Suntem mereu fericiți să vedem alternative pentru AirPods, iar căștile true wireless Razer Hammerhead fac o treabă bună când vine vorba de performanța true wireless și gama de funcții, la un preț mai mic decât cel al căștilor Apple. Gamerii s-ar putea să aprecieze modul de gaming pentru latență mică, însă audiofilii s-ar putea să fie dezamăgiți de frecvențele de bass ce sunt tulburi.
Ce ne-a plăcut
- Au un aspect bun
- Sunt ușor de folosit
- Prețul este bun
- Oferă un sunet decent
Ce nu ne-a plăcut
- Durata bateriei este mică
- Conexiunea bluetooth se poate întrerupe
- Setările de egalizare sunt limitate
- “Bass Boost” nu se aude bine
Căștile Razer Hammerhead sunt încă o pereche de căști true wireless ce încearcă să imite stilul simbolic al AirPods de la Apple, promițând un design și o performanță similare, însă la un preț mai mic.
În timp ce cei de la Sony, Beats și Bose și-au lansat propriile modele de căști true wireless, Razer, un brand ce este mai mult asociat cu perifericele de gaming pentru PC decât cu tehnologia audio, este un nume pe care probabil nu l-ai considera atunci când cauți alternative pentru AirPods.
Deși, Razer nu este un străin pe piața tehnologiei audio, având o gamă impresionantă de căști și seturi de căști pentru gaming, deci, faptul că au intrat pe piața căștilor true wireless, nu este chiar așa de ciudat.
De asemenea, înseamnă că pe lângă expertiza audio pe care au adus-o căștilor true wireless Hammerhead, aceștia au mai adăugat și funcții pentru gaming.
Jocurile pe telefon au devenit aproape la fel de populare ca faptul că ascultăm muzică pe acestea, deci dacă Razer Hammerhead se ridică la așteptările promise de cei de la Razer, cum că ar putea să-ți îmbunătățească experiența de gaming pe telefon, atunci aceste căști s-ar putea să ofere ceva diferit față de numărul în creștere al căștilor wireless.
Pe lângă competitori, cei de la Razer par să fie cei mai recunoscuți. S-ar putea să nu fie în aceeași ligă precum Bose și Sony, când vine vorba de sunet, însă comparativ cu Funcl, Optoma și JLab, reputația celor de la Razer s-ar putea să te convingă, în special dacă îți plac produsele produsele lor de gaming.
Design
Designul căștilor true wireless Razer Hammerhead este foarte similar cu cel al Apple Airpods – însă pe negru. Deci, fiecare parte reprezintă câte o cască, cu tulpini lungi în care se află microfoanele pentru apeluri.
Designul nu este la fel de minimalist sau de neted precum al AirPods – căștile sunt puțin mai lungi și au logoul “Razer.” Dacă ești un fan Razer, atunci faptul că ai logoul pe căști probabil că îți va plăcea, și, dacă nu ești, logoul este destul de discret încât să nu aibă un impact asupra aspectului căștilor.
Ceea ce cei Razer încă nu au făcut este să umple căștile true wireless Razer Hammerhead cu luminițe RGB, precum fac cu alte periferice de gaming. Este o decizie bună, din moment ce ar arăta chicios pe căști și ar avea un impact asupra bateriei.
Dimensiunea mai mare a căștilor le-a permis celor de la Razer să includă controale tactile pentru redare și pentru acceptarea apelurilor. De exemplu, poți apăsa o dată pentru a pune pauză sau pentru a răspunde la apeluri, în timp ce dacă apeși de două ori vei schimba melodia.
Acestea funcționează bine, deși lucrurile se pot complica puțin – de exemplu, dacă apeși pe căști de trei ori, iar apoi ții apăsat timp de două secunde, activezi modul de joc. Acești pași pot fi greu de reținut – iar dacă apeși de 3 ori, fără pauza de la final, vei reda melodia anterioară.
De asemenea, trebuie să faci aceste gesturi la o anumită viteză, iar dacă nu nimerești, atunci Razer Hammerhead nu va reacționa sau va face comanda greșită.
Din fericire, există și un tutorial inclus cu aplicația căștilor, ce îți permite să exersezi aceste gesturi.
Per total, căștile true wireless Razer Hammerhead au un design plăcut, ce face aluzii la rădăcinile în gaming ale celor de la Razer, și, datorită designului similar și a culorii negre, acestea pot fi considerate “anti AirPods.”
După cum e normal cu căștile true wireless, Razer Hammerheads vin într-o carcasă de transport compactă, ce le și încarcă atunci când căștile sunt în interior.
Carcasa nu este remarcabilă, având o formă de cutie de pilule neagră, cu “Razer” gravat în partea de sus. E puțin mai mare decât carcasa căștilor AirPods, însă suficient de mică pentru a o căra în buzunar.
Pe partea din spate a carcasei se află portul USB-C. Atunci când deschizi carcasa, un LED din partea din față se va aprinde și îți va indica nivelul de baterie al caștilor. Din momentul în care le-ai conectat la telefon, căștile se vor reconecta automat atunci când deschizi carcasa (și deconecta atunci când o închizi).
Căștile stau în niște găuri mici și sunt ținute în loc de magneți, iar când le pui la loc se aude un click satisfăcător.
Casca dreaptă este pe partea stângă, iar cea stângă pe partea dreaptă. La început poate fi derutant, însă va însemna că folosești mâna corectă pentru a le scoate și pentru a le băga în urechi.
Asta dacă folosești ambele mâini. Dacă folosești doar o mână pentru a le scoate și pentru a le folosi, se va simți ciudat, însă te vei obișnui.
Durata bateriei și conexiunea
Razor promite o baterie de 4 ore, plus încă 12 ore în carcasa de încărcare, ceea ce este decent, dar nici pe departe briliant.
Este o baterie mult mai mică decât a căștilor de buget JLab JBud Air Executive, ce oferă 6 ore de redare, plus încă 24 de ore în carcasa de încărcare.
În timpul testelor noastre am aflat că bateria poate rezista timp de 2 zile între încărcări, fiind folosită ocazional în timpul navetei de 40 de minute. Deși, pentru persoanele ce au un traseu mai lung, sau folosesc căștile mai des, s-ar putea să fie nevoie să le încarci mai des.
Încă un lucru pe care trebuie să îl reții este: nici căștile și nici carcasa nu mențin bateria pentru prea mult timp. Am încetat să le folosim timp de o săptămână și jumătate, iar când le-am încercat din nou, bateria era complet goală.
Este bine că nu durează mult să le încarci, în jur de o oră și jumătate pentru carcasa de încărcare. Din moment ce folosește USB-C, în aceste zile nu ar trebui să fie dificil să găsești un cablu de rezervă – pe lângă cel ce este inclus în pachet.
Conectarea căștilor Razer Hammerhead este destul de simplă – poți prin setările bluetooth ale dispozitivului sau prin aplicația Hammerhead True Wireless.
Aplicația este destul de simplă. Nu prea ne place software-ul foarte complicat pe care cei de la Razer îl au pentru PC, deci nu ne deranjează foarte mult simplitatea. Din momentul în care le-ai conectat, aplicația îți permite să instalezi firmware, îți arată nivelul bateriei și te lasă să selectezi din câteva preseturi de egalizare.
De asemenea, te poți uita la tutoriale despre cum să folosești căștile, incluzând și cel despre folosirea controalelor tactile, menționat mai devreme.
După ce au fost conectate la un dispozitiv, căștile true wireless Razer hammerhead se conectează automat atunci când carcasa de încărcare este deschisă. Este un proces rapid și fără bătăi de cap, iar în momentul în care ai pus căștile în urechi, acestea sunt deja conectate. Cu siguranță este mai bine decât să fie nevoie să te încurci în setările bluetooth ale telefonului.
În timp ce conectarea inițială merge bine, am avut parte de întreruperi ocazionale, ce au dus la distorsiunea sunetului. Nu s-a întâmplat des, dar a fost enervant.
Performanța sunetului
Calitatea audio a căștilor true wireless Razer Hammerhead este destul de bună, și setările inițiale oferă un sunet clar și detaliat, deși le lipsește puțin din căldura oferită de alte căști.
Acesta ar putea fi folosit cu setările predefinite de egalizare, bass-ul subevaluat, în timp ce frecvențele mijlocii și cele înalte sunt mai proeminente. Ai parte de un dialog clar atunci când iei parte la un podcast sau când vorbești la telefon, deși, lipsa de bass poate face ca unele melodii să ducă lipsă de putere.
Acest lucru se poate rezolva, teoretic, cu ajutorul setării de egalizare “Bass Boost.” În timp ce bass-ul crește, calitatea generală a sunetului devine tulbure. Dacă bass-ul nu este foarte important, vei prefera să nu te atingi de această setare, nici noi nu am făcut-o. În unele cazuri se aude de parcă ai avea apă în urechi.
Mai există și opțiunea de “Treble Boost,” ce amplifică în cealaltă direcție, oferind un sunet mai clar, dar mai rece, decât cel normal. Am încercat diferite setări în timp ce ascultam diferite melodii și de fiecare dată ne-am întors la setarea de egalizare normală. Nu este perfectă, însă este cea mai balansată opțiune, oferind cea mai bună calitatea audio.
Este păcat că există doar trei preseturi de egalizare și nu ai cum să le ajustezi, pentru a putea avea parte de o experiență mai potrivită pentru gusturile noastre.
Per total, calitatea sunetului căștilor true wireless Razer Hammerhead este bună și poate fi impresionantă uneori, însă audiofilii nu vor fi dați pe spate, iar modul de amplificare a bass-ului este dezamăgitor.
Deși, nu am menționat punctul principal de vânzare al acestor căști. Acesta este modul de gaming.
Acest mod oferă o întârziere de 60ms, eliminând lag-ul dintre jocuri (sau filme) de pe dispozitivul tău, și sunetul căștilor.
Majoritatea persoanelor s-ar putea să nu observe aceste întârzieri – în special dacă doar asculți muzică – însă utilizatorii care au mai avut parte de astfel de probleme, s-ar putea să le simtă prezența, deci, această funcție ți s-ar potrivi.
Din moment ce căștile true wireless Razer Hammerhead folosesc o conexiune bluetooth, nu trebuie să le folosești doar cu jocurile de pe telefon, ci le poți folosi și atunci când te joci pe PC sau pe PS4.
Dacă e să fiu cu adevărat sincer, ne-am jucat câteva jocuri pe telefon, cu modul de gaming pornit, dar și oprit, și nu am observat prea multe diferențe. Dacă știi că ai parte de lag, atunci s-ar putea să ți se potrivească. Au fost o pereche plăcută de căști atunci când ne-am jucat – nu am avut parte de întârzieri între acțiunea de pe ecran și sunet, însă acest lucru s-a întâmplat chit că aveam modul de gaming pornit sau nu.
Concluzie
Cu căștile true wireless Hammerhead, cei de la Razer au lansat o pereche de căști cu stil, ce arată și funcționează bine – în special când luăm în considerare prețul.
Conexiunea inițială este ușoară, iar conectarea/deconectarea instantă atunci când le scoți din carcasă sau le bagi înapoi, este un lucru bun.
Sunt confortabile, iar, în timp ce s-ar putea să ai nevoie de niște timp pentru a te obișnui cu controlul tactil, ajungi să realizezi că este convenabil să poți să controlezi muzica sau să răspunzi la apeluri fără a fi nevoie să îți scoți telefonul.
Calitatea audio este în general destul de bună, deși opțiunile de egalizare sunt limitate, iar calitatea tulbure a presetului “Bass Boost” este dezamăgitoare.
Punctul principal de vânzare al căștilor true wireless Razer Hammerhead este modul de gaming. În timp ce este pentru o audiență mică, majoritatea oamenilor nu vor observa diferența când această funcție este pornită sau nu.
Deși, sincer, cei de la Razer au făcut o pereche bună de căști true wireless pentru gameri, sau pentru oricine vrea o pereche de căști în stilul AirPod-urilor, fără să plătească prețul cerut de cei de la Apple.
Că tot veni vorba de preț, credem că cei de la Razer au ales un preț bun pentru performanța și funcțiile oferite de căștile true wireless Hammerhead.
Verifică preț Razer Hammerhead True Wireless aici!
Citește și:
- Review căşti gaming Logitech G633 Artemis Spectrum
- Review căști Samsung Galaxy Buds (și Buds+)
- Review căşti Apple AirPods Pro
- Review căşti gaming Razer Nari