Amplificatorul pentru căști care te face să auzi muzica de parcă ar fi de pe un sistem audio cu boxe.
Una dintre cele mai mari revelații de la CES 2019 a fost amplificatorul de căști de la Creative. Se numește Super X-Fi, are nevoie de o conexiune prin USB-C (sau Micro-USB) și odată pornit, extinde micul soundstage al căștilor într-unul cu sunet surround (sunet surround virtual).
Funcționează ca prin magie.
Acum, nu este complet nou. Se lucrează la tehnologia Creative de ceva timp, dar în sfârșit au eliberat un produs orientat pentru piață cu ea.
Bineînțeles, există alternative – ca iFi xDSD – dar de obicei costă mult mai mult. Creative Super X-Fi este mult mai accesibil.
Este un amplificator mic, cu fir, pe care îl poți folosi cu un smartphone să amplifici căștile (până la 600 ohm) și să extinzi soundstage-ul cu apăsarea unui buton.
Fără alte formalități, este destul de impresionant (dar nu și fără defecte). Citește mai mult despre el mai jos.
Pro
- Extinde soundstage-ul ca prin magie.
- Instalare ușoară
- Merge direct out of the box
- Mic (cât un deget)
Contra
- Are nevoie de un dongle în plus pentru iPhone
- Nu are dongle USB-A
Ce este în cutie?
- Amplificator Creative Super X-Fi
- Cablu USB-C – USB-C
- Adaptor din USB-C în Micro-USB
- Ghid pentru start rapid
- Manual de utilizare
Instalare
- Practic, sunt 4 pași (toți amănunțiți în ghidul pentru start rapid)
- Descarcă și înregistrează aplicația SXFI
- Personalizează-ți profilul (în aplicație)
- Selectează-ți căștile (sau alege unknown)
- Conectează amplificatorul de smartphone să primești mesajul de confirmare “Configuration Done!”.
De unde pot descărca aplicația SXFI?
Cel mai ușor este să te duci pe Google Play Store sau pe App Store și să cauți aplicația, caută “SFXI app.”
Descarci și o instalezi.
Acum, din cauză că amplificatorul este relativ nou, s-ar putea să ai niște probleme găsind aplicația pe store (unele țări încă nu o suportă).
Chiar, în moment ce se scrie asta, singurele țări suportate sunt Singapore și USA. Dacă ești în altă parte, va trebui să aștepți până când amplificatorul este livrat și în țara ta.
Cum să îți personalizezi profilul de Creative Super X-Fi?
Odată ce ai aplicația instalată, ai nevoie să creezi profilul personal înregistrându-l cu un email. Apoi personalizezi profilul făcând poze urechilor tale și la forma feței.
AI-ul din aplicație va determina cele mai bune setări pentru urechile și forma capului tău, ca să meargă efectul audio holografic și pentru tine.
După aceea, poți spune aplicației SXFI ce căști folosești.
Cum alegi căștile?
În meniul de setări al aplicației, poți alege din diferite branduri și modele de căști (apeși pe “headphone selection”), deși nu multe sunt suportate momentan.
Probabil va trebui să alegi “Unknown Headphones” (căști cu cupe) sau “Unknown in-Ear” (căști in-ear) dacă folosești căști in-ear.
Creative va extinde selecția în timp, așa că mai multe căști vor fi valabile.
Dar și așa, amplificatorul extern ar trebui să meargă și cu căști nerecunoscute.
Cum salvezi setările pentru amplificatorul SXFI?
Odată ce ai terminat de schimbat setările în aplicația SXFI, poți să conectezi amplificatorul de telefonul android, iar acesta automat ia și salvează setările.
O să primești un mesaj “Configuration Done!” când termină. Asta este tot. Ai terminat cu instalarea.
Acum singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să pui niște muzică și să îl pornești. Bucură-te de soundstage-ul magic.
Ajutor! Amplificatorul meu Creative Super X-Fi nu pornește când este conectat la telefonul meu?
Deși amplificatorul SXFI ar trebui să meargă out of the box pentru majoritatea telefoanelor cu Android, unele au nevoie de o instalare.
Problema pare să se numească “OTG.”
Unele telefoane nu o au activă automat. Ceea ce poți să faci este să te duci în meniul telefonului unde controlezi Wi-Fi-ul, Bluetooth-ul, Datele Mobile și așa mai departe.
Găsește unde să editezi/adaugi noi iconițe și adaugă “OTG.”
Odată ce apare pe ecran, activezi “OTG” înainte să conectezi amplificatorul.
ȘI ASIGURĂ-TE CĂ BATERIA ARE PUTERE DIN CAUZĂ CĂ UNELE TELEFOANE OPRESC FUNCȚIA CÂND BATERIA ESTE SCĂZUTĂ.
Update-urile sunt ușoare
Updatat-ul firmware-ului pentru amplificator este ușor, conectând-ul la telefon și acceptând propunerea aplicației să caute ultima versiune. Odată updat-at, îl poți folosi.
Cum să îl conectezi la un laptop?
Din păcate, primești un singur dongle Micro-USB la USB-C să îl conectezi la telefoane și tablete. Dar dacă laptopul tău nu are port USB-C sau Micro, va trebuie să iei un dongle USB-C la USB-A care înseamnă un cost în plus.
În caz că ai deja unul, atunci poți folosi amplificatorul ca o placă de sunet prin USB să amplifici muzica și să faci filmele și jocurile mai captivante. Experiența jocurilor open world devine mult mai realistă pentru că poți auzi direcția zgomotului cu acuratețe.
Și vizionarea filmelor cu amplificatorul X-Fi este o complet nouă experiență auditivă. Nu vei mai vrea să le vezi în nici un alt fel.
Microfonul integrat mai funcționează cât este conectat?
Da, microfonul tot funcționează și când amplificatorul DAC este conectat. Funcționează cu moduri “On” și “Off”. Schimbă puțin vocea, dar nu este foarte enervant.
Durabilitate
Amplificatorul extern este de mărimea unui deget. Este relativ mic ceea ce este un lucru bun.
Este mai ușor de luat cu tine oriunde ai nevoie. Practic funcționează ca un cablu extensibil scurt cu buton.
În plus, carcasa este făcută din aluminium, și are două butoane. Unul este pentru putere pornit/oprit care controlează efectul holografic, iar al doilea cu “+” și “-“ controlează volumul și Play/Pauză în mijloc.
Arată modest dar elegant. În timp ce nu are nici un rating IPX de protecție împotriva transpirației, asta este din cauză că majoritatea oamenilor nu folosesc amplificatoare în timp ce aleargă sau exersează. Greutatea adăugată ar face ascultarea mai dificilă.
Per total, pare bine făcut cu o finalizare neagră și ambele capete strălucitoare.
Accesorii
Nu ai nevoie de multe accesorii cu amplificatorul, așa că nu le primești.
Singurul lucru pe care îl primești este un cablu USB-C să conectezi amplificatorul de android și un adaptor USB-C în Micro-USB în caz că ai un model de telefon mai vechi.
Poate o pungă de transport ar fi fost frumoasă, dar nu este o dezamăgire mare.
Sunet
Acum, către partea importantă. Cum schimbă sunetul?
Păi, este magie.
Nu, glumim. De fapt, nu știm multe despre procesul exact de cum funcționează software-ul, dar partea importantă este că merge.
Imaginează-ți că stai acasă și ai un sistem sonor 7.1. Asta înseamnă un difuzor central, 2 frontale, 2 pe părți și 2 în spate alături de un sub-woofer pentru joase. Asta înseamnă 8 difuzoare creând o experiență audio surround virtual perfectă.
Pornești melodiile favorite și te bucuri de ele din toate direcțiile și unghiurile. Poți auzi sunetul surround și devii complet scufundat în el.
Acum, dacă ai putea să recreezi această senzație cu orice pereche de căști cu apăsarea unui buton?
Sună imposibil? Probabil.
Aș fi spus că nu este posibil înainte să aud chiar eu.
Dar, funcționează. Diferența este uimitoare, și nu o poți rata.
Căști cu un soundstage oribil, orientat spre centru capului se extind și devin subit căști cu capacități de sunet 3D.
Poți încerca asta cu video-uri Youtube cu audio 3D și să auzi diferența. Mai întâi, ascultă video-ul fără amplificator și încearcă să ghicești direcția (asigurate că folosești căști proaste pentru un efect maxim).
Apoi pornește amplificatorul și testează să vezi dacă este mai ușor. Vei fi surprins.
Am testat cu diferite căști, Creative Aurvana Live! și Trio și Beyerdynamic DT 770 Pro.
Cât despre muzică, învie în timp ce mergi pe stradă sau te relaxezi pe canapea.
Ai sentimentul că ții întregul sistem surround în căști, fie over-ear, on-ear sau in-ear.
Vocalele se separă de instrumental, iar instrumentalul pare să vină din diferite direcții, adaugă straturi și extinde spațiu ceea ce este greu de crezut.
Sincer, este destul de uimitor că un software poate să facă asta.
Nu mai trebuie să dai sume substanțiale de bani pentru căști mai bune cu un soundstage mai mare ca să ai o idee mai buna despre cum ar suna muzica live sau cu un sistem de boxe de lux.
Doar conectează amplificatorul SXFI și pornește niște muzică. Așa de simplu dar plin de satisfacție.
Dar nu este perfect… (ecou)
Dacă ai o ureche pasionată, vei observa un efect de ecou cu vocalele. Este o diferență mică dar care se observă. Pentru puriști asta s-ar putea să fie problemă imensă. Pentru mine personal, nu este așa mare din cauză că soundstage-ul îmbunătățit este mult mai plăcut.
Muzica cu vocale intense nu va fi perfectă, și asta este un adevărat păcat. Ecoul din voce este omniprezent în toată muzica și dispare doar când închizi efectul Super X-Fi.
Așa că dacă ești un audiofil, s-ar putea să vrei să strângi niște bani pentru un amplificator de lux 3D ca iFi xDSD-ul.
Dar dacă ești un entuziasmat normal de muzică, și vrei doar să te bucuri de muzica ta “într-un spațiu mai mare” pentru un preț accesibil, atunci este o alegere grozavă.
Fiecare face cum vrea. Cineva cine nu este audiofil, va iubi amplificatorul Creative SXFI.
Semnătură audio când “off”?
Poți asculta la căști și fără ca efectul să fie pornit. În această poziție de “off” semnătura audio nu se schimbă mult și are un balans bun.
Așa că, este perfect pentru toate genurile de muzică.
Pot asculta la căști de lux cu el?
Amplificatorul Super X-Fi, poate să mărească capabilitățile căștilor cu până la 600 de ohm, așa că poți asculta la cele mai bune căști ale tale cu ușurință.
Telefonul tău nu este destul de puternic cât să conducă căști mai performante, așa că un amplificator este necesar pentru a avea destul volum și calitate sonoră.
Cu amplificatorul SXFI, nu trebuie să iți faci griji dacă are sau nu destulă putere singur. Are un DAC integrat (convertor digital-to-analog) și amplificație, așa că îl poți folosi și fără tehnologia SFXI.
Deși mărește puțin consumul de baterie al telefonului, nu este o problemă mare.
În concluzie, extensia soundstage-ului este fantastică și merge ca un farmec, deși limitează calitatea sunetului într-o oarecare măsură. Trebuie să îl auzi în viața reală să înțelegi cu adevărat despre ce vorbim aici.
Pentru că testează ape noi, s-ar putea să fi sceptic ceea ce este cinstit. Dar nu ezita să îl încerci și tu dacă ai ocazia.
Super X-Fi este o tehnologie fantastică, care este un supliment bun pentru orice audiofil și entuziasmat de muzică care vrea să extindă la maxim orice pereche de căști și să obțină o experiență audio ca a unui sistem.
Citește și:
- Cele mai bune căști earbuds
- Anker SoundBuds Slim+
- Top 10 căști în ureche (in-ear) cu funcție de anulare a zgomotului