urilor RGB, au o loialitate din parte clienților la care multe brand-uri pot doar visa. Și totuși, cei de la Razer au lansat acum o pereche de căști cu Noise-Cancelling activ ce evită pe ambele lucruri consacrate ale firmei.
Căștile Razer Opus se îndepărtează rapid de moștenirea brand-ului, încercând să creeze un produs cotidian ce este promovat unei audiențe mai ample, chiar dacă riscă să-și înstrăineze audiența principală.
Sau poate că cei de la Razer speră că fanii – mulți crescând în același timp cu brandul de la înființarea acestuia în 2005 – s-au maturizat și sunt dispuși să achiziționeze un produs “cotidian” ce dă senzația de “viață reala” și nu “in-game.” Aceste căști sunt proiectate pentru ascultări ocazionale și confortabile, fiind ideale pentru călătorit, pentru atunci când muncești sau pentru a studia.
Funcțiile și specificațiile căștilor Razer Opus
- Potrivire around-ear
- Construcție din piele sintetică și spumă cu memorie într-un design pliabil
- Tapițerie din piele sintetică cu cupe și banda de susținere din spumă cu memorie
- Control cu 5 butoane
- O greutate balansată de 260 de grame
- 6 microfoane în total: 2 pentru voce, 2 în cupe (pentru prevenirea sunetului de feedback), 2 în exterior
- Reacția frecvențelor: 10Khz – 20Hkz
- Difuzoare de 40mm
- Certificare THX
- Funcție de detectare a purtării (Redare/pauză)
- Modul Quick Attention (Permite sunetului din exterior să pătrundă)
- Încărcare rapidă USB-C
- Cablu audio de 3.5 mm
- O durată a bateriei de 25 de ore, cu ANC pornit
Cei de la Razer au lucrat cu THX, aceștia promit că această pereche de căști va oferi o experiență de ascultare ce se ridică la standardele amatorilor de cinema. Procesul de certificare este obositor și lung pentru a asigura o reproducere audio optimă și este acordat pe bază de succes sau eșec. Te poți aștepta ca aceste căști să ofere o experiență de ascultare bine balansată.
Cei de la Razer știu că intră într-un spațiu tehnic cu competitori aprigi precum Bose, Beats și Sony, ce oferă produse de calitate înaltă, la un preț în jur de 1500 RON. Razer speră că pot da lovitura cu aceste căști ce costă în jur de 900 RON, însă ce îți oferă pentru această sumă? Mai jos vom arunca o privire mai amănunțită la aceste căști, începând cu designul.
Design
Aceste căști nu câștigă puncte când vine vorba de originalitate, însă ar trebui lăudate pentru simplitate și ergonomia practică. Cupele înclinate asigură o potrivire confortabilă în jurul urechilor, iar controalele montate în partea din spate asigură o folosire simplă și ușoară.
Pe partea stângă se află butonul de pornire, alături de un indicator LED pentru baterie și de butonul “NC” (Noise Cancelling). Pe cupa dreaptă se află controlul pentru volum și un buton multifuncțional pentru redare/pauză.
Fiecare cupă are pe exterior câte un microfon Noice-Cancelling, iar cea stângă are două microfoane pentru voce. De asemenea, cupa stângă are și un port USB-C (pentru încărcare rapidă) și un jack de 3.5 mm, în cazul în care vrei să le folosești cu fir.
Cupele folosesc spumă cu memorie acoperită de pluș și piele sintetică confortabilă – acestea sunt modelul Midnight Blue, însă există și o opțiune Black – ce ar putea fi o dezamăgire pentru o persoană ce se așteaptă la culori țipătoare, precum alb sau orice cu accente de verde deschis.
Au un logo THX mic pe fiecare cupă, alături de brand-ul RAZER care este amplasat în partea de sus a fiecărei părți a benzii ajustabile de susținere. Banda este căptușită, precum cupele, cu piele sintetică ce nu va aluneca în timp ce te miști.
Carcasa cu care vin la pachet este plăcută și practică. Este făcută din același material din piele sintetică, însă este neagră. Are o curea de mână cu o capsă, iar fermoarul o face rezistentă împotriva vremii (aparent). Deși nu are buzunare, carcasa are o bandă unde se depozitează adaptatoarele și cablurile incluse în pachet
Ambele capete ale cablului audio au aceeași mărime, deci poți folosi un cablu auxiliar standard. Căștile Opus vin la pachet cu un cablu audio de 120 cm, un cablu USB-C la USB-C de 15 cm și un adaptor USB-C la USB-A, doar în caz ca nu ai făcut deja tranziția la USB-C.
În final, au și un adaptor pentru avion. Cupele se pliază pentru a economisi spațiu în carcasă sau pentru a putea fi purtate într-un mod confortabil în jurul gâtului atunci când nu le folosești.
Trebuie menționat faptul că amprentele se vor vedea pe aceste căști destul de mult. Acestea se pătează și devin unsuroase cu ușurință din cauza amprentelor, cu excepția părților făcute din piele sintetică (cupele și partea de jos a benzii de susținere). Nu este o problemă majoră, din moment ce le poți curăța repede cu o cârpă din microfibră.
Confort, controale, software și durata bateriei
Banda de susținere este căptușită, precum cupele, iar pielea sintetică este un material aderent, oprind căștile din a aluneca. Între timp, spuma cu memorie va face ca aceste căști să stea confortabil pe cap și în jurul urechilor. În timpul testelor, am putut purta aceste căști într-un mod destul de confortabil, chiar dacă purtam ochelari și o șapcă în același timp.
Le-am purtat timp de 3 ore înainte de a avea nevoie de o pauză scurtă pentru a-mi lăsa urechile să respire – dacă le porți în timpul unei călătorii cu avionul, s-ar putea să le poți ține pe cap pentru durata întregului zbor.
Presiunea pusă de banda de susținere este decentă – cu siguranță nu sunt foarte ferme. Dacă ai un cap rotund precum al meu, atunci manualul cu instrucțiuni îți sugerează să tragi puțin de banda de susținere înainte de a-ți pune căștile pe cap. Una peste alta, îmi place potrivirea căștilor Opus.
Cred cu tărie faptul că, în această clasă de căști, controalele touch nu au ce căuta – am renunțat să mai număr de câte ori am atins din greșeală cu brațul urechea scărpinându-mă și am pus pe pauză sau am schimbat melodia în timp ce foloseam o pereche de căști cu controale touch. Este destul de enervant, mai ales în timpul unei călătorii.
Deci, controalele fizice sunt preferatele mele. Sunt ușor de găsit prin atingere și au un feedback tactil excelent. Căștile sunt pornite/stinse prin apăsarea butonului de pornire, iar butonul NC de lângă activează Noise-Cancelling-ul.
Dacă ții apăsat pe butonul de NC, atunci vei putea auzi sunetul din exterior prin difuzoare, pentru a putea fi atent la ce se întâmplă în jurul tău. Cei de la Razer au denumit această funcție modul “Quick Attention,” iar prin acest mod vei auzi doar sunetul din exterior, atâta timp cât ții apăsat pe buton.
Cât timp ții pe oricare dintre butoanele pentru volum, nivelul acestuia se va ajusta în mod constant. Butonul multifuncțional de redare/pauză poate fi folosit pentru a schimba melodia (două apăsări) și pentru a o reda pe cea precedentă (trei apăsări) sau pentru a activa Google Assistant/Siri (apasă și ține apăsat).
Căștile produc niște efecte de sunet atunci când le pornești și atunci când le oprești – un bâzâit se aude atunci când vrei să le împerechezi cu un dispozitiv, iar un clopoțel atunci când pornești/oprești funcția de Noise-Cancelling. Nu au un indicator vocal pentru baterie – ceea ce primești este un beep ce se aude din 5 în 5 minute atunci când ai foarte puțină baterie.
Există și o aplicație dedicată căștior Razer Opus, pe care o poți găsi pe Google Play Store sau pe App Store. În aplicație poți să verifici nivelul bateriei, să pornești funcția de redare/pauză automată, și să setezi un timp (până la o oră) pentru ca aceste căști să stea aprinse înainte să se închidă automat, în cazul în care nu le porți. De asemenea aplicația are niște comenzi rapide pentru manualul utilizatorului și secțiunea de Întrebări Frecvente.
O parte a certificării căștilor Razer Opus cu THX necesită ca niște preseturi de egalizare specifice să fie suportate. Din acest motiv nu vei putea să configurezi manual egalizarea după cum vrei, deci poți alege doar dintre aceste setări de egalizare.
Îmbunătățiri ce ar putea fi aduse aplicației: mi-ar plăcea să am opțiunea de a menține o notificare, în mod constant, în secțiunea de notificări pe Android, pentru atunci când căștile sunt conectate și vreau să schimb setările de egalizare pe fugă. De asemenea, aplicația îți solicită permisiunea de localizare, însă nu face nimic, ar fi mai bine să fie scoasă această cerință – sau să fie folosită doar pentru împerecherea dispozitivelor.
Razer Opus sunt clasate ca având o baterie ce oferă 25 de ore de folosire constantă și ce se încarcă în 3 ore jumătate, maxim 4 ore. Bateria este excelentă. Am folosit căștile zilnic, timp de câteva ore când munceam, și au rezistat toată săptămâna, am mai și rămas cu 50%. Bateria nu ar trebui să fie o problemă pentru zborurile sau pentru drumurile lungi, și nici pentru programul de muncă.
Calitatea audio, ANC și egalizare
Căștile Opus suportă cele mai esențiale codecuri, inclusiv AAC și AptX-ul celor de la Qualcomm. Nu suportă LDAC, însă căștile tot se aud excelent, oferind detalii bune și claritate.
Aceste căști au o calitate a sunetului destul de bună. Nu sunt bass-heavy, însă urmăresc să ofere un sunet natural și precis. Din moment ce bass-ul nu copleșește celelalte frecvențe, acesta nu te va distrage de la instrumente sau de la vocile din melodie.
Dacă preferi un sunet cu mai mult bass, atunci profilul de egalizare, Enhanced Bass, îți va satisface această nevoie, însă probabil că nu vor avea bass-ul la fel de puternic sau de plin precum al căștilor Sony sau Bose.
Nu vei avea parte de distorsiuni la volum înalt, însă au tendința să compenseze în categoria sunetelor mijlocii și a sunetelor înalte atunci când volumul este mai mare de 75%. La acest nivel de volum, vocile copleșesc melodia.
Îmi doresc ca bass-ul să fi fost mai plin la aceste căști. Instrumentele de percuție sunt clare, însă sunt puternice la volumele înalte. Instrumente precum tobele și talgerele au tendința să sune ciudat în partea sunetelor înalte, ceea ce le face să nu sune prea plăcut.
Calitatea a fost excelentă când am folosit cablul de 3.5mm și nu am întâmpinat șuierăturile ce apar la alte căști atunci când sunt pornite, chit că sunt cu fir sau nu.
Pornirea funcției de Noise-Cancelling face ca egalizarea să se schimbe puțin. Bass-ul sună puțin mai greu și începe să copleșească celelalte sunete, pierzând o parte din detaliile sunetelor mijlocii și a celor înalte. Cu alte cuvinte, sunetul nu este consistent atunci când pornești sau când oprești modul NC.
Schimbarea nu este prea drastică, însă mă întreb de ce există această inconsistență. Schimbarea presetului de egalizare la setarea Enhanced Clarity atunci când NC-ul este pornit pare să regleze această problemă și am putut auzi toate instrumentele din nou.
Sigilarea din jurul cupelor face o treabă bună când vine vorba de amortizarea sunetului, însă funcția NC este bună când trebuie să anuleze zgomotele ventilatoarelor, a apei ce curge, a ploii sau a aerului condiționat. Nu anulează tot zgomotul, însă în momentul în care vei porni muzica, nu vei mai auzi nimic din jurul tău, chiar dacă funcția NC este oprită.
Șuierăturile menționate anterior nu sunt teribile, este un comportament normal al căștilor cu Noise-Cancelling activ, deși este mai evident la unele modele.
Setările de egalizare disponibile în aplicație sunt THX (cea de bază, balansată), Amplified, Vocal, Enhanced Bass și Enhanced Clarity.
Verdict
Razer Opus sunt o pereche excelentă de căști la un preț bun. Oferă multe funcții plăcute pentru banii pe care îi plătești și nu arată rău. Au o potrivire confortabilă și stabilă, iar aspectul lor are stil. Dacă nu ai avut niciodată o pereche de căști Noise-Cancelling și ești fan al brandului Razer, atunci Opus nu te va dezamăgi.
Dacă vrei să-ți înlocuiești căștile vechi de la Bose, Sony sau Beats, atunci Razer Opus s-ar putea simți de parcă ai făcut un pas înapoi. Sunetul, deși excelent, nu este la fel de calibrat precum cel al băieților mai mari.
Dacă ești în căutarea unei perechi de căști confortabile pentru folosirea cotidiană și/sau pentru călătorit, atunci acestea vor face o treabă nemaipomenită. Dacă ai avut o pereche de căști mai sofisticată, cu un sunet mai plin și un bass mai puternic, atunci s-ar putea să vrei să te uiți la niște căști ce costă mai mult.
Funcția de Noise Cancelling activ a căștilor Razer Opus nu este cea mai bună, iar aceste căști nu suportă conectarea la mai multe dispozitive, deci dacă vrei să le folosești la telefon sau la laptop, va trebui să le împerechezi de fiecare dată când folosești alt dispozitiv.
Una peste alta, cei de la Razer au făcut o pereche excelentă de căști ce costă mai puțin de 900 RON, și, orice persoană ce iubește să asculte muzică va aprecia confortul, funcțiile și durata bateriei oferite de aceste căști.
Pro
- Au o potrivire confortabilă
- Controlul este simplu și intuitiv
- Încărcare prin USB-C
- Adaptoare pentru avion și USB-A
- Sunetul este excelent pentru prețul cerut
Contra
- ANC-ul este doar bun (s-ar fi putut mai mult)
- Aplicația îți cere locația
- Dacă vrei să le folosești cu mai multe dispozitive, atunci trebuie să le împerechezi la fiecare folosire
- Nu ai posibilitatea să-ți personalizezi setările de egalizare
Verifică preț Razer Opus aici!
Citește și:
- Cele mai bune căști in-ear pentru antrenamente
- Cele mai bune căști impermeabile pentru antrenamente și înot
- Cele mai bune căști Bose pe care ar trebui să le cumperi astăzi
- Cele mai bune căști pentru gaming în acest moment